• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: předběhl jsem dobu o 20 let, zdá se :-) bohužel, tenhle aspekt komunitních sítí zajímal málokoho. S přesunem technologie k FTTH/GPON samozřejmě ztrácí smysl, protože GPON OLT je připojené většinou přímo k páteřnímu switchi, kde je data retention sonda. Zdálo by se, že v případě 2 klientů jednoho providera, kde není žalobce, tam není soudce, ale přijde mi lepší spíš politický požadovek zrušení povinnosti data retention, než vymýšlet, jak to ochcat.

Každopádně, z myšlenky sousedských sítí toho vyplývá spousta - místní provoz nemusí být spolkový či neziskový, může být taky svobodný. Od začátku jsme se hádali, jestli to "free" má znamenat bezplatné, neziskové nebo svobodné. Ta varianta, že jsme měli být "svobodná síť" byla úplně stejně legitimní, jako ty ostatní možnosti...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: ja mam svedomi cisty :) OK, tak to uzavreme s tim, ze jses obycejny lhar ;-)
    Ale treba se ti ten skill bude jednou hodit... jestli te teda zvolej :D
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Hryzie svedomie? Nech len hryzie...
    (prenecham ti volny ring)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: A kdeze mas tu cenzuru? ;-) Zacinas prejimat retoriku nejakejch proruskejch dezolatu, zda se mi. Prosim odkazy na konkretni paragrafy...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KRAMERIUS: Nic, iba to ze to je stat. (=> bude to na dlho) Ale medzi slepymi jednooky kralom, ako sa hovori.

DANYSEK: Stav kde cenzura "neni" by som rad, tak to bohuzial nie je. Ze sa vymaha/nevymaha, a celkove je to vymyslene smatlavo, tak to je skor vizitka miestneho statu, a casom sa da predpokladat utahovanie srobov.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja si za tim konstatovanim stojim a stale jsi nepresvedcil o opaku. Ano, to je zakladni princip fungovani komunitnich siti a obecne toho, jak funguji neziskovky - ze kazdy ma pravo zahlasovat a ovlivnit tim vyvoj/smerovani organizace. Tys zvolil podnikatelskou formu - a jak sam priznavas, prave proto abys nahodou nemohl byt prehlasovan (coz se ti ve finale stejne take nepovedlo, kdyz si musel pribrat dalsi spolecniky, ze?)... tudiz si na myslence komunitni site nezpochybnitelne parazitoval. A snazis se to jeste okecat tim, ze ti ta investice kyzeny vejvar neprinesla... :-) Ty se proste snazis sedet jednou prdeli na dvou zidlich. Ale i kdyz se podivas na ty komunitni site z prelomu tisicileti, tak ty funguji presne jak popisuju - tedy clenove primo ridi jejich chod. A ne, ze pan podnikatel si rozhoduje, kam nasmeruje sve investice. Nikdo ti neupira pravo podnikat a investovat dle sveho uvazeni, ale nehraj si na komunitni sit. Nebyls ji, nejses ji a nikdy ji nebudes, pokud nezmenis pravni formu a cely governance model :-)

Parazite jsou v tomhle ohledu vsichni, co nenazyvaji veci pravym jmenem a zneuzivaji ve snaze ziskat osobni prospech oznaceni, ktere jim proste a jednoduse neprislusi, kdyz uvadi sve okoli v omyl. A bud rad za parazita, to je jeste mirne oznaceni... ;-) Ono kdyz se podobne veci dejou v jinych oblastech lidskeho pocinani, tak byva rec treba i o podvodnicich, ze? Zas tak tvrdy k tobe ale nejsem, jak vidis :-) Ale znovu opakuji, ze kolem tebe zadna komunitni sit nebyla, neni a nikdy nebude. Ja rad nazyvam veci pravym jmenem a tobe to je buhviproc proti srsti :D

NIEKT0: nemyslim si, ze tohle ma sanci te pred "cenzurou" (ktera tu fakt narozdil od Ruska neni) uchranit. Pokud by se "cenzura" v legislative nedejboze objevila, tak to ve finale bude jak s tema danema... resp. snahama o krecovite osvobozeni clenskych prispevku od dani. Mozna bys chvili odolaval, ale nakonec by ti to vzdorovani (pravne) zlomilo vaz, pokud by ses rozhodl zakon ignorovat...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    NIEKT0: Co zabrání státu/EU zákonem definovat, že síť s např. více než tisícem uživatelů neprovázaných ekonomicky (jedna firma) se považuje za veřejnou síť a platí pro ni stejná pravidla jako pro internet? :-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Nechcem vam kazit kánonicku romancu, ale k tomu konceptu CZF: s narastajucou cenzurou a kontrolou na verejnom internete to este moze byt casom aj uzitocny koncept...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: že jsem vizionář o ně říká AI, ne já sám. Možná jsem se snažil předejít budoucnosti s AI, kdo ví... Hele, nemysli si, že to obvinění takhle okecáš. Už jsme se dostali k tomy, že jednou z myšlenek CZFree bylo médium nezávislé na Internetu. Ale zrovna v tomhle bodě by mi uživatelé = především spotřebitelé Internetu, kdyby bývali měli hlasovací právo, snadno přehlasovali. Ad volba brány přes source routing... no asi stejná blbost, jako VPNky, co by se zasekly na agregačních bodech. Moje brána neprodávala nikam, kde by neměla jasně definovaný uplink. Asi jsem měl větší ponětí o agregaci a ekonomické vzdělání. Jasně, ekonomové jsou paraziti, zaměstnanci nikdy... ;-)

Tvůj koncept "parazita" je divný. Minimálně v jistých fázích jsem byl investor. Jsou investoři paraziti? Kdo všechno je parazit? To co jsem dělal předtím, to bylo parazitování na dot com bublině? A Piráti byli parazitování na voličích, co je stalo pořád volit dokola strany, co měly všechno rozparcelované? A na NYXu taky asi parazituju?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak ona ta zkusenost neni jen o tiskarnach, zejo :-)

XCHAOS: jakoze ty AI nepouzivas? :-) Takovej vizionar a pritom vlastne sto let za opicema... :D

Internet ale je decentralizovany a jakoze dost. Nemas tu jednu autoritu, ktera by rozhodovala o vsem. Naopak. Mas spoustu ruznych autorit, ktere spravuji sve kousky. Od pridelovani IP adres po domeny a v mnohem mas skvelou moznost volby. I kazda sit ma do znacne miry svou autonomii v rozhodovani. Povez nam, co te vede k tomu, ze internet je centralizovany? :D AI vzniklo stejne organicky, jako kdysi vznikly vyhledavace. Ona uz jen ta myslenka samotne indexace je hodne stara - ostatne ve svem veku bys jeste mohl jeste pamatovat treba katalogove listky v knihovne. Vizoonarsky memex ma koreny uz v roce 1945...

Data retention neni nic, co bys musel vestit. I v archaickem svete telefonu se hlavickove udaje o tom, kdo si s kym telefonoval povidal sbiraly. Bylo by naopak naivni cekat, ze ve svete IP siti tomu bude jinak. Na druhe strane i z pohledu provozovatele site je to zdroj dat, ze ktereho muzes analyzovat nejen chovani uzivatelu (a planovat), ale take analyzovat treba bezpecnostni incidenty, tim myslim utoky cilici na tvou vlastni infrastrukturu. Aneb ty data se z pohledu poskytovatele hodi sbirat bez ohledu na to, jestli mi to zakon prikazuje. Predstava, ze provozuju sit, ve ktere nevim co se deje je takova... drevacka :-)

Volba brany, tak jak se o to snazili nekteri v czf byl ve skutecnosti bastl nehodny produkcniho nasazeni. Source based staticky policy routing. Ne ze by to neslo udelat i dynamicky a lip - ale uz je to slozitejsi a na to "kopirovaci jednoduchych konfiguraci" nemeli bunky :-) Implementace by byla vyrazne slozitejsi, nez ten jednoduchy copy-pasta vzor popsany v czf-rfc-routing. Technicka zdatnost se nemeri jen tim, ze umis prisroubovat neco na stozar a zkopirovat konfiguraci ze sablony :-) Muzes ale prekvapit a ukazat ten svuj konfigurak, co zvlada dynamicky routing a soucasne umoznuje uzivatelum zvolit si poskytovatele pripojeni... :D Ale vsadim boty, ze nic takoveho nemas...

Ale prolinani politiky, czfree a tveho byznysu je vlastne zajimave pozorovat :-) Se Simandlem se u Piratu nejspis potkavate, do komunalu (neuspesne) take kandidoval, jednoho pirata sis pred par roky pribral do firmy... co taky v komunale neuspel a podle pozice na kandidatce ani nepresvedcil moc lidi uvnitr partaje :-) Takovy spolek ponekud neuspesnych, nemyslis....? :-) Ano, tve sklony k anarchii znam, coz krom jineho samozrejme vysvetluje, proc tys o nejaky spolek ve sve gubernii nestal :-) Ono mit pravidla a nedejboze se jimi dokonce ridit bylo pro anarchisty vzdy tak nejak problem, ze? :D Ja se o nejake demokraticke procesy v ramci czf aspon snazil... i to pitomy forum jsem ve finale dovedl do stavu, kdy bylo odevzdane komunite. A ta ho fakticky po funkcni strance... ehm... pohrbila... :D A ty sam ses de-jure take soucasti te komunity, co "ztratila zajem" o to udrzovat to forum funkcni...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, lidem, kteří na vojně tvrdě disciplinovaně čistili tiskárny, se holt v životě ani nepřiblížím, hmm.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: k ironu mam nahodou velmi kladny vztah... byl to muj verny druh na vojne, ktery mi pomahal pri cisteni tiskarny Epson LQ570, jejiz rozborku a sborku jsem se musel naucit, bo tiskarna se pravidelne zasirala od levneho papiru do cyklostylu, na ktery se tiskly denni rozkazy... ale to ty nemuzes pamatovat :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já snad tu AI začnu používat taky, ale i když jsem celý život byl fanoušek sci-fi, tak číst sci-fi pro mě znamenalo pocit bezpečí, že se některých těch situací nikdy nedožiju. Decentralizovaný Internet měl v podstatě zajistit, že AI nikdy nevznikne. Ale je fakt, že když jsem se rozhodl orientovat na lezení s anténama po střechách místo programování, souviselo to s intenzivním pocitem, že třeba AI mě v programování vždycky předhoní, pokud v něčem... a to tehdy AI v podobě LLM neexistovala, byl pouze machine learning a to ještě jeho naprosté začátky, které by dnes mohl každý provozovat i doma, na počítačích s dnešním výkonem...

Ale ano, Holy z Červeného trpaslíka je něco, co spadalo do naší zhulené éry 90tých let a naplňovalo nás pocitem bezpečí, že budoucnost je daleko a vlastně v ní nikdy žít nebudeme. Myslím je z českého překladu i ta ironie, vodička na mytí oken.

Decentralizovaný Internet od té doby zaznamenal dva významné milníky. Jedním jsou kryptoměny, které mi krátce zajímaly, ale distancoval jsem se od nic podle mě včas. Druhým milníkem byla Fediverse obecně a Mastodon zvláště. Kdyby protocol ActivityPub existoval v éře CZF, určitě bych propagoval, aby členské sítě měly ActivityPub kompatibilní nody, akorát ve vnitřní doméně .czf. Spory o to, kde bude "connected" fórum přístupné pouze "zevnitř CZFree" by tak bývaly byly zbytečné.

Jo a třeba povinnost Data Retention je něco, co jsem předvídal už tehdy a architektura propojení i mimo internetové brány (které jsem propagoval, ačkoliv mělo minimální komerční význam - spíš bylo jeho opakem)... to to bylo asi to "parazitování", hmm...

Kdybych byl úplně technicky nezdatný, tak si myslím, že žádná síť v naší čtvrti by asi nevznikla. Ale je fakt, že jsem spoustu věcí řešil manažersky, a to ve věku, kde se předpokládá spíš osobní šikovnost, než manažerský přístup. Bez pochopení éry CZFree nejde následně pochopit můj přístup k Pirátlům, kdy jsem byl už poučený předchozími nezdary. v CZFree jsem byl poučený předchozí fází zdánlivého "úspěchu" v dotCom bublině, který úspěchem nebyl, u Pirátů jsem byl poučený tím, jak jsem neúspěšné dělal politiku v CZFree.

Jinak "samozvané gubernátory" zmiňoval nějaký článek z těch dob počátků o rozvoji sousedských wifi sítí, někdo na fóru ten odkaz nalinkoval a mě přišlo vtipné se k "samozvanému gubernátorství" přihlásit. Kdo mě znal v té době, tak tušil, že mi tehdy imponoval spíš anarchismus a to, že jsem se nechtěl nechat "přehlasovat" neznamenalo, že bych někomu něco chtěl diktovat. Ostatně, kdyby se hlasovalo, tak členové by chtěli bývali levný a stabilní internet - ne nějaké komunitní vychytávky, se kterými jsme si tedy hráli spíš na úkor komerční životaschopnosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: bohužel, s Danýskem je to jako s AI: nejde spoléhat na to, že pochopí popkulturní narážky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: ta nerizena strela to dotahla i k medialni slave... :D
    Výpověď - 24. dubna 2013 - Černé ovce | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/213452801080424/cast/258067/
    Internet II - 10. března 2014 - Černé ovce | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/214452801080310/cast/312984/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DOCKINEZ: motivovals me to soupnout do chatgpt... :D A jako high-level shrnuti... asi jo....

KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: To je zbytečné, není v tom nic nového, co by tu už 100x nebylo.
    Bývalí kamarádi(?) se tu snaží vytahovat přes 20 let staré a nikoho už nezajímající věci. :-)
    P.S: Motá se kolem Jablonky ještě neřízená střela Karel Filip?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DOCKINEZ: mam pro tebe smutne sdeleni... ;-)

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Až tahle výměna skončí, bude to poprvý, co použiju AI, aby mi udělala tl-dr.

Doxxování Ufa ale bylo divácky atraktivnější.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je Iron, ty nas maly popleto :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam