• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CNVTrávení a všechny jeho problémy - dráždivý tračník, funkční poruchy, diety, reflux a tak podobně
    Dráždivý tračník, reflux, pálení žáhy, potravinová nesnášenlivost a alergie, zánětlivé onemocnění střev a další trávicí radosti . Sdílíme zkušenosti, diety, recepty. Alternativní medicíně vstup povolen, ale prosím s rozumem, zkušenostmi a nejlépe i důkazy.
    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    INDIAN: Na low carbu se dá přežívat pěkně.

    VALENTINA: Konspirační teorie praví, že dnešní pšenice je šlechtěním už modifikovaná natolik ve prospěch zemědělců a zpracovatelského průmyslu, že její konzumace jsou regulérně pokusy na lidech. :-)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    VALENTINA: Dobrý, mohla bys prosím poslat návod na tu dietu s postupným přidáváním? Taky bch potřeboval zjistit, co mi nedělá dobře.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    po dlouhé době jsem chtěla přispět tím, že si myslím, že u mě za 90% problémů mohla pšenice. Dala jsem na takovou dlouhodobou očistu bylinkama s radikální úpravou stravy(začíná se na rýži a vařeném kuřeti, postupně se přidávají další potraviny), dnes už kromě pšeničného lepku, mléka a některých mléčných výrobků, alkoholu a kávy můžu téměř všechno a je mi dobře. Skoro zmizely ty pocity plnosti, nadýmání atd.. jako druhotný efekt je, že jsem zhubla asi 4 kg úplně bez námahy, bez hladovění. Přitom chleba normálně jím, ale jen žitný, takže to není bezlepková strava, ale prosté vynechání pšenice. I po skončení téhle očisty bych se už k pšenici nechtěla vracet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    COURT: potřebuješ přidat sacharidy a bílkoviny.
    COURT
    COURT --- ---
    akorát ted jsem ještě k tomu nemocná a hubnu už tak, že to pestává být ok. potřebuju přibrat a zároven tu dietu držet. je to mazec.
    COURT
    COURT --- ---
    MONROE: udělala jsem. a super, dieta pomáhá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    COURT: no, ne.

    Nejspíš máš žlučové kameny. Hlavním viníkem je tvoje pohlaví a může to zhoršovat hormonální antikoncepce.

    Zajdi na ultrazvuk, ať máš jasnou diagnozu a prognozu. Plus si nech taky udělat složení krevních tuků a pokus se proměnit nepříznivé poměry cholesterolu a trygliceridů, co ti nejspíš vyjdou.

    Jinak nejez co ti nedělá dobře, zvyš příjem vlákniny, chce to těch 30 g denně - tedy z těch nenadýmavých zdrojů, hodně pij. Z vlákniny hodně pektinu - jablka a klidně i jako prášek do jogurtu a tak. Ale teda zkoušeli to jen na křečkovi.https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-different-varieties-of-pectin-and-guar-gum-on-plasma-hepatic-and-biliary-lipids-and-cholesterol-gallstone-formation-in-hamsters-fed-on-highcholesterol-diets/4309BD1762BF65CFF9215AB30E9F668A

    Především nezkoušej takový ten nesmysl s hladovkou a olejem. To je nejspolehlivější cesta k rozdráždění a pořádné kolice.

    Bylinky jako je zeměžluč, pampeliškový či čekanková kořen, máta a nebo užívat ostropestřec asi nemají jak uškodit.
    COURT
    COURT --- ---
    prosím vás, můžou být nepříjemné pocity ve žlučníku (těžko na boku po jídle atd - mám tam kámen, ale když jím zdravě je to ok) důsledek toho že mám menší virozu? fakt malou, jen mi není dobře. Jenže se to vráží do toho žlučníku a to ale i přesto že jím vše správně, nehltavě, zdravé věci. Tak ted nevím zda to nechat tak, protože prostě viroza - a nebo propadnout panice, že už nemužu jíst ani normální jídlo. ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hledala jsem něco vyloženě podloženého k těm škrobům - nenašla. Ale tohle je moc pěkné :-)

    The top 17 nutrition myths of 2017 | Examine.com
    https://examine.com/nutrition/awful-nutrition-myths/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: no oni nevadí, jen jsou dost silné prebiotikum - tedy milují je tvoji spolubydlící, podobně jako třeba luštěniny a nebo brukvovité. No a pokud najednou dostanou velké množství, tak se z toho prudce promnoží a může to dělat paseku. Zejména pokud tedy člověk má spíš problémy z ranku dráždivého tračníku.

    Rezistentní škroby bejvaly hit mezi paleokomunitou, několik let zpátky, a to až natolik, že někteřé doporučovlai jíst syrový bramborový škrob ;-)

    Resistant Starch: It’s Not All Sunshine and Roses ~ The Paleo Mom
    https://www.thepaleomom.com/resistant-starch-its-not-all-sunshine-and-roses/
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: ono to spíš souviselo i s tím, žejsem ležela 4 dny v horečkách a i z toho jsem měla rozhozený zažívání, ale nebylo mi blbě. Po salátu a kapru z trouby (nemám ráda řízek a žlučník mám v pohodě) jsem měla zas svý obvyklý zažívací problémy.
    Ale že by případně mohly vadit studený brambory, to mě nenapadlo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: pokud člověk na ony rezistentní škroby ve studených bramborách nemá mikrofloru navyklou, tak to může ve větším udělat ve střevech poněkud divoký mejdan.

    Majonéza, spolu s případným řízkem polechtá žlučník.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: a já si trávení tím bramborovým salátem rozhodila:o/ Jediný, co mohlo vadit, byla kupovaná majonéza..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chňchň - tak mi trávení rozhozené několikadenní neurozkou srovnal dostatečný přísun rezistentních škrobů v bramborovém salátu ;-)
    COURT
    COURT --- ---
    CNV: mám to stejně !
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Je mozny, ze jak mam citlivost na stimulanty (kafe, caj) ktera se prubezne zhorsuje (driv mi vadily jen silne zelene caje, ted uz i zelenej pikwick z pytliku), ze se to zaclo aktivovat i na kakao? Mam zatim jen par datapointu, ktey naznacujou tu moznost, ale nevim jestli je to vlastne realny...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tedy pokud ti něco funguje a dělá ti to dobře, tak se toho drž. Ale je zbytečné tomu připisovat nějaké komplexní alt-systémy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ILIBOR: ne - korelace není příčina. Respektive tohle není ani moc korelace. Pokud by sis vybral jiný systém, než krevní skupiny - a že jich je na trhu se zázračným zdravím neruekom - tak by to nejspíš zafungovalo.
    ILIBOR
    ILIBOR --- ---
    ZUZKAOU: Ano není 100% vědecky prokázaná, ale "existují jasné souvislosti jak mezi výživou, tak mezi zdravotním stavem a výskytem onemocnění a krevní skupinou". A mě osobně lehké přihlednutí k této metodě pomohlo.
    To samé u hladovky.. při pravidelném jednodenním hladovění jsem se cítíl perfektně, dokonce mi ustoupilo astma.. jediný problém je, že jsem 4 kg přibral..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ehm, neexistuje žádný mechanismus, jak by krevní skupina ovlivňovala trávení.

    V evropském mase či mléce určenému pro lidskou postřebu žádná antibiotika být nesmí a v rámci ČR kontroluje se to na jatkách u každého kusu.
    CNV
    CNV --- ---
    ILIBOR: Pila jsem i nehomogenizované bio mléko přímo z krávy.
    Jsem naopak toho názoru, že by člověk neměl řešit antibiotika, homogenizaci a pesticidy, ale naprostý základ, tj. jestli jí normální jídlo a které suroviny mu nevyhovují. V momentě, kdy zjistíš, že je ti špatně z fazolí, tak můžeš klidně zkoušet, jestli to platí i pro bio verzi, ale základem je vědět, že by sis měl dávat pozor na fazole...
    ILIBOR
    ILIBOR --- ---
    CNV: nedavno jsem četl knížku od Fořta a on tam řeší škodlivost homogenizovaneho nebo pasterovaneho mléka a výrobků z nich..
    Už jen v jakých podmínkách jsou krávy chovány a hlavně čím jsou krmeny podle mě hodně ovlivní škodlivost mléka. A tak je to u všeho.. Antibiotika v mase, ve vajíčkach kdoví co a ani zelenina a ovoce nejsou bezpečné kvůli pesticidům. Pak řešíme stravu a třeba ty problémy způsobují hlavně látky které se při výrobě potravin používají..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam