DANYSEK: ne "někoho nakvartýrovat". podívej se na to z druhé stránky: když byt pronajmeš načerno, ale příjem nepřiznáš... tak co? Prostě je tu presumpce viny, plus se předpokládá, že lidi daňový přiznání chtějí mít v pořádku a tak.... ale přesto: protože je tvoje soukromí, kdo v bytě bydlí a jestli má smlouvu, nebo je to na dobrý slovo, tak ... jak to chceš řešit?
Hele, myslím, že to nerozlišování měřítka je hlavní problém našich debat. Máš jedno trvalý bydliště, nezřídka spojený s různýma výhodama. Když ho máš ve svým bytě, tak je to dobrý pro tebe, není dál co řešit.
Co se týče bytu, který nebydlíš, tak situace v ČR je teď asi absolutně nejpříznivější v celé Evropě. Když stát nevybere daně, tak si musí půjčit. Když si půjčí, tak to ale není výhodné pro budoucnost. Třeba pro tvoje děti. Ty peníze můžou být potřeba na něco, co dnes ještě nevíš, co bude - ale ne, ty místo toho splácíš úroky...
No ale zrovna u těch nepronajatých bytů se nebavíme o fiskální stránce, tedy zaplácnutí rozpočtu, ale spíš o té regulační. Prostě, jestli je pravda, že jen 30% nově postavených bytů v Praze končí na maloobchodním trhu, tak je to prostě katastrofa, pro Prahu (já nevím, jestli to je pravda, a celorepublikově to číslo naopak je poměrně nepatrné, tedy u všech bytů, nejen u nových...)
Jestli chceš znát můj soukromý, ne politický názor, tak bytovou krizi by vyřešilo, kdyby se lidi víc sestěhovali a nechtěli všichni žít single. Asi 30% domácností je single. K tomu je ale taky nemůžeš donutit...
V politické rovině: jak hýbat daněma má složité konsekvence a já fakt nechci být expert na výběr daní. Ale už jsme dospěli k tomu, že samotné zjištění, kolik lidí kde bydlí, je informace, se kterou pracují správci a rozpočítávají služby podle počtu osob. Není to tedy tajná informace, v drtivé většině případů. Shromažďovat nějaké statistické informace tohle typu je výsada státu, naopak to není výsada třeba Facebooku, aby to věděl o všech svých uživatelích (a že toho ví fakt hodně).
Jak říkám - trochu naivně pak předpokládám, že ten stát má jistou úroveň a s takovýmahle informacema pracují lidé s určitou úrovní NDA, a pracují s tím úředníci města, úředníci bank, a takovéhle osoby. Jakým způsobem a co zveřejňovat, to je složitá otázka. Ale když to nezveřejníš a nebudou oficiální čísla, akorát ti povzbudíš různé spekulace.