• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS: just matter of time

    "Congress gave the National Oceanic and Atmospheric Administration $4 million to research the technology. NOAA will also start gathering data that will let it detect whether other countries start using geoengineering secretly.....
    ....NOAA is starting its own research into solar geoengineering. And in August, the agency announced that it would begin measuring aerosol levels in the stratosphere, creating a baseline so the agency can tell if those levels change later."
    https://www.nytimes.com/2020/10/28/climate/climate-change-geoengineering.html

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Geoengineering: A Horrible Idea We Might Have to Do
    https://www.youtube.com/watch?v=dSu5sXmsur4
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How is climate change affecting global water security? | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/agenda/2020/09/climate-change-impact-water-security-risk/

    From Yemen to India, and parts of Central America to the African Sahel, about a quarter of the world's people face extreme water shortages that are fueling conflict, social unrest and migration, water experts said on Wednesday.

    With the world's population rising and climate change bringing more erratic rainfall, including severe droughts, competition for scarcer water is growing, they said, with serious consequences.

    "If there is no water, people will start to move. If there is no water, politicians are going to try and get their hands on it and they might start to fight over it," warned Kitty van der Heijden, head of international cooperation at the Netherlands' foreign ministry.

    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: to mi pripomnelo :)
    " který umí rozložit PET láhev s udivující rychlostí"
    Červený trpaslík - brambory (Pete I.)
    http://www.youtube.com/watch?v=bsCAgz-Ichs
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    k nedavny diskuzi o plastech

    Budeme v budoucnu bez plastového odpadu? Slibnou nadějí je super enzym, který umí rozložit PET láhev s udivující rychlostí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...ibnou-nadeji-je-super-enzym-ktery-umi-rozlozit-pet-lahev-s-udivujici-rychlosti

    Plastic-eating enzyme 'cocktail' heralds new hope for plastic waste
    https://phys.org/news/2020-09-plastic-eating-enzyme-cocktail-heralds-plastic.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    When the Methane News Stinks – let’s not forget to Breathe then Act – Professor Jem Bendell
    https://jembendell.com/2020/10/28/methane/

    They contest the significance of the new measurements and they question the credibility of the scientists involved. Their views then are echoed by science communicators, and non-climatology scholars, who have chosen to criticise any view or person they deem to be alarmist or doomist.

    Given the potential implications of the news on methane emissions, a dismissive reaction leaves a lot to be desired. Instead, we urgently need to have scientists up in the Arctic crosschecking the measurements. The current unprecedented lack of refreeze of the Arctic ice is another reason for emergency attention to this matter. There should be an international emergency summit to consider a range of responses in addition to bold cuts and drawdown of CO2. Discussion of possible responses might include the safest forms of localised geo-engineering and preparations for coping better with major disruptions with water and food supplies, sea levels, forest fires and so forth. Some of those possible responses would be risky or even counterproductive, but that is not a reason for not starting the discussion.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Gavin Schmidt
    @ClimateOfGavin
    No argument with your first two points. But whether Arctic permafrost methane is a substantial feedback is very much disputed. In earlier periods with warmer Arctic conditions than today, nothing like this happened, and the evidence that anything is changing over time now is weak

    Gavin Schmidt
    People have been claiming this for a decade now and there is still no evidence of increasing arctic methane in the atmosphere. Evidence that this is a big effect is totally lacking in the Early Holocene and Last Interglacial when the Arctic was significantly warmer than today.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: :DD Tahle scena se mi casto vybavuje v nasi situaci .]]
    XCHAOS: Na druhou stranu, tady Gavin Schmidt a Michael Mann kratke vyjadreni k tomu:


    Gavin Schmidt
    This story is... unconvincing. First off it’s just two scientists (no publication), one of whom has made similar (unsupported) claims before & ignores the context that permafrost & methane have been degrading in this region since it was inundated in the early Holocene.

    Climate scientists throw cold water on 'Arctic methane bomb' report
    https://www.theweek.com/...ads/946300/climate-scientists-throw-cold-water-arctic-methane-bomb-report
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Banks lent £1.9tn linked to ecosystem and wildlife destruction in 2019 – report | Banking | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/...1-9tn-linked-to-ecosystem-and-wildlife-destruction-in-2019-report-aoe
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    'Sleeping giant' Arctic methane deposits starting to release, scientists find | Science | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...ing-giant-arctic-methane-deposits-starting-to-release-scientists-find
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OSN Česká republika
    5 tSspheonosoresdu ·
    Cena za komunikaci změny klimatu 2020 předána. Laureátem se stal pan Ondráš Přibyla a tým Fakta o@klimatu. Pořádá informační kancelář OSN v Česku a Učená společnost České republiky. #akceproklima2020
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: Otevřel a po chvíli zase zavřel, evidentně jsem o moc nepřišel

    To první s těma flaška venku je stupidní číslo zcela zjevně. Tolik petek se nikde neválí. Pokud k tomu došli tak, že vědí kolik se vyrobí PETek a kolik se jich zase vybere v popelnicích, tak kde je ten rozdíl? Dokáže někdo spočítat kolik petek skončí a skončilo na skládkách a spalovnách v rámci komunálu? Při započítání tohohle objemu to číslo zase tak obrovké hausnumero nebude.

    že nemají ambice řešit další odpad je argument, jak ze školky. Takže by měli zálohovat kelímky od jodurtů, kanystry od pracích prostředků atd atd? A i kdyby ano, byl by pro takto vybraný materiál odbyt? Pro PET odbyt je a bude, protože ze zákona musí být 25% nové PETky z rPETu a světe div se, rPET z hromadných popelnic není dost čistý a nikdo v čr nedosahuje potřebnou čistotu. Tajže bud budeme zálohovat naše PETky a budeme recyklovat domácí plast nebo budeme čistý rPET dovážet ze zahraničí. To je to co chceme?

    O významu výkupu plechovek z hliníku se bavit nebudu, jestli nechápeš proč je důležité, aby nekončily v komunálu zadej si do googlu třeba Kolontár to je dobrý příklad, proč bychom se měli snažit maximalizovat objem recyklovaného hliníku.

    Pokles o 11% je zajímavý. Je to číslo čisté nebo je to cinknuté? Před vykupem se vytřídilo 100% plastu směs, po zavedení výkupu se zcela jistě nemůže vybrat stejných 100% protože x% z původních 100% je PET, který nekončí v popelnici, ale ve výkupu. Tys to četl, je to číslo fér?

    a tohle:

    pripadne sa tam spomina aku motivaciu ma ridic kamionu, ktory CR iba projizdi hladat vykupny automat aby ziskal 3 Kc a take vselijake finesy :)

    myslíš jako vtip, že jo? 3kč mu za to asi stát nebudou. Takže ta záloha nebude 3kč, ale deset nebo dvacet a to už si rozmyslí kde kdo. Nehledě na to, že argument 3kč je velice snadno vyvratitelný obyčejným lahváčem. Jakto že se jich všude neválí mraky, když za to 3kč nikomu nestojí? A to je lahváč těžký, křehký a přepravka stojí dokonce 100kč.

    A pořád nevím, proč to ve skandinávii a německu funguje už dekádu, když je to taková blbost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: hl ja tiez kupim obcas coca-colu, mal som na mysli skor ale balenu vodu akoze neochutenu

    KEB: ty si si zasa neotvoril tu studiu, tak sme si kvit, tam by si sa napr. k tym flaskam v prirode dozvedel toto :)

    Zcela zásadní rozpory a nelogické závěry je možné nalézt i v kalkulaci lahví pohozených v přírodě, tzv. litteringu. Množství PET láhví, které končí volně pohozeno v přírodě či na veřejných prostranstvích (dále jen littering), je iniciativou Zálohujme (studie INCIEN) odhadnut na 3 046 tun ročně (+/- 171 tun) s tím, že zhruba 61 % tohoto objemu, v absolutních číslech 1 872 tun, se ročně v přírodě akumuluje.
    Při představě, že po dobu 20 let zůstává každý rok 1 832 tun PET láhví v přírodě, by k dnešnímu dni v přírodě leželo odhozených 20 * 1832 = 36 640 tun PET lahví. Pokud uvažujeme hmotnost průměrné PET lahve 30 g, což je v souladu s kalkulací iniciativy zálohujme, v České republice by se ve volné přírodě muselo tedy vyskytovat 1,221 miliardy PET láhví. Česká republika má rozlohu 78.866 km2, při rozpočítání takového počtu PET lahví na danou rozlohu docházíme k závěru, že na každém libovolném místě v České republice o ploše 10 x 10 metrů, včetně polí, lesů, vodních ploch, zastavěných ploch, silnic a střech, horských svahů, sportovišť, atd. by měly ležet dvě pohozené PET lahve.
    Zdravé lidské oko člověka o výšce 170 cm dohlédne na vzdálenost kolem 4,7 km, ale zaostřovat a rozeznávat předměty dokáže v násobně kratší vzdálenosti. Pokud bychom přijali tezi, že člověk bez problémů odliší předměty do vzdálenosti 50 metrů od místa pozorování, na ploše kruhu kolem pozorovatele v libovolném místě České republiky (7854 m2 ) by se podle propočtů iniciativy Zálohujme mělo vyskytovat pohozených 157 PET lahví.


    dalej sa tam napr. pise ze nemaju ambicie riesit iny typ plastoveho odpadu, takze opat vidno ze je to iba lobby vyrobcov balenych napojov

    Iniciativa Zálohujme připouští, že zálohový systém nemá ambice řešit všechny cíle odpadového hospodářství. Neřeší všechny druhy odpadů a cíle v jejich sběru a recyklaci, ale jen PET lahve a nápojové plechovky.

    dalej sa tam napr. spomina to co som nastinil

    Se zavedením zálohového systému lze očekávat riziko poklesu ochoty třídění ostatního odpadu. Tento fenomén se objevil například v sousedním Německu, kde tímto vlivem došlo k poklesu třídění plastů o 11 procentních bodů.

    pripadne sa tam spomina aku motivaciu ma ridic kamionu, ktory CR iba projizdi hladat vykupny automat aby ziskal 3 Kc a take vselijake finesy :)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Do klimatického speciálu Planeta v nouzi ( http://aktln.cz/rKOVQP ) se zapojila i biatlonová mistryně světa Gabriela Koukalova. Varuje, že situace se změnami klimatu je kritická. "Berme to prosím vážně," apeluje. #PALINASKLIMA.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Z šesti lidských druhů přežil pouze ten náš, Homo sapiens. Na otázku, proč nepřežili naši předchůdci, nabízí aktuální studie vysvětlení, které by v dnešní době mělo být slyšet. Na vyhynutí tří z nich se totiž podepsaly klimatické změny. Jim přitom planeta čelí i dnes.

    Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...o-habilis-homo-ergaster-homo-erectus-homo-heide.A201018_105830_xman-styl_fro

    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: že tys ty články ani neotevřel? Do roku 25 povinnosti 25% Rpet do roku 30% Rpet. Použít PET z popelnice je problém kvůli kontaminaci proto je chtějí vykupovat aby je mohli čistý použít znovu. Bez toho je tak akorát spálí
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    (full disclaimer - vypiju lahev týdně, jinak čistě vodu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    hmm, představte si kupovat pepsicolu, fantu, kofolu a podobně v 10 litrovejch soudcích, co vydržej natlakovaný (=neztratěj bublinky) měsíc, ou jé :D

    jinak mám sodastream, ale ač je mi to částečně nepříjemné, tak kupuju limonády v plastech (třídím)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: moje odpoved zalezi na tom, co je tvoje vize. ze budou vsichni pit jen vodu z vodovodu? nebo ze se bude vsechno stacet do sklenenych lahvi a prevazet dvojnasobnou vahu?

    imho zalohovat plasty je nesmysl. mozny reseni je zapojit AI do tridicich linek (coz uz se deje, linky tu nekde byly) a dosahnout tak na vyssi procenta recyklace a se zbytkem treba pretavit plasmou na vodik (linky tu opet byly). taky existuji procesy liquidifikace plastu, posledni dobou prichazeji vedci s enzymama, ktery plasty rozlozi...

    pokud budou auta (osobni i popelari) jezdit na elektrinu ze zelenych zdroju, tak by pak davalo smysl v masovym meritku i to sklo, verim, ze by se eko stopa toho lifecyclu dost zmenila, porad ale zustanou pripady, kdy je plast lepsi. treba africky zeny a jejich krky si dost oddechly s plastovejma flaskama / kanystrama. a sklo jim moc neulehci

    cely co se snazim rict, ze pausalne odsuzovat plasty je nesmysl. plast neni zlo. zlo prichazi vzdycky s chovanim lidi :)

    linky muzu dodat v pripade zajmu, necucam si to z prstu, ale sem na mobilu a uz to tu vsechno bylo, kdo cte, vi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam