OPERAHYPNO: KSČ byla československá, ne česká. Vznikla odštěpením od ČSSD, která s ní byla pak 2x historicky sloučena: poprvé násilně, pod dost vážnou pohrůžou represí (viz chudák Laušman a jeho únos z vídeňského exilu, apod.), podruhé naprosto dementně a dobrovolně Maláčovou, za nečinného přihlížení členské základny, která se vůbec nestihla zorientovat (opět: obecný problém stran, kde se vnitřní demokracie omezuje pouze na personální otázky a předseda si následně dělá co chce...)
Jinak nevím, podle mě druhý odstavec nasvědčuje tomu, že se sice štítíš "bolševismu" (pojem, který pro komunistickou příchuť totality primárně používají nacisté, mimochodem), ale zato ti nijak nevadí náckové. Odněkud ze Sudet, nebo odkud?
Jestli mám nebo nemám pseudo-vzdělání nech na jiných. Něco jsem četl, jsem v Pirátech od začátku, snažil jsem se aplikovat úvahy Karla Poppera z knihy Otevřená Společnost a její nepřátelé (ano, to je ta Free Society Foundation, kterou financuje strašlivý Soroš a kterou tak nenávidí náckové celého světa :-). Ovšem, ironií je, že v 60tých letech, kdy opravdu existovala nějaká taková věc, jako "neomarxismus", byl liberál Popper v různých debatách často oponentem neomarxistických intelektuálů :-) Takže alt-right propaganda to má celé popletené..
Takže nějaká liberální DNA v Pirátech podle mě je, byť třeba zmatené. Projevuje se třeba v myšlence anonymního hlasování členů, a to nejen o personálních otázkách, ale i o věcných rozhodnutích. Dnes je to z velké části historie.
Jako víceméně, otevřená debata je i od toho ,aby se ji účastnili oponenti, protože mít oponenta v debatě je někdy docela užitečné proto, aby si člověk ujasnil a formuloval vlastní stanoviska. Ono občas je těžké něco formulovat jen skrz souhlasné plácání se po ramenou s lidmi, co hledají především třeba pocitovou shodu.
Jenže každá polemika má svoje meze a s někým, kdo chce vyhrožovat věšením na lucerny, se prostě bavit nebudeme. Na tom se vedlejší klub shodl. Jinak zase velkou shodu nemá - jsou tam voliči, nevoliči možná voliči, členové, nečlenové, členové s různě vyhraněným názorem na současné vedení, apod. (Ve skutečnosti je tam jeden člen, který by Piráty taky nejradši zrušil, ale to mi přijde absurdní :-)