• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Jo, konzum je opium lidstva, lidem se líbí a nebudou se ho chtít vzdát. Ale skutečný užitek z něj mají jen dealeři.
    Tady je ukázka, jak indové vítají prosperitu:
    Nine pollution protesters killed in India after police open fire
    https://www.youtube.com/watch?v=6d64ajrq9SA


    Co může dělat politik? Naši politici asi nic, reálnou moc nemají. Tu má Babiš, Putinovi agenti, ČEZ a další lobisti. A Merkel nebo Macron? Měli by vyhlásit to, co navrhuje princ Charles. Stav nouze, totální nasazení za záchranu planety. Odříznout se od fosilní a bankovní lobby. Je šance, že to udělají? Imho velmi malá. Hlasité protesty ze strany XR, FFF a dalších klimahnutí k tomu může pomoc, nic lepšího mě nenapadá. Máš nějaký lepší návrh?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YEETKA: ja mel namysli spis zachranu klimatu, nez boj proti suchu. posles mi plz konkretni link na jejich stranky, kdyz to maji jako jednu z hlavnich oblasti k reseni?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    pruzkum obyvatelstva

    Majority say they'll pay for climate action, if the plan's right - Futurity
    https://www.futurity.org/climate-policy-climate-change-money-2445382/

    Across the four countries, 58% of respondents preferred the constant-cost plan, whereas only 12% preferred an increasing-cost plan.

    Those who favored the constant-cost plan stressed the desire to simplify budgeting and plan for the future. It also encouraged people to reduce their energy usage over time. Even when average household costs were substantial—adding up to 2% of GDP—most respondents still preferred the certainty of the constant plan.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CO2 + H2O => CO + H2

    Evonik and Siemens Energy commission pilot plant for conversion of CO2 to chemicals - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/09/20200927-evonik.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    trocha thrilleru pred spanim

    Climate fires and hurricanes collide in this shocking NASA satellite image | Space
    https://www.space.com/amp/smoke-meets-hurricanes-nasa-image
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SHEFIK:
    piráti mají klima krizi jako jednu z hlavních oblastí k řešení..
    jak na státní, tak krajské úrovni..
    jenom kandidát na hejtmana za JMK má řešení sucha jako absolutní prioritu..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    clean technica potazmo elon musk jsou pozitivni ve stylu shefika: oze se prosazuji bez ohledu na postoje politicike reprezentace

    Elon Musk: "The US Is Moving Toward Sustainable Energy"
    https://cleantechnica.com/2020/09/27/elon-musk-the-us-is-moving-toward-sustainable-energy/

    Despite Donald Trump claiming that he was going to save the US coal industry, it has been dying a quick death under his administration. As CleanTechnica Director Zach Shahan reported yesterday, electricity from coal has dropped from 26.9% to 17.7% in the past few years.

    The credit isn’t due to Trump, though — it’s the market doing what it’s been doing for much longer, pushing coal out. CleanTechnica readers knew Donald Trump’s claims that he’d “save” the coal industry were a lie when he made them on the campaign trail. The downward trend for coal was unstoppable. Coal had dropped from 50% in 2005 to 45% in 2010 to 33% in 2015 before the continued drop to 18% in 2020.
    TUHO
    TUHO --- ---
    a military style imho v tomhle kontextu odkazuje ke specifickymu druhu rizeni, kterej je armade vlastni a v nekterejch podstatnejch rysech ji odlisuje od jinejch instituci
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: tak ne, ze bych byl vylozene proti :D ale marshalluv plan bombardoval prachama a zdrojema, nikolov letadlama
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: No vida, military styl action. Prince Charles zjevně navrhuje ty uhelné elektrárny Tykačovi a Křetínskému rozbombardovat :-) Ostatně, s nálety mají spojenci zkušenost z té 2.světové, takže stačí ji zopakovat :-) To je aspoň slovo do pranice (a odpověď na mojí otázku "co byste udělali jako politici, ne jako aktivisti" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: Technologie jsou teoreticky, ve formách prototypů, ale je těžké je škálovat. A to i směrem k osvícené menšině populace, která je fakt chce - natož pak směrem k čerstvě zbohatlým lidovým vrstvám všude možně po světě, které se vrhly na řešení svých národních či náboženských identit a jakoukoliv enviromentální kritiku vidí jen jako snahu Západu naházet jim klacky pod nohy a zabránit jim, aby planetě teď pro změnu chvíli šéfovali zase oni...

    Hlavně silně pochybuju, že konzumní kapitalismus někdo "vnucuje". Promiň, ale když se k lidem v dosud zaostalejších dostane jakýkoliv výdobýtek, ať už v minulých desetiletích náklaďák nebo dneska mobil, tak se po tom vrhnou. O vnucování občas něčeho se dá mluvit snad jen v totalitní Číně, která nemá problém třeba nařídit celým vesnicím, aby se nastěhovaly do nově vybudovaných městských čtvrtí, apod. - ale v jiných zemí je přijímání konzumu velmi viditelně dobrovolné. Zejména ta Asie je jako celek přirozeně podnikavá a lidi tam spojuje snaha nacházet a využívat obchodní příležitosti.

    Jedna věc je, že můžeš obvinit západní korporace třeba ze snah ovládnout nějaký dílčí vzácný surovinový zdroj nebo ochránit nějaké investice: to jsou samozřejmě mezinárodněpolitické hry, které je možné z jiných pozic kritizovat. Ale obecně ten konzum není vnucován, ale obyvatelstvo ho vyhledává, protože z jejich momentálního úhlu pohledu přináší konkurenční výhodu jim i celé zemi.

    Představ si, že nejsi v roli aktivisty, ale v roli politika, který skutečně má v ruce nějaké nástroje, které může použít - jednak může nějaké použít doma, jednak v zahraniční politice. Co DOOPRAVDY můžeš udělat? Aby to mělo alespoň nepatrně smysluplný efekt?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate change poses such a severe threat that the world’s only option is to adopt a military-style response reminiscent of the U.S. Marshall Plan to rebuild post-war Europe, Prince Charles said on Monday.

    A long-time advocate for nature, the British royal said climate change was rapidly becoming a “comprehensive catastrophe” that will dwarf the impact of the coronavirus pandemic.

    “At this late stage I can see no other way forward but to call for a Marshall-like plan for nature, people and planet,” Charles said in a video recorded for the launch of a week of virtual climate change events in New York.

    Military-style Marshall Plan needed to combat climate change, says Prince Charles | Reuters
    https://www.reuters.com/...ll-plan-needed-to-combat-climate-change-says-prince-charles-idUKL5N2GI3RX
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: tak rozhodně Zelení se tím zabývají, pak Pirátská strana...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    https://edition.cnn.com/interactive/2020/09/world/climate-covid-money-intl/
    The pandemic could have been the decisive moment in the fight against climate change -- an opportunity for leaders to bail out the environment and pivot the planet toward a greener future.

    Instead, CNN has found that some of the biggest fossil fuel-producing countries are injecting taxpayer money into propping up polluting industries. And exclusive new data shows these decisions are taking the world a step closer to a climate catastrophe.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LINKOS: a ktera ceska particka by to klima zachranila?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TUHO: nj, ale my zaspavame a zoostavame v mnoha ohledech a očekávat od této vlády nějaká koncepční řešení prostě nemůžem. Dokud bude vládnout tahle partička nic moc se nezmění
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Není pravda, že nevíme čím fosil nahradit. Technologie tu jsou, problém je že nechceme, je to moc práce, bohatí by přišli o své jistoty. Není pravda, ze se musíme vrátit do jeskyní, ani to, že když se zbavime konzumu, tak budeme umírat hlady. Indů je miliarda, ale emise jim teprve začínají růst, protože jim vnucujeme svoji verzi konzumního kapitalismu. Nepotřebují ho, tlačí to západní firmy, vidí tam snadný zisk. Když řikáš přelidnění, tak tím naznacuješ, že se s tím nedá nic dělat a musíme se smířit s tím, že bude umírat spousta lidí. Tak to ale není a když emise nezastavíme, můžeme zemřít všichni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: "Proto je tady takové očekávání, s čím přijde česká uhelná komise. Rozdíl mezi těmito třemi státy je jednoznačný. Británie: jasně nastavená trajektorie, dlouhodobý proces. Německo: nakonec si po všech těch turbulencích nadefinovali program a s dotčenými provozovateli, kteří jsou pro ně zajímaví, hledají konsenzus. A Česká republika? Ta je v tuhle chvíli pořád v prvopočátku, kdy se pořád ještě počítá."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: klesa, ideal v kontextu toho indoor prostredi je tak 22.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam