• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Meanwhile in Denver .]

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Hele, já nemám v principu nic proti kapitalismu, rozhodně je to příjemnější systém pro život většiny obyvatel než komunismus (i když část populace s tím souhlasit nebude, třeba američtí a amazonští indiáni). Jenže fyzikální zákony se nás neptají, co se nám líbí a co ne. Nekonečný růst prostě není možný, jedině snad na papíře, když upravíme vzorce. Jestli chceme zachovat současnou civilizaci, musíme během 10 let přejít na OZE, přestat s vypalováním deštných pralesů a dobrovolně snížit svou životní úroveň přibližně tam, kde byla po válce. To se zřejmě nestane, takže nás čeká kolaps. Ale neříkám, že je vše ztraceno a nemá už smysl se o nic snažit, kolaps může mít různé podoby a nad jeho průběhem budeme mít mnohem větší kontrolu než nad globální teplotou.

    'Green Economic Growth' Is a Myth
    https://www.vice.com/en_in/article/qj4z9p/green-economic-growth-is-a-myth

    McAfee argues, for instance, that as we are increasing wealth, the productivity motor of capitalism is driving us to greater heights of efficiency due to better technologies. This means we are able to make stuff faster and smaller using less materials and in some cases less energy. And that in turn implies we are causing less pollution. The problem is that this story, according to the new research, ignores how greater efficiency in certain regions or sectors is not slowing down the overall consumption machine. Within the wider system these efficiencies are enabling us to consume even greater quantities of resources overall.

    That’s why decades of data on material flows confirm that there are “no realistic scenarios” for such decoupling of economic growth from resource use. Combing through 179 of the best studies of this issue from 1990 to 2019 further reveals “no evidence” that any meaningful decoupling has ever taken place.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: tak to není nijak překvapivá záležitost, naprostá většina starověkejch a středověkejch impérií se rozkládala v jednom podnebním pásmu, na který byla specializovaná. Stačilo, že začlo víc/míň pršet, pásmo se posunulo o pár set kiláků jinam a byli v hajzlu. Ze stejnýho důvodu bylo minimum říší v subsaharský Africe - díky neexistujícím horám a srážkovejm stínům se tam podnebí plynule posouvá sem a tam tak rychle, že se na tom staví civilizace extrémně blbě. Proto vznikaly první africký říše v Sahelu - realtivně stabilní prostředí s minimálním tlakem z okolí.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: zkus nad vzorcem pro vypocet hdp jeste popremyslet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New mathematical method shows how climate change led to fall of ancient civilization
    https://phys.org/news/2020-09-mathematical-method-climate-fall-ancient.amp

    "Usually the data we get when analyzing paleoclimate is a short time series with noise and uncertainty in it," said Malik. "As far as mathematics and climate is concerned, the tool we use very often in understanding climate and weather is dynamical systems. But dynamical systems theory is harder to apply to paleoclimate data. This new method can find transitions in the most challenging time series, including paleoclimate, which are short, have some amount of uncertainty and have noise in them."

    There are several theories about why the Indus Valley Civilization declined—including invasion by nomadic Indo-Aryans and earthquakes—but climate change appears to be the most likely scenario. But until Malik applied his hybrid approach—rooted in dynamical systems but also draws on methods from the fields of machine learning and information theory—there was no mathematical proof. His analysis showed there was a major shift in monsoon patterns just before the dawn of this civilization and that the pattern reversed course right before it declined, indicating it was in fact climate change that caused the fall.

    Malik said he hopes the method will allow scientists to develop more automated methods of finding transitions in paleoclimate data and leads to additional important historical discoveries.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOJATLA: úplně stejnej, jako, že narazí
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    OMNIHASH: Jo, roste a dokonce exponenciálně. To je důkaz že nenarazí do zdi?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOJATLA: o konci kapitalismu se povídá už od jeho začátku, ale zatím stále roste.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nechci nikomu brát iluze, ale decoupling je jen teoretická úvaha, zbožné přání lidí, kteří se nedokáží smířit s koncem kapitalismu (pokud to není rovnou bílá lež).
    Musíme rozlišovat relative decoupling (ten je možný, ale nezachrání nás) a absolute decoupling (skutečný pokles spotřeby zdrojů při zachování růstu).
    Viz třeba wikipedia:
    Eco-economic decoupling - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Eco-economic_decoupling
    There is no empirical evidence supporting the existence of an eco-economic decoupling near the scale needed to avoid environmental degradation, and it is unlikely to happen in the future. Environmental pressures can only be reduced by rethinking green growth policies, where a sufficiency approach complements greater efficiency.

    PAD
    PAD --- ---
    OMNIHASH: To nerozporuju. Ale ten svycar vydela rekneme US$ 11k. Za co je utrati? Za sluzby, bydleni, jidlo, mnoho z toho z dovozu (i sluzby se dovazi - napr. dovolena nebo Netflix). Jaka je pak uhlikova stopa takove spotreby? Co jsem videl, tak Svycari si radi dopreji hezke velke SUV. Kde se vezme ocel na to auto? A plasty? A elektronika? A tak bych mohl pokracovat s pocitaci, mobily, oblecenim. To, ze to v jejich spotrebnim kosi odpovida treba i mensine nakladu, protoze nejdrazsi bude bydleni, jidlo a sluzby lokalne, protoze jsou tam velke mzdy, nic nemeni na celkove uhlikove stope.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAD: jak rikam, je to o vstupech. realne nejsme schopni ty vstupy zatim bez carbonu mit. nicmene ja vystupuju proti nesmyslnym tvrzenim a spouste studii radobyexpertu, ze nejde do nekonecna udrzitelne rust (ve vztahu k hdp). jde. jen musime na vstupech odstranit uhlik, a o to se poslednich par let uz vyspely ekonomiky snazi (pro stouraly o tom minimalne diskutuji, i to je nejaka prvotni snaha)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: to není úplně pravda. Bohatý ekonomiky jsou bohatý proto, že se zabývaj výrobou věcí s vysokou přidanou hodnotou. Gram oceli v Rolexkách má stonásobně větší prodejní cenu, než gram zlata v investiční minci.
    PAD
    PAD --- ---
    Clanek sice o reforme vzdelavani (jakkoliv je to reseni v podstate na vsechno), ale ne primo o klimatu: https://denikn.cz/388618/kdybychom-byli-chytrou-zemi-investovali-bychom-ted-do-vzdelani/ . Je tam super citat, ktery se mnou hodne rezonuje a myslim, ze se sem hodi:

    V neobyčejném českém románu Kámen a bolest od Karla Schulze, vydaném v roce 1942 v nejtemnějších chvílích protektorátu, kráčí starý florentský mistr medicejskou zahradou a v závěsu za ním učni včetně malého Michaelangela. V Itálii zuří boje o trůny a papežský stolec, ve Florencii se schyluje k velkému převratu, mnich Savonarola burcuje lid slovy o konci světa a posledním soudu.

    Stařičký učitel přesto vede své svěřence k tomu, aby viděli dál. „Kdykoli uslyšíš kázat o konci světa, jdi, vezmi dláto a tvoř a stav,“ říká. Učni naslouchají. Chápou rozdíl mezi tím, o čem se mluví, a tím, co je důležité a co přetrvá.

    Je rok 2020, krize nahoře, krize dole. Znovu je slyšet kázání o konci světa. Ale máme dláta a víme, co dělat. Je čas tvořit a stavět.
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: Ja jsem si tu vasi diskuzi cetl. Ja chapu, ze HDP je z definice nezavisly na CO2, ale de facto jak zbozi, tak sluzby, tak i cisty export na nem zavisly je. I kdyz vybudujes bohatou ekonomiku typu Britanie nebo Svycarska - spinavou vyrobu jen presunes tam, kde je levnejsi pracovni sila. A tam vetsinou na ekologii kaslou (Cina, Vietnam, Nigerie, atp).

    Ale ja sdilim tvou nadeji, ze to mozna trochu vyresi technologicky pokrok (fotovoltaika, akumulace, modularni reaktory, umela inteligence, atp). V co jineho ma clovek doufat, kdyz uz se to dostalo az sem, ze bychom se vlastnima rukama z pudy neuzivili. Uvadel jsi tu napr. obrovske zlevneni akumulatoru. Pokud se tohle podari, trh prevalcuje fosil hlava nehlava. No snad. Ja jen rikam, ze je to obrovsky kus prace. Vcera jsem si hral s ruznymi kalkulackami CO2. Dostat to nekam blizko nule na individualni urovni bude kurva tezky - ale ma cenu se o to pokusit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Bill Gates’ Nuclear Startup Unveils Mini-Reactor Design Including Molten Salt Energy Storage
    https://www.forbes.com/...lear-firm-says-new-reactor-can-backstop-grid-with-molten-salt-storage/amp/

    The reactor's molten salt storage add-on would essentially reprise the role currently played by coal- or gas-fired power stations or grid-scale batteries: each is a dispatchable form of power generation that can quickly ratchet up or down in response to changes in grid demand or supply. As the power demands of modern grids become ever more variable with additions of wind and solar power — which only provide energy when the wind is blowing or the sun shining — low-carbon sources of dispatchable power are needed more and more. California’s rolling blackouts are one example of what can happen when not enough power is available to be dispatched to meet peak demand. 

    ...

    Still, climate scientists view nuclear energy as a crucial source of zero-carbon energy if the world stands a chance at limiting global temperature increases to well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels. Nearly all mainstream projections of the world’s path to keeping the temperature increase below those levels feature nuclear energy in a prominent role, including those by the United Nations and the International Energy Agency (IEA). 
    According to the IEA: “Achieving the clean energy transition with less nuclear power is possible but would require an extraordinary effort.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sen o šetrném bydlení se může stát skutečností. Díky Zelené hypotéce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...i-se-muze-stat-skutecnosti-diky-zelene-hypotece.A200903_131423_ekonomika_vok
    TUHO
    TUHO --- ---
    Even though Siemens have the right equipment for our particular application, we can’t see any point in trying to reduce the Goulburn community’s carbon footprint while using equipment from a company which is helping Adani cancel out all our efforts,” said CE4G’s Suttle.

    “So we have been forced to redesign the project because we are simply not prepared to support a company that is deeply involved with the Adani mine,” he said.

    https://onestepoffthegrid.com.au/...ity-solar-farm-cuts-ties-with-siemens-over-adani-coal-connection
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TADEAS: achjo no.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    „Spoustu lidí víc zajímá fašismus než alternativní vize,“ říká radikální antropolog David Graeber | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...c-zajima-fasismus-nez-alternativni-vize-rika-radikalni-antropolog-8186409

    Předně si musíme přiznat, že probíhá globální vzpoura. Lidé odmítají volbu, kterou jim média nebo politická třída nabízí – na jedné straně máte vyprázdněný levicový obamovský centrismus, který kombinuje nejhorší prvky trhu i byrokracie, ale je nám přitom neustále předkládán jako ta jediná realistická levicová politika. Na druhé pravicový populismus. A lidé došli k tomu, že jestliže tohle je všechno, co jim systém nabízí, tak ať jde systém k čertu. Chtějí vybudovat odspodu něco nového. Dalším krokem je propojit se, budovat infrastrukturu pro vzájemné porozumění a výměnu myšlenek. Všem nám totiž jde o to stejné. Všichni odmítáme sebevražednou a katastrofickou politiku.

    Je zajímavé, že ani jedna z těch oficiálních alternativ neřeší klimatickou krizi.

    Ano! Na jedné straně máte trumpismus, který říká, ať celý svět shoří. A na druhé macronismus, podle něhož to sice nějak řešit budeme, ale na úkor chudých. To je jediný rozdíl.

    Nemůže klimatická krize a hrozba vyhynutí různé alternativní proudy nakonec spojit?

    V to doufám. A proto se po tomhle rozhovoru potkám s lidmi z ekonomické sekce Extinction Rebellion
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    z pouste na goji plantaze a ted na to jeste soupnou 1gw solaru... palec nahoru pro cinu

    Giant agrivoltaic project in China – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2020/09/03/giant-agrivoltaic-project-in-china/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam