• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: 20l na krávu a den. Jak si správně poznamenal, sója není jedinou položkou v jídelníčku. Samozřejmě to je průměr, jsou i co doji 25l...
    Krom jídelníčku na to má třeba i vliv jestli jsou v chládku a nepotí se, což zásadně snižuje nenávratně dojivost-po letním útlumu už jim produkce nevzroste dokud nemají další tele.
    Tohle je ještě údaj co by tě mohl zajímat:
    V roce 1921 nadojila kráva v Česku v průměru 1518 litrů za rok, loni už to bylo 7704 litrů. Takzvaná průměrná dojivost se tedy zvedla více než pětkrát.

    Tak, kolik že dá ta kráva na pastvině, kde na ni praží slunce a má jen trávu k dispozici? Předpokládám, že odpověď bude že při správném managementu ekosystému to bude několikanásobek jak na kus, tak se jich to uživí mnohem víc, že? :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: najdes mi srovnani, kolik da krava krmena sojou? :]

    'ta sója z jižní Ameriky jaksi není určena pro lidskou populaci, ale právě pro ty krávy ve velkochovech'
    z udaju co jsme nasli to vypada, ze z pulky je urcena pro lidskou populaci, z casti pro technologicky procesy a jakozto krmivo je naprosto marginalne pro skot. nebo mas jine udaje?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: kolik dá kráva žijící jen z travin mléka?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: jde o slozeni potravy. do krmny smesi nebo k pastve jim muzes pridat trochu nejakejch obilnin [spatny pro populace bachoru, spatny pro klima], soji, kukurice, atp. ale hlavni je objemova slozka, tzn. to 'malo vyzivny' co spasou, nebo jim je dovezeno - slama, travy, atp. nebo nejaky jejich formy.

    pro koho pestujeme ta krmiva?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: tráva je pro krávu výživnější než sója?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: mas na mysli tu soju z JA?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Study predicts the oceans will start emitting ozone-depleting CFCs
    https://phys.org/news/2021-03-oceans-emitting-ozone-depleting-cfcs.html

    By the time you get to the first half of the 22nd century, you'll have enough of a flux coming out of the ocean that it might look like someone is cheating on the Montreal Protocol, but instead, it could just be what's coming out of the ocean," says study co-author Susan Solomon, the Lee and Geraldine Martin Professor of Environmental Studies in MIT's Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences. "It's an interesting prediction and hopefully will help future researchers avoid getting confused about what's going on."

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: tak v tomto případě pro krávy...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: pro koho pestujeme ta krmiva, protoze trava je nutricne malo vyzivna?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Symbrosia | Reducing Livestock Methane with Seaweed
    https://symbrosia.co/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF:

    tak na ty produkci ty taxiformis rasy pracujou dva startupy, symbrosia na hawaii a volta ve svedsku, ty to maj asi rozjetejsi



    A startup out of KTH Royal Institute of Technology; Volta Greentech and Symbrosia from Yale University, are both working to grow A. taxiformis. Symbrosia is looking to integrate the cultivation with whiteleg shrimp on land, using a patent-pending technology


    Volta GreenTech
    https://www.voltagreentech.com/production/

    Volta Greentech is developing a scalable, sustainable, and automated land-based seaweed cultivation system - tailored for the selected species of seaweed that are crucial ingredients in Volta Seafeed. A land-based factory enables optimization of temperature, light, and nutrients to maximize the seaweed's growth rate while ensuring a high and standardized quality of the feed supplement.

    To meet the increasing global demand for the solution, we are rethinking how to produce seaweed at scale. Volta Seafeed has an immense impact potential, but as no one has been growing this type of seaweed at scale before, the global demand far exceeds the supply. Looking at existing production methods for seaweed, we quickly realized that we needed to take a different approach to reach the scale we are aiming for. Therefore, we went to the drawing board and looked at what would be necessary to produce Asparagopsis at scale for global implementation.

    ...

    The seaweed is grown in vertical bioreactors with sensors and automation in a controlled environment to maximize seaweed growth and quality to lower production costs

    Seawater is used as cultivation media and is naturally rich in nutrients. The seawater is recirculated in the system, and extra nutrients and CO2 are added to boost seaweed growth.

    The LED lights and the rest of the facility are powered by 100% renewable electricity. Waste heat from nearby industries is used to heat up the seawater and facility to the right cultivation temperature.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: pro tebe?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: 'Tráva je nutričně mnohem méně výživná než krmiva co pro ně pěstujem, proto se to tak dělá'
    pro koho?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: že intenzivní pěstování na ha má rozhodně vyšší výnos než když se tam ta kráva pase. Ano to je pravda.
    Že je sója z JA na krmiva a ne pro vegany, to je taky pravda.
    Tráva je nutričně mnohem méně výživná než krmiva co pro ně pěstujem, proto se to tak dělá. To je taky pravda.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Financial Times: Lidstvo je kukačka v planetárním hnízdě – Deník N
    https://denikn.cz/584459/financial-times-lidstvo-je-kukacka-v-planetarnim-hnizde/?ref=tit1
    PER2
    PER2 --- ---
    Arctic was once lush and green, and could be again, new research shows
    https://phys.org/news/2021-03-arctic-lush-green.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: dekuju

    takze uz jsi zrevidoval toto? LINKOS
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: jsem moc rád, že sme tě my pitomci co nic neděláme zvládli taky o něčem poučit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: myslel jsem si, ze je v amazonii dulezitej celej ten cyklus, tzn. vytezit drevo, pak soja, pak zvirata jako posledni faze. mozna to tak i je, ale vypada to, ze to financujou cely hodne kvuli tem zviratum, coz jsem nevedel.

    urcite jsem to cely nikde neobhajoval :))

    kvuli veganum se to urcite nedeje, deje se to kvuli agroprumyslu, kterej dodava maso.

    a deje se to proto, ze nemanagujeme ekosystemy, ale produkujeme potraviny, coz je prilis reduktivni pristup k managementu ekosystemu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad 'Soybeans produce at least two times as much usable protein per acre than any other major vegetable or grain crop, except for hemp... They produce 5 to 10 times more protein per acre than land set aside for grazing animals to make milk, and up to 15 times more protein per acre than land set aside for meat production'

    tohle muze bejt pravda, ale zaroven je to az prilis zjednoduseny tabulkovy uvazovani. protoze ty land-uses nejsou volne konvertibilni.



    hezky to na vic mistech rozebira moje oblibena studie [fakt doporucuju, z hlediska zpusobu jak o tom celym premejslet]

    2016 Carrying capacity of U.S. agricultural land: Ten diet scenarios
    https://online.ucpress.edu/....elementa.000116/112904/Carrying-capacity-of-U-S-agricultural-land-Ten

    While livestock production is the largest land user on Earth, simplistic thinking about dietary change must be avoided (Herrero and Thornton, 2013). Reviews of life cycle assessments of livestock systems and protein products show, definitively, that land use per unit of protein is generally lower with plant than animal sources (de Vries and de Boer, 2010; Nijdam et al., 2012). However, they also demonstrate a wide range among individual livestock products and among different systems producing the same livestock product. In addition to this variability in area of land required, the quality of land required differs as well. Modeling studies suggest that the largest fraction of land needs for ruminant animals are from forages and grazing lands (Wirsenius et al., 2010; Peters et al., 2014), which are often grown on non-arable land. Thus, reducing the most land-intensive products in the diet does not necessarily equate to freeing up land for cultivation.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam