• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: No uvidíme, jestli v propadlišti dějin skončí dřív TOPka nebo Piráti :) Zelení jsou celoevropsky etablovaní a až si uvědomí, že být levicový neznamená některá nejdebilnější klišé a gender-segregation předsednického postu je cesta do pekel, nejspíš se vzpamatujou. Paradoxně možná na úkor Pirátů, pokud někdo z našich lidí spáchá něco, na čem si média smlsnou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne bude republice lip, az pirati skonci tam, kde skoncili zeleni.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Premiér Babiš se bude zabývat pirátskou novelou exekučního řádu
    Premiér Babiš se bude zabývat pirátskou novelou exekučního řádu
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/babis-se-bude-zabyvat-piratskou-exekucni-novelou.html

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: No pusobeni Piratu kolem DPP je epicke. A litacka s GDPR kiksy taky :-) To prvni mozna hodite na koalaka, ale Operator je primo v kompetenci Hriba :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: S tím polemizovat nebudu. Ovšem je potřeba řešit problémy které se skutečně vyskytnout... ne být mistrem v řešení problémů, které někdo sám způsobí....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty vole, se stouranim a glosovanim dlouho nevydrzis. nakonec musis priijt s realnou praci a ne jen s blabolama o transparentnosit ci open source. a popravde receno, nezaregistroval jsem nejaky vetsi piratsky uspechy.
    no vono je to pro vas dobre, protoze kdo nic nedela, nic nezkazi a tudiz neprijde o volice.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: stourani je jedna vec, to je dobry do opozicnich lavic... ale kdyz vladnes, musis nejen stourat, ale ty problemy taky umet resit :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Tak úplně slovíčkařit nechci.. podstatné je, že Piráti jsou jen nástroj, který vznikl za účelem šťourání se v podobných věcech, ve kterých se občas šťouráš i ty. U mě jasně daný, že když se v něčem šťouraj málo efektivně nebo udělaj pitomost, že tím, že jsem člen, tak to částečně pokládám i za svou chybu.. že jsem někam nějakoho člověka pustil, neintervenoval, neřešil to sám... občas mi samozřejmě štvou, ale není to takový ten style, že jsou to "ONI".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prekvapive kazdou pravnickou osob zastupuji nejake fyzicke osoby.

    A neboj, casem se smirovani plechovych znacek rozsiri i na smirovani ksichtu. PCR by to rada uz dnes, zejo :D

    OT: S tou zakazkou pro Skodovku v DPP bude taky jeste srandy kopec :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je fakt, že o tom šmírování se v souvislosti s tím nemluví tolik, jako by mělo. Jenže od toho měly být Piráti - chápeš, Piráti nejsou já nebo Bartoš, není to nějaká konkrétní parta lidí - Piráti jsou abstraktní nástroj, právnická osoba v rámci ústavního systému ČR, který je použitelný pro kohokoliiv, kdo se v takových věcech chce šťourat.

    já se přiznávám, že já sám ten nástroj, ačkoliv jsem stál při jeho zrodu, stíhám používat minimálně. Víc mi trápí, jak konečně zautomatizovat vyplňování formuláře ART192 pro ČTÚ, než že mi někdo bude šmírovat značku auta (toho času BTW ani na sebe žádné auto přihlášené nemám a víc jezdím na elektrokole... což asi vysvětluje, proči šmírování SPZ tolik neprožívám....)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze ono to vicemene vysumelo. On se nikdo uz nepta, proc to melo stat 400micu, udelala se medialni zkratka, ze jde o predrazeny eshop, udelalo se divadlo na tema jak okrajovou funckionalitu selmostroje zbastlit za dva dny (se zamlcovanym unikem osobnich dat jako bonus) a tim to skoncilo. Bezpecnostni slozky budou chytrejsi a napriste to holt neprilepi k takove zakazce - proste si vypisou svou, v utajovanym rezimu. Vlk se nazere, koza zustane cela :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to díky tomu ale vyplavalo na povrch. Kdyby se v tom nikdo nešťoural, tak by to prostě vyšumělo, jako všechno.

    Požadavek na větší šťourání se ve smlouvách tedy vede k tomu, že si lidi aspoň uvědomují, jaké nejrůznější informačně-mocenské nástroje na ně jsou aplikovány. A tím se obloukem dostáváme k Pirátům, kteří právě chtějí, aby když už to nemůžou změnit, aby se o tom mluvilo a aby byl přehled, jaký tenhle mocenský nástroj funguje ve prospěch koho.

    Ve středověku, když si měl hrad na kopci, který ovládal obchodní cestu, tak to aspoň bylo jasně dané.. kdo je kdo a tak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak hlavne poslani te zakazky nebyl jen nejaky obycejny eshop, jak tu nekteri ochotne papouskuji... ale plosne smirovatko pohybu vozidel s historii :-) Coz samozrejme vysvetluje mj. pozadavky na uloziste, rezim utajeni zakazky atd. Takze ano, na obycejny eshop zakazka SFDI predrazena byla, na nejaky global surveillance system, co prubezne sbira detailni data o pohybu po dalnicich to uz... vlastne odpovida :D A nemysli si, ze se zrusenim zakazky SFDI bezpecnostni slozky svuj "zamer" opusti. Za chvili to zkusi propasovat znovu... :-) A obloukem se vracime k tomu, co delaji, nebo spis nedelaji Pirati... kdyz je rec o ochrane nejakyho soukromi :D Skoncili u lacinyho revu, ze jde o predrazeny eshop...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ve skutečnosti, eshop je odvádění pozornosti. Správná otázka je tahle:
    Huawei 5G verdict is a decision 'with few good options' - BBC News
    https://www.bbc.com/news/technology-51263799
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ok, ale ty lidi teď budou o tom zabezpečení líp přemýšlet. Nemyslím, že by to otevřený řešení bylo nebezpečný použitejma technologiema, ale spíš nějakou nezkušeností lidí, co se na to vrhli. Zase aktualizovatelnost open source řešení bývá lepší, než u komerčních (zase, toto se v posledním desetiletí i díky internetovým aktualizacím změnilo, historicky měl uzavřený software většinou rigidnější cyklus uvolňování nových verzí a chyby mohly být známy po relativně dlouhou dobu)

    Obecně je u dnešního IT ekosystému tlak na "inovace pro inovace", a tento tlak přichází napříč dělením open source/proprietární software nebo komerční produkt / zadarmo produkt. Třeba jen to, jak se Twitter pod rukama lidem změní na novou verzi, se kterou neumí zacházet... nebo různé aspekty mobilních aplikací... výhodou komerčních aplikací může být, že když jsem za to zaplatil, měla by být garantována podpora po určitou delší dobu (UI, formáty).

    V případě toho veřejného sektoru se řeší, zda zadávání řeší reálný problém, nebo zda je zadání ušito na míru těm, kteří chtějí zakázku vysoutěžit. Tohle dospělo až do formy pseudozakázek, které jsou v každém oboru, ale v oblasti IT mlátí dveřma (byly tu ultradrahé weby, které vlastně nedělaly dohromady, nic, apod.) U eshopu díky skandálu aspoń vyšlo najevo, že tam bylo reálné zadání šmírovat provoz (paradoxně lidi se s tímhle smíří spíš, protože si stejně myslí, že se to děje a jsou ochotni tyhle kompetence státu přiznat - tunel veřejných peněz by je asi naštval víc,)

    Víceméně, Babiš motající se okolo hackatonu akorát vystihuje podivnou roli dnešní veřejně viditelných veřejných činitelů - nemusí být jasné, zda jsou pro či proti něčemu, nemusí tomu vůbec rozumět - ale musí být v souvislosti s danou agendou vidět (víceméně jako Boris Johnson na kšandác na olympiádě - byl vidět a jak daleko to dokázal dotáhnout - i s naprosto schizofrení agendou ...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Python Overtaking Java is an Open Source Victory - The Last Futurist
    https://lastfuturist.com/python-overtaking-java-is-an-open-source-victory/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zrovna ten glorifikovany eshop na dalnicni znamku zadny opensource neni, ba prave naopak - ted jedina jeho funkcni verze bezi nad proprietarnim komercnim EMS, to druhy reseni postavene nad otevrenejma technologiema odstavili dle dostupnych informaci po tom prusvihu s unikem dat uplne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: díky "zadarmo" iniciativě zjistili, jaké chyby mají ve svých stávajících e-eshopech :-) (čímž se taky vysvětluje, proč já se do těhle webových aplikací radši nepouštím, když jsem zjistil, co všechno je potřeba řešit...). Tady je vysvětlená motivace k open source vývoji v kostce: zjistíte díky spolupráci, jaké v tom máte vlastně chyby. Je to podobný rozdíl, jako mezi pouliční bitkou a sportovní aktivitou.

    Samozřejmě, existují aplikace, které nedělají doopravdy nic produktivního a slouží jen k zábavě, třeba počítačové hry. Tam samozřejmě jsou měřítka jiná, i když existují počítačové hry zahrnující online transakce s vzácnými virtuálními artefakty, to jsme ale už odbočili od reálné ekonomiky (vč. služeb) někam hodně daleko do 21.století... virtuální a zcela subjektivní hodnota ale není nic nového, mimo reálnou ekonomiku dávno existují oblasti jako sběratelství, aukce uměleckých děl, apod.....ten přechod je pozvolný a v digitální éře je složité si uhlídat, v jaké oblasti ekonomiky se nacházíme a jak moc je doopravdy reálné.

    Pro mě osobně bylo psychologicky náročné pracovat jako čistý programátor, ajťák ovšem nejsem tak nějak z podstaty ... takže jsem sklouzl k telekomunikacím. U toho programování by mi bavily spíš optimalizace (ne, že by mi šly.. prostě přemýšlení o nich), než bezpečnost, optimalizace ale mají dnes význam spíš právě v tom světě her, pro běžný produkční software je dnes výkon většinou naprosto předimenzovaný.

    Obecně otázka není ani tak open source vs. proprietární software, jako spíš civilizační závislost na elektronických technologiích jako taková. Open source tuhle otázku nevyřeší... jde o širší civilizační problém, četl jsem knihu jednoho britského historika (na objednávku Číňanů :-), který to rozebírá tak, že východasijská civilizační oblast se už tisíce let zaměřovala na abdundantní produkci předmětů, které okolní barbarské civilizace dokázaly použít jako statusové symboly, soutěžit/válčit o ně a vytvářet pomocí nich sociální hierarchii.

    Takže jako civilizace jsme "hacknutí" tím, že jsme outsourcovali produkci každodenních statusových symbolů do Číny a obecně Asie.... naše civilizační situace tak není příliš odlišná od éry, kdy těmito symboly bylo hedvábí či malovaný porcelán, akorát kdysi přímý vliv končil ve střední Asii, zatímco tentokrát je globální. Software je určitý aspekt tohoto vlivu, který se zatím snažíme si udržet pod kontrolou... ale stejně se obávám, že debata jestli open source nebo ne-open source se dostane na vedlejší kolej (klidně bude vše open source, ale ohledně auditu kódu stejně budeme věřit v rostoucí míře zkostnatělým institucím)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, tak předseda rady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Štěpán Štrébl (Praha 3): Byli jsme závislí na jednom dodavateli a paradoxně to byla naše vlastní firma - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/clanky/stepan-strebl-praha-3-open-source-software/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam