• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: ked vidim ako vlada zvlada jednu kauzu za druhou, tak si to rozhodne nemyslim
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: tady se nebavíme o projektu ani o socializmu, ale o dotacích které byly nastavené tak, aby si zaně NĚKDO mohl koupit bourák za x mega. Vymyslet dotační program, tak aby k něčemu byl a aby se za ty peníze pořídilo co nejvíc elektrických aut a ne jen pár luxusních porsche by snad na ministerstvu, kde je na to armáda lidí, mohli zvládnout na poprvé nemyslíš?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Podcast Kolaps se v novém dílu přesunuje od úmrtí Davida Graebera k další tragédii. Už v srpnu se v Kalifornii rozhořely obří megapožáry, které pohlcují vše kolem a bez většího mediálního ohlasu pokračují až do dnešních dní. Do studia jsem si tak pozvali environmentálního ekologa Alexandra Ače momentálně působícího na Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe), aby nás do situace více zasvětil. U požárů v Kalifornii jsme ale samozřejmě nezůstali. Ty jsou jen dobře viditelným symptomem procesu, kterému dnes říkáme klimatická krize. V jak velkém průšvihu lidstvo momentálně je? Máme vůbec nějakou šanci na přežití? Straší ekologičtí aktivisté a vědci veřejnost moc, nebo naopak málo? Je lepší dopady klimatické krize odvrátit nebo se na ně máme spíš adaptovat? Tomu se věnuje už desátý díl podcastu Kolaps, který pro Alarm připravují Jan Bělíček a Pavel Šplíchal.

    Kolaps #10 Alexander Ač: Megapožáry v Kalifornii jsou důsledkem klimatické krize – A2larm
    https://a2larm.cz/...kolaps-10-alexander-ac-megapozary-v-kalifornii-jsou-dusledkem-klimaticke-krize/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    co vás zajímá o stavu jihomoravského klimatu v roce 2050?



    Zkousim zda by nove krajske zastupitelstvo objednalo odpovedi na nasledujici otazky u CzechGlobe. (A pak z toho udelat animovane video, a prednasky pro vsechny politiky v kraji atd = asi wet dream).

    Na co jsem zapomnela? Co vam tam chybi? Piste bud sem, nebo primo do dokumentu NA KONEC
    Jihomoravský kraj v roce 2050 - Dokumenty Google
    https://docs.google.com/document/d/1-QbqzEKNn3SuFR_rQlAyotUvZwg20C_hA_Dxe8bqcVI/edit?usp=sharing

    KRAJINA



    Česko se od 1960 oteplilo o dva stupně. Je pravda, že do 2050 se ČR oteplí o dva další stupně, víceméně bez ohledu na to, jak rychle se ustoupí od vypouštění skleníkových plynů?

    TEPLOTA. Změna podnebí jako takového. Média (např. Hospodářské noviny) podle studií uvádí přechod na “mírné s horkými léty”, tj. jako sestup o 500 m nadmořské výšky, teplota jako v Záhřebu, krajina jako v Tbilisi. Odpovídá to?

    STROMY. Očekávají se větší zvraty počasí - sucho a horko, ale i chladno a deště, včetně mrazových dnů. Ano? Mají už biologové názor, které rostliny, hlavně stromy, se dokážou na toto adaptovat? Existuje seznam vhodné výsadby?

    LESY. Budou v JM kraji lokality, kde se pravděpodobně zachovají jehličnaté lesy? Nebo půjde pouze o Krkonoše apod.

    NOVÉ LESY. Ví se, jak budou vypadat nové lesy? Budou to jen ostrůvky tam, kde bude spodní voda, nebo rozsáhlé lesy vhodné na turistiku a rekreaci tak, jak ji známe a máme rádi?


    LOUKY A PASTVINY. Od jaké nadmořské výšky / v jakých oblastech “normálně” poroste tráva a louky?


    POLE. Poroste v JM kraji něco na polích bez zavlažování? Jakou část JM polí lze zavlažovat (dostatek vody)?

    ZAHRADY. Mají budoucnost ovocné stromy, když jaro začíná dříve, ale následují pozdní mrazy? Zachováme si meruňky atd.?



    9. VÝNOS ZAHRAD. Pokud bude možné zahrady zavlažovat, dá se čekat obecně vyšší výnosy zeleniny a delší sezóna?




    B. POČASÍ


    HORKO. Jaká letní horka si máme představit v Brně, ve Znojmě. V Praze se očekává 47 stupňů?


    2. DÉŠŤ. Bude pršet?

    3. CHLADNO. Bude v budovách dále potřeba vytápění?


    4. Jak to bude s extrémním počasím. Hurikány u nás asi nehrozí, pouze lijáky a povodně?


    5. MRÁZ. Jak to bude s extrémním mrazem. Chicago loni krátkodobě zažilo - 50 stupňů. Jaké teploty můžou přijít na jižní Moravu?



    C. JAK TO BUDE VYPADAT?

    Pomocí Google Maps se dá podívat na krajinu v okolí Tbilisi v Gruzii, což má podle studie Crowtherovy laboratoře v Curychu být nejbližší analogie toho, jak se situace vyvine u nás. Jde o z českého pohledu smutnou suchou step. Je to výpočet pro Prahu. Je to adekvátní i pro JM kraj? Je adekvátní takto si to představit -- na toto je potřeba se připravit?

    Fotky jsou zde: klikněte na symbol žlutého panáčka vpravo dole a pak na některý modrý kroužek na mapě:
    https://www.google.com/maps/place/Tbilisi,+Gruzie/@41.7323742,44.698766,11z





    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Arctic ice is melting at levels faster than anyone predicted | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2020/08/arctic-sea-ice-global-warming-climate-change-predictions/

    “We have looked at the climate models analyzed and assessed by the UN Climate Panel. Only those models based on the worst-case scenario, with the highest carbon dioxide emissions, come close to what our temperature measurements show over the past 40 years, from 1979 to today,” Christensen says.

    In the future, there ought to be more of a focus on being able to simulate the impact of abrupt climate change on the Arctic. Doing so will allow us to create better models that can accurately predict temperature increases.

    “Changes are occurring so rapidly during the summer months that sea ice is likely to disappear faster than most climate models have ever predicted. We must continue to closely monitor temperature changes and incorporate the right climate processes into these models,” says Hesselbjerg Christensen.



    Past perspectives on the present era of abrupt Arctic climate change
    https://www.nature.com/articles/s41558-020-0860-7

    We find that warming rates similar to or higher than modern trends have only occurred during past abrupt glacial episodes. We argue that the Arctic is currently experiencing an abrupt climate change event, and that climate models underestimate this ongoing warming.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v200924 Bridging the gap Randers to CoR TEP
    http://www.youtube.com/watch?v=rBuBY4pw3mI



    50 years ago Limits warned about overshoot and collapse in the middle of the 21st century. The book warned about a drop in well-being not in GDP. This drop was caused by planetary limitations of some kind or the other. At this time 50 years later, the world is moving briskly towards climate collapse. Again, this will cause a drop in well-being, not necessarily in GDP. And the reason why we're still moving towards climate collapse is slow societal reaction to the challenge - it is not because it is impossible to stop climate collapse. Continued business as usual appears incapable of solving the problem. The current solution to most ills - the liberal market economies based on private ownership - appear unable to handle the situation in time. Other systems have been tried and also failed, so apparently we need a new system and particularly a new economic system in order to stop the rapid move towards overshoot and collapse.

    The new system needs to be capable of solving five problems as argued in the recent report to the Club of Rome, called transformation is feasible [ https://clubofrome.org/publication/transformation-is-feasible/ ].

    * First of all, we need to reduce poverty and particularly in the poor world, which will require a new development model, not the Washington Consensus.
    * Second, we need to reduce inequity in the rich world particularly that means taking from the rich and giving to the poor.
    * Thirdly, we need to stop using fossil fuels.
    * Fourthly, we need to stop destroying biodiversity and that is simply enough, simply protecting nature.
    * And fifthly, we need to reduce the human population through public spending on health education and contraception. These five things are technically feasible, politically difficult and expensive. The central challenge as i see it is that these measures require investment or spending on collective goods - investments that are not profitable from a private investor point of view.

    In order to avoid overshoot and collapse we need not only a new system, but particularly a new success criterion. A criterion that sees the overshoot problem as something that arises when humanity seeks to solve that problem. My suggestion in the 'transformation is feasible' report is what we call the average well-being for the majority. It is not enough to pursue maximum growth in GDP, we need a multi-dimensional success indicator which could for example be composed of five components: * disposable income,, * the level of public services, * distributional equity, * environmental quality and * sustainability. The latter is essentially freedom from worry about future collapse in the global commons.

    My advice to you, to the transformational economics panel, is:
    1/ promote a solution not more analysis to start with the five measures in 'transformation is feasible' or
    2/ the ten measures in the 'planetary emergency plan', [
    https://clubofrome.org/impact-hubs/climate-emergency/planetary-emergency-plan-2-0/ ]
    3/ find practical solutions to the obvious short-term obstacles - in other words do research to make these five measures less invisible in the current political environment, and
    4/ communicate.

    In sum, it is possible to avoid overshoot and collapse. The simplest way is to implement the five measures in the transformation is feasible report, but this will require collective action. In other words a stronger state. And this is of course a difficult sell in the current political environment. The problem will not be solved by the market or by well-meaning voluntary individual action. It will require a modification of current systems. Good luck.

    TADEAS:
    TADEAS:
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: nepoznam ziadny projekt, ktory by sa podarilo od zaciatku implementovat uspesne, vzdy je to metoda pokus-omyl, pokial ide o nejaku neproslapanu cestu, taky socializmus sa budoval cez 40 rokov a tiez nakoniec nedopadol :)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: ano, takhle to mělo vypadat od samého začátku. Vtipná je ta kartička o zafinancování z EU :-)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: co mají norské fondy společného s daňovým systémem ČR?

    Až tady bude progresivní zdanění jako ve Skandinávii, tak se můžeme bavit dál.

    Ad rovnost dani si vždycky vzpomenu na povodňovou stovku, kdy milionář byl stejně solidární jako třeba uklízečka s minimální mzdou. To bylo hodně zábavné.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Klimatická krize! Téma, na které svými představeními upozorňují mladí divadelní tvůrci | Rádio DAB Praha
    https://dabpraha.rozhlas.cz/...-tema-na-ktere-svymi-predstavenimi-upozornuji-mladi-divadelni-8333184
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: Tak přežili už jsme dobu ledovou, s teplotami -7C proti dnešku. Ale je fakt, že bychom se všichni neuživili. No máme šanci zažít obojí, nejdřív oteplování a pak nezvládnutej geoinženýring nebo jadernou válku. Ještě to bude zajímavý.
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: pred zimou se schovas? tak hodne stesti, doba temna a mala doba ledova by si s tebou na minutku pokecala (:


    prachy jedou ;)
    Trump report touts oil and gas as 'energy security' amid US climate disasters | Trump administration | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...g&utm_content=20201007&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    Chtěl bych veřejně poděkovat @stanislavpolcak a @TomasZdechovsky za to, že podpořili ambicioznější snižování emisí skleníkových plynů, tedy o 60% do roku 2030, přestože jejich frakce EPP převážně hlasovala proti. Určitě se neshodneme na mnoha věcech, ale tohle mě potěšilo.

    https://twitter.com/MichalBerg/status/1313791952480067586?s=19
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: to mi vysvetli, ako sa chudsi cast populace sklada na dotace, ktore su financovane z norskeho ropneho fondu alebo ako sa chudsi cast populace sklada na dotace, ktore vlastne uz neexistuju

    Dotace na elektromobily 2020: Ministerstvo rozdělí 50 milionů Kč
    https://www.elektrina.cz/dotace-na-elektromobily-2020-vyse-dotace-5-dotacni-vyzva
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: Mikuláš Peksa
    Piráti hlasovali pro všechny 3 pozměňováky. Jak pro ten na 60 %, tak pro ten na 65 %, tak pro ten na 70 %. Že pana "nejenviromentálnějšího europoslance" pozdravuji.

    (reakce na to ze Niedermayer nehlasoval)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jeste jsem k tomu nasla tohle

    Důležitá prosba. Dnes začíná v EP hlasování o cílech 2030. Je realistické dosáhnout výsledku 60 %, chybí jen pár hlasů. Smutné, že Ludek Niedermayer i Stanislav Polčák, ač zvoleni za Spojence pro Evropu(Zelení, LES, TOP09,STAN ), se kloní k tomu hlasovat s frakcí EPP, která má nejhorší pozici a navíc prosazuje mezinárodní offsety a nechtějí podpořit návrh ENVi výboru EP, tedy 60 %. Kdo je znáte a máte na ně nějaké páky, pls připomeňte jim decentně volební program Spojenců pro Evropu - z něj cituji : Budeme usilovat o to, aby EU byla světovým lídrem v boji proti změnám klimatu, a podpoříme za tím účelem další snižování emisí CO2 a přechod na udržitelné nízkouhlíkové hospodářství.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Až čtyřicet procent současné rozlohy amazonského pralesa se blíží k bodu zlomu, po kterém se celý stávající ekosystém zhroutí a promění z uzavřeného deštného pralesa v otevřenou savanu. Podle studie, která v pondělí vyšla v časopise Nature Communications, je to problém hlavně z toho důvodu, že Amazonie významným způsobem pomáhá k zachytávání emisí skleníkových plynů a zároveň v sobě skrývá mnoho vzácných živočišných i rostlinných druhů.

    radek ted chrli jeden klima clanek za druhym, takze koho to zajima muzete podporit Denik referendum za tom ze zamestnali klimatickyho redaktora

    https://denikreferendum.cz/...studie-rozlehle-plochy-amazonskeho-pralesa-sezacnou-promenovat-vsavanu



    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SHEFIK: klickujes dobre, ale na tom, ze se na tyhle dotace pro elity sklada ta chudsi cast populace to nic nemeni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHINIGAMI: jde o to, ze "jestli to ma smysl" uz tady resime druhej rok. existuje model ve kterym se da apokalypsa jeste odvratit a v tom modelu ma EU 65 procent do 2030. Ted jde o odhlasovani jenom 60 procent. kdyz to tady cely proctes, tak to nekde najdes a poberes
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHINIGAMI: kdyz je v nejake skupine vic lidi, mela by dohromady zaplatit min nez jina, mene pocetna skupina? nerozumim logice tve rovnopravnosti
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SHEFIK: co sem tahas per capita, kdyz jde o celkova mnozstvi? Ty nejvyssi prijmove skupiny sumarne nezaplati nejvic dani, zato cerpat doace na Teslu za 2mega jim jde dobre.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam