• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: o jake vynosy se jedna? typicky z pasture croppingu bude nejaky kombinovany vynos, tj. jedna nebo vice plodin + zvirata (maso nebo mleko, pripadne kuze, vlna).

    ani pri civilizaci a jeji infrakstruktury ani pro ekosystem a jeho management neexistujou zadny primy cesty, ale existuje nejaka ekosystemova a klimaticka realita, na ktery muzeme zalozit svoje spravovani se. co vubec umozni, ze se prejde napr. na pasture croppibg jako jeka siroce rozsirenou praktiku, ktera dava moznost, ze v celkovym managamentu to bude regenerativni a ze to pro klima bude stabilizujici? urcite to bude sirsi uvaha, nez uvaha o vynosu tun na hektar, jelikoz to je uvazovani, ktery samo je problemem, jelikoz neni zasazeny v nicem dalsim, tj. jde o vyplnovani potreb (trhu, civilizace, mene uz lidi), namisto vyplnovani potreb s ohledem na budouci kvalitu zdroju (stabilitu klimatu, produktivitu a stabilitu ekosystemu).

    ten colin seiss rika ze svy operace nejakejch 70-80 procent konvencni produkce, ale to se tyka jen te komoditni plodiny a pohybuje se to v jinekch financnich a ekosystemovejch meritkach.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: chtel sem to tema trochu odlehcit. tak treba priste
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: myslis to tak, ze rozdil je dan rozdilnosti rocnich obdobi?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: v CR hodne poklesly emise samy od sebe po roce 1990, protoze se zhroutil tezky prumysl. Cili kdyz pocitas utlum od 1990, jsme na tom s procentnim utlumem vyrazne lepe, nez kdyz to pocitas od 2010. Vysku tech emisi ale nevim.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: na zaklade doporuceni odborniku / odbornych komisi, kterym veri.

    spis by me zajmalo, v roce 1990 bylo tedy vic emisi nez v roce 2010?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: asi mi vybuchne hlava na zaklade ceho vlada prijima stanovisko
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: imho ta cesta bude spis vertikalizace, aquafarming, pestovani pod zemi, zivit se rasama, sadky v mori atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Fascinujici hypoteza (Michaela Pixova)

    Kamarádi aktivisti - digi aktivismus někdy fakt má smysl. Já jsem dnes extatická - nechci aby to vyznívalo egoisticky či sebestředně, ale mám tak trochu dojem, že jsem možná jistou měrou přispěla k dnešnímu obratu Babiše k emisnímu cíli EU.
    V pondělí jsem psala Tolaszovi email, jestli by na svém blogu nechtěl napsat veřejné vyslovení podpory nejvyšším emisním cílům pro rok 2030. A on se mnou začal polemizovat, že 60 % je moc, že 45 % stačí. Na to jsem mu poslala ix nějakých analýz, včetně Emission gap od UNEP, a řekla jsem mu, že asi myslí 45 % oproti roku 2010. Pak se přiznal, že ano, a že vlastně emisím ani evropské politice moc nerozumí.
    Následně pak napsal tenhle blog: https://www.tolasz.cz/news/snizovani-emisi-ghg/ kde o to "zmatku" v různých prahových rocích pro emisní cíl mluví - sám se zjevně nechal zmást a díky té emailové komunikaci se mi to podařilo odhalit
    Najednou všude kolem slyšíme zpráv, jak Babiš s Havlíčkem podpoří 55 % protože nevěděli, že se jedná o změnu oproti 2010, ale 1990. No jako jasně, možná se jen vymlouvaj, nejsou v dobrý pozici pro vydírání EU, pandemie, umírající lidé, atd., že ano... Ale stejně... jak na to najednou přišli?
    Tak píšu Tolaszovi, jestli v tom má prsty. Nechtělo se mu to komentovat, ale přiznal se, že ho na základě toho blogu kontaktovali nějací lidi z Babišova týmu... no... možná to byl jen Prchal, kterej hledal výmluvu do komunikace, ale stejně - důležitý je, že to nebude blokovat :))
    Možná že to celý bylo jinak, ale na chvíli mám uspokojivý pocit zadostiučinění z digi aktivismu - i v lock-downu lze dělat velké kroky pár kliky na klávesnici


    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: pro me je tam porad otazka vynosu. pokud jsou o cca 40% nizsi na pasture croppingu, jak sem driv v jedny americky srovnavaci studii linkoval, znamena to, ze budem potrebovat 40% novy zemedelsky pudy. takze kacet lesy?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: unor a srpen :)) a podivej tech novejch stromu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extinction Rebellion Podcast | Free Podcasts | Podomatic"
    https://www.podomatic.com/podcasts/xr-podcast

    This episode Jessica & #MoneyRebellion’s Will talk to Kate Raworth, the most influential alternative economic thinker of the present moment. Her book Doughnut Economics has been hugely influential amongst sustainable development thinkers, progressive businesses, and political activists
    TADEAS
    TADEAS --- ---



    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: odkazoval jsem te na pasture cropping, kombinaci pastvy a jednolety produkce. pokud do toho chces trochu proniknout, tak zapremejslej, pust si video, neco si precti. budoucnost zemedelstvi / interakce s ekosystemem nemuze bejt jina nez regenerativni, tzn. nelze jen tak delat orbu. plis to neni jen o tom, ze se dela strojema pohanenejma fosilnima palivama, ale ze sam o sobe tenhle zpusob ma emise kvuli destrukci (oxidaci) tech pud. nejaka mira otepleni je zpusobena i zemedwlstvim, ktery nebylo prumyslovy, prave z tohohle duvodu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://threadreaderapp.com/thread/1286648795225366530.html


    Our problems *start* at the scale of billions of tons of carbon; while in politics people's biggest ideas add up to 1,000s to millions of tons (bikelanes, Green New Deal, etc.). But, MORE profoundly: timescale. What if all needs to happen *decades* faster?


    ...

    2019 Radiative Heating of an Ice‐Free Arctic Ocean
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019GL082914

    Here we use satellite observations to estimate the amount of solar energy that would be added in the worst‐case scenario of a complete disappearance of Arctic sea ice throughout the sunlit part of the year. Assuming constant cloudiness, we calculate a global radiative heating of 0.71 W/m2 relative to the 1979 baseline state. This is equivalent to the effect of one trillion tons of CO2 emissions. These results suggest that the additional heating due to complete Arctic sea ice loss would hasten global warming by an estimated 25 years.

    ...



    ...

    413 ppm today. Let me translate: super catastrophic, given that we reached 350 ppm just 32 years ago. Your weekly scheduled reminder, via @nephologue, that this is super-exponential growth at planetary scale. Doesn’t get much worse than that. https://t.co/s4mLjQj1JS https://t.co/qUey7YJRpU

    ...

    This reads as if written yesterday. Will, en lieu de daily twitter outrage, henceforth just post LTG screenshots

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no skrz tu orbu... sice orba byla relativně udržitelná, v podstatě po staletí, minimálně (do tisíciletí bych se moc nepouštěl, spousta starých zemědělských civilizací zkrachovala na zasolení, odlesnění či možná vyčerpání půdy). ale je energeticky náročná, tudíž má uhlíkovou stopu.

    předělat všechny naše pole na pastviny není úplně řešení, nejde se živit jen skopovým bez chleba...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Your kind emergency reminder: The 2°C target is gone.*

    Basic climate math: 413 ppm today commit us to ~2.5°C

    * if we want more than a 50% chance of limiting warming to 2°C, which is the only sane approach.

    https://twitter.com/_ppmv/status/1316302602540331008?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam