• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MASTER_AStar Citizen
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    BAT: Jako ja na to osobne koukam stejne, ale kdyz vytvoris system kde se snazis pomoci artificial scarcity a brutslniho FOMO vytlacit z lidi co nejvic penez tak mas diky tomu potom spoustu lidi ktery ocekavaj ze dostanou to co se jim naslibovalo a jsou nasrany kdyz jim to menis pod rukama. Imho fair.

Je pak samozrejme blby kdyz neco naslibujes predem a pak se dostanes ke gamedesignu a zjistis ze to byla kokotina a musis to predelat, ale to je situace kde se imho damage control da udelat uplne jednoduse, nabidnes refund nebo free crossgrade na neco co dava smysl a nikdo remcat nebude…

Nedavno to nekdo popsal v nejakym videu o podobnym dramatu uplne presne… cig ma uplne stejny problemy jako spousta jinejch studii kterejm to prochazi, ale vzdycky zvoli uplne ten uplne nejhorsi zpusob jak to komunikovat.
    VACA
    VACA --- ---
    BAT: Hehe, ja jsem zase extreme alergickej na toho arogantniho architecta. :D

Jinak vono to ve vetsine pripade tak je, ze se par decek vzteka.
    Ale zase chapu ze kdyz nasypes 500$ do neceho na zaklade tvrzeni reditele oddeleni a veskerejch promo materialu, a pak da nekdo takovejhle komunikacni zkrat, ze to hodne lidi nasere a daj to najevo.

Jakoby taky neberu vsechny veci jako zaruceny, a chapu ze vsechno je predmetem balancovani apod.
    Ale stezejni faktory by se meli drzet, kdyz na jejich zaklade dotujes budouci produkt..
    Koneckoncu, komunita je kdo ten projekt drzi pri zivote.
    BAT
    BAT --- ---
    VACA: Aha, diky. Ja jsem na toho cloveka docela alergickej, tak jsem moc rad, ze jsi mi z toho udelal transkript :)
    Ja beru veskere jejich informace jako spekulativni, tak mi tyhle dramata pripadaji jako kdyz se par decek vzteka nad nicem.
    Ale jinak se priklanim k nazoru, ze to bude klasickej chaos bordel jak popisuje MONKEYFIGHTER.
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    VACA: Imho je to klasicka ukazka diletantsky komunikace CIG. Myslim si ze kdyby kdokoliv kdo byl po ceste toho postu na spectrum tusil co presne to znamena tak se to nestalo, ono to z venku vypada ze prece nemuze nebedet ze neco tykovyho pred rokem slibili, ale jdyz si zkusis predstavit jak moc se tam vsechno meni s kazdou novou ficurou a kolik tam toho musej menit a rusit na deni bazi a pripocitas si jak se tsm tovej lidi tak si myslim ze proste mel pocit ze ten base building modul je spekulace komunity a vubec netusil co dela…

Pokud tohle nekdo vylozene nehlida(coz se u cig imho nedeje) tak si myslim ze neexistuje jedna osoba co by mela prehled co kde slibili verejne a co jsou interni plany…

Neverim tomu ze by s plnym vedomim toho co slibili a jakou formou dali ven tohle info a nedochazelo jim jakej backlash to trigne
    VACA
    VACA --- ---
    BAT: jde o to ze na citcon pred rokem prezentovali base building vehicly, a jako jeden z hlavnich byla lod galaxy u ktery bylo napsano ze bude mit modul pro base building, coz i verbalne pred publikem potvrdil nekdejsi reditel projektu.
    Pak dali galaxy do prodeje a spousta lidi si ji na zaklade toho kopupilo, nektery i v bundlu s modulama. Coz bylo treba 500$..
    Ja vim, "jejich chyba" nemaj si kuovat drahej obsah do hry ktera jeste neexistuje, a vsechno je subjekt potencialni zmeny.
    Na druhou stranu ale, kdyby ten backing nebyl, tak neni ani zadnej projekt.

Letos na citcomu o galaxy nebyla ani zminka, a tak se stalo ze se lidi na spektru zacali domahat nejakyho ujasneni ohledne galaxy.
    Na to reagoval John Crewe, soucasnej reditel vyvoje lodi, ve smyslu ze galaxy modul pro galaxy neni v planu, vlastne se ani nevi jestli nekdy bude v planu, a ze predchozi (oficialni) stanovisko bylo "spekulativni".

To prirozene zvedlo velkou vlnu odporu. Je sice fakt ze pledge jsou predmetem potencialnich zmen, ale kdyz prodas stovky, nebo tisice produktu na zaklade nejaky funkcionality, kterou pak lidem vezmes, tak je to precejen docela solidni fuckup lidem ktery ti dali docela dost penez.

Nakonec obratil uplne a potvrdil ze galaxy urcite modul mit bude. Ale uz to evidentne zanechalo stopy.
    Jednak vzniklo novy "speculative" meme. Proste timhle manevrovanim dokazali ze citcon a vsechny cig prezentovany veci jsou brany jako pouhy spekulace spekulace. Coz se v poslednim vstupu snazil JC zachranit tim ze vratil veci spatky na puvodni kolej protoze citcon prece neni spekulativni show a chce aby lidi meli duveru v to co tam odprezentujeu.

Jakoby co se tyce me osobne, ja si myslim ze ted zrovna neni uplne spravna chvile na to aby se to zacalo hroutit. Docela bych za svoje penize tuhle hru nekdy chtel. V soucasnosti je roztoceny fakt velky soukoli, cig zamestnava asi 1000lidi a ty prachy do toho CR realne cpe jak muze, nez aby si kupoval jachty v karibiku. Jak si hodne lidi mysli.
    BAT
    BAT --- ---
    VACA: nebylo by TLDR pro ty z nas co nemaji cas koukat na kdejaky video kdejakyho ublizenyho sasuly?
    VACA
    VACA --- ---
    tak tohle je hodně drsný:

SaltEMike Reacts to Star Citizen Removing Base Building from the Galaxy (For Now)
    https://www.youtube.com/watch?v=0GREbGZOA6M

na spectru to vyvolalo masivní, a nutno dodat v tomhle případě oprávněnej shit storm..

dneska ještě stál za svym, ale už tak nějak opatrně v ústupu.

Spectrum - v7.4.6
    https://robertsspaceindustries.com/spectrum/community/SC/forum/3/thread/galaxy-clarification/7329287

Později ale vydal takovou "skoro omluvu" a musel prostě vobrátit kurz, domívám se že mj. i proto, že se to začalo roztírat i na jinejch mediích než jen spectru..

Update on Galaxy’s Base-Building Capabilities - Star Citizen Spectrum
    https://robertsspaceindustries.com/spectrum/community/SC/forum/3/thread/update-on-galaxy-s-base-building-capabilities

A jako za mě, tohle byl vod nich fakt hrubej přešlap. Asi fakt největší co zatim uděali.

Jako od tohodle citcomu je to fakt celkem masakr...
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    VACA: jn, jako ani tedka kdyz credity nemaj zadnou hodnotu si neberes jen tak na misi vetsi lod nez je potreba, proc bych si bral na delivery maly veci do ruky neco kde se muzu splhat tri patra nebo jet hodinu vytahem kdyz v necem velikosti pisces sedim za vterinu v kresle a startuju a zaparkuju vsude rovnou u dveri...
    VACA
    VACA --- ---
    tvl, na spektru to slušně vaří... Cig staff publikoval nějaký postoje k aktualně nejžhavějším tématům. NPCs a LTI :D

stručně: NPC crew je v plánu, jen nevědi jestli bude součástí 1.0 :D
    Co ale bude součástí, jsou blades...

Solidní vřava okolo toho, tryhardi křičej že jim zničili hru, protože sólisti budou dělat dělat Box delivery v Javelinách s NPC posádkou, apod. Lol. Tak určitě.
    Mě stačilo když jsem měl golden ticket na F8c, opravit tu věc při sebeměnšim poškození stálo nesmysl.
    Kolik asi bude stát repair & restock takový Javelin.. :D Nebo i jen tankování. (který je šílený už jen pro 890j) To se solo playerům určitě vyplatí :D

LTI zustává LTI na základní úrovni. Tzn loď a defaultní komponenty, takže si stejně ingame zaplatíš lepší pojištění když budeš chtít pokrejt i custom komponenty...
    Jakákoliv loď ze storu, i bez LTI, má doživotní warranty. Tzn že o ni člověk nemůže přijít z account hangaru. Celkem logický.
    Ale dokud si ve hře nezaplatíš pojištění, tak ji nedostaneš... :)

Ingame lodě totiž nebudou mít žádný warranty, tzn že po zničení dostaneš sumu UEC odpovídající ceně po amortizaci.
    Warranty tokeny na ingame lodě získat půjdou, ale nebute se to válet na každym rohu..

Mě to přijde celkem fér
    VACA
    VACA --- ---
    btw: jak se s oblibou rika ze "Squadron 42 always 2 years away" a letos po ohlaseni 2026 to v lidech uz vyvolava velkou miru skepse..

Ja myslim ze tentokrat uz nemuze bejt to ohlaseny datum moc daleko od pravdy. Neni totiz uplne pravda ze by CIG byly panovnici s neomezenou dobou produkce...
    Trochu jsem dneska zabrednul do financnich skutecnosti, a ve hre je urcitej deadline...
    Jde totiz o to ze v prvnim kvartalu roku 2028 by meli vyplatit 130M$ jistejm Clive Calder a Keith Calder ktery vlastnej nemalej podil akcii..
    To odpovida zhruba 4 milionum prodanejch kopii SQ42. Takze si troufam tvrdit, ze nejpozdeji v roce 2027 by meli bejt schopny zacit prodavat hotovej produkt.

Chris Roberts zatim teda jede solidni "all in" akci. Kazdej rok rozrusta pocet zamestnancu, akvizice Turbulent studia, apod.
    Skoro to vypada, ze to fakt chce zvladnout ;D

---
    (bbtw: Snoot Entertainment studio ktery panum Calderům patri nataci filmovou adaptaci podle hry Firewatch:)
    VACA
    VACA --- ---
    UNREALONE: Ja zas takovej pesimista bejt nechci, ze bych to povazoval jen za zbozne prani aby to nekrachlo.

Ja docela i verim ze z toho neco bude. Jen me trochu stve jejich zpusob prace kdy ma clovek obcas pocit ze celej projekt ridi oddeleni marketingu na ukor vseho ostatniho..
    A jejich zpusob komunikace s komunitou, ten me stve asi nejvic.
    Ze chybi klarifikace mnoha aspektu, ignorovani dotazu komunity, a nejaka otevrenost.
    Proste umet rict neco jako “pristi tri mesice patchu budou totalni hell protoze potrebujeme implementovat novy aspekty, feedback ocenime.”

A kdyz se repetitivne kumulujou spekulace do tisice postu na foru, tak do toho umet riznout a jednoduse strucne napsat napr: “npc crew je na programu, ale bude se resit az bude odladena technologie server meshing”
    “LTI na store znamena tier 1 insurance”
    Apod. (Co jsem napsal jako priklady nejsou fakta, ale jen spekulace. Aby to nekdo nebral jako zdroj informaci:)

Shit storm na jejich ofiko foru by to zredukovalo tak o 80%
    Je proste unavny ze se clovek nema jak dozvedet nektery informace, a kdyz otevre jedinej ofiko komunikacni kanal, tak je plnej spekulaci, a stovek hadajicich se clenu komunity.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Četl jsem nějaké fámy od (bývalých) developerů něco o tom jak několikrát změnili engine a problémy kolem toho a jak je to zoufale poslepované a neřeší problémy co by se řešit měly. Při projektu téhle velikosti se asi není čemu divit, že je v tom chaos. Pořád doufám, že to nekrachne a dožijeme se něčeho použitelného, i když po těch letech je to spíš zbožné přání.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VACA: já zapnul launcher a tam svítilo něco že špatný performance a "enter at your own risk", tak jsem to zas zavřel :D
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    UNREALONE: mala co dokaze v jedny vete vysvetlit proc vyvoj star citizenu vypada tak jak vypada))

VACA
    VACA --- ---
    Ale hlavne ze mame ve storu na prodej novy lode. I s LTI, ktery vlastne nikdo nevi co znamena:D

A stary backlog lode ktery mely bejt uz davno hotovy, nic. Nebo treba refresh 600i na kterej uz roky ceka tolik lidi..
    Pritom kdyby ten update 600i udelali, tak jich prodaj kvantum. Ale ne, radsi dame novy neohlasemy lode, je jich totiz malo…

Trochu me to stve, na jednu stranu brecej jak nemaj lidi, a ze design nebo re-design lode trva moc dlouho. Ale na druhou stranu vydavaj novy, ktery nejsou vubec potreba.
    To jak predtim doslova uroznou koule jinejm, hodne popularnim lodim, ani snad nekomentuju.
    Uz vsichni vime jak to chodi, udela se supr lod, nabusena, silna, a do roka se nerfne na podprumer, aby se mohla vydat nova ltera nahradi jeji misto.
    Kdyby to bylo jednou, nereknu, ale uz je z toho tradice nekolik let..

N nic, tak jsem si podbrecel, a zase dam klid :)
    VACA
    VACA --- ---
    Ve volnejch chvilich pri praci jsem zkouknul ten citcon, chtelo by se mi rict ze spoustu cool veci na obzoru. Ale zkusenost me brzdi :D

Co mi vadi jak se programove vyhejbaj nekterejm tematum. Npc, crew npc, nic.
    To jak po 10letech po-odhalili skutecnost ze pledge lode nepujdou ztratit. Ale odpoved na to co je teda vlastne LTI, bravurne ignorovana.
    Ne ze by to pro me bylo stezejni, svuj dil podpory jsem splnil, ale ten princip zamernyho mlzeni mi vadi.

Rsi spectrum je totalne plny shit stormu, lidi ktery nevedi ani tuzku pisou zaruceny vyroky o tom jak veci jsou, hadaj se mezi sebou o tom kdo ma pravdu. (Pritom nikdo nevi) a od vyvojaru ani slovo.
    Nekdy si az rikam ze si z lidi delaj prdel, vydaj naky polovicaty nejasny prohlaseni, a pak sledujou vlastni oficialni forum kde se lidi hadaj o svejch zarucenejch pravdach pres stovky duplicitnich vlaken a tisice prispevku..

Vysledek ale je, ze jediny oficialni forum projektu je absolutne nepouzitelny, a konstruktivni temata zanikaj. (Mozna je to ucel.. :D)

Kazdopadne zapnul jsem to, a hodne studena sprcha, je to totalne rozbity, 10minut se clovek pokousi opustit postel, aby dalsich 10minut bojoval s vytahem, a nakonec zjistil ze nefunguje infrastruktura aby se vubec dostal na spaceport.
    Nefungujou inventare, konzumace, nefunguje nic.
    Uz dlouho sem SC nevidel v takhle spatnym stavu.
    Pritom pred treba 10mesicema kdyz sem byl naposled, tak vsechno fungovalo nevidane krasne.. asi nejlip v historii, az jsem nabyval optimismu..

Chapu, potrebujou implementovat novy veci..
    Ale nacasovani mi prijde fakt spatny, ten sok pro lidi ktery shlidnou citcon kde vsechno vypada krasne a pak to zapnou v realu, musi bejt strasnej.

Jsem docela zvedavej jetsli to zvladnou dat dohromady pred IAE, nejvetsim ingame eventem roku a free flight promo ktery ma pritahnout novy hrace..
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Valakkar - Star Citizen Wiki
    https://starcitizen.tools/Valakkar
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    WTAF:D
    Star Citizen - Sandworm Gameplay | 4K
    https://youtu.be/XxnQa7n6oTU?si=iJS5bn-xdWQFTmsw
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Cetl jsem domnenku, ze to odlozili kvuli PU, protoze chteji co nejhladsi prechod z S42 do PU.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    tolik k "feature complete" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam