DANYSEK: díky "zadarmo" iniciativě zjistili, jaké chyby mají ve svých stávajících e-eshopech :-) (čímž se taky vysvětluje, proč já se do těhle webových aplikací radši nepouštím, když jsem zjistil, co všechno je potřeba řešit...). Tady je vysvětlená motivace k open source vývoji v kostce: zjistíte díky spolupráci, jaké v tom máte vlastně chyby. Je to podobný rozdíl, jako mezi pouliční bitkou a sportovní aktivitou.
Samozřejmě, existují aplikace, které nedělají doopravdy nic produktivního a slouží jen k zábavě, třeba počítačové hry. Tam samozřejmě jsou měřítka jiná, i když existují počítačové hry zahrnující online transakce s vzácnými virtuálními artefakty, to jsme ale už odbočili od reálné ekonomiky (vč. služeb) někam hodně daleko do 21.století... virtuální a zcela subjektivní hodnota ale není nic nového, mimo reálnou ekonomiku dávno existují oblasti jako sběratelství, aukce uměleckých děl, apod.....ten přechod je pozvolný a v digitální éře je složité si uhlídat, v jaké oblasti ekonomiky se nacházíme a jak moc je doopravdy reálné.
Pro mě osobně bylo psychologicky náročné pracovat jako čistý programátor, ajťák ovšem nejsem tak nějak z podstaty ... takže jsem sklouzl k telekomunikacím. U toho programování by mi bavily spíš optimalizace (ne, že by mi šly.. prostě přemýšlení o nich), než bezpečnost, optimalizace ale mají dnes význam spíš právě v tom světě her, pro běžný produkční software je dnes výkon většinou naprosto předimenzovaný.
Obecně otázka není ani tak open source vs. proprietární software, jako spíš civilizační závislost na elektronických technologiích jako taková. Open source tuhle otázku nevyřeší... jde o širší civilizační problém, četl jsem knihu jednoho britského historika (na objednávku Číňanů :-), který to rozebírá tak, že východasijská civilizační oblast se už tisíce let zaměřovala na abdundantní produkci předmětů, které okolní barbarské civilizace dokázaly použít jako statusové symboly, soutěžit/válčit o ně a vytvářet pomocí nich sociální hierarchii.
Takže jako civilizace jsme "hacknutí" tím, že jsme outsourcovali produkci každodenních statusových symbolů do Číny a obecně Asie.... naše civilizační situace tak není příliš odlišná od éry, kdy těmito symboly bylo hedvábí či malovaný porcelán, akorát kdysi přímý vliv končil ve střední Asii, zatímco tentokrát je globální. Software je určitý aspekt tohoto vlivu, který se zatím snažíme si udržet pod kontrolou... ale stejně se obávám, že debata jestli open source nebo ne-open source se dostane na vedlejší kolej (klidně bude vše open source, ale ohledně auditu kódu stejně budeme věřit v rostoucí míře zkostnatělým institucím)