• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, poslal jsem si sem odkaz na text začínající větou:

    "V důsledku prudkého rozvoje technologií lze v horizontu příštích 20 let očekávat razantní změny nejen na trhu práce"

    To fakt zní jako volební program na nejbližší volební odbobí, že :-) Jinak samozřejmě, nějak se nedaří dohledat, že by NZP měl v programu Marx nebo pozdější diktatury, které se na něj odkazovaly - ty naopak vyžadovaly naopak pracovní povinnost a plnou zaměstnanost. Z politiků si vyhrabel ex-ODSáka (ovšem v době, když ještě byl v ODS) a já bych přidal dalšího hodně volnotžního pravičáka - Miltona Friedmana https://medium.com/...ncome/why-milton-friedman-supported-a-guaranteed-income-5-reasons-af6ed191c626

    Samozřejmě, je docela těžké, kteří marxisté obecně a komunisté zvláště (tedy sekta, požadující zrušení finanční směny jako takové) kdy požadovali zavedení základního příjmu. Jako na potvoru, od 18.století do 70.let 20.století to byl vždy znovy nápad, který oprašovali liberálové, někdy označovaní jako liberální pravice... a který je levicí odsuzovaný coby "chudinská dávka" (není vůbec zárukou rovnosti životní úrovně, totiž...)

    Ale jinak jsem patologický lhář, jak jinak. (Ostatně, "všichni Kréťané jsou lháři" :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to zase kecas :) Pred volbama do snemovny v roce 2017 to na stole bylo a Pirati nevahali zapojit ex-ODS-aka Tlustyho, zejo a i v dalsich predvolebne-kampanovych akcich se toto tema v ramci lovu volicu objevovalo :-) Je skutecne zcela nezpochybnitelne, ze pred snemovnimi volbami Pirati publikovali texty hovorici o zavadeni NZP. Vychazeli i tiskovky na tohle tema podepsane sefem vaseho medialniho odboru. Takze se budu opakovat, alle jses patologicky lhar ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nemají NZP v předvolebním programu, jen v dlouhodobém.. a jak jsem ti několikrát vysvětloval, komunisté (a to ve vzácné shodě, bez ohledu na to, jestli více či méně násilní) neměli nikdy NZP v programu: měli programu diktaturu programu a zrušení vlastnictví, tedy nějakým způsobem vynucenou, nikoliv dobrovolnou rovnost. Měli heslo "kdo nepracuje, ať nejí" (a mají ho dosud) (BTW dost mi pobavil jeden nejmenovaný týpek, co je stoupenec NZP trochu jiného druhu než já, který fakt volil komunisty, nebo někoho na jejich kandidátce, coby alibismus - a pak se strašně divil, když reálně KSČM navrhovala zákon o "pracovní povinnosti" či "proti příživnictví" či tak něco).

    Cílem komunistů je pravý opak NZP, tedy toho, aby nemuseli pracovat všichni a aby motivací byla dobrovolnost (byť náležitě finančně odměněná). Cílem komunistů je, aby museli pracovat všichni - to je jedno, jestli stavíš nesmyslný Stalinův (či dnes Zemanův) průplav či železnici - ale hlavně, že makáš, protože kdybys nemakal, tak je to strašně nefér vůči těm, který makají.

    Koncept NZP není dále ani anarchistický, protože u anarchistů coby odpůrců státu chybí nějaký subjekt, schopný NZP vyplácet. Anarchisté by když už, tak rádi rozdávali přebytky produkce, v naturáliích, bez finanční směny (snad s vyjímkou "anarchokapitalistů", ale to jsou více či méně libertariáni a ne anarchisti). V zásadě, anarchismus, tak jak je dnes chápán, zachází za pojetí společnosti postavené na dobrovolnosti (tzn. různé variace na liberalismus) a jde mu v podstatě o vynucení bezvládí a pokud možnost sabotáž struktur, ze kterých může nějaká vláda vzejít. A to je dost v rozporu s NZP, protože právě schopností zajistit NZP budou v budoucnu určitě argumentovat struktury, které budou hledat způsoby jak legitimizovat svojí autoritu - co se týče rozdílů mezi legalitou, legitimností, superlegalitou (a možná superlegitimností?) týče, tak doporučuju nastudovat buď dr. Daniela Dryáčníka, nebo prof. Václava Bělohraského (což byl koneckonců jediný levicový kandidát, kterého jsem kdy v životě volil, a to konkrétně do senátu... jinak jsem vždy volil všechno možné, středo-pravo-zeleně, a ke konci natruc až obskurně různé ty hasiče, až do vzniku Pirátů)

    Můj postoj k NZP tedy není ani komunistický (nehlásám rovnost, pracovní povinnost, diktaturu proletariátu, apod.) ani anarchistický (protože podle mě anarchisti mohou vyplácet pouze značně podmíněný ZP v naturáliích a to pouze když jim nezplesnivěj všechny rajčata v truhlíku za oknem, nebo tak něco)

    Kdykoliv začneš trollit o mě a ZP, tak bys měl přidat, že nehlásám "nepodmíněný" základní příjem (kde nic není, tam ani čert nebere, nechci kvůli ZP zadlužovat státní rozpočet), nechci ponechat iniciativu v tomto směru iliberálním či korporátním subjektům (Putinové, Facebooky, apod.) a chci ho tedy zavádět na platformě demokratické společnosti a fungující ekonomiky. A ano, pokládám ho za o dost užitečnější směrování, než třeba kanál Dunaj-Odra-Labe. A za dost nepochopenou věc.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moje fobie z komunistu, kteri maji znarodnen a nzp v programu, aby pak nejaky sileny anarchisticky expert po ovcackovsku tvrdil, ze nic takoveho nikde psano neni, ma zcela naprosto legitimni pozadi.

    opravdu ti bude mezi skutecnymi komunisty lip a fakt se nestyd za to, ze nesnasis uspesne podnikatele a bohate lidi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: spousta veci je podlozena, ozdrojovana... ale chapu, ty na odkazy neklikas :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Fake klub. Jako nebudu na NYXu tolerovat, aby klub [ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] byl komplet vytapetovaný tím, co si nějakej troll myslí o Pirátech, aniž by to měl čímkoliv podložené.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Jaký popírání vlastního programu? Ty nám podsouváš věci, který v programu nemáme. Jak jsem ti názorně dokázal.

    Kromě toho, tvoje fóbie ze ZP je úplně mimo. ZP je program klasického liberalismu konce 19.století, a týkal se hlavně rozdělování výnosů z pronájmu zemědělské půdy, které v té době končily v kapsách šlechty. Marx, ani v té původní podobě, nikdy v programu ZP neměl, protože jeho požadavek byl v podstatě radikálnější a spíš požadoval zrušení rozdílů v příjmech jako takových (což by pochopitelně v té čisté podobě demotivační bylo, jenže tam je problém celkově v tom, když někdo přijde s celkem zajímavou historickou a sociální analýzou, ale začne jako řešení vymýšlet nesmysly bez větší znalosti ekonomie)

    Piráti mají ZP jako jednu z možností a to pouze v dlouhodobém programu a asi si nikdy nekladli jako podmínku vstupu do koalice podporu pro ZP a navíc v tom dlouhodobém programu je, že takto zásadní změny jsou příkladem těch, které by se měly schvalovat v referendu.

    Fakt nevím, proč jsi zrovna ty tak posedlý "hrozbou" ZP: to chodí domu uklízet uklízečka a bojíš se, kdyby dostávala ZP, tak ztratí motivaci? :-) Sociální systém existuje i dnes, a není zrovna levný. ZP je prostě jedna možnost, u které se z nějakého důvodu zasekl, že je to absolutní zlo, proti kterému budeš bojovat.

    Přitom odpověď je tak jednoduchá: skandinávské země s silnějším sociálním záchranným programem většinou mají přísnější regulaci alkoholu. Bohatě stačí zajistit, aby ZP někdo neprochlastal. Kromě toho, směřování k ZP byl spíš nápad takové avantgardnější fáze Pirátů, kterou si prošli v Německu a spíš tam s tím propadli. Současný program v Praze je daleko konvenčnější a klade důraz spíš na to, aby se rozvíjelo obecní bydlení (místo aby města všechny domy rozprodala, což by rozhodně udělala TOPka, která koneckonců kde mohla, tak z majetku města vyvedla co šlo, pokud vím)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakejpak fake ucet? ty nevis, kdo jsem...? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: a co piratska taktika lhani a popirani vlastniho programu.

    Fakt vás s Ufem tak hrozně sere, že vás na NYXu nechci nechat z klubu o Pirátů udělat fakticky taky takovýhle fake účet,

    lol, myslim, ze tohle asi dneska neprekonas. nadherna ukazka marxistickeho mysleni a opravdu si myslim, ze bys udelal nejlip, kdyb y ses vysral na piraty a sel pomoci reformova ksc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jak se tvoje taktika podsouvání toho, co si ty myslíš, že Piráti říkají (místo toho, co doopravdy říkají) liší od strategie Okamury, který rovnou založil a sdílí fake pirátský facebookový profil (navíc pod logem Antify?)
    [ FONTAN @ Věci Veřejné - Jirka Pospíšil se vrací věnovat práci europoslance ❤ ]

    Fakt vás s Ufem tak hrozně sere, že vás na NYXu nechci nechat z klubu o Pirátů udělat fakticky taky takovýhle fake účet, kde budete neomezeně hlásat to, co si o Pirátech myslíte nebo to, co si myslíte, že by si lidi o Pirátech měli myslet?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mas pravdu, ze v komunale se Pirati i s Babisovci paktovali... nez to v tom Jablonci drobatko vybouchlo. A pokud je ambici Piratu zasednout ve vlade, tak za soucasneho rozlozeni sil dle tebou oblibenych pruzkumu se s nima musi spojit i v parlamentu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: vůbec nechápu, reagoval jsem jen na
    [ VYHULENY_UFO @ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ]
    "uspesne predvedli, ze nebudou spolupracovat s nikym, kdo jim neslibi referendum a nzp"
    to prostě není pravda. Na komunální úrovni předvedli spolupráci s kdekým (stejně jako všechny ostatní demokratické strany)

    ZP je zmíněn jako možnost, nikoliv jediná, a pouze v dlouhodobém, nikoliv volebním programu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no presne tady: že je to podmínka vstupu do koalice s kýmkoliv .... v kontextu debaty o NZP. Nechces se vratit na zakladku, na prvni stupen? ;-) Zda se, ze jsi tam nektere pasaze vyuky prospal... :D A nezvladas sledovat kontext debaty.
    Nikde tu nikdo nerekl, ze Pirati si jako podminku pro vstup do koalice kladou zavedeni NZP. To je tvoje lez, kterou sis vyfabuloval ;-)

    Tu diskuzi jsme videli opakovane - vzdycky se zasekne na tomtez - kde na to NZP chces vzit :D A nikdy nikdo z Piratu neodpovedel na otazku, kde na to teda vezmou. To je takova diskuze... o nicem :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: eh, uh, kdy? ty vždy umíš vždy přesně dohledat, co kdy kdo řekl, tak by mi zajímalo, kdy jsem to řekl.

    Před aktuálníma parlamentníma volbama zaznělo jasné "s Babišem ne" - tedy koalice s ANO je možná, a to i teď, ale bez osoby Babiše ve vládě (k tomu přibyl i Faltýnek, vzhledem k jasným vazbám na Agrofert). Žádný ZP v té podmínce podle mě není. Stejně, jako koalice na magistrátu např. nezavedla bezplatnou MHD jen proto, že je Pirát primítorem...

    Dlouhodobě vyloučená je koalice s KSČM a SPD, to zní opakovaně. V případě jiných koaličních partnerů by asi muselo dojít k minimální programové shodě. Když vím, jak je Michálek hrdý na snahu dosáhnout povinného zveřejnování všech smluv veřejného sektoru, i u státem vlastněných firem, tak by se určitě shoda týkala daleko víc transparentnosti, než nějakého urychleného zavádění ZP.

    Jde spíš o to, že Piráti jako jediná se současných stran jsou o téhle koncepci připraveni vůbec alespoň diskutovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K tomu referendu: asi je jasné, že podle SPD má být referendum jedno o brexitu a druhé o tom, že všechna ústavní moc se převádí na fuhrera, jak už to náckové jednou v historii předvedli. Podle Pirátů je referendum spíš o takových věcech, jako jestli chceme letní čas (nebo dokonce přesun do východevropské časové zóny, což by byl "trvalý letní čas" - takže varianty nejsou dvě...), nebo o tom, jestli za 10 let budeme chtít rozšiřovat D1 na 6 pruhů, nebo jestli věříme spíš rychlovlakům nebo jestli třeba místo toho ty miliardy rozdáme v rámci ZP.

    Piráti tedy místo vnějškové demokracie, jejímž smyslem by bylo pouze posílení existujících mocenských struktur (oligarchové, mafie, fuhrerové obskurních národoveckých stran) spíš dát občanům možnost vyjadřovat se jednak k otázkách, které se jich reálně týkají (jako jsou dnes obecní referenda) a jednak třeba i k ekonomickým otázkám (zavedení ZP).

    Ano, lze to označit za něco, co je ovlivněné marxismem - ale je to marxismus postavený z hlavy zpátky na nohy, je to normální sociálně-demokratický program (jaký by sociální demokracie měla sama mít, pokud vůbec chce existovat, a BTW zrovna referendum jako jedna z mála klasických stran oni chtějí). Nemá to nic společného s lenismem či stalinismem a koncepty jako "demokratický centralismus" (fskutečnosti Stalinova diktatura, nebo diktatura kohokoliv, koho Stalin, Brežněv apod. dosadí jako svého gubernátora).

    Otázka, jestli středolevý program, očištěný od marxistického ideologického balastu (dnes už vesměs jen akademického), je možné označovat za "marxistický". Je to as stejné, jako odvolávat se na různé jiné postavy z politické historie, a označovat různé strany za "machiavelisty", "bachovské absolutisty", "pilsudského nacionalisty" a já nevím co ještě. Přímo zakázat to nikomu nejde, ale nepřesnost takových přirovnání napříč stovkami let historie musí být asi jasná každému.

    BTW, jak zaznělo v hlavním klubu:
    [ NECROMAN @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    proč asi...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prvni, kdo zde rekl ze NZP je podminka pro vstup do koalice jses ty sam... ty si ty svoje lzi normalne vymyslis.. ty nejses obycejnej lhar... ty ses patologickej lhar :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tak, ulhani pirati by se mohli vratit ke stahovani serosu. to jim celkem slo a skody zpusobili malo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no dobře, v dlouhodobým to pořád je. Ale v předvolebním programu to zatím nebylo nikdy, takže je pro změnu lež, že je to podmínka vstupu do koalice s kýmkoliv.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ...Zavedení základního příjmu není jediná možnost, jak zajistit důstojný život pro všechny občany. Předpokládáme širokou celospolečenskou diskusi a schvalování dlouhodobých řešení v referendu. Výše případného základního příjmu se musí odvíjet od možností ekonomiky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: to je proste jako s babisem a zemanem. pirati jedou stejnou linku. zmizely cinsky poradce nezmizel a zeman se s nim furt radi, ceska republika vzkveta a je ji lip, protoze babis se svym nyxim guru marou maluje pekny marketing no a pirati s xchaosem tvrdi, ze zadny nzp neni, pricemz ho maji v programu.

    furt si praplatne stojim za tim, ze pirati sou proste banda kokotu, urcenych ke zmizeni v propasti dejin.


    Základní příjem. Jedním z možných komplexních řešení sociálních otázek je základní příjem. Jedná se o model přerozdělování prostředků, ve kterém každý občan, nezávisle na své ekonomické situaci či jiných podmínkách, získává rovný základní příjem zajišťující důstojný život. Základní příjem zmírňuje strach z nezaměstnanosti, z nemožnosti zajistit sobě a své rodině nejzákladnější životní potřeby. Nahradil by většinu podmíněných dávek současného sociálního systému a slev na dani z příjmu, tedy i byrokratický aparát s ním související. Základní příjem by mohl nahradit minimální mzdu, protože člověk by měl větší svobodu v rozhodování, zda a za jakých podmínek bude pracovat. Zavedení základního příjmu není jediná možnost, jak zajistit důstojný život pro všechny občany. Předpokládáme širokou celospolečenskou diskusi a schvalování dlouhodobých řešení v referendu. Výše případného základního příjmu se musí odvíjet od možností ekonomiky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam