• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Your daily reminder of Limits to Growth:

    “China’s coastal waters have been fished to the point of destruction. Studies suggest only 15 per cent of the region’s pre-1980s fish population survives. And yet, some 300,000 coastal fishing vessels continue to chase them down.”

    ...

    Beijing’s monster fishing fleet has stripped its own waters bare and now they’re headed for Australia. https://t.co/rMoR1T3qau via @newscomauHQ

    ...

    Construction begins on world’s first 100,000-tonne intelligent fish farming vessel in Qingdao - Global Times
    https://www.globaltimes.cn/content/1210431.shtml
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Governing by targets: reductio ad unum and evolution of the two-degree climate target
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10784-016-9336-7

    Targets are widely employed in environmental governance. In this paper, we investigate the construction of the 2 °C climate target, one of the best known targets in global environmental governance. Our paper examines this target through a historical reconstruction that identifies four different phases: framing, consolidation and diffusion, adoption, and disembeddedness. Our analysis shows that, initially, the target was science-driven and predominantly EU-based; it then became progressively accepted at the international level, despite a lack of broader debate among governments on the policy implications and required measures for implementation. Once the 2 °C target was endorsed at the level of the United Nations, the nature of the target changed from being policy-prescriptive to being largely symbolic. In this phase, the target became a disembedded object in global governance not linked to a shared agenda nor to coordinated and mutually binding mitigation efforts. The 2015 Paris Agreement marks the last stage in this development and may have further solidified the target as a disembedded object. In the final part of the paper, we suggest ways to overcome the current situation and to develop the 2 °C target into a fully fledged global environmental governance target
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Carbon Pricing Explained [Carbon Tax vs. Cap & Trade]
    http://www.youtube.com/watch?v=J7fj4IYqZ5I
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAD: to mi prijde jako nesmysl, 2/3 fosilnich zdroju je zvenku (plyn, ropa), navic jde o docasne obdobi 20 let
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Možných rizik je spousta, ale za mě je nejhorší riziko, že carbon tax nezavedeme, nebo že bude jen na oko. Kdyby jediná forma, která by šla prosadit, vyplácela celý výnos Křetínskému a Tykačovi, tak bych byl pro.
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Ono je jedno nebezpeci u te uhlikove dane - kdyz bude vynos dostatecne velky, stat se na ni stane zavisly, takze pak nebude mit uplne motivaci vlastne ten uhlik eliminovat. Napr. v Irsku pred r. 2008 byl stat cim dal vice zavisly z vynosu ruznych dani a poplatku z nemovitosti, coz jej vlastne cinilo zavislym na rostouci nemovitostni bubline. Pritom jeste snizoval dane z prijmu. Pak prisel krach. Podobne vlastne staty neskoncuji treba s levnym pivem (chlastem obecne), protoze je to vyznamny vynos. I kdyz nasledky jsou mnohem horsi (ve zdravotnictvi, ale obecne spolecnosti).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nevim kolik by se tak na te uhlikove dani mohlo vybrat ale v prvni rade by mohli jit penize do zdravotnictvi, kde se ty nasledky znecisteni projevuji nejdriv
    PAD
    PAD --- ---
    Ale lepsi dividenda, nez nezpoplatneny CO2, samozrejme:)
    PAD
    PAD --- ---
    GOJATLA: Kazda nova davka znamena nove uredniky, protoze ti stavajici budou argumentovat, ze to nestihaji. Tohle je k videni celkem spolehlive. Dukaz v podobe nejake studie nemam, ale myslim, ze je to k videni celkem dobre i bez nej. Dividenda by znamenala nabobnani statu a ve vysledku vlastne mensi cast te uhlikove dane v kapsach lidi.

    Mas pravdu, ze chudi dane neplati - u nich by se dalo uvazovat o zaporne dani, tj. pokud si nevydelal dost, aby ti ta sleva na poplatnika snizila odvadene dane, tak ti proste FU vyplati ten rozdil. Podobne, jako dnes vyplaci FU preplatky na dani.

    Tady se ale stretavaji ruzne pohledy a nejde tvrdit, ze jeden je lepsi nez druhy. Ja si osobne myslim, ze penize by se nemely davat zadarmo, bez prace. Zadarmo neni nikdy nic - aspon v prirode se musi vsechen zivot ohanet, aby prezil. Zavadet neco takoveho pro me znamena predstirat, ze mame nejake perpetuum mobile. Ale respektuju, ze jsou lidi, kteri v tom vidi prilezitost zavest nejakou zakladniho prijmu a mozna i nejakou formu eko-socialismu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Global Toxic Ship Fuel Scandal Revealed By Mauritius Oil Spill: A Special Report
    https://www.forbes.com/...-scandal-revealed-by-mauritius-oil-spill-a-special-report/?sh=60c9a540eecf

    Three out of every four gifts delivered this Christmas would have been transported at some stage by ships using this new form of contaminated fuel.  It was hastily introduced on 1 January 2020 by the UN Shipping Agency, the IMO, without proper testing, and now presents a danger to ship safety and the environment.  To make matters worse, this fuel is also increasing greenhouse gas emissions.

    Detailed analysis of the science for why VLSFO is dangerous is published in a separate article today, entitled, “SHIPPING-GATE: Why Toxic VLSFO Fuel Is Such A Danger For Global Shipping.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The World After: Bruno Latour and Hartmut Rosa on the consequences of the coronavirus crisis
    http://www.youtube.com/watch?v=_Mdi6HRGUY8


    After two centuries of virtually uninterrupted acceleration, the world is suddenly slowing down. Governments around the world are making decisions that seemed unimaginable just a few months ago. Could the coronavirus crisis also be an opportunity to change our thinking and for new policies? Two of Europe’s leading thinkers discuss new ways of considering our relationship with the world. A conversation between Bruno Latour, Sociologist, anthropologist and philosopher of science & Professor Hartmut Rosa, Director of the Max Weber Center for Advanced Studies, Friedrich Schiller University Jena.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: zenska z h&m group
    6:10 decoupling
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CFS+ 1:1 Impact Conversations | Helena Helmersson + Johan Röckstrom | Full conversation
    http://www.youtube.com/watch?v=zKj6MelObk0
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Co je na dividendě neefektivního? Už máme registry, důchody, stačí jen změnit zákon. Je to šance jak zavést UBI. Sleva na poplatníka by taky fungovala, když nechceš UBI, ale těžit z toho bude střední třída, chudí daně neplatí. A je to větší prostor pro machinace ze strany politiků, daním u nás rozumí málokdo.
    Ale hlavně jde o tu carbon tax, aby byla dost silná. A jak to udělat, aby to nedopadlo jen na chudší, jinak se tomu postaví žluté vesty a populisti. A jak to prosadit přes odpor oligarchů a korporací, které mají reálnou moc.
    PAD
    PAD --- ---
    OMNIHASH: Jo, to je taky moznost. Nejvyhodnejsi je ta vlastni spotreba, protoze ti odpadaji dodatecne naklady na distribuci, ucetnictvi, atp. Kazdopadne ja tim chtel jen rict, ze z FVE se zlate prase udelat neda (pokud teda nejsi ODS v dobe Fiserovy vlady), ale jinak je to super technologie pokud jsi schopny s tou elektrinou rovnou neco udelat.

    Jsem moc zvedavy, jak se vyvinou ta energodruzstva. To by mohlo byt fakt zajimavy.
    GOJATLA: Ja teda doufam, ze dividendu nikdo zavadet nebude. Bude to mene efektivni, nez carbon tax doplnena o slevy na poplatnika. Dividenda zas bude jen populismus, na ktery se nabali dalsi sadlo statniho aparatu, co to bude prerozdelovat. Ale bouzel bych spis cekal, ze politici zavedou tu dividendu. Oni radi predstiraji, ze umi vykouzlit penize a obdarovat nuzne poddane:]
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: proč sám? Můžeš dělat mikrodistributora po městě, přeprodávat to těm 1000 lidem, co tam bydlej, a řeešit jenom zbytek.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Piráti by měli prosadit carbon dividend. Aby se podobné projekty vyplatily a nemusel je nikdo dotovat. Jenže to se jim ve vládě s ODS těžko podaří. Snad za 5 let, až ODS konečně zanikne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    myslim ze zatial na to chyba legislativa, nez aby bolo mozne nieco take provozovat

    Aktuality - MŽP podpoří komunitní výrobny elektřiny. Potřebná legislativa ale chybí - Solární asociace
    https://www.solarniasociace.cz/...podpori-komunitni-vyrobny-elektriny-potrebna-legislativa-ale-chybi
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Jo, to je neco jineho: v ramci komunity sdilis energii, kterou spolecne vyprodukujete - castecne treba na strechach obecnich objektu, ale klidne i rodinnych domu atp. Moc se v tom neorinetuju, ale je jasne, ze je tam treba nejakych chytrych elektromeru - se SIM kartou atp, aby bylo mozne vzajemne prouctovat spotrebu. V ramci obce by pak sla sdilet nejaka baterka. To mi dava vetsi smysl (intuitivne) nez to, aby mel kazdy dum vlastni baterii. To si dovedu predstavit, ze bude treba v horizontu 10ti let fungovat dobre.

    Kdyby jste se v komunitni energeticke a te potrebne tech. infrastrukture nekdo orientoval lepe, budu rad za linky. Napr: montuji se u nas vubec nejake takove chytre elektromery? Jak je tezke se k tem datum pripojit? Existuje nejaka platforma, ktera to pak cele oranizuje (po datove/informaticko/obchodni strance)?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Will the Mediterranean become too hot for tourists? | Travel & leisure | The Guardian
    https://www.theguardian.com/news/2020/dec/19/will-the-mediterranean-become-too-hot-for-tourists
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam