• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    usa pokracujou v renewables navzdory trumpovi

    Wind is now the largest power source in Iowa and Kansas - Electrek
    https://electrek.co/2020/04/20/egeb-wind-electricity-iowa-kansas-austria-coal/amp/

    + australie zavrela posledni coal plant
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS:

    Historic day for oil markets as WTI crude crashes below zero for first time | Financial Post
    https://business.financialpost.com/...l-drops-to-21-year-low-with-storage-filling-as-demand-shrivels
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ropa pod 2 USD za barel znamená, že možná lidi teď tolik ropy zas pálit nehodlaj...
    DRSH
    DRSH --- ---
    Západ USA čeká megasucho. Může trvat desetiletí, tvrdí američtí vědci v časopise Science | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...a-megasucho-muze-trvat-desetileti-tvrdi-americti-vedci-v-casopise-8186298
    TUHO
    TUHO --- ---
    Rakousko v pátek uzavřelo uhelnou elektrárnu Mellach - poslední v zemi. Stalo se tak osmým státem v Evropské unii, který skoncoval se spalováním uhlí. S odkazem na rakouskou energetickou skupinu Verbund o tom dnes informovala agentura AP.

    Rakousko uzavřelo poslední uhelnou elektrárnu v zemi - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-uzavrelo-posledni-uhelnou-elektrarnu-v-zemi
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate campaigners, such as Greta Thunberg, have also expressed concern that climate projections typically do not fully incorporate the potential range of carbon-cycle feedbacks.
    This article explores the implications of carbon-cycle feedback uncertainties by examining a number of modelling studies conducted by scientists over the past decade. These studies give a similar central estimate of carbon-cycle feedbacks to those used in IPCC projections.
    But, at the high end, the results show these feedbacks could push atmospheric concentrations of greenhouse gases much higher – meaning more warming – from the same level of emissions.
    Analysis for this article shows that feedbacks could result in up to 25% more warming than in the main IPCC projections.

    Analysis: How ‘carbon-cycle feedbacks’ could make global warming worse | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-how-carbon-cycle-feedbacks-could-make-global-warming-worse
    TUHO
    TUHO --- ---
    350.org
    17. dubna v 20:30 ·
    BREAKING: Canada's Prime Minister Justin Trudeau announced $1.7 billion for oil well cleanups. And $750 million to help oil & gas industry with methane reductions.
    This could have been a lot worse if tens of thousands of people across the country didn't speak out demanding our elected leaders #BailoutPeopleNotOil!
    We know that oil & gas CEOs have a long wishlist of demands for Trudeau and they're going to keep pushing. That's why we must push back and demand a #JustRecovery from the #COVID19 pandemic that puts people first.

    https://www.cbc.ca/news/politics/financial-aid-covid19-trudeau-1.5535629
    TUHO
    TUHO --- ---
    According to this report by International Renewable Energy Agency (IRENA), renewables accounted for almost three quarters of new capacity in 2019. This added a whopping 176 gigawatts of generating capacity globally, just marginally lower than 2018. Read more
    Sector adds 176 GW of generating capacity with solar and wind accounting for 90 per cent of additions.


    Renewables Account for Almost Three Quarters of New Capacity in 2019
    https://www.irena.org/...20/Apr/Renewables-Account-for-Almost-Three-Quarters-of-New-Capacity-in-2019
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ukradnute odvedla
    Then and now: visualizing COVID-19’s impact on air traffic | Flightradar24 Blog
    https://www.flightradar24.com/blog/then-and-now-visualizing-covid-19s-impact-on-air-traffic/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Já vidím dvě příčiny. Jednak touhu po moci a penězích, která je vrozená. Jde ji nějak kulturně korigovat, ale zbavit se jí nemůžeme. A pak zvrácený ekonomický systém, pro nějž je jedinou hodnotou zisk. Ti kdo nejvíc urvou mají největší vliv na to, podle jakých pravidel se bude hrát. Jak to, že víc obdivujeme lidi, kteří bohatnou na ničení planety, než zoufalce, kteří ji chtějí chránit?
    Všichni kroutíme hlavami, jak můžou "nepřizpůsobiví spoluobčani" vybydlet své domy, spálit nábytek a žít ve špíně. Ale když to samé děláme s naší planetou, tak nám to přijde normální a nevyhnutelné?
    Podle mě je to hlavně společenský problém, otázka toho, jaké máme hodnoty. Technologický problém je to až v druhé řadě. Když budeme chtít, řešení se najde.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na pultech obchodů chybí české brambory. Urodilo se jich míň i kvůli loňskému suchu. Cena tak podle pěstitelů poroste. Nedostatek vody navíc ohrožuje i letošní úrodu. Řada zemědělců proto zkouší nové odrůdy, které by měly být odolnější.

    Českých brambor je málo, i kvůli suchu. Jejich cena poroste — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...a/3079499-ceskych-brambor-je-malo-i-kvuli-suchu-jejich-cena-poroste
    TUHO
    TUHO --- ---
    Skupina odborníků a odbornic zaslala nizozemské vládě pětibodový program, který má zaručit spravedlivou, ekologickou a udržitelnou transformaci. Požadují zavedení základního nepodmíněného příjem, progresivního zdanění příjmů, zisku a bohatství, zkrácení pracovního týdne i větší zhodnocení práce ve zdravotnictví, vzdělávání a pečovatelském sektoru. Omezit by se podle nich naopak měl fosilní průmysl nebo reklamní sektor

    Akademici a akademičky v Nizozemí žádají radikální ekonomické a společenské změny – A2larm
    https://a2larm.cz/...demici-a-akademicky-v-nizozemi-zadaji-radikalni-ekonomicke-a-spolecenske-zmeny/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: Ano, ale o to důchodce trestat: jde o to, že když si zatopí, odběr tu prostě bude. V hnědouhelné elektřině nebo v plynu, protože topná sezóna.

    Nechuť k uhlobaronům do jisté míry chápu, ale tihle lidé by si vytvořili výnosný business v jakékoliv době: třeba s kutálením lidských hlav z mayských nebo aztéckých pyramid nebo s máváním z tribun prvomájovým průvodům nebo s drogama, to je úplně fuk. To je ten sociální aspekt... je zajímavý, můžem vymýšlet společnost bez těhle lidí, ale v krizi nám to nepomůže.

    Když to přeženu, tak je k ničemu trestat Tykače za to, že si důchodci v zimě zatopí. Jako přesměrovat ty peníze, budiž. Ale prostě jakékoliv omezení produkce energie znamená, že energie zdraží a někteří důchodci si nezatopí. Jako fakt nechci samoúčelně trollovat, ale máme tu pořád demokracii. Důchodci nebudou hlasovat pro politický program, který by znamenal, že si nezatopí. Něco je potřeba škrtnout, ale pokud to bude průmysl, zase to bude znamenat ztrátu pracovních míst.

    Chápu nějakou lidovou potřebu za to někoho "potrestat", ale obrazně řečeno... gilotinování Marie Antonietty kromě ukončení jejích údajných blbých keců o koláčích nijak nevyřešilo problematiku několika neúrodných let v Evropě po výbuchu sopky na Islandu, což se dnes bere jako nejpravděpodobnější příčina tehdejšího sociálního kolapsu. A tentokrát jsme ta sopka my všichni...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Asi to nedokážu popsat srozumitelně. Problém není v tom, že bysme měli trestat důchodce za to že si pořádně zatopí. Ano, všichni kdo používáme fosilní paliva máme vinu na nacházejícím kolapsu, však za to taky zaplatíme krutou daň. Ale uhlobaroni jsou jiná liga, ti už desítky let moc dobře vědí co způsobují a investují miliardy do propagandy, aby si dál udrželi vysoké zisky. IVK je spolek kašparů placených uhlobarony, ty soudit nejde, nemůžou za svoji hloupost.
    Ale klimatická spravedlnost pro mě nestojí na potrestání uhlobaronů, ale v tom, abysme hledali řešení, které pomůže i třetímu světu. Zatím to vypadá, že je odepíšeme a budeme se starat jen sami o sebe. Nevím jestli je to levicové, možná jo. A asi je to naivní, ale jsem rád, že nejsem sám, kdo to tak vidí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: v zásadě by ale před soudem museli stát i ti důchodci, co nechtějí zmrznout tak si ohulí přímotop, nebo obec, která si platí veřejné osvětlení. Chápej, to, že na tom v rámci sociálně-ekonomické abstrakce dokáží ti uhlobaroni dosáhnout nějaký zisk a koupí si limuzínu a pár vil a třeba i vrtulník nebo soukromý tryskáč, to nic nezmění na základním principu, že na té spotřebě energie z hnědého uhlí se podílíme všichni - i ty, když píšeš tenhle příspěvek, pokud jedeš na zásuvku a ne off-the grid.

    Jako pro mě je priorita smést argumentaci popíračů, protože teď je už fakt min. 20 let prošlá a vývoj prostě dal za pravdu alarmistům, jakkoliv jsem třeba doufal i já, že tak horké to nebude. Ale prostě je. Demonstrovat před IVK dává za mě větší smysl, než před elektrárnama - protože ty lidi lžou a jestli se teda s někým soudit, tak by pro mě bylo zadostiučiněním donutit soudně uznat Václava Klause, že od jistého bodu prostě už jen vědomě lhal.

    Na druhou stranu, celá představa, že se hnědouhelné elektrárny u nás ze dne na den vypnou, je naivní. Dobře, do zisků uhlobaronů by se zařízly hlavně zvýšené poplatky za těžbu, takže by se třeba o prolomení limitů přestalo debatovat. Toto mají v programu Piráti, které jsem pomáhal založit (byť tenhle bod programu není z mé hlavy, je v duchu našich původních představ, že pokud stát něco reguluje, měl by to dělat co nejjedodnodušeji a nejtransparentněji). Samozřejmě, snížit těžbu natolik, že se elektřina přestane vyvážet, je tak nějak nejen ekologickým, ale v podstatě i přirozeným "národním" a regionálním zájmem - zbytky toho uhlí se můžou hodit, uhlí patří státu, dává ho pod cenou.

    Pořád ale je to problém, že i když Tykačovi a Křetínskému a já nevím komu sebereme všechny miliardy, tak není jasná vize, jak je investovat, abychom tu měli bezuhlíkovou energetiku, což znamená teda i méně energeticky náročnou ekonomiku. Jako já o té vizi přemýšlím 20 let, ale Rosatom tu teda spíš nechci, ruský plyn taky ne a jiné zdroje energie na zimu než plyn nebo jádro se vymýšlejí blbě. Proto tvrdím, že je to technologický problém. Nějaké technologie jsem si osahal. Sám jsem nadšenec do solárů, ale prostě jiným nadšencům vysvětluju, že v zimě to fakt moc nedá a v zimě energie potřebujeme nejvíc.

    Sám se nejvíc přikláním k projektu nějakého Národního energetického úložiště... ale to by muselo být v řádu terrawathodin, zatímco Musk je s baterkama teď někde u gigawatthodin... za mě by se milardy, chystané na další JE, měly vložit spíš do toho úložiště, ale tam by první miliardy musely jít na výzkum a vývoj, včetně demonstrace nějakých poloprovozů. Samozřejmě teda úložiště mají mysl decentalizovaná, ale pokud půjde o to nahradit uhlí, musela by akumulovat ne hodiny, ale spíš měsíce své špičkové kapacity...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Snažím se vysvětlit, proč je pro mě klimatická spravedlnost důležitá. Rozhodně mi nejde o to, aby se měli všichni stejně špatně, jak jsi psal.
    Souhlasím, že je jedno, jestli uhlí kope Tykač nebo Vonásek, výsledek je stejný. Ale pořád je to zločin a doufám, že uhlobaroni budou brzy stát před soudem. Jo, podílíme se na tom všichni. Emise které produkujeme, kradou budoucnost našim dětem. Ale většinu lidí aspoň omlouvá jejich hloupost, a to jak je elity manipulují.
    A strašit tím, že když budeme řešit klima, tak budou chudí umírat hlady a mrazem je podle mě alarmismus a je to nesmysl. Nástroje jako uhlíková dividenda zajistí, že každý bude mít na jídlo a topení. Schudnou hlavně nejbohatší, a to je důvod, proč je tak těžké to prosadit.
    Technický problém to je pořádný, ale ještě větší problém je to společenský. Jak prosadíš nepopulární kroky v zájmu dalších generací, když té naší je jejich osud ukradený? Babiš to aspoň řekl otevřeně a ostatní politici na něj koukali s otevřenou pusou, protože si to myslí, ale nedovolí si to říct nahlas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: já ale neobhajuju pokračování emisí, ale to je právě to: to, že jsou dnes u nějací nějací uhlobaroni, je lhostejné, pravděpodobně by patřili mezi nějakou formu mocenských elit i ve starém Římě, středověku, za vlády komunistické strany, apod. Je to lhostejné, protože jejich osobní podíl na emisích je navzdory vnějšímu společenskému postavení minimální. Pravděpodobně tento typ lidí si najde způsob společenského vzestupu v každém systému, a je to odlišný příběh, někoho to možná sere, ale nesouvisí to s klimatickou změnou.

    Když to uhlí bude těžit pálit přímo lid bez svých ekonomických šíbrů, nepomůže to vůbec ničemu. Řešení je to uhlí nepálit, ale to v současnosti nejde udělat nějak moc spravedlivě: znamená to lidi, co nebudou mít na účty za elektřinu a v zimě možná zmrznou, i když díky tomu oteplování zmrznou třeba míň dnů v roce. Toto nevím jak jde udělat spravedlivě, leda bychom požadovali "ať se bohatí taky sprchují studenou vodou", nebo nějakou podobnou formu "spravedlnosti".

    Fakt je to technický problém, ne společenský, a nevím ho, jak ho technicky vyřešit. Omezení produkce, které zřejmě nastane i v důsledku současné globální krize, možná umožní těžbu a pálení uhlí omezit. Ale vymyslet celý nový životní styl třeba s menším množstvím průmyslu není zdaleka jen o spravedlnosti. Spoustě lidem by bylo potřeba vysvětlit, že činnosti, kterými se živí, jsou vlastně cesta do pekel. A to nepůjde nijak jednoduše. Ve skutečnosti je tu skutečně historická paralela s náboženskýma hnutíma minulostmi, která nakonec přijímala mocenskou a ekonomickou realitu, navzdory abstraktním ideálům...

    Omezit produkci energie na plus/minus spotřebu domácností by emise snížilo výrazně, ale prostě nemáme vůbec žádný ekonomický scénář, jak pak lidi zaměstnat a jak by běh společnosti pak vůbec vypadal. Jako tím nemyslím spravedlivý nebo nespravedlivý, ale prostě žádný... spoustu činností lze možná škrtnout, ale infrastrukturu je pořád potřeba udržovat, to má nějakou režii, a tak dál. Lze zvyšovat množství lidí, kteří žijí nějak "off the grid", ale určitě ne skokově...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: S většinou toho co píšeš souhlasím. Jen se snažím vysvětlit, proč je pro mě důležitý důraz na spravedlnost. Nejde o to potrestat viníky, tím se opravdu problém nevyřeší. Jde o to hledat řešení, které bude funkční a zároveň i spravedlivé, pokud to aspoň trochu jde. Ve zkratce vidím dvě možné cesty dalšího vývoje. Buď přijmeme, že oteplování je způsobeno zejména našemi emisemi a naše bohatsví jsem získali na dluh. Budeme prosazovat nutné kroky, i když můžou vést ke snížení naší životní úrovně. A budeme solidární s chudým jihem, který má na oteplování minimální podíl. Nebo můžeme tvrdit, že je to prostě tak, že chudí by se zachovali stejně a my nemáme povinnost jim nijak pomáhat. Naopak, můžeme dál udržovat vysoké emise, protože naší nejvyšší hodnotou je růst HDP. A že lidí je stejně moc, my se jen musíme postarat, aby se k nám migranti nedostali. Bojím se, že směřujeme spíš ke druhé variantě.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku v prvním čtvrtletí letošního roku i díky masivním investicím zvyšujícím účinnost zvedla produkci elektřiny meziročně o takřka 40 procent na více než 207 milionů kWh. „Takový objem elektřiny by dokázal pokrýt roční spotřebu 60.000 českých domácností,“ řekl dnes ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

    Elektrárna Dlouhé stráně v 1. čtvrtletí zvýšila produkci meziročně o 40 %
    https://oenergetice.cz/...-cr/elektrarna-dlouhe-strane-v-1-ctvrtleti-zvysila-produkci-mezirocne-o-40
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam