• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Library Genesis: Noam Chomsky;Robert Pollin;; Robert Pollin; C. J. Polychroniou - Climate Crisis and the Global Green New Deal
    http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=7C3151EAB7DA1D1F77367FAE7686724B
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/france-boosts-renewable-energy-spending-to-a-record-e6-billion-in-2021-budget/

    In France, government support for renewable energies will rise by 25% in the upcoming 2021 budget to exceed a record €6 billion, the country’s ministry for ecological transition announced on Sep. 17.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    https://ieefa.org/china-considering-plans-to-speed-clean-energy-transition/

    China’s current goal is to derive as much as 20% of its primary energy use from non-fossil fuels by 2030. One option under consideration is to bring forward that target, according to people familiar with the discussions who asked not to be identified, possibly to 2025. Another proposal is to cut the share of coal in the energy mix to 52% by 2025, from the 57.5% planned for the end of this year, one of the people said.

    ...

    Still, China has done a little better than it expected in its transition to clean energy so far, even as it remains the world’s biggest miner and consumer of coal. The share of non-fossil fuels in the energy mix was 15.3% in 2019, surpassing the 15% goal set for 2020.

    Chinese renewable energy stocks have been on a tear on speculation that Beijing could increase its requirements for solar and wind power. Bringing forward the 20% target to 2025 could see solar installations more than triple from 2019 levels to 105 gigawatts a year, while wind could almost double to 48 gigawatts, Zhu Yue, an analyst at Industrial Securities Co., said in a note.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak Centrum experimentalniho divadla v Brne ma pomerne zajimavou serii debat, ktera prave bezi o koronavirove a klimaticke krizi s nazvem Vykolejit

    Ted prave treba Pavel Barsa, Nada Johanisova, Jakub Macek

    https://www.facebook.com/ced.brno/videos/686297265625113/
    KEB
    KEB --- ---
    Glosa: Složité zelené návraty - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glosa-slozite-zelene-navraty-119428

    Trochu tragikomedie na pátek
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tot otazka

    The Climate Alarms Are Blaring — Are People Not Hearing Them? 
    https://cleantechnica.com/2020/09/17/the-climate-alarms-are-blaring-are-people-not-hearing-them/

    As the fires on the US West Coast grow more intense, and as thousands flee their homes, one has to wonder — are we unable to perceive the climate’s warning signs or are we, as a species, truly this parasitic? 
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Tak tvojim i mojim detem preju, aby se ty apokalypsy nestaly brzo realitou.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Potenciál vybraných způsobů snížení emisí v ČR
    https://faktaoklimatu.cz/infografiky/potencial-zpusobu-snizeni-emisi

    Nejvyšší emisní úspory by bylo dosaženo v případě realizace scénáře, vypracovaného v červenci 2020 společností Bloomberg NEF. Scénář je součástí studie, která se primárně zabývá možností dekarbonizace energetického sektoru ve státech EU, které mají vysoký podíl fosilních zdrojů a přitom stále nemají stanovený termín odstavení uhelných elektráren. Ve výsledku tak modeluje přechod na nízkouhlíkovou energetiku pro Polsko, Česko, Rumunsko a Bulharsko. Dle zmíněného scénáře je do roku 2030 možné dosáhnout úspory 24 milionů tun CO2eq. V rámci tohoto scénáře se počítá hlavně s rozvojem větrných elektráren. Těch by mělo přibýt celkem 4,1 GW instalovaného výkonu, což odpovídá necelým 1400 větrným elektrárnám o jednotkovém výkonu 3 MW). Rozvoj fotovoltaiky zůstává přibližně na úrovni Návrhu vnitrostátního plánu (viz výše). Další detaily jsou uvedeny ve studii (kapitola 4.2). Celkové náklady na realizaci tohoto scénáře byly vyjádřeny na přibližně 5,8 miliard EUR (lehce přes 150 miliard Kč, což odpovídá cca 10 % výdajů státního rozpočtu v roce 2019 nebo zhruba oficiálně udávaným nákladům na nový blok v Dukovanech).
    KEB
    KEB --- ---
    Trnitá ekostezka. Nové standardy „zelenosti“ investic prověří až další finanční krize - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...a-ekostezka-nove-standardy-zelenosti-investic-proveri-az-dalsi-financni-krize
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: ake apokalypsy? myslis to co sa deje prave teraz realne vo svete? zaplavy, hurikany, poziare? vyvoj z historie ukazuje, ze prezili ti ktori sa adaptovali, t.j. nemusis svoje deti pripravovat na apokalypsu, ale az nastane, tak ich sanca ju prezit bude nizsia, na druhu stranu im nemusis ukazovat zrovna obrazky uhorenych zivocichov z brazilskeho pralesa, existuje kopu detskych kniziek, ktore predkladaju citlivou formou ako funguju v prirode suvislosti, chces nejake odporucit?

    moja topka:
    https://www.pampuch.sk/you-are-stardust-2/

    dalsie napr.
    https://www.pampuch.sk/window-belonging/
    https://www.pampuch.sk/planeta-zem-sa-usmieva/
    https://www.pampuch.sk/na-kraji-lesa/
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: link prosim. A pernik doma nejim, preferuju vzdelani pred lhanim jenom za ucelem docasne dobre nalady.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WOODMAKER: A kromě perníku, jíte doma třeba červy? Prý to zachrání planetu, psali na Lidovkach.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: Prijde mi, ze tvrdis, ze je lepsi se nezajimat a zazivat pocity stesti, nez se starat o nejakou budoucnost.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WOODMAKER: To si dávej ty svým dětem.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: kdyz jim das dostatek pervitinu, budou mit stastny cely zivot
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: No ale moje děti měly doteď šťastné dětství, ale kdyby si přečetly ty tuhošovy apokalypsy, tak budou křičet ze spaní a počůrávat se.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: myslel som to skor tak, ze az si otvori uhelnu elektrarnu alebo obchod s vyhorelym uranom, ktory bude jazdit hadzat na dno marianskej priekopy
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: Takže až svoje děti zaregistruju na Nyx, mám na Tuhoše hodit deku? :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: toto je zaujimave: "K bakteriálnímu znečištění obsahu vajec pak může snadno docházet při porušení skořápky, jejím mytí a nevhodném skladování, a také tím, že některé slepice zanáší pod keři, které jsou ve výběhu, a tato vejce se do distribuce dostávají až po několika dnech, případně týdnech."

    o chove slepic neviem lautr nic, ale pride mi kuriozne, ze niekto chodi po vybehu a zbiera vajcia po zemi ako na velku noc v UK, cakal by som, ze tie sliepky budu naucene, ze maju znasat na jedno miesto :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam