• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Není pravda, že nevíme čím fosil nahradit. Technologie tu jsou, problém je že nechceme, je to moc práce, bohatí by přišli o své jistoty. Není pravda, ze se musíme vrátit do jeskyní, ani to, že když se zbavime konzumu, tak budeme umírat hlady. Indů je miliarda, ale emise jim teprve začínají růst, protože jim vnucujeme svoji verzi konzumního kapitalismu. Nepotřebují ho, tlačí to západní firmy, vidí tam snadný zisk. Když řikáš přelidnění, tak tím naznacuješ, že se s tím nedá nic dělat a musíme se smířit s tím, že bude umírat spousta lidí. Tak to ale není a když emise nezastavíme, můžeme zemřít všichni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: "Proto je tady takové očekávání, s čím přijde česká uhelná komise. Rozdíl mezi těmito třemi státy je jednoznačný. Británie: jasně nastavená trajektorie, dlouhodobý proces. Německo: nakonec si po všech těch turbulencích nadefinovali program a s dotčenými provozovateli, kteří jsou pro ně zajímaví, hledají konsenzus. A Česká republika? Ta je v tuhle chvíli pořád v prvopočátku, kdy se pořád ještě počítá."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: klesa, ideal v kontextu toho indoor prostredi je tak 22.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Energetická revoluce má nereálné cíle, říká manažer EPH miliardáře Křetínského - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...oluce-ma-nerealne-cile-rika-manazer-eph-miliardare-kretinskeho-120898
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: PETER_PAN: Ok, prectu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: motáme se v kruhu, ale mě zabere dost času přemýšlení, jak to celé stručně a jednoduše vysvětlit.

    V podstatě nemáš jak rozlišit přelidnění od "konzumního kapitalismu". Oba jevy jsou úzce propojené. Na planetě by nežilo tolik miliard lidí bez zdravotní péče, průmyslové produkce a distribuce potravin, bez dopravy, energií, atd. Ano, jistě, neustále všichni poukazují na tu část světové populace, která žije velmi chudě a která se na oteplování nepodílí. Ale to bych pořád odhadl na nejvýše 20% světové populace. Odhaduju, že asi 80% populace je přímo závislých na zapojení do globálních aktivit. A to do té míry, že si troufá říct, že řada lidí by bez těch aktivit prostě _nebyla_. Nebyli by naživu, protože by neměli co jíst, zahynuli by v důsledku léčitelných onemocnění, v zimě by zmrzli, neunikli by přírodním pohromám... v podstatě cokoliv z tohoto.

    Aby bylo jasné, já současný stav nějak neobhajuju a neomlouvám. Jenom zdůrazňuju tu provázanost, které nejde argumentačně uniknout. Podle mě mluvit o přelidnění není v běžném kulturním kontextu to samé, jako obhajovat genocidu (jak si to vyloží nějací alt-right pošuci, za to nemůžu - tam je ale hlavně úplně jedno, co člověk řekne, protože si to vždycky _nějak_ vyloží, aby se jim to hodilo). Prostě současné přelidnění je možné jen díky globální dělbě práce a směně. Oboje nejde oddělit.

    Dokonce jde docela snadno říct, že okamžitý odstup od uhlí by v řadě případů asi menší lokální genocidy klidně vyvolat mohl: možná ne v Evropě či podobných vyspělých zemích, tady by šlo spíš o remcání, než o genocidu - ale jinde ve světě by to mohllo mít dramatické následky. A mimochodem, zajímavý paradox: první, kdo v Evropě začal "ústup od uhlí", byla konzervativní Thatcherová se svým zavíráním dolů. Důvodem tehdy nebyla klimatická krize, ale vyvolala tím obrovské sociální bouře...

    Pokuď jde ústup od hnědého uhlí, páleného v elektrárnách, zejména na území severních čech, dolního Slezska a bývalého NDR tedy hlavně v Lužici, tak není argumentačně co řešit: tohle konkrétně je požadavek, na kterém by se měli shodnout všichni.

    Problém je, že určité zdražení energie, které to přinese, nás samozřejmě posune zase směrem k postindustriální společnosti, kterou v podstatě nemá nikdo úplně vymyšlenou. Bylo by určitě skvělé se vrátit ke stavbám a konstrukcím, které jsou víc ze dřeva a míň ze železobetonu, protože mimo jiné je to jedno z nejlepších dlouhodobých úložišť uhlíku (rozhodně dlouhodobější, než pálit to dřevo jako "biomasu"). Ale spoustu dalších věcí prostě nevíme. Min. 10% obyvatel téhle země je tak či onak navázáno na to, že jsme schopni "vyvážet Škodovky"... jakkoliv právě auta se spalovacími motory jsou součástí klimatické krize úplně stejně, jako to uhlí.

    Čímž se vracím k tomu, že základní otázkou není, "co máme přestat dělat" - ale "co dělat místo toho". Pouze malá část populace je schopná toho, že místo účasti na průmyslové civilizaci se odebere někam do jeskyně se stálou teplotou, kde stačí kombinace teplých ponožek, svetru a mírného přitápění dřevem a bude tam meditovat a číst si knížky o enviromentální krizi...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Výzva: S lidskou energií | Hnutí DUHA | Friends of the Earth Czech Republic
    https://energetika.hnutiduha.cz/
    TUHO
    TUHO --- ---
    parada!

    Jako lidstvo jsme překonali všechny statistiky, které vědci zabývající se suchem a globálním oteplováním v minulých letech vytvořili. Teplo, které se stalo součástí našich každodenních životů, historické modely předpokládaly až po roce 2040, říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz Pavel Zahradníček, klimatolog z týmu CzechGlobe zabývající se klimatickou změnou v České republice.

    Současné teplo mělo podle historických modelů Česko zažít až po roce 2040, tvrdí klimatolog. Extrémů prý přibude | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...mezi-teplot-jake-mame-ted-nastane-az-po-roce-2.A200901_152219_ln_domov_ele
    TUHO
    TUHO --- ---

    "We are not really prepared," he said. "It's like we are establishing a fire brigade when the house is on fire. No, we need one all the time."

    In addition to increasingly frequent epidemics, Piot points to other emergencies on the horizon — climate change, extreme weather events, chemical emergencies.

    "I'm not a doom thinker," he said. "But once a pandemic is over, there are other pressing issues [they turn to]."

    "What more does it take if those in power are not acting?" he asked. "What more do we need?"

    https://www.politico.eu/article/virus-hunter-peter-piot-age-of-pandemics
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    On Cockroaches and Politicians | Roger Hallam | Burning Pink Party UK
    http://www.youtube.com/watch?v=W6hc4NlomTE
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Financial Institutions Leading The Drive Toward Methane Reduction
    https://www.forbes.com/...cial-institutions-leading-the-drive-toward-methane-reduction/#f0dd55912c21

    “There’s strong pressure on the oil and gas industry to reduce methane,” said Pete Roos, president and CEO, Bridger Photonics, an engineering company that produces sophisticated methane-detection equipment used by the industry.

    “This is coming from all sides: asset managers are pushing this down on their portfolio companies demanding reduction; environmental groups are outing by name companies with emissions; municipalities are prohibiting new construction with natural gas infrastructure,” Roos said.
    ...

    S&P Global analysts have reduced their global outlook for CO₂ emissions by 27.5 gigatons (GT) over the 30-year period ending in 2050.

    “However, this represents only a minor step in the direction needed to meet the 2-degree target under the Paris climate accord, which would require more than 10 times that reduction over the period,” the report states. “Nevertheless, the emissions reduction achieved in 2020 is equivalent to the decline required by 2027 in a 2-degree scenario, illustrating that sizable emissions reductions are possible.”
    ...

    “Methane is a type of climate risk that hasn’t been taken into account, because this information wasn’t available before. We think this will become a factor in making decisions to invest in particular companies or to finance particular projects,” he said.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JIMIQ: info na wikipedii z minulyho stoleti, pardon

    In 2000, net electricity generation was 58.8 TWh, of which 28.5% came from fossil fuels, 68.6% from hydropower, none from nuclear energy, and the remainder from other sources. In the same year, consumption of electricity totaled 54.8 TWh.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: hm tisic turbin neni moc. a cena cca dvou tunelu v praze, taky ne ,)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Jo, přelidnění je problém, ale není to příčina klimatické krize. Oteplování je způsobeno hlavně emisemi, a ty žene nahoru konzumní kapitalismus. Může nás zachránit dekarbonizace a degrowth, smrt miliardy chudých ne.
    Kdo neviděl Century of the self, tak si to najděte na uloz.to, it's a must

    [ TUHO @ Klimaticka zmena // Konec keců, konec uhlí ]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    traktor na (bio)metan

    New Holland’s methane-powered tractor to see commercial release in 2020
    http://www.youtube.com/watch?v=3c8Ys5ixlqk
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    YMLADRIS: To je nejaka blbost, ty 2%. Nebo to je z celkove energie, tj vcetne aut? Jestli se totiz prejde na elektroauta, tak celkova spotreba energie v doprave klesne na tretinu

    Renewable energy in Austria - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Austria
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: investice myslim cca milion eur za MW, takze treba 75 miliard korun za ty 3 GW by voko :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: nejsem zadnej odbornik, ale obvykle se ted instalujou turbiny od cca 3 MW, je to na stozaru treba 130 metru, takze 1000 takovejch.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: mela bych takovy debilni dotaz z duvodu "je lina si to zjistit a overit". muz ted jel z Brna do Vidne a jako kazdeho ho prekvapilo mnozstvi vetrniku na severu Rakouska. Jsou vsude. Koukal se pak ale na energeticky mix Rakouska a vitr spolecne s dalsimi alternativnostmi (krome hydro) maji jen 2 %

    cili dotaz je. Kolik je 3 GW vetrniku?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: IMHO nejlepsi clanek na toto tema v roce 2020.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam