• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ad kde se asi realne bude moje rodina vyskytovat. v tomhle mam prave hrozne elitarskej pocit (moje rodina ma relativne celkem dost otevreny moznosti, aspon zatim), nevim jak mam o tomto mluvit s lidma, kteri resi svuj nekonecnej kolobeh penize - vztahy - problemy - 9-5 otupujici peklo. Obcas se me nekdo pta, co ma teda intergeneracne delat, jako ze jestli se ma clovek odstehovat na vesnici?? (jako bych o tom neco vedela.)

    Z myho pohledu jediny uprimny pro normalni lidi je neco jako "nemuzes delat prakticky nic, jses v krysim zavodu moc hluboko, nauc deti meditovat"

    budu rada kdyz mi ukazes jinou perspektivu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: ty chceš dělat něco bez toho aniž bys to lidem vysvětlil a podložil to argumenty? To je super nápad, naše vláda to teď třičtvrtě roku s covidem a funguje to úplně báječně
    DRSH
    DRSH --- ---
    Konec spalování uhlí v Česku? Podklady komise jsou nedostatečné, upozorňuje Rovenský z Greenpeace | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/...-uhli-v-cesku-podklady-komise-jsou-nedostatecne-upozornuje-8373200
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LINKOS: jednak drzim palce a jednak se zeptam - prioritou bude marketing (treba jako dela babis), nebo stale zachrana klimatu?

    nejak nam ty priority zacinaj narustat. uz to neni jen zachranit svet, ale taky vysvetlit, ze to zachranovani jim vlastne lidem pomuze :) a klima je zrovna jednoduchy tema u kteryho zacit

    ...asi muzem s listem priorit pokracovat az se dostaneme k funkcni demokracii a rizeni statu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: ale tím, že opustíš spalování fosilních paliv zlepšuje zároveň i zdravotní stav populace. Klesne ti prach v ovzduší, spousta látek ze spalování a bojuješ tím i proti rakovině. Jen to musíš takhle i podat lidem. Opuštění fosilních paliv má ambici zlepšit kvalitu lidských životů, méně nemocí, astma, rakoviny...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: kdyz nepustis vsechny strany k diskuzi a das ultimatni prioritu klimatu, mohlo by se stat, ze nektere min prioritni oblasti zustanou nereseny a zpusoby to zbytecny ujmy na zivotech apod.

    proto existuje na svete specializace a reprezentace nazoru a zajmu lidi v demokratickym kontextu. coz sebou pak prinasi i mensi reakcni casy na ktery si stezujes. protoze dosahnout vseobecnyho konsenzu je vzdycky tezsi, nez neco prikazat a vynutit.

    jenze na long run je vzdycky vyhodnejsi demokracie, protoze dosahujes vyssi motovace lidi, vsech co se na rozhodovani podileli, nebo diskutovali.

    priklad severni korei sem dal, protoze tam je to nejviditelnejsi. muzes si za to ale dosadit jakykoliv jiny diktatury, nebo lehci formy centralne rizenych ekonomik/politik
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nemyslím, že je můj názor cennější. Postupně se smiřuju s tím, že lidé neumí přemýšlet dopředu a kolapsu nedokážou zabránit. Možná už si ani nemyslím, že mají morální povinnost to udělat. Nakonec jsme součástí přírody, nepovedli jsme se, tak přijde něco jiného. Ale starosti o děti mě to nezbaví. Kdybych věděl, kde budou mít větší šanci, tak už se stěhuju. Nechápu příměr se Severní Koreou, klimaaktivisti chtějí zotročit ostatní, tak straší neexistující hrozbou?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: diktatura neni o typu problemu. v severni korei jim taky hrozi "vpad usa" dle kim cong una a je v zajmu vyssiho dobra, aby kim udrzel cely narod v bezpeci...

    v demokracii jde o vseobecnou shodu, nejde o rozhodnuti jednotlivce. politik je predstavitel, zastupuje zajmy obyvatel (vsechny relevantni, ne jeden)

    pro tebe je mozna klima dulezitejsi a pro nekoho to, ze ma rakovinu, par let zivota a zdravotni pojisteni v usa mu uz nechce krejt vylohy. je tvuj nazor cennejsi? pokud si myslis, ze ano, smerujes do diktatury a neuvazujes demokraticky
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Argumentuješ ad absurdum. Boj s covidem nijak nekoliduje se záchranou planety. Soukromé tryskáče ano. Když poletí na Zem asteroid a politici nasměrují všechny prostředky na odvrácení jeho dopadu, bude to taky diktatura?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: fatalni je taky tahle uzkost pohledu, kdy je jako takhle nebezpecny vyhodnocovany to bezprostredni riziko (jako priklady co uvadis). protoze skoro vzdycky asi vystupuje intenzivneji to, co je bliz, nez to, co je dal. to ze to tak je, nic nemeni na tom, ze to ma ty fatalni dusledky :) a ze ta tragedie je pak v tech vzdy zuzenejch horizontech takrka neviditelna. kdo vidi, jak je zivotni prostredi degradovany, zraneny? TADEAS ... bezne skoro nikdo, protoze baseline se nastavuje v detstvi, dospivani a to jsou moc kratky useky na to, abychom chapali, co se deje sireji.

    takze vuci prosrany mitigaci a vuci moznejm scenarum vyvoje mi neprijde extremni premyslet generaci dopredu o tom, kde jsou socialne a ekosystemove dobry mista, protoze "potom", az to uz bude nutnost, bude na tyhle uvahy prilis pozde.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad "v tomto smyslu muzou byt vsechny ty reci o zelandu moralne otazny, kdyz to lidi blbe konfrontuje"

    no jeden z duvodu proc to tu nap prikladu toho zelandu rozebiram je, ze pro vetsinu lidi to bud z duvodu sazky na to, ze "tady to bude ok" a/nebo duvodu, ze nejsou tak majetny neni realna varianta, takze to muze vest k tomu, ze je potreba neco delat s tim, kde se asi realne ja a moje deti budeme vyskytovat, coz je to nejplatnejsi reseni. anebo teda spoleham se na to, ze to nekdo, nekdy, nekde "vyresi", ze se neco stane, a ze to zas nebude zas tak blby. takova ta bezna rozmazane neurcita vize.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    U.S. Renewable Sources Generate More Electricity Than Either Coal or Nuclear and Begin to Close the Gap with Natural Gas | Energy Central
    https://energycentral.com/...able-sources-generate-more-electricity-either-coal-or-nuclear-and-begin

    Ja jsem pomerne optimisticky co se tyce budoucnosti. Mam pocit ze se to behem peti let preklopi (produkce elektriny a elektromobily)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: chápeš mě dobre. nemá význam teď panikařit, řekneme si v 2030 kdy to bude jasnější ekosystemove i politicky. biden a Pařížská mě do té doby nemá jak uklidnit, když nejsou výsledky a data
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: jenze spousta lidi na svete ma jiny bezprostredni problemy, nez je klima, o kterym ani nemeli cas si moc nastudovat (pokud by rozumneli a treba studovanej Trump jim nerikal, ze je to hoax).

    tzn. pokud to chapu spravne, potreboval by si silnyho leadera, kterej rekne, Klima je top priorita a vsechny vase ostatni problemy ted odsouvam na vedlejsi kolej, budete se tomu muset podridit ("umrete si klidne na covid, to ted neni pro lidstvo dulezity...")

    1) blizis se k diktature
    2) zadna demokracie v tobe nevyvola pocit, ze jdeme dobrym smerem
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Vidím to spíš jako politický problém než technologický. Zájmy našich dětí a chudého jihu jdou proti zájmům bohatých, kteří o budoucnosti rozhodují. Zlom by nastal ve chvíli, kdyby se našel silný lídr a la Churchill - vyhlásil stav nouze a všechna rozhodnutí podřídil přechodu na udržitelnost. Nezdá se, že by Biden, Merkel nebo Macron něco takového dokázali. I kdyby chtěli, tak asi vidí, že nemají šanci. A těžko by hledali podporu voličů. Ti sami nechápou, v jak velký řiti jsme. Pařížská dohoda opět žije a jsme na tom líp než kdyby vyhrál Trumpeta, ale nakonec dopadneme stejně, možná získáme pár let navíc.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: takze si to muzu prelozit, ze do roku 2030 te nic neuklidni, at se deje co se deje? :)

    sucho je resitelny, vody je imho dost, jen s ni v krajine zatim moc nepracujeme

    Vody je dost. Lidé ji však neumí udržet v krajině - Deník.cz
    https://www.denik.cz/z_domova/vody-je-dost-lide-ji-vsak-neumi-udrzet-v-krajine-20190620.html

    ja bych byl s tim odhadem budoucnosti opravdu opatrnej. treba co se tyka hurikanu, shoda je, ze budou intenzivnejsi, ale ne ze jich bude nutne vic:

    Do Changes in Our Climate Mean More Hurricanes? | National Geographic Society
    https://www.nationalgeographic.org/article/do-changes-our-climate-mean-more-hurricanes/

    Since warm ocean waters are essential to form and maintain a hurricane, scientists wondered if there was a connection between warmer ocean temperatures and an increase in hurricane frequency and strength. Scientists have been examining the effect of climate change on sea-surface temperatures around the globe, using records from as far back as 1880. The data shows a significant surge in global sea-surface temperatures. Researchers suspected that climate change was playing a part in these warmer waters but they needed to find proof.

    Ethan Gutmann, a project scientist at the National Center for Atmospheric Research, found a way to show how climate change would affect hurricanes. Gutmann ran a computerized simulation of twenty-two named hurricanes that occurred between 2001 to 2013. In the simulation, he changed the temperature, humidity, wind speed, and direction to mimic the conditions expected in the future as a result of climate change. How did the hurricanes respond to climate change? The hurricanes all had more rain and, on average, stronger wind speeds, but each hurricane reacted differently to climate change.

    Some scientists think that having an active hurricane season with many strong storms could make the following year’s hurricane season much calmer. A large, powerful hurricane takes a lot of heat from the ocean to form and grow. This means that after a hurricane, the ocean waters are much colder and it will take more time for the water to heat up enough to fuel other hurricanes.

    ...
    Global Warming and Hurricanes – Geophysical Fluid Dynamics Laboratory
    https://www.gfdl.noaa.gov/global-warming-and-hurricanes/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste tam vidim takovej muzskej princip "ochranit rodinu, deti". mam nejaky kamose, kteri realisticky vidi, ze je nulova sance, ze by mohli poslat deti na zeland s investorskym vizem. je to mimo jejich realitu. neco jako kdyz by meli dite s genetickou poruchou a bylo mimo jejich realitu zaplatit lecbu CRISPRem, i kdyz teoreticky ta sance na vyleceni existuje, ale nejsou penize

    jsem neschopny debil, ktery nedokaze vydelat tolik penez abych ochranil moje deti

    a jsou z toho realne v depce

    je to tak bolestivy, ze je tezky timto zpusobem uvazovat... a v tomto smyslu muzou byt vsechny ty reci o zelandu moralne otazny, kdyz to lidi blbe konfrontuje. "fortress europe" bude ok
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    univerzalny navod neexistuje, lebo kazdy ma iny "prah bolesti" t.j. ako hlboko sa dokaze machat v tych srackach okolo, za komara tiez nebol kazdy disident, ale znasali ten rezim a mozno dufali, ze sa to casom "vyriesi samo"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: za me jsou tam dve veci. 1) pokud v roce 2030 budeme na polovině emisí, jak požadují vědci, ok. Zatím mám dojem emise opět stouply i v 2020 za covidu? 2) rozpad ekosystému. Ty to furt vidíš jako že se vymění energetika do 2050 a bude to v cajku. Jenže ty neurody sucha dešte hurikany jetstreamy atd atd v desetiletich ktery ted prijdou, coz uz nejde odvratit, ti prave ovlivni ekonomiku blbe. Letos u nas nebylo sucho, takze v klidu. Ale jak to bude celosvetove vypadat za deset let. Z toho maji imo odbornici tu hlavu v dlanich, ze uz je to moc rozjety
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ad rizika - spousta rizik kolem nas je fatalnich... spatna zasuvka, prejede te auto na prechodu, spadne letadlo, spadne na tebe strom, uhodi do tebe blesk... jsou fatalni, a stejne vetsinu z nich ignorujeme, nebo verime, ze se o mitigaci stara nekdo jiny.

    me by treba prislo extremni stehovat se do dzungle, protoze by moje deti, nebo jejich deti mohlo prejet ve meste auto... (jen uvadim nezavisly priklad)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam