ja tu diskuzi nechci stacet mimo klima, tak posledni
AYOS: ok, ja z tveho prispevku pochopil, ze mcdonalds sponzoruje regenerativni pristup, a proto je to cele konspirace, ktera nemuze fungovat. ale pri diskuzi vidim, ze spolu vlastne vsichni souhlasime :)
ad 1) ne pravnicke osoby musi mit zodpovednost, a to z duvodu, ze lide, kteri jsou za ty spatna rozhodnuti primarne zodpovedni by je opakovali neustale s vidinou, ze jim projdou. je totiz nesmirne tezke zpetne dokazat kdo co kdy rozhodl, zvlast, kdyz zmeni ve firme misto, nebo i firmu. nastaveni zodpovednosti na pravnickou osobu vyviji tlak uvnitr firmy na zavedeni takovych kontrolnich opatreni, aby se takove veci nestavaly / nemely prostor stat.
nic to ale nemeni na tom, ze veskera rozhodnuti delaji vedome stale lide, a ty "nemoralni" dela jen par jedincu, pripadne hrstka v uzavrenem kruhu. neimplikuje to "zlo" dane korporace, ani konceptu korporace jako takoveho. system je aktualne nastaveny spravne, ale "zlo" zustava porad na urovni jednotlivcu :)
AYOS: ano, ja nejsem proti regulacim, pokud jsou ramcove a snazi se o narovnani/napravu trhu. ta elektronika je imho spatny priklad, protoze recyklace se firmam vyplati, driv nebo pozdeji by k tomu doslo a mozna by se recyklovalo (vykupem) vic nez diky narizeni. spis bych dal za priklad narizeni 'co je nutne psat na vyrobku' (slozeni, zeme puvodu atd.), aby mel spotrebitel informace pro sve rozhodnuti. ono i k tomuhle by se nejspis casem na volnem trhu ve vyspelych zemich doslo, ale stalo by to mezitim zbytecne zivoty lidi...
YMLADRIS: bohuzel, to co uvadis je mylny tvrzeni.
1) navyseni hodnoty firmy NErovna se zisk firmy- zajmem top managementu je navysit hodnotu firmy. pokud navysis zisk na ukor budouci hodnoty firmy (a trhy to rozpoznaji), nesplnis co se od tebe ocekava
hodnota firmy se nepocita jen ve financnich tocich, ale take ve vnitrnich hodnotach firmy (ekologie, charita atd.), kulture (rovnocennost pristupu, ...). samozrejme ty nefinancni hodnoty sou pro spravni radu jen tolik dulezite, nakolik jsou dulezite pro jejich akcionare (napr. u klimatu a net zero se ted akciove trhy meni o 180*, a to i na ukor budoucich zisku)
2) ve spravni rade muzes delat cokoliv co chces a co ustojis moralne a psychicky. samozrejme ta spravni rada ma take nejakou vnitrni hierarchii a pocty hlasu. a opet, jsou to lide, co chteji bud zustat, nebo odejit s dobrou reputaci, a to nejde, pokud pokud firmu posles do insolvence, kvuli vlastnim idealum
nejvetsi problem (gap) korporaci vidim spis s offshoringem, kde nejakemu country managerovi sveri rozvoj v ramci nove zeme a prvni roky nikdo nevidi co se tam poradne deje (vi jen to, co on reportuje, nebo co nekdo napraska). i tohle se ale meni, napr. EU vyzaduje od vsech mezinarodnich firem "global corporate responsibility policy", cimz vyviji zase tlak na kontrolni opatreni atd.