• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: priroda neexistuje ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: společnost se skládá z lidí, ale je závislá na ekosystému a ekosystém teda zase nejspíš je závislý na materiální fyzikální realitě. Aspoň to je převažující výklad světa dle filosofie přírodních věd. Což není většinové přesvědčení většiny společnosti ve většině zemí světa, kupodivu... z čehož vyplývá řada těch názorových střetů, kdy někdo bere síly přírody jako dané a jiný naopak chce na přírodu působit nějakým dostatečným množstvím práce/technologie/magie, aby nám dala to, co chceme.

    K tomu co řekl [ PETER_PAN @ Klimaticka zmena // OK, doomer ] - ono je vtipné, že za konzervativní postoj se celá staletí pokládalo budovat celý život nějaké hodnoty, které se pak odkáží potomstvu, příštím generacím. Zatímco dnes se za "konzervativní" pokládá právo na takový ten dekandetní přístup "po nás ať přijde potopa" (v případě klimatu to bude velmi doslova potopa).

    Řešení problému hyperkonzumní společnosti je určitá forma askeze, problém je, že askeze blbě prodává davům. Individuální askeze v tomhle případě nestačí, dopad je mizivý, zdroje max. zkonzumuje někdo jiný. A ten moment, kdy ke zdženlivosti nutíme i ostatní se blbě politicky prodává, vede k nedůvěře a celkovému odporu. A pojmout to celé jako otázku "spravedlivosti", typu "po sociální spravedlivost klimatická spravedlivost" je přístup, který možná odradí víc lidí, než kolik získá stoupenců. Co potřebujeme jsou řešení, a součástí je vytvořit lifestyle, který nebude jen výčtem toho, co má zakázáno (letání, auta, maso, atd.)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: odpoved, jak to vyresit rychle klimaticka diktatura :)

    ale ty to porad stavis do roviny, ze bud se neco zmeni ihned, nebo je konec se vsim zivym na zemi. tak to neni, jednak je to proces v case a jednak je uprostred mezi tema poly milion scenaru
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    This week, we published a mini-quiz to help readers get a better sense of their everyday contributions to climate change. It’s surprisingly challenging.

    That’s partly because people tend to rely on what they see in their daily lives to make decisions, but their perceptions can be skewed. Psychologists have been studying this phenomenon for decades.

    https://www.nytimes.com/interactive/2020/08/30/climate/climate-footprint-quiz.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ja rozumim tomu, jak by to melo fungovat. Jako ze kdyz jsi napr expert kterej ma nazor, napr. potravinova sobestatcnost ano, nebo ne, tak bys musel pro CA to vysvetlit a popularizovat tak pochopitelne a dobre, aby to proste pochopil kdokoliv v sale. A tvuj nazorovy oponent totez. Versus parlamentni demokracie, kde zvedaji ruku a ani ten zakon tyvole necetli.

    Ze je to dost utopicky, to se shodujeme. Proc by to ti experti delali ze, maji svuj job a ne zachranovat planetu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Timmermans defends higher EU goals on climate change – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/...e-environment/news/timmermans-defends-higher-eu-goals-on-climate-change/

    The proposal, due in September, will be accompanied by a detailed economic analysis to evaluate the costs and benefits of reducing the EU’s greenhouse gas emissions by 50 or 55% below 1990 levels by 2030, up from 40% currently.

    This cost-benefit analysis – or “impact assessment” in EU jargon – is eagerly awaited by EU countries, some of which have grown wary about the cost of climate action at a time when the economy is entering a recession caused by the COVID-19 health crisis.

    In July, a group of six eastern EU countries sent a letter to the Commission warning about the extra costs this will entail for regions that are heavily dependent on polluting industries such as coal.

    “Above all, the impact assessment should be realistic,” said the environment ministers of Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and Slovakia.

    “We are experiencing a global pandemic that will not end soon and there might be others to come. This is no longer business as usual, so neither the IA should be,” the six ministers wrote in a letter dated 13 July.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jj, vzhledem k casovy limitovanosti tohohle "problemu" docela blby, ze? inteligence se taky overuje primarne na tech casove limitovanejch problemech. napady? ,)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ja sem skeptickej k nahodny demokracii/citizen assembly. vedeni vyzaduje nejen vuli rozhodovat, ale taky znalosti a moudrost... v severskejch statech, kde porad mrzne a neni co jinyho delat nez cist, nebo ge svycarsku, kde prebytky bohatsvi od 2m svetovy dovolujou maximalizovat osobni rozvoj to mozna naka moznost je. ale cim vic na jih, tim je to vetsi nesmysl
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: LOL nejsem praveze Ivan Bartos abych svuj jedinej zivot si znicila politikou. Na to mam moc fluidni hodnotovej system.

    Nicmene kdyz o tom premyslis, tak projdi toto: https://en.wikipedia.org/wiki/Citizens%27_assembly

    Totiz, zadna nevolena odborna komise pod tlakem lobistu nikdy nemuze uspet (videli jsme poslednich 30 let na energetickych komisich). Je tu moznost te novelitni "nahodne, vice prime demokracie". Protoze to nikdy nikdo nevidel, nevim zda to ma sanci asi jako svetovy mir, nebo by to tak slo fakt uskutecnit. Nejak s tim experimentuje Macron a Johnson. (Je to pozadavek XR)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: imho to nejsou laicky otazky, ale strategicky otazky, na ktery jeden clovek nikdy nedokaze odpovedet a ani by nemel. mel by to byt konsenzus nejake multioborove odborne komise. pokud budes kandidovat na ministryni zemedelstvi / zivotniho prostredi, mas muj hlas :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: dokud se tema lidem nevysvetli (pridana hodnota, impact, rizika a nevyhody soucasnyho scenare atd.), tak neni duvod, aby je zajmalo. tak je to se vsim, od naseho narozeni do smrti. motivace pochazi z porozumneni "problemu", ktery je potreba resit.

    zajmavy tema je to imho dost, na dizertaci, nebo celozivotni profesuru. spoustu mladejch lidi to chytne. otazka je, rychlost zmen, protoze zmena kultury (skrze vzdelavani) je dana nejvic generacni obmenou, mozna u milenialu se to zacina lamat pristupem k celozivotnimu vzdelavani, u starsi generace to moc neplati. bohuzel ale studenti tohole oboru nebudou politici / decision makeri, takze je to revoluce odspod a jeste velmi pomala, i kdyz optimalni, strukturalni a trvala.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Terraforming
    Strelka Institute is pleased to announce the second year of The Terraforming think-tank — an interdisciplinary postgraduate design research program that explores the geotechnical, geourban, and geopolitical conditions by which a viable planetarity can be conceived, modeled and articulated. The first year of the program emphasized the remaking of the planet itself (and remaking ourselves thereby), while this one will emphasize remaking ourselves (and remaking the planet thereby).
    Tomorrow The Terraforming program director Benjamin Bratton will share results of the 2020 research cycle of the program and explain in detail what is in store for 2021. Join us live at 7 pm (GMT+3): https://youtu.be/WojI3Z-M5qM
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Diky .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: precti si TADEAS, tam mas shrnutou historii i osud techle snah co davas.

    ad "The objectives of RA in relation to socio-economic dimensions, however, are general and lack a framework for implementation" -- nevim co je regenerativni zemedelstvi pro ne, pro me ten klic je holistic management, kde to jsou ti decision-makeri na kazde urovni, kteri si stanovuji ty "objectives" na zaklade svoji definice kvality zivota.

    je to zas reduktivni snaha: my vs. ekosystem, kterej budeme managovat, sledovat jeho parametry, atd. vs. prijmeme tu plnou (hyperpredatorskou) roli a prijmeme, ze je to presne ta deifnice kvality zivota/zdroju, co urcuje ten management.

    tyhle vyzkumy se proste furt motaj v tech stejnejch kategoriich a svetonazoru... neresiltelny, z myho pohledu. hodne stesti :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Pokud je grizzly alegorie ke klimaticke zmene, pak mas samozrejmne pravdu. Pokud myslis realneho grizzlyho tak s tim si lide vedi rady minimalne uz od doby kdy John Browning zkonstruoval Winchester Model 1894 ;-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak nejakej prehled literatury, ktera se zabyva regenerative agriculture je zde...

    Regenerative agriculture (RA) is proposed as a solution towards sustainable food systems. A variety of actors perceive RA differently, and a clear scientific definition is lacking. We reviewed 28 studies to find convergence and divergence between objectives and activities that define RA. Our results show convergence related to objectives that enhance the environment and stress the importance of socio-economic dimensions that contribute to food security. The objectives of RA in relation to socio-economic dimensions, however, are general and lack a framework for implementation. From our analysis, we propose a provisional definition of RA as an approach to farming that uses soil conservation as the entry point to regenerate and contribute to multiple ecosystem services.

    Regenerative agriculture – the soil is the base - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211912420300584
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: spolecnost se ale nesklada jen z lidi, coz bylo mozny rict pouze z urcity luxusni historicky pozice. na party prisel grizzly a vsem ukousnul hlavu, typkovi v tesle i hipikovi u studanky
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Aha. To bude pak jeste tezsi nez pres politiku v soucasne demokracii.
    Spolecnost se sklada z odlisnych lidi, kteri prestoze uznaji problem, budou hledat jina jeho reseni, tak aby vysledek smeroval k jejich videni sveta. Presne jak pises "... ze nejdulezitejsi je ten proces, kterym si spolecenstvi urcuje, co chce."
    - Ja chci jezdit v elektrickym aute 250km/h po dalnici, nakladat mlady holky a vecer grilovat steaky z Black Anguse a zapijet to cervenym vinem ze Spanelska. A tomu chci uzpusobenou infrastrukturu a managment.
    - A nekdo jiny chce jezdit na kole k mistni studance, vecer kosou posekat travnicek za roubenkou a dat si veganskou tycinku se sklenickou pramenite vody. A tomu chce uzpusobit infrastrukturu a managment.
    :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Aha, no tak to asi i chapu. Ale presto me zajima, jaka se da operacionalizovat hospodareni.
    To je jako tak: je asi dulezitejsi, aby nebyla nuklearni valka, ale stejne si myslim, ze by ridici meli znat pravidla silnicniho provozu .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No ke zmene se da pristupovat ze spousta ruznejch bodu. Kdyz dobre rozpracujes nejakou specifickou teorii, ta samotna muze promenit nastaveni spolecnosti a posunout zajem jinym smerem resp menit to "co si spolecenstvi stanovi jako dulezity, vposled tu kvalitu zivot". Neni to tak, ze nejaka abstraktni spolecnost se nejak rozhodla a potom se drzi sveho planu. Jeji zamereni a rozhodnuti je vyslednici xyz ruznejch tlaku, smerovani, atraktoru.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: nevidi, ze nejdulezitejsi je ten proces, kterym si spolecenstvi urcuje, co chce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam