• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no vzhledem k tomu, ze jste i v pripade prosazovani opensource pri vladnuti v Praze prokazali, ze vas program je jen car papiru, tak nevim proc bych mel tentokrat verit, ze to bude jiny... :-) Aneb uz i Pirati se radi ridi heslem, ze slibem nikdy nezarmoutis :D
    XCHAOS: ale jdi ty brepto, funguje to dobre a uz sakra dlouho... vsimnul sis, ze treba i Google nebo Facebook to v pohode pouziva? ;-) Jen to je technicka vec, kterou proste maji admini v tyhle dobe poustet automaticky a ne hodiny meditovat o tom, proc to "nejde". A jak uz jsem rekl, tyhle polemiky v roce 2023 vedou lide, co svym myslenim patri spise jako exponat do muzea ;-)
    XCHAOS: jako ze kdyz dozenete vlastni obrovsky technologicky dluh, tak vam mam jeste zatleskat? :) Hele jen implementace je malo, pokud to udelate jako IPv6-only, pak o tom budu premyslet :D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS:
    to bych chtěla vidět tu rozpravu ve sněmovně :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: chápeš, kdybychom si jako Piráti dali do programu, že prosadíme přijetí IPv6 v ČR, tak by Danýsek byl na naší straně :-)

    A SPOJE.NET nenávidí, protože nabízíme jen statické IPv6 routy a nedokážeme se na úrovni klient access zorientovat v celém to chaosu s DeUID místo MAC adres, apod. :-) Kdybych měli u klienti PPPoE, tak se to vyřeší samo, jenže my jsme zlé prašivé IPv4 CZFree... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a tak jisteze, o (ne)schopnosti to vypovida mnohe... :D IPv4 patri do muzea... ale chapu, ze nekteri svou urovni poznani do muzea patri taky, no... holt i Pirati :D
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: "... a kdyz nevis co kam, vytahni ipv6..."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no jestli mluvis o sobe, tak bych radsi mlcel a soupal nohama :-) Protoze kdybys to provozoval ty, tak by to rychle skoncilo velkym prusvihem, ta diskuze tu uz byla :D

    A ze ani u Piratu moc schopnych lidi taky nemate dokazuje uz to, ze ani na svych internich piratskych systemech jste nedokazali nasadit IPv6... takze samozrejme pak ani neprekvapi, ze Portal Prazana je take IPv4-only, stejne jako novy web Bartosovo DIA (o jeho MMR nemluve)... kdyz uz diskutujeme veci, co meli/maji Pirati manazersky primo pod palcem :-) Jeden by skolo rekl, ze piratsti leaderi (at uz ti z Prahy a nebo ti celostatni) o technologiich taky moc nevedi :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: protože bohužel my, kteří tušíme, jak by se to měli dělat, se u Pirátů doopravdy nikam moc nechceme.

    A linuxoví admini, co by mohli mít ty firmy, kterým by se tyhle zakázky šily na míru, místo spolupráce akorát trolej... protože jako základ je, že ty nic nepotřebuješ, všichni potřebujou tebe... ani politicky definovanou objednávku nepotřebuješ...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Hele, je a nie je. Podla poslednych informacii co mame snad bude europska e-identita opensource, ale bolo okolo toho vela prace a emocii. A relane tam hrozil (a mozno este hrozi) vendorlockin na stackove iphony/androidy, co by bolo dost smutne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MRAKY: no zrovna kolem e-identit obecne na tom EU zas tak zle taky neni... ale jinak ano, jsou veci, kde elektronicky doklad je dobry komplement... ale substitut to byt nemuze.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DANYSEK: tak tohle bych piratum zrovna nevycital. eu urady pravidelne produkuji veci, ktere konci totalnim chaosem a popravde me ani moc netrapi to, ze kdyz pojedu do jineho statu eu, tak mi nebude edokladovka fungovat. ...Ja uvitam, kdyz se rozjede egov ve velkem v cesku co nejrychleji. Co je jinde v eu me nezajima.
    na cesty po zahranici mam pas a doklady chci mit u sebe... Napr v kuvaitu prez covid nevydavali fyzicke karty jejich civil id a mit to jen v aplikaci na telefonu pri cestovani bylo neprijemne. Telefon se mohl vybit a na hranicich kontrolovali prave jen dotycnou aplikaci ( prestali davat stempl do pasu a kartu jsem nemel )
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: no kdyz se podivas jak funguje ekosystem kolem AWS... tak se ti klidne muze stat, ze si to cely uspesne locknes prave jen na jeden ekosystem a uz to nikam jen tak nezmigrujes :) nebo to dost boli... narazis na vicenaklady/viceprace, diky kterejm si celou tu migraci rozmyslis. Jako nastesti to nemusim resit osobne, ale cally s nestastnymi zakazniky, co by radi utekli (bo to 'ze zacatku levny' casem uz az tak levny taky neni) mi tu kolem probihaj :-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAWERICK: Prave sa v praxi stava, ze samotne zdrojaky sice mas, ale M$ (aj dalsi) maju rozne "extensny" alebo ako to nazvat, ktore sa pouzivaju pre nasadzovanie a management aplikacie v cloud prostredi. No a tie ti inde fungovat nebude, nie ze by sa to nedalo zmenit, ale je to zase praca a pouziva sa to ako argument preco by bola migracia draha/zlozita.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Pořád nechápu proč bys měl potřebovat zdrojak (přístup) k té cloud platforme (jakožto "externista")... Pokud máš zdrojaky samotné aplikace tak je přece sumak jaky železo (IaaS, PaaS) je pod tím?
    A technicky ti nic nebrání udělat multicloud...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAWERICK: ano a nie, to co chces su aspon "cloud-neutral" (ci ako to presne nazyvaju) riesenia, pricom M$ sa opakovane rozne snazi aby ked sa tam uz raz nieco nasadi, tak to moc neslo zmigrovat.

    Inak v tomto mam suhlas s Danyskom, podla mna nas (piratsky) problem je, ze sme v tomto malo radikalni. Ale zjavne patrim k tomu radikalnejsiemu kridlu, co sa tyka opensource, a maistream je posunuty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAWERICK: jestli to nebude tim, ze MS sam o sobe moc opensource neni (ano, vyjimky se najdou) :-) Aneb mohli postavit ten portal na k8s, od toho zdrojaky mas... ale s tim herr Blaha holt moc neumi, tak se hot slo jinou cestou :D Jako u reseni typu Azure/AWS dost riskujes vendor-lock, kde to na zacatku muze byt levny... ale pak casem zjistis, ze to zas tak levny neni a hlavne ze mas problem z toho ekosystemu pak utyct.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DANYSEK: Tak zrovna tady imho mluví tvůj bias proti MS:) to kde nějaká aplikace běží nebo na jakém OS přece nemá nic společnýho s tím jestli je nebo není přístupnej zdrojak :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LOL a male deti zjistuji, ze v realnem zivote nektere veci proste nejdou tak rychle jako pri klikani ve virtualni realite :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: opensource Pirati slibovali uz u Portalu Prazana a jak to dopadlo... ;-) Bezi to v Microsoftim Azure a zdrojaky nikde nenajdes, zato vymluv proc to neslo je spousta :D Ale to nemohlo dopadnout jinak, kdyz mistr "hlidac statu" Blaha, ktereho jste si do OICT dosadili je holt wokynkar ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Ked som sa pytal, tak ten hlavny dovod bl ten, ze na strane statu veci na elektronicke doklady este nie su moc pripravene, a toto ich donuti si to rozfungovat. Inak samotna aplikacia ma byt minimalisticka, vraj skutocne len alternativa toho, ze mas fyzicky obciansky preukaz pri sebe. Tie zlozitejsie funkcionality potom budu az v tej europskej. Opensource by to snad byt mohlo. (bez zaruky, ale tak preco nie)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: nekritizovali Pirati tenhle styl utraceni? ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: Zadani: mame letos v rozpoctu na vas 150 milionu. Pokud je letos neutratime, pristi rok budeme mit o tolik min rozpocet. Naprogramujte neco.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: ono toho kolem toho je vic... jeste ani neni dotazena legislativa, ale uz si Bartos vydyndal souhlas vlady, ze se muze utracet za vyvoj :-) Proste takovy ten styl ala garazovka... seriozni analyza (soucast procesu vyvoje software) se udelat nemuze, kdyz ani neni schvalena relevantni legislativa (zatim se predpoklada, ze bude platit od 1.1.2024, ale jiste to neni - protoze to ani legislativnim procesem neproslo)... ale uz se nekde ma neco prgat? ;-) Fakt bych chtel videt to zadani... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam