DANYSEK: ano, v 97mým to bylo pořád těžký. Tehdy nebylo jednoduchý si vygooglit nějaký problémy... dokonce ani když si měl přístup k netu.
ano, nějaké linuxy jsem v té době už testoval, většinou jen jako severy, sem tam něco i doma, ale s pomocí známých, co se v tom vyznali. na desktopu to v letech 2000-2005 chodilo, ale všelijak... vlastně první linux, se kterým jsem byl plně spokojený a přišel mi použitelný na desktopu, bylo až Ubuntu někdy v roce 2007
jinak samozřejmě ve světě open source a free software naprogramovat něco nového, o co by fakt byl zájem a lidi by to chtěli - to je úplně jiná výzva, než flikovat nějaký sharware napodobující funkčnost jiného shareware (max. na jiné platformě). samozřejmě, admini obecně motivace programátorů moc nechápou. myslej, že linux je tady prostě proto, aby je živil, a programátoři jsou divnej plebs, u kterýho je samozřejmý, že budou makat zadarmo aby se oni měli dobře... obchod s konektivitou mi oproti např. např. počítačové bezpečnosti přišel jako celkem férová věc. Třeba antiviry mi štvaly neskutečně, a dnešní security hry v podstatě taky.
ano, myslel jsem si trochu naivně, že ze sousedských sítí poplynou nějaké příjmy, které by šly využit třeba i financování vývoje free software. bylo to neskutečně naivní, poskytování Internetu je poměrně hodně konkurenční, jak sis všiml. nakonec to spíš než o technických parametrech bude o monitoringu, reakční době v případě problémů, dostupnosti a kvalitě hotline, apod.