• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PALEONTOLOG: Tak. Vzdycky glosuji: Jako konvencni bankovnictvi zadnou elektrinu nastesti nezere a tech par mrakodrapu a prevozu drahych kovu, to prece nic neni.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: jako souhlasil bych, ale jsem pravičák a pokud se volně prodává elektřina, je jedno za jakým účelem ji koupíš.
    btw je tady jeden žrout mnohem starší a zákeřnější, ale to je v pohodě
    The Environmental Cost of Internet Porn - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/...ology/archive/2017/12/the-environmental-cost-of-internet-porn/548210/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: k poslednimu odstavci - to, ze se cena bude sroubovat nahoru znamena, ze vice lidem se vyplati budovat ASIC farmy, nebo se sdruzovat do danych poolu. tim padem multiplikujes/umocnujes celej nize zminenej efekt plytvani

    ...

    nebejt tu problem s klimatem, je mi to fuk. klidne at si kryptofanousci generujou nesmyslny kody od rana do vecera :)

    ale tim, ze resime jak snizit nasi uhlikovou stopu, nejedeme na 100% renewables a lidi vymejslej hlouposti jako nejist maso, nemit dite atd a vedle toho je naka virtualni postradatelna mena spotrebovavajici energii jak cela argentina je jak pest na oko.

    ...

    idealne kdyz bitcoin podporuji ti sami lide, co obvinuji zle korporace a vlady z klimatickeho problemu a necinnosti :))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: chápu, proto se těžba distribuuje do tzv. poolů, protože už pěknou řádku let CPU miner na těžbu nestačí, tak začal slushpool agregovat minery a distribuoval práci iodměny. Je ale fakt, že s vytěženým blokem se současná práce ukončí, vybere se jeden výsledek jako dotěženej blok a pak začne nová, každých 10 minut.

    ony jsou mobilní appky, kde si koupíš přes qr kód kafe, máš platební karty jako revolut, který používaj klasický platební terminály, ale uložíš tam kryptoměnu. ten nerdovskej exot bitcoin došel až do retailu, na to fanoušci čekali.

    a popravdě, mě se tak enormní spotřeba taky moc nelíbí. ale btc je mezi všemi kryptoměnami fakt specifickej, je to konzervativní projekt, u kterého hodnotu vytváří jeho stabilita.

    já ti moc nerozumím u toho posledního vyjádření. jako komodita, přesunutelná po celém světě do pár minut, je navrženej na deflaci. roste adopce, roste cena, roste hashrate a roste spotřeba proudu a nároky na HW na 1 vytěženej btc. Zapneš to do zásuvky a platíš elektřinu stejně pravidelně, jako kdybys dělal 3D grafiku na rigu nebo ohříval bazén.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: ok, pudu k jadru veci, veri, ze se v tom vyznas, ale na tenhle detail cas nemam.

    co mi vadi na bitcoinu neni soucasny objem elektriny, ale design samotny. to ze jednotlivi mineri "soutezi" o samotny blok. a vyhraje jen jeden.

    nejenomze je pocitani bloku samo o sobe "plytvani", protoze uz existuji metody verifikovani transakce urcite snazsi, ale problem je i s tim "vyplytvanym" casem ostatnich "soutezicich". teb cas/vykon/energie je proste promrhany


    ...

    k tvemu srovnani terminalu - az se bude v obchodech, nebo kuryrum na dobirku platit pres kancelarske pc, muzeme btc zacit porovnavat s visou

    ...

    co se tyka tezby - dalsi problem je v tom, ze btc je navrzeny jako "vzacny statek" jeho cena s jeho poptavkou/vzacnosti tedy poroste (coz se uz deje) a tim budou naklady na tezbu zanedbatelnejsi. vyvolava to tedy hlad po spotrebe

    proste antiklima chram konzumu :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: tak jestli myslíš rychlost úpravy obtížnosti podle hashrate, tak to se skutečně u btc přehodnotí jednou za cca 14 dní. některé projekty mají změnu dynamickou, nebo se přehodnocuje hasrate častěji, ale ve výsledku je to celkem jedno, protože obtížnost roste s výkonem sítě zákonitě tak, aby se udrželo tempo generování bloků cca á 10 minut. Některý coiny mají jinou frekvenci přepočtu hashrate a tempo generování bloků, ale u PoW jde vždy o totéž.
    bohužel masívní poptávkou po těžbě hashrate roste a náročnost, nebo náklady na těžbu, 1 btc pak někde na trhu přímo odráží jeho cenu. btc má výkon sítě největší a je prostě majoritní problém z toho titulu.
    jestli se bude přepočítávat obtížnost rychleji nebo pomaleji je celkem jedno, protože hashrate prostě stále roste, cena roste, odměny za blok se pomalu snižují a to celý derby za pár let skončí tím, že se z bloku bude generovat už jen zlomek btc ( https://static.coindesk.com/...nt/uploads/2020/03/bitcoin-supply-and-subsidy-775x500.png?format=webp ), teď jsme po třetím půlení a zbývá distribuovat 1,5 mio btc. legrace skutečně bude, jaký bude výkon sítě a cena btc, až se budeme nacházet na odměnách kolem 0,5btc/blok, případně budou za blok padat jen poplatky za transakce.

    je pravděpodobný, že nárůst sítě v budoucnu poroste tak, jak budou mít lidi o btc zájem. cena určí rentabilitu těžby a náklady na těžbu se stávají zčásti jeho cenou.

    a nepíšu to nezaujatej :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Evropská unie chce vytvořit systém hodnocení letů podle jejich uhlíkové stopy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...-unie-eu-uhlikova-stopa-letecka-doprava-emise.A210221_181313_zahranicni_indr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: ok, priznavam, do detailu jsem nikdy nesel a ani ted jit nechci. jestli energii konzumuje terminal, nebo kancelarske pc je z meho pohledu ve vysledku fuk a dal to zkoumat nebudu.

    ty ale opomijis ale jeden z hlavnich argumentu, o kterym jsem tu pred par dny mluvil a to je, ze design bitcoinu je proste navrzeny tak, ze ten strojovy cas je plytvany zbytecne. kdyz porovnas design jinych krypto, tak proste tolik energie nepotrebujes. je to jako obhajovat lednicku z 80tych let vs. moderni A+++.

    naloz si s timhle faktem jak chces
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: složitost se odvíjí od zapojených subjektů a výše hashrate sítě. Mineři to dělají, aby získali vic než vložili. když bude cena malá, menší, lidé těžbu prostě opustí nebo ji budou dotovat jako nerentabilní . jsou to spojené nádoby s cenou a výší odměny za blok.
    problém je, že to přináší velké problémy klasickému bankovnímu světu a lidem svobodu přelévat peníze. Proto to snadno položilo objemem financí VISAu, protože způsob jak přelévat peníze po světě je revoluční, trvá asi tak hodinu kamkoliv a není potřeba žádná autorita, žádný úředník, žádná otevřená pobočka.
    To byl a asi ještě je hlavní usecase btc. Pak je dalších 5000 projektů a kryptosraček a každá si připadá dlůležitá :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: btc nepotřebuje samostatnej terminál, běží na běžném kancelářském hw, který máme všichni.
    bitcoin neskáče, i kdyby skákal, pro zhodnocení roku 2019 je to nepodstatné, mě připadá, že jsi se právě octnul na velmi demagogické rovině. a demagogická rovina není důkaz o plýtvání energií :)

    užitečnost je nezměřitelná, je subjektivní. takže jestli se někomu koncept líbí nebo nelíbí je jeho osobní problém či výhoda.

    jak jsem psal, těch poměrných hodnot lze udělat víc, 1usd/kwh pro btc nebo visu, odhady kolik skutečně visa potřebuje energie k provozu, ne jen k udržení firmy.

    a pak se prosím podívej na nárůst spotřeby energie worldwide třeba sza 30 let a představ si, že btc tady je jen 10 let a o spotřebě jako ČR se mluvilo až poslední roky, kdy se ten sráč adoptoval mezi lidi. usekni laskavě spotřebu BTC a řekni, že všechen nárůst spotřeby je užitečný a nezbytný:)

    no a pak se třeba nahlas zasměj
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: hraní her, bitcoin, a v noci zbytečně rozsvícený obchoďák nesere nikoho... :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: je dle tebe i vykon grafickych karet pouzity na hrani fortnite (apod) vyuzity na kravinu? Dle me ano, ale taky si myslim, ze pokud jsou spravne nastavene platby za externality (coz zatim nejsou, ale to je politicky problem) tak si kazdy za svoje penize muze elektrinu palit jak chce
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: mooreuv zakon uz neplati ;) a jednou se cena btc stabilizuje a pak uz vypocetni vykon neporoste
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Můj psychologickej problém s bitcoinem je, že ten výkon promrhá na kravinu. Kdyby místo počítání náhodného algoritmu umožňoval využití pc třetí stranou na levelu chceš těžit? Tady máš osm rovnic, vrať se s výsledkem a dostaneš coin, neřeknu ani popel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: výše odměny není příliš důležitá - jde o tzv. "složitost" těžby, která sice klesnout může, ale snížilo by to hypotetickou "míru zabezpečení" (i když je to hodně diskutabilní metrika) celé bitcoinové sítě, takže by současně nemuselo dojít k udržení stabilního kurzu. pokud by složitost zůstala více-méně tak nějak stejná, tak by se mohlo vyplatit to spouštění težby jen v oblastech s přebytky energie z OZE (tedy přenášela by se data místo silové energie - pak by bitcoin byl zhruba ekvivalentem ztrát v síti), bohužel se obávám, že kdo investuje do mineru, chce ho nechat běžet nonstop, než mu z něj rostoucí složitost udělá kus šrotu.

    výpočetní výkon na jednotku energie se sice zdvojnásobuje každých pár let (mooreův zákon), ale problém bitcoinu je, že růst složitosti tam kvůli velkému zájmu investorů probíhá ještě rychleji, než růst průměrného výpočetního výkonu. s tím někteří z early adopterů nepočítali a na protest proti tomu nárůstu spotřeby energie se od bitcoinu distancovali (ostatně, v první fázi takto vznikaly ty alternativní kryptoměny - ono se to nezdá, ale ti early adopters byli často idealisté, kteří skutečně usilovali např. o zjednodušení online mikroplateb nebo měli výhrady vůči většinovému pojetí dluhového financování ekonomiky, ale nebyli tam nutně enviromentální ignoranti)

    každopádně, bitcoin shrnul prakticky všechny problémy naší na růstu založené ekonomiky (spotřeba energie, řízené zastarávání, nejasný celkový smysl spekulací, apod.) do jednoho jediného fenoménu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jeste jedna vec - naklady na tezbu logicky musi pokryt vynos te tezby - nyni jde o 6,25BTC odmena + 1-2BTC poplatky. Odmena 2024 bude 3.125 a 2028 1.6, cimz celkovy vynos (pri stejne cene BTC) klesne na ~3BTC ze soucasnych 8 a tim by i platba za elektrinu (minus maintenance a kapitalove odpisy) mela klesnout, coz by melo vest k poklesu spotreby
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: myslim, ze to trochu prekrucujes, takze tipuju, ze mas v penezence bitcoiny a objektivity se ti moc nechce :)

    ad tezba v cine - cina jela donedavna prekotnej rozvoj uhelek, porad maj v planu stavet a nezvladnou je vyradit do 2050-60, alespon, dle jejich soucasneho prohlaseni. takze to, ze zvysujes spotrebu energie ma v neprimym dusledku samozrejme i ty necisty zdroje. ten potencial renewables neni v case a prostoru nevycerpatelnej. a o cas de klimatu predevsim

    ad terminaly BTC k platbe v retailu potrebuje taky terminal, neni to nic samospasnyho, co by nahradilo soucasny platebni procesy

    ad objem financi - vzhledem k tomu, jak bitcoin skace, je tohle srovnani dost zavadejici. mimoto, vzhledem k tomu, ze paypal prisel s btc az vloni a do te doby se dalo s btc platit jen na par fan-pointech, darknetu, nebo spekulovat, je tohle srovnani uplne nevypovidajici a potvrzuje jen to, ze "plytva" energii

    co se tyka uzitecnosti, pises natolik rozumne, ze na tohle si urcite dokazes odpovedet sam
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: 70% těžby probíhá v asii a je to alokováno na centra a hydroelektrárny. ano, našli se lidé, v auditku o bitcoinu, co tvrdili, že ani hydropower není čistá. to už je na mě moc velká exotika :)
    70% těžby je v číně a 30% z vody.

    jinak by mě zajímalo, kdo mi dokáže definovat užitečně spálenou elektřinu od té neužitečné ?

    a pak se mi nelíbí to srovnání s platby přes visu, visa možná používá nějaký množství elektřiny, ale už v tom zdroji své spotřeby neuvádí, jaká je spotřeba pro všechny retailový platební terminály na světě? uvádí jen spotřebu datacenter a kanceláří (LOL). nejen visa nijak nehradí proud v terminálech po celém světě, to bychom se těm číslům ještě divili. je škoda, že tak podrobný článek nijak neuvádí tyto pochybnosti a nepracuje s nejistým odhadem pro nějakou horní hranici. to je vyloženě klam.

    jedna věc je jedna transakce v btc, druhá například, jaký objem financí byl zpracován? btc v 2019 670B a VISA v 2019 140B usd.

    where is your god now ?

    je to hra s falešnými čísly. pravděpodobně bankéři platí někomu zelenýmu, aby vypadal centralizovaný bankovní svět lepší než ten decentralizovaný. pokrok se na to moc neptá, zatím je tu btc 10 let, uvidíme za dalších 10.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: nerozumím jedné věci, proč sakra počítají s elektrárnou která by několikanásobně pokryla spotřebu světa? Ok, tak proč tam nehodí elektrárnu která pokryje spotřebu třeba Afriky a Evropy. Nebo to co potřebujem celosvětově. Proč tam dávat násobek? Je to akorát zavádějící.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    hm. predpokladam, ze velky mesta maj podobnej efekt na klima se svejma silnicema a cernejma strechama...


    Solární elektrárna na Sahaře by změnila svět k horšímu, tvrdí studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/veda/solarni-elektrarna-sahara.A210218_113732_veda_mla

    Čeng-jao Lu a Benjamin Smith využili pokročilejší ESM model, který lépe zachycuje interakce hypotetické saharské solární farmy s podnebím. Včetně nejrůznějších reakcí a zpětných vazeb, ať už v atmosféře, v oceánech nebo na pevnině. A ukázalo se, že za veskrze pozitivním regionálním efektem na Sahaře by následovala řada ne až tak příjemných důsledků, často ve velmi vzdálených lokalitách.

    Konkrétně? Překrytí 20 % povrchu pouště solárními panely by vedlo k lokálnímu zvýšení teploty o 1,5 °C. A tento „ohřev“ by se neomezil jen na Saharu: postupně by se přenášel, vzdušnými masami i oceánskými proudy, dál do světa. Došlo by ke globálnímu oteplení, vyčíslenému přibližně na 0,16 °C.

    ...


    Takže ona hypotetická solární elektrárna Sahara by dokázala s přehledem vyrobit 7000krát více elektřiny, než kolik momentálně potřebuje a spotřebuje celá Evropa. Uvedená suma energie by například byla ekvivalentní 36 miliardám barelů ropy každý den. A přitom skoro bez emisí skleníkových plynů! Je to také 2000krát víc, než kolik dokážou vyrobit Tři soutěsky, největší elektrárna na světě.

    V souvislosti s velkými čísly a neskromnými počty musíme zmínit i nevšední diplomovou práci, která si v roce 2005 vydobyla pozornost světových médií. Nadine Mayové z univerzity v německém Braunschweigu v ní představila svou vizi saharské solární mega-farmy (o rozměrech 254 x 254 km2), jež by teoreticky postačila k nasycení celého světa hladovějícího po energii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam