VYHULENY_UFO: nemají NZP v předvolebním programu, jen v dlouhodobém.. a jak jsem ti několikrát vysvětloval, komunisté (a to ve vzácné shodě, bez ohledu na to, jestli více či méně násilní) neměli nikdy NZP v programu: měli programu diktaturu programu a zrušení vlastnictví, tedy nějakým způsobem vynucenou, nikoliv dobrovolnou rovnost. Měli heslo "kdo nepracuje, ať nejí" (a mají ho dosud) (BTW dost mi pobavil jeden nejmenovaný týpek, co je stoupenec NZP trochu jiného druhu než já, který fakt volil komunisty, nebo někoho na jejich kandidátce, coby alibismus - a pak se strašně divil, když reálně KSČM navrhovala zákon o "pracovní povinnosti" či "proti příživnictví" či tak něco).
Cílem komunistů je pravý opak NZP, tedy toho, aby nemuseli pracovat všichni a aby motivací byla dobrovolnost (byť náležitě finančně odměněná). Cílem komunistů je, aby museli pracovat všichni - to je jedno, jestli stavíš nesmyslný Stalinův (či dnes Zemanův) průplav či železnici - ale hlavně, že makáš, protože kdybys nemakal, tak je to strašně nefér vůči těm, který makají.
Koncept NZP není dále ani anarchistický, protože u anarchistů coby odpůrců státu chybí nějaký subjekt, schopný NZP vyplácet. Anarchisté by když už, tak rádi rozdávali přebytky produkce, v naturáliích, bez finanční směny (snad s vyjímkou "anarchokapitalistů", ale to jsou více či méně libertariáni a ne anarchisti). V zásadě, anarchismus, tak jak je dnes chápán, zachází za pojetí společnosti postavené na dobrovolnosti (tzn. různé variace na liberalismus) a jde mu v podstatě o vynucení bezvládí a pokud možnost sabotáž struktur, ze kterých může nějaká vláda vzejít. A to je dost v rozporu s NZP, protože právě schopností zajistit NZP budou v budoucnu určitě argumentovat struktury, které budou hledat způsoby jak legitimizovat svojí autoritu - co se týče rozdílů mezi legalitou, legitimností, superlegalitou (a možná superlegitimností?) týče, tak doporučuju nastudovat buď dr. Daniela Dryáčníka, nebo prof. Václava Bělohraského (což byl koneckonců jediný levicový kandidát, kterého jsem kdy v životě volil, a to konkrétně do senátu... jinak jsem vždy volil všechno možné, středo-pravo-zeleně, a ke konci natruc až obskurně různé ty hasiče, až do vzniku Pirátů)
Můj postoj k NZP tedy není ani komunistický (nehlásám rovnost, pracovní povinnost, diktaturu proletariátu, apod.) ani anarchistický (protože podle mě anarchisti mohou vyplácet pouze značně podmíněný ZP v naturáliích a to pouze když jim nezplesnivěj všechny rajčata v truhlíku za oknem, nebo tak něco)
Kdykoliv začneš trollit o mě a ZP, tak bys měl přidat, že nehlásám "nepodmíněný" základní příjem (kde nic není, tam ani čert nebere, nechci kvůli ZP zadlužovat státní rozpočet), nechci ponechat iniciativu v tomto směru iliberálním či korporátním subjektům (Putinové, Facebooky, apod.) a chci ho tedy zavádět na platformě demokratické společnosti a fungující ekonomiky. A ano, pokládám ho za o dost užitečnější směrování, než třeba kanál Dunaj-Odra-Labe. A za dost nepochopenou věc.