• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS:
    citace je z jineho aktualnejsiho clanku, clanek ny times pise o te fti consulting detailneji

    https://corporateeurope.org/sites/default/files/2020-12/hydrogen-report-web-final_0.pdf
    Industry’s hydrogen hype machine is in full swing. An analysis of over 200 documents obtained through freedom of information rules reveals an intense and concerted lobbying campaign by the gas industry in the EU. The first goal was convincing the EU to embrace hydrogen as the ‘clean’ fuel of the future. Doing so has secured political, financial, and regulatory support for a hydrogen-based economy. The second task was securing support for hydrogen derived from fossil fuels as well as hydrogen made from renewable electricity. Successful lobbying means the gas industry can look forward to a lucrative future, but this spells grave danger for the climate as well as the communities and ecosystems impacted by fossil fuel extractivism.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: to skoro zni jako ze se to budou snazit resit mikroreigionalne .) to jsem zvedavej, prazani budou platit pristi rok za teplo minimalne stokrat tolik. v zime urcte.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Pražané si zatopí nízkoemisně – Teplárna Mělník plánuje radikální obměnu zdrojů | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/prazane-si-zatopi-nizkoemisne-teplarna-melnik-planuje-radikalni-obmenu-zdroju

    Součástí klimatického závazku, který Praha přijala v roce 2019, je i snižování uhlíkové stopy v rámci nákupů služeb, což samozřejmě zahrnuje i dodávky tepla. Lokalita Mělník je pro hlavní město z tohoto pohledu klíčová, proto se jí ČEZ zabývá prioritně.

    Kromě nových plynových zdrojů počítá Skupina ČEZ v lokalitě provozované společností Energotrans v nejbližší budoucnosti také s výstavbou zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) – to by mělo výhledově pokrýt zhruba 12 % dodávek tepla.

    V souvislosti s nedávno oznámeným odklonem České republiky od uhlí, ale Skupina ČEZ analyzuje i další možnosti: např. výstavbu kotle na biomasu, či elektrokotlů.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    JIMIQ: vyborna prilezitost urovnat hadky s Australii.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: australani jim nechteji moc prodavat, je to soucasti sankci asi za naroky v jihocinskem mori.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Cina nema dost uhli :o)

    Four Chinese regions limit power usage amid shortages: industry sources | S&P Global Platts
    https://www.spglobal.com/...0-four-chinese-regions-limit-power-usage-amid-shortages-industry-sources
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: no ale ten phase-out uhlia aj keby ho mas do 2030 tak to mas stale 10 rokov na instalaciu akumulacnych technologii, to je strasne dlha doba, takze trebars 5 rokov sa pojde leto bezfosilne/nizkofosilne, 3 mesiace fosilne a pak az sa zacnu instalovat akumulacie tak ta zima bude coraz viac pokryta
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    druhý důležitý plynový zdroj po Počeradech
    MfD: Elektrárna Mělník III skončí příští rok, uhlí nahradí plynem
    https://oenergetice.cz/...etika-v-cr/mfd-elektrarna-melnik-iii-skonci-pristi-rok-uhli-nahradi-plynem
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak dřevoplyn vzniká tak, že ohřeješ nějaký materiál s velkým obsahem uhlíku na teplotu kdy se ti uvolní hořlavé plyny, ale ne na teplotu kdy začnou oxidovat- hořet. Případně tomu hoření zamezíš tím že tam ten kyslík nebude a nemá jak by to oxidovalo.
    Na ohřátí té hmoty(dřevo, sláma, seno, experimentuje se i s čistírenskými kaly, atd.) potřebuješ pochopitelně energii, takže část toho dřevoplyn využíváš na ohřev té hmoty. Následně ten samotný dřevoplyn můžeš buď vést trubkama kam potřebuješ, můžeš tím plnit zásobník, můžeš tím jej spálit všecheno v autě nebo jej můžeš spálit v elektrárně.
    Podstatné je, že část toho uhlíku můžeš nechat jen termicky přeměnit na biouhel (který nepodléhá rozkladu v horizontu tisíců let) a tím děláš celý proces buď uhlíkově neutrální(abys pokryl vedlejší uhlíkové náklady), případně z toho máš carbon capture. Ale podstatné je, že jsme technicky schopni toto udělat.
    Měli by sme tedy energetický zisk, něco co mužem třeba použít v zimě jako částečnou zálohu, získali by sme hmotu kterou mužem vylepšit pole a lesy a zároveň tohle může být uhlíkově neutrální, či dokonce carbon capture. Win-win-win
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: jo, tomu rozumim - ale v tech zbylych 3 mesicich budes tu elektrinu potrebovat nejak dopravit.
    JIMIQ: To je mozny - v te studii z Duhy jsem nenasel, jak k tomu nizsimu cislu dosli. Je mozne, ze vychazi ze zkusenosti v jinych zemich, kde uz ten podil OZE posilili. Radeji uz o tom opravdu budu mlcet - jeste jednou diky za ten link z ERU. Je mozne, ze jsem tady ujel a (neprimo) krive narkl autory te studie z manipulace. Je fakt mozne, ze to udelali poctive a ja jen proste porovnal hrusky s jabkama:)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Klima krizi imho nemuzeme resit bez omezeni spotreby. Napr. zavedenim uhlikove dividendy. Tvrdit, ze spotřeba uz 30 let roste, takze poroste i dalsich 30 let, cimz argumentuji zastanci jadra, je nesmysl. Pro ČEZ je to ale nocni mura, udelaji vse pro to, aby spotreba rostla.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: spotreba byt mensia nemusi, ale mensia bude vyroba monolitickych velkych elektrarni a uz teraz bez akumulacie to pomoze 9 mesiacov v roku
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    asi se neztratí veškerý ty ztráty přechodem na nízkoemisní mix, ale část z těch uhelek jo (já to vidím tak, že to je na běh dopravníků uhlí, pump na chlazení atd). A to je 5TWh/ročně
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAD: technologie samozrejme uz mame. jde jen o efektivitu konverze, u ktery se ceka na nejakou konkirenceschopnost. porad se vyplati jet plyn/uhli, nez to napr. cpat do amoniaku, vyrabet green methane apod.

    druhou vec je ta infrstruktura, ktera na skladovani zatim chybi a je potreba ji zainvestovat. coz zase souvisi s tim, ze je levnejsi ten plyn trubkama z ruska, nez budovat ulozoste
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Diky!Tomuhle bouzel moc nerozumim, je mozny, ze to interpretuju blbe. Ta brutto elektrina = produkce na generatorech - TVSe. Takze otazka je, zda muzes pocitat s netto elektrinou - me to nezni realne, protoze i v tom roce 2030 budes mit ztraty na vedeni, ztraty spojene se stabilizaci site (precerpavacky a transport energie k nim), atp. Ale je dost mozny, ze to interpretuju blbe. Uz o tom radeji budu mlcet:)

    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Zkus jim to jit vysvetlit;) [Pracoval jsem kdysi davno jedno leto s byvalyma havirema na stavbe v Ostrave-Vitkovicich. Pro facky se nechodi daleko:) I tak ale na ne nedam dopustit - ta spotreba zcela jasne souvisi s energetickou narocnosti prumyslu.]

    pokial by boli samostatne aspon domacnosti (hfve na strechach, komunitne elektrarne) pokud budou ty lokalni vyrobny i odpovidajici uloziste na zimu, tak ano, jinak ne. Mame vubec technologie (realne dostupne) na to, abychom behem 10 let ukladali energii z leta na zimu? Nemame.

    15TWh je ale dobry cislo. O kolik muzeme predpokladat, ze se zvysi poptavka po distribuci elektriny behem nasl 10 let (s prihlednutim k rozvoji elektromobility atp.)? Ja proste neverim, ze je realne predpokladat, ze v roce 2030 bude spotreba elektriny v CR mensi o ~18% mensi oproti r. 2019.

    Tim nic netvrdim o hlavni premise te studie: ze je mozne odstavit uhli bez vetsich problemu s distribuci. To klidne muze byt pravda. Pokud to ale stavi na pro me nerealnych predpokladech, tak nejak uz nemam chut cist zbytek.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    73,9 Twh je spotřeba Brutto - t.j. včetně vlastní spotřeby elektráren (převážně uhelných a jaderných). Čistá spotřeba byla 61,1 TWh

    http://www.eru.cz/...40/5381883/Rocni_zprava_provoz_ES_2019.pdf/debe8a88-e780-4c44-8336-a0b7bbd189bc

    strana 8
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: nemuzu v tom clanku tu citaci co davas najit, kde to tam je?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: treba proste naucit tych ostravakov setrit!

    "Z pohledu regionů byla loni nejvyšší spotřeba v Moravskoslezském kraji, na který připadalo 13,8 procenta. Následovaly Středočeský (13,5 procenta), Ústecký kraj (10,3 procenta) a Praha (10,2 procenta). Nejnižší spotřeba byla v nejmenším Karlovarském kraji, na který připadalo 2,6 procenta."

    pokial by boli samostatne aspon domacnosti (hfve na strechach, komunitne elektrarne), tak to vies stahnut o nejakych 15TWh

    "Na celkové spotřebě se loni nejvíce podílel průmysl, kterému patřilo 31 procent. Následovaly domácnosti (25 procent), obchod, služby, školství a zdravotnictví (21 procent) a energetika (11 procent)."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (ještě k čištěnému dřevoplynu.. ono ty smrkové lesy vyrostly na popelu předchozích uschlých a spálených lesů, takže už jen to stěhování biomasy z lesů pryč je taky svého druhu těžba a kdyby ten odpad z výroby čištěného dřevoplynu zůstaval v lesích, tak je to diskutabilně jakž-takž udržitelné, i když je to hodně bizarní představa, že do lesů zavedeme nějakou inverzní plynovou infrastrukturu k nějakým místním píckám na dřeplyn... to už právě radši teda elektrickou síť s akumulací, jenže je potřeba i sezónní, nejen baterky..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam