LINKOS: Máme na dvorku kompost a akorát je to o tom naučit se, co do toho koše na bioodpad dávat a co ne. Samozřejmě tam nejde dát jakékoliv zbytky jídla, některým by na tom kompostu ani nebylo zvlášť dobře... ale zbytky zeleniny, různé šlupky, apod. jsou úplbě v pohodě. Nemůžou se tam dávat věci, které by zplesnivěly a smrděly, žádné maso, apod. (Protože ono i na tom kompostu to nesmí udělat žádnou paseku...)
Jistě si lidi bioodpad představujou trochu jinak, ale to je pak o nějakém tom zdroji pro bioplynku. Naučit se, co na kompost patří a co ne, to prostě trvá pár let, my měli na chatě kompost od mala a vyvíjelo se to přes řadu absurdit (např. když jsem byl malý, posekaná tráva se tam převážně nedávala z blbýho důvodu, že jí bylo "moc" :-) přesto se tam nedává řada věcí, zejména takových, ze kterých můžou přeskočit zpět na zahradu různé hniloby a plísně)
Přístupy ke kompostování jsou různé, slyšel jsem o lidech, kteří kompost např. jednou za čas zapálí (taková "dezinfekce", zřejmě). To my neděláme, dáváme tam popel z pálení dřeva, ale kompost jsme nikdy nezapalovali. Naopak ho zasypáváme hlínou.
Moc si neumím představit ty kompostéry na balkónech, jak je to myšlené, z mojí zkušenosti v tom hraje klíčovou roli to posypání existující zeminou, protože ta obsahuje ty správné baktérie, které to mají správně rozložit (místo aby to hnilo či plesnivělo)