• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    za par rokov uz tu pirati nebudou...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    kecy v kleci, fitrovanie DNS samozrejme je zasah na sietovej vrstve. A inak sa to netyka iba cznicu a ceskej domeny, ale filtruje aj kopa ISP. (a povedal by som ze aj na IP vrstve, ale to sa bude lisit medzi ISP, a a vo vysledku je to skoro jedno). Uz sa tesim ako budes za par rokov obhajovat zakazy VPN, yummy:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nemohl by xchaos nepsat nejaky dlouhy roman o bitcoinu a kryptu, at je zmena na chvili?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a jeste vsuvka k sitove neutralite... to je technicky termin... a tyka se predevsim sitove vrstvy (mj. ve smyslu ISO/OSI modelu). Tedy v tom duchu, ze nejaky provoz nepriorizujes na ukor provozu jineho. DNS je ryze aplikacni vec. A odpoved dostanes vzdycky. Ono treba NXDOMAIN ci SERVFAIL je taky odpoved, zejo. Mimochodem, i v CR si ISPcka nasazuji reseni, ktere nektere DNS dotazy filtruje. A treba takova Pihole je to samy v opensource podani. Kde je teda ta hranice? Ty mas pravo (dle sveho uvazeni) schvalovat, co je jeste akceptovatelne a co ne... ale druzi (dle sve uvahy) uz ne? Jaaaj... at zijou ty piratske dvoji metry :D Podle tvy "logiky" by clovek mel nechat vsecko otevreny a doufat, ze si to "nejak" vyresi koncak :-) Pri tvych zkusenostech bys mohl vedet, ze tak to moc nefunguje... ostatne stejne rezou mnoha retail ISPcka ve velkym tcp/25, tam kvuli spamu. Podle tvy logiky by meli nechat vsecky zavirovany domacnosti nechat spokojene spamovat... :D
    Zpet k sitove neutralite - pokud je mi znamo, tak na IP vrstve nikde nikdo nic nefiltruje. A i pres dilci utnuti kontraktu (Cogent, LINX) nedochazi ani k nejakemu masivnimu odpojovani - ostatne, kdyz utnes vsecky propoje z Moskvy na zapad (samo o sobe nepravdepodobne), furt tam mas trasy i na vychod - sice budou drobet vetsi latence, ale kolem Ciny to projde taky.
    Ono totiz ani ty pozadavky sitove neutrality nejsou absolutni (ac se to snazi ti, co se tim ohani take tvrdit, protoze si prislusne dokumenty ani neprecetli cele - a jen se ohani frazi vytrzenou z kontextu) - pripousti se tam vyjimky v ruznych meznich situacich. Tedy vyse zminene blokovani tcp/25 kvuli spamu je z pohledu sitove neutrality v retailu obhajitelne (protoze tim resis jiny - casto zasadnejsi - problem).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: To odebrani je vysoce krajne nepravdepodobne... ostatne machruj u .sk, tu jste si naopak vy chytraci slovensti nechali proste a jednoduse vyfouknout... :-)
    No kdyz si ty "vlastni" predpisy (tzn. pravidla registrace) poradne prectes... tak tam hned ve dvou jejich bodech mas magickou formulaci "dle sveho uvazeni"... ja vim, ze nejsi rodily mluvci, ale vyznamu tech slov by si rozumet mohl :-) Ta klauzule je v pravidlech osm let, neni to zadna horka novinka - a kazdy drzitel s ni zcela dobrovolne souhlasil (pri registraci nebo prodlouzeni) - bez toho souhlasu ti domenu proste a jednoduse nikdo nezaregistruje... a pripadne spory rozhoduje (dle tech samych pravidel) rozhodci soud - ne Pirati a bojovnici za bezbrehe pravo na svobodny projev ve svych internetovych diskuzich.. ;-)

    Jinymi slovy CZNIC ma tu pravomoc - at se ti to libi, nebo ne. Jak moc je to na hrane, ci dokonce za hranou pravidel neni zadna "vec verejna", i kdyz se o to ruzni internetovi diskuteri ohanejic se tou "narodni" domenou snazi. Dle stanov ty pravidla schvaluje (jen) predstavenstvo o peti lidech - to dokonce ani neni v kompetenci clenu - ti akorat voli 18 clenu kolegia... a teprve kolegium voli to predstavenstvo. A ne, ICANN ti do toho, jak CZNIC vnitrne funguje a do toho, jaky pravidla k narodni domene mas fakt kecat nebude a co je zcela nerealne je predstava, ze na zaklade nejakejch "kecu o cenzure" by tu kompetenci spravovat ccTLD odebral. Navic to posuzovali i pravnici - kteri se narozdil od tebe na problematiku registrace domen narozdil od tebe specializuji ;-) Tohle jsou veci, ktere nerozhoduje vox populi, ale organy s prislusnymi kompetencemi.

    Ono jen tak mimochodem - malokdo si uvedomuje, ze ani to pravo na svobodny projev a pravo na informace samo o sobe neni neomezene. Na to se taky rado zapomina, ze uz v listine zakladnich prav a svobod mas explicitne receno, ze muzou byt stanovene mantinely. A obligatne, to stanoveni konkretnich mantinelu v konkretnich detailech opet neni tva kompetence... :-)

    NIEKT0: jenze ten vycet neni taxativni... ono i slovicko zejmena tam take ma svuj vyznam. To v cestine znamena, ze to mohou byt i jine situace, nez ty tam explicitne vyjmenovane. Ale cekal jsem, ze se toho vyctu chytnes a budes se tocit na tom, ze XY do toho uz nezapada :-)

    Se s tim smir. Ted pouziju otrepane - psi stekaji, ale karavana jede dal. Mimochodem, i z rad clenske zakladny CZNIC byl ten protest minimalni a minoritni. Vetsina clenu ten krok podporila.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MEMNON666: No, a su toto c&c servery alebo nieco podone? Nie su, je to "obycajna" propaganda. Akokolvek mi moze by odporna, tak zacat rozhodovat co je a co nie je propaganda je hodne tenky lad, na rozdiel od urcenia co je a co nie je pouzivane ako infrastruktura utoku na pocitace.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    NIEKT0: tak odkazovali se k predpisu : "17.1 Sdružení CZ.NIC je oprávněno dle svého uvážení zrušit delegaci Doménového jména, jestliže je Doménové jméno užíváno takovým způsobem, že dochází k ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti, a to zejména tím, že prostřednictvím Doménového jména, či služeb, které jsou jeho prostřednictvím dostupné, dochází k distribuci škodlivého obsahu (zejm. viry, malware), nebo je předstírán obsah jiné služby (zejm. phishing), nebo hardware dostupný prostřednictvím Doménového jména je řídícím centrem sítě propojeného hardware distribuujícího škodlivý obsah (zejm. botnet)."
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Ale no, nehraj pre zmenu retardovanho danyska:)
    Zlate pravidlo liberalizmu je, ze tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda niekoho ineho.
    cz.nic spravuje "narodnu" domenu .cz, a tato sprava im v principe moze byt odobrana. (teraz vynechajme z diskusie to, ze pri takejto cenzure nepostupuju ani podla vlastnych predpisov, to uz je len tak ceresnicka na torte). Spajat dokopy rozhodovania o tom kto bude .cz domenu spravovat, s rozhodovanim ktore domeny sa budu blokovat je... no cesta k autoritarstvu. Co tebe osobne mozno imponuje, ale ludi s menej hnedymi trenkami to moze znepokojovat.

    No a potom tu mame blokovanie na urovni ISP, ktore je uz cista balkanizacia, to ze je proti net neutrality je zase uz len taky matovy listocek navrchu.

    Ako hovori stare mudro, najhorsie na cezure je, ze ****** **** ****** **** ******* ************ * ***** ***.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: napsat, ze to neni pravda a pritom nenapsat co teda neni pravda.... ehm :-) Pockej, takze CZNIC podle tebe neni soukroma organizace, nebo co jsi tim chtel rict?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Nie, to nie je pravda (a ty to dobre vies).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: No co, tak holt nekdo jinej zablokoval ruske trolly na svych (DNS) serverech :-) Ty servery jsou taky soukromym vlastnictvim, zeano... ta logika je v principu porad stejna - pustim co chci, bloknu co chci.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: neviem kde bol NIET0, ale ja stale tam. A nemam v principe problem s tym, aby si niekto blokoval trolov na SVOJOM serveri/fore. (aj ked to v 99% pripadov co som videl vedie k naduzivaniu, a situaciu to skor zhorsuje, ale kym si to doytycny postrazi, je to jeho boj) Ale mam velky problem s tym, aby mne niekto blokoval pristup na server nejakej 3. strany.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: proste parta curacku, kteri po pristich volbach zamiri za stranou zelenych.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    aaa... koukam ze v sousednim auditku se propira svoboda projevu :D No jo, neni nad to vest debatu o svobode projevu nekde, kde se omezuje... :) Kdepak byl NIET0, kdyz se tam blokovalo... ze ted kritizuje? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: to muze snadno napravit... je sam strujcem sveho osudu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: takhle bych to nehrotil, fakt mi nechybí... ale fakt mi zajímalo, co by se muselo stát, aby se komunikačně umoudřil...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Že mu chybíš :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: tak bude zajímavé, jetli je Danýsek tak strašně vyhraněnej vůči mě, že se radši stane kremlebotem, než aby se mnou souhlasil :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: co zas mele? sem linej otvirat okno s pornomodem bez loginsusenek :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam