• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: shefik ti na to rekne, ze decoupling je real, takze si urcite delaj zbytecny starosti :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: velmi pravdepodobne nemaj, UN uz to taky snizuje ty odhady, kdyz jako randers a spol zahrnes socioekonomickou dybamiku nikdy takhle vysoky pocty nevyjdou, kdyz do toho zahrnes klimaticko-ekosystemovy limity, tak to orezava jeste dal.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    carbon capture zařízení, který by se instalovalo na nákladní lodě

    World’s first ‘carbon-capture at sea’ set for shipping trials – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/...hipping/news/worlds-first-carbon-capture-at-sea-set-for-shipping-trials/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    visual capitalist má novou infografiku k té Nigérii atd. zajímalo by mě zda mají započítané hladomory migraci atd, nebo do těchto úvah se nikdo seriózně nepousti

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Mining threats to biodiversity will increase as more mines target materials for renewable energy production and, without strategic planning, these new threats to biodiversity may surpass those averted by climate change mitigation.

    Mining potentially influences 50 million km2 of Earth’s land surface, with 8% coinciding with Protected Areas, 7% with Key Biodiversity Areas, and 16% with Remaining Wilderness. Most mining areas (82%) target materials needed for renewable energy production, and areas that overlap with Protected Areas and Remaining Wilderness contain a greater density of mines (our indicator of threat severity) compared to the overlapping mining areas that target other materials.

    https://www.nature.com/articles/s41467-020-17928-5
    PAD
    PAD --- ---
    DNF: Souhlasim, taky mam tyhle pochybnosti. Proto jsem se ptal po proverenem kalkulatoru? Kdyby nebyl, tak by me asi i bavilo takovy udelat pro CR:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: poukazuju jen na zpusob, jakym myslis - lidska spolecnost / ekosystem / fyzikalni realita. zas nas vyclenujes z mezidruhovejch vazeb (ekosystemu) jako neco extra. jo, jsme extra v tom, ze mame brutalni moznosti a zodpovednost, ale jinak nejsme vycleneny nijak. proc to konceptualne delat, je to nas vymysl, je to furt vyraz toho jak se chapeme - vyclenene, vylucne.

    casu, malo, je to akademicka debata prilis komfortne zijicich lidi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: hm takto som nad tym nerozmyslal, ale zasa su to spojene nadoby, t.j. keby zavedies uhlikovu dan a vysoke spotrebne dane a uplne zrusis dan za uspech (dan z prijmu), tak maju ludia viac penazi na utracanie, pripadne na investicie

    a keby to je este nastavene tak, ze uhlikova dan je napr. za hovadzie maso a vodu v petflaskach, ale zelenina a voda z vodovodu by boli od dane oslobodene, tak by si mal zabezpecene, ze ludia budu preferovat zdravsie a ekologickejsie produkty proste preto, ze na tie drahe a k zivotu nie uplne nezbytne sa im nebude chciet platit

    chces si kupit chlieb a maslo z CR? mas to levne
    chces si kupit argentinsky steak co sem putoval cez pol planety? tak vysol love
    TUHO
    TUHO --- ---
    Už loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal na rypadle ve Vršanech takto protestovalo téměř tři dny. Vršanská uhelná na ně nedávno podala žalobu, uvedla v pondělí v tiskové zprávě Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí těžební společnosti Sev.en Energy, které lom patří. Těžba uhlí ale nemusela být kvůli aktivistům zastavena, protože rypadla byla v plánované technologické odstávce.

    Policie nynější demonstranty v pondělí vyzvala, aby opustili prostor, na což nereagovali. Aktivisté jsou tak podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové podezřelí z přestupkového jednání. „Jednak z neuposlechnutí výzvy a jednak z neoprávněného vniknutí do důlního území,“ řekla v pondělí mluvčí. Podle dnešního vyjádření jednoho z aktivistů policie skupinu vyzvala k opuštění prostoru rypadla pouze jednou, celou noc ale místo monitorovala.

    Na rypadle ve Vršanech dál protestují aktivisté proti těžbě uhlí. Zásoby mají ještě na několik dní | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ti-tezbe-uhli-zasoby-maji-jeste-na-nekolik-dni.A200903_075340_ln_domov_ele

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no tak on spíš shromažďuje fakta, než že by něco ignoroval. Dává sem odkazy na na zdroje, kterým věří, které pokládá za fakta. Diskutujeme a argumentujeme spíš my ostatní.

    Mě to přišlo jasný už v 90tých letech, ale Klaus, ač jako inidividuální politik nakonec se svým lobbyingovým stylem prohrál a podporu mas jako osoba ztratil (či možná ani nikdy nezískal, ve smyslu v jakém davy dokáže manipulovat třeba Zeman), tak myšlení společnosti ovlivnil na dalších 20 let, a vše ostatní splynulo v politickém fiasku Zelených (o které jsem se léta aktivně zajímal a min. jednou je snad i volil), ekonomickém fiasku podpory fotovoltaiky (za kterou Zelení mimochodem vůbec nemůžou - nespadá do období, kdy byli ve vládě, za Lišky jsme naopak vstoupili do ESA, jedné z nejzajímavějších euroinstitucí, stojících zcela mimo půdu EU molochu), a vůbec takové té všudypřítomné anonymní klace, podle které za vše můžou cyklisté, ekologové, vegetariáni, feministky, apod. (vzhledem k 3% podpoře pro Mlause to ale vypadá, že nás cyklistů, ekologů, vegetariánů a feministek je daleko víc, a všichni ti heterosexuální bílí muži v autech se nás zřejmě bojí zcela oprávněně :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: To co se produkuje pár km za městem nemusí bejt to nejdražší. Pořád si můžeš zastavit u trhovce podél výpadovky (dálnice tenhle přirozený "trh" podél cest bohužel ničí) a koupit velmi výhodně pytel brambor, pravděpodobně stejných nebo lepších než těch ze supermarketu, které jely přes půl evropy.

    (Povinné značení, kolik který produkt ujel km, než sis ho koupil, by bylo mimochodem jednou z nejjednodušších regulací trhu, který si jde představit... kupující, zejména překupníky, tenhle údaj dnes nezajímá, a poměrně blbě by se to i ověřovalo, ale právě že v dnešní době, kdy prakticky každý dopravce po cestě má mobil na kterém může být nějaká apka je to stejjně reálné, jako třeba nahrazení taxikářů a jejich šmelení s taxametry a trasami Uberem a jeho GPS v appce... stejjně tak RFID a tak, dnes je možné u každé jednotliivé zásilky potravin sledovat vzdálenost, proože nakonec je povinné sledovat i ten původ, akorát prostě za povinný údaj o zcestovalosti potravin se nedemonstruje tak dobře, jako proti někomu abstraktnímu zlému, kdo za to vše může)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no, pro mě teda existuje reálněji, než třeba Bůh, na kterého se odvolává spousta tradicionalistů, co chtějí tradičně těžit ropu a pálit jí v tradičních rodinných autech, protože Bůh přeci stvořil Evu a auto, aby se Adam měl dobře :-)

    Jako tohle je právě stejně tak blbá odpověď na tenhle problém, jako reakce "globální oteplován nejde dokázat experimentem, takže to není věda". Jako je fakt, že věda, tak jak je dnes chápána, je postavena na experimentech prováděných spíš "tady a teď", a často nejen na pozorováních, ale na řízených experimentech. Je to věda, postavená na individuálním pozorování jednotlivci - ale přesto se výsledky těch pozorování nějak sdílejí a důvěřuje se jim v širší komunitě.

    U toho klimatu jde o experiment, který probíbá neřízeně desetiletí a staletí a který neprovádí jednotlivec, ale společnost jako celek. Ale přesto je to nějaké pozorování prováděné na přírodě. Každopádně, i když si to asi myslel jako vtip, tak všechny extrémní stanoviska jsou houby platná (příroda neexistuje, společnost neexistuje, v krajním případě můžu rejpnout, že třeba i jednotlivec neexistuje :-) nebo ekonomika neexistuje... vzhledem k síle propagandy či reklamy, nebo na základě zážitků projíždění reálnou Amerikou či reálným Ruskem jsem ochoten si představit i to, že ekonomika neexistuje, jsou jen nekonečný ploty podél silnic v americký prérii a nekonečný rozbitý silnice ve stepi za Volhou...)

    Vnesením libovolného množství neověřitelných výroků do debaty se nikam neposuneme... faktem je, že tendence nějak pozorovat a sezóně pozorovat počasí je nedílnou součástí celé neolitické zemědělské revoluce, která nás v první řadě do tohohle průseru dostala. Pokud se vrátíme ke kočovnému lovectví a sběračství, tak klima nebudeme řešit... přesuneme se v zimě na jih a do nížin, v létě na sever a do kopců - za zvěří, za brusinkama a borůvkama, šamani nám řeknou, kterým směrem se vydat a nebudou řešit tolik, jestli je o den víc nebo míň nebo o stupeň tepleji či chladněji. Koncept periodického střídání ročních období vymysleli vidláci-zemědělci, a teď to konečně celý finálně rozbili a my se teda můžeme vrátit zpět do lesů?
    DNF
    DNF --- ---
    PAD: v prvni rade vubec nerozdeluje puvod veci .. jidlo muze znamenat nejhorsi procesovanej pres pul sveta dovazenej junk za velmi levnej peniz, anebo produkty nejakyho statku do 50ti km, ovsem za krvavy hipster stredoevropsky prachy.

    Kultura a rekreace ma u nas prekvapive dost - chodime ve meste do klubu na koncerty, divadlo ... a je za to ranec uhliku, jakoze muzikanti musi priject z velky dalky a v klubu se na cloveka spotrebuje vic energie nez kdyby si kazdej svitil doma? To by koukali co mam doma za apec.
    Taky bych mel prestat chodit do hospody ... takovej kalkulator ti musi bejt podezrelej.
    Jednoduse to nemaj dobre popsany, kdyz hodne poklikas, dostanes se k datum za 2012 z kterych to maj vymysleny. Je to hodne hruby, jakoby na efekt, mozna spis na propagaci toho offsetu? To si myslim i proto, ze na konci jsou jednoduse zaskrtnuty vsechny moznosti, i ty s nulou :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: priroda neexistuje ,)
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: Nevim, jak moc je to spolehlivy, ale z tohoto https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx mi vychazi pro nasi domacnost asi 3t CO2/os/rok (12/rok celkem). Prekvapilo me, ze nejvic z toho (pres 6t) pripada na kategorii 'Secondary', kde jenom jidlo a piti odhaduji na 3t/rok (totez, co provoz auta pri najezdu 20kkm/rok). S FVE a bez dalsiho vetsiho nakupovani (jen nabytek tam udelal 1.5t) by to melo byt pod 10t/rok pro domacnost (cili pod 2.5t/os/rok). Dalsi redukci ale vidim jako velmi tezkou: na jidle uz usetrime jen samozasobovanim a elektroauto je zatim priliz drahe. Zero footprint je fakt tezky cil.

    Mate nekdo tip na opravdu provereny CO2 kalkulator pro CR?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OMNIHASH: povez mi o tom vic
    TUHO
    TUHO --- ---
    Důl Frenštát čeká likvidace. Zásoby uhlí jsou v něm velké, těžba ale nikdy nezačala — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...4696-dul-frenstat-ceka-likvidace-zasoby-uhli-jsou-v-nem-velke-tezba
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: hele, tohle a většina jinech tvejch příspěvků okázale ignoruje fakt, že lidstvo nejedná/nemusí jednat náhodně nebo jen reagovat na vstupní podmínky jak kvasinky v petriho misce. Absenci šavlozubejch tygrů vyřešíš poměrně jednoduše ovčáckým psem..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: je to nějak tak, ale já po experimentech se solárních kolech skončil u normálního dobíjení elektrokola ze zásuvky, bohužel často i přes noc. takže taky konzum, ale řádově někde jinde, než to tankování... zase elektromobiy samy o sobě to nevytrhnou.. jde i o počet cyklů které vydrží baterie (u tesly hodně), životnost celého elektromobilu, a tak vůbec.

    celkově společnost je šíleně nastavená na konzum a celkově to určitě souvisí i se zdaněním lidské práce vs. možnostem, jak se vyhnout zdanění zisku.. proto všechno, co je zabalené, vyjde levněji, než třeba jídlo a pití v umyvatelném místo jednorázovém nádobí, apod. Jednoznačně lidská práce je zdaněná víc, než energie z uhlí, například. Ale problém regulování spotřeby daněmi je ten, že stát se pak na příjmech s těch daní stane závislý a zase má vlastně zájem tu spotřebu spíš maximalizovat, aby měl prachy...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam