PER2: jj, NSW / Sydney je na tom blbe, je to uz moc na sever - kdyz bychom tam byvali jeli, tak bych spis smeroval nekam do Victorie / Melbourne, nebo rovnou Tasmanie, coz je taky ostrov. Vyhodou Australie oproti NZ pro me v dobe, kdy jsme o tom uvazovali, byly: vetsi zeme (=schopnost se ubranit), silnejsi ekonomika (vetsi platy a mene nafoukle ceny nemovitosti, vice prace), a nejake ty kontakty ... ale jak jsem psal, nakonec z toho seslo kvuli tomu, ze emigrace do Aus znamena, ze tam budes nejmin 5 let platit dane jak mourovatej a jeste si musis platit zdravotnictvi a skolstvi, coz efektivne muze znamenat, ze tam budes zit do konce zivota v najmu ...
Asi nejdulezitejsi vec mi ale dosla az pozdeji, kdyz jsem do Aus jel pracovne: je to EXTREMNE daleko, takze pokud resis nejakou uhlikovou stopu, tak to znamena, ze se vlastne vzdas vazeb v Evrope. Nechtel bych tu nechat rodice, prislo by mi to fakt sobecke ... (Psycholog by mozna rekl, ze si to proste jen racionalizuju. Mozna. To ale nic nemeni na tom, ze je to daleko a ze se tech vazeb vlastne vzdas.)
TADEAS: z tohoto pohledu mi prijde dobry i to Irsko - je tam tak nahovno pocasi, ze se tam nikdo moc hrnout nebude, ale stale jsou na cca 1/2 populace oproti urovni pred hladomorem, takze ta zeme ma potencial uzivit vice. Navic je to fantasticka spolecnost, neutralni zeme, a mluvi anglicky.
TADEAS: vsecko to dava smysl, ale problem je, ze my lide jsme fakt blbi v domysleni nelinearnosti. nemame na to mozek. ja treba uvazoval i takto: budu jako imigrant nekde v Australii, za 5 let bude nejaky pruser, treba velka neuroda - kde mam vetsi sanci to zvladnout? jako imigrant nekde v byte v Melbourne, vicemene bez opravdovych pratel (protoze z my zkusenosti si v emigraci opravdove pratele jen tak nenajdes), bez rodiny, nebo naopak nekde na vsi v CR, kde je to dost daleko od mest, kde se da vypestovat jidlo, a kde mam nejake vazby? je to slozity ... u kazdeho scenare jsem schopny vymyslet, kdy selze a kdy naopak ne, takze jsem to nakonec prestal resit, protoze se z toho muze clovek pekne zblaznit:)