Fascinujici hypoteza (Michaela Pixova)
Kamarádi aktivisti - digi aktivismus někdy fakt má smysl. Já jsem dnes extatická - nechci aby to vyznívalo egoisticky či sebestředně, ale mám tak trochu dojem, že jsem možná jistou měrou přispěla k dnešnímu obratu Babiše k emisnímu cíli EU.
V pondělí jsem psala Tolaszovi email, jestli by na svém blogu nechtěl napsat veřejné vyslovení podpory nejvyšším emisním cílům pro rok 2030. A on se mnou začal polemizovat, že 60 % je moc, že 45 % stačí. Na to jsem mu poslala ix nějakých analýz, včetně Emission gap od UNEP, a řekla jsem mu, že asi myslí 45 % oproti roku 2010. Pak se přiznal, že ano, a že vlastně emisím ani evropské politice moc nerozumí.
Následně pak napsal tenhle blog:
https://www.tolasz.cz/news/snizovani-emisi-ghg/ kde o to "zmatku" v různých prahových rocích pro emisní cíl mluví - sám se zjevně nechal zmást a díky té emailové komunikaci se mi to podařilo odhalit
Najednou všude kolem slyšíme zpráv, jak Babiš s Havlíčkem podpoří 55 % protože nevěděli, že se jedná o změnu oproti 2010, ale 1990. No jako jasně, možná se jen vymlouvaj, nejsou v dobrý pozici pro vydírání EU, pandemie, umírající lidé, atd., že ano... Ale stejně... jak na to najednou přišli?
Tak píšu Tolaszovi, jestli v tom má prsty. Nechtělo se mu to komentovat, ale přiznal se, že ho na základě toho blogu kontaktovali nějací lidi z Babišova týmu... no... možná to byl jen Prchal, kterej hledal výmluvu do komunikace, ale stejně - důležitý je, že to nebude blokovat :))
Možná že to celý bylo jinak, ale na chvíli mám uspokojivý pocit zadostiučinění z digi aktivismu - i v lock-downu lze dělat velké kroky pár kliky na klávesnici