• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    AYOS: ta knizka je super (dobry je i film). btw na sledovani dezinfo kanalu je tu i separatni klub

    [ Dezinformace o klimatu // A new era of ignorance studies ]
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    AYOS: ja lobying nepopiram, jen nemam rad demonizaci cehokoliv a prave tebou zmineny redukcionismus :)

    1) korporace je tvorena lidmi. korporace nerozhoduji, rozhoduji lide
    2) politik je svepravna osoba
    3) lobying i politika jsou k nicemu, pokud neni poptavka
    4) kazdy ma pravo svobodneho rozhodnuti co si koupi, nebo jak moc se zajma o dopady svych rozhodnuti
    5) lobying neni vysada jen korporaci. pravda, delaji to casteji nez male firmy, proste proto, ze si to mohou casteji dovolit
    6) korporace maji ve spolecnosti sve misto a prinasi ji benefity i stabilitu v nestabilnich casech, stejne jako rozsahle investice a zvyseni zivotni urovne v rozvojovych zemich (ano, prinaseji nekdy i negativa)

    jinak rozbor 'masa' v mcdonaldu CZU tusim v roce 2005 byl cca 15% masa v placce. jinymi slovy, mcdonalds od nepameti pomahal snizovat spotrebu masa v nasi spolecnosti :)) ...ano, v objemu mcdonalds je jednim z nejvetsich odberatelu/zpracovatelu masa, ale bez nej mohlo byt daleko hur

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    AYOS: budu mozna trochu osobni, ale imho ses ovlivnenej svym vegeterianstvim. a nebo ja.

    vzhledem k tomu, ze se ohanis tim, ze si vedec na tebe musim mit vetsi naroky. v prispevku zminujes maso jako takovy, ale pak upresnis, ze si mel na mysli hovezi... vycitas tu redukcionisticky pohled, a sam takovy mas skrze mcdonalds - jeho snahu o zbaveni se nalepek, ktery neprospivaj jeho businessu skrze podporu smysluplnejch aktivit a udrzitelnosti.

    jak zapada tohle do tveho holistickeho uvedomneni?

    Beyond Meat® Announces Strategic Global Agreement with McDonald’s | Beyond Meat, Inc.
    https://investors.beyondmeat.com/...ils/beyond-meatr-announces-strategic-global-agreement-mcdonalds/

    ja nevim ze za korporacemi porad vidi vsichni nejake zlo a spiknuti. jde jim ciste jen o penize :) je jim fuk jestli je to maso, nebo nahrazka. je jedno jestli je to ropa, nebo vodik... firma je formalni uskupeni lidi za ucelem obzivy a pokud bude poptavka, bude firma prodavat, nebo skakat jak vetsina jejich kupujicich piska

    PER2
    PER2 --- ---
    " lesy jako sink maji nejakou maximalni kapacitu a hmotu smerem dolu nebuduji"
    lesy tvori pudu taky donekonecna ne? pokud to teda neni nekde na rovniku kde je input output v rovnovaze
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    disclosure: 7 let jsem byl vegan. ne ze by to bylo pro cokoliv relevantni. :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    AYOS:

    - kdo rika, ze mame udrzet stejnou globalni produkci masa a ze to mame delat prave skrze holistickou pastvu dobytka?


    - Pokud pastvina zaroste lesem, tak bude zachytávat uhlíku mnohem více než pokud tam bude pastva skotu

    zdroj? ... obecne je rozdil v tom, ze pudu lze skrze traviny budovat prakticky neomezene, lesy jako sink maji nejakou maximalni kapacitu a hmotu smerem dolu nebuduji.


    - 'podle této teorie máme vykácet zbývající lesy a udělat tam pastviny'

    zamerne tu predhazujes co nikdo netvrdi, abys vyvolal nejakou umelou konfrontaci? ses naucil opet od propagandistickejch pratel?


    - 'To, že celá severní Afrika, kde je dneska Sahara bylo také za přispění pastvy zničeno, už je vedlejší.'

    neni to vedlejsi, je to centralni. neni pastva jako pastva, je tu praktika holistic planned grazing, coz je naprosto specifick praktika paseni ramovana sirsima uvahama a praktikama managementu socilanich, financnich, ekosystemovejch procesu.

    nedostals ty tituly omylem? co to je za agendu tohleto? chtel bych se zeptat, jsi blbej nebo navedenej?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    AYOS: ses nakazil tim spinovanim od svejch nepratel vid, celkem spatna diskuzni strategie.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    AYOS: diky za zamysleni :) 'typek od fochy' si dam na tricko, hned po samec mix, filosoficky antropolog, priznivec gangbangu, lol

    ad 'regenerativní chov ano nebo ne. Všichni se snad shodnou že ano. problém je ta míra. Na jak velkých plochách? Kolik kusů na jednotku plochy? Jako v přirozených ekosystémech nebo větší hustota? Jaká hustota bude nejméně škodlivá? Jak velkou produkci tím vytvoříme? Dokáže pokrýt taková produkce současnou spotřebu? Tohle jsou podle mě zásadní otázka, na které bychom se měli ptát.'


    kazda fraze typu 'regenerativni zemedelstvi' bude zwashovana kymkoliv, protoze nas jazyk a kultura je kompletne prosakla tim marketingovym spinovanim vseho. takze nasrat na regenerativni zemedelstvi, je mi to ukradeny.

    to co je dulezity je ten management za tim, tj. holistickej management [kterej zacal allan savory, a ke kterymu se dostanes az preklenes ruzny jiny washovaci kampane, tj. az si konecne prectes o cem to je a ten system managementu si nastudujes]. ten se pta po vsech techle otazkach v tom nejsrisim kontextu - kvality zivota, kterou si stanovujeme (jako lidi s rozhodovaci pravomoci v nejaky skupine), a kterou podpori dlouhodobe nejaky management socialnich, financnich, ekosystemovych zdroju.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nic proti lidem kterým chutná hmyz, ale já chci mít z jídla i požitek a to z hmyzu prostě mít nedokážu. Chápu, že je to v mé hlavě, ale díky nechci
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    AYOS: ani tvoje zkusenosti ale nedokazuji, ze tvuj nazor spravny.

    zajimala by me tvoje definice masa. o par prispevku niz sem mluvil o FCE a o hmyzu. pokud hazis vsechno maso do jednoho pytle, pak se velmi pletes, protoze skrze hmyz je mozne uzivit vyrazne vetsi pocet obyvatel, nez konzumovat lidmi 'mene vyzivne' plodiny naprimo.

    mimoto Tadeas tady nikde netvrdil, ze regenerativni pristup nasyti vsechny na planete hovezim, ale naopak vyzdvihuje jine jeho pozitiva, ktery umozni udrzitelnost produkce na vyrazne vic plochach, vcetne vyssi rocni sekvestrace karbonu, tim, ze misto eroze a ubyvani pudni hmoty na intenzivne vyuzivanych plochach bude dochazet k jejimu narustu, jako tomu bylo posledni miliony let (archeologove by mohli vypravet). pak jsou tu dalsi efekty, jako narust biodiverzity atd.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: tohle je imho to extremni rozklizeni management ekosystemu vs. ziskavani potravy/bilkovin.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ad ty single cell protein - tady nejaka skupina predpoklada kolaps industrialniho zemedelstvi na zaklade masivniho zlevneni bilkovin behem 15 let. proste uz to nebude nejlevnejsi, nejprimocarejsi metoda.

    a pak napisou:

    - By 2035, lands previously used to produce animal foods in the U.S. could become a major carbon sink

    - By 2035, about 60% of the land currently being used for livestock and feed production will be freed for other uses. ... The opportunity to reimagine the American landscape by repurposing this land is wholly unprecedented

    je to promysleni toho civilizacniho aspektu levny produkce bilkovin - to je bezva, a decoupluje nas to vyzivove od ekosystemu. od ceho nas to ale nedecoupluje a ani nemuze je nase role v ekosystemu [hyperpredatorska], ktera stale zustava - ten ekosystem z velky casti sam nektery veci neudela a tam, kde jsou bylozravci klicovi je budeme muset znova zavest. zda budeme chtit vyuzivat jejich produkcni potencial pro nas, to se uvidi.


    https://tonyseba.com/wp-content/uploads/2020/09/RethinkXFoodandAgricultureReport.pdf

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Solar Foods prepares to commercialise novel protein Solein in Q4 2022
    https://www.foodnavigator.com/...lar-Foods-prepares-to-commercialise-novel-protein-Solein-in-Q4-2022

    In an interview with FoodNavigator last year, Vainnika likened Solein’s manufacturing process, for the layman, to wine or beer production. To make wine, grapes provide the sugar and carbon for the fermentation process, before yeast is added to convert the sugars into the final alcohol product. Instead of yeast, the CEO explained, Solar Foods uses a ‘completely natural’ proprietary organism . And instead of sugars, this bacteria eats CO ₂ and hydrogen for its source of carbon and energy. For the nitrogen element, Vainnika continued, the company uses ammonia in a water solution. “It is produced from nitrogen in the air already by combining with hydrogen. We can make our own ammonia from the air, as we already produce a lot of hydrogen for the microbes. “We feed the bacteria with the CO₂ and hydrogen bubbles [produced using water electrolysis] and it grows and multiplies.” In the future, the CEO suggested Solar Foods m ay investigate renew able solar or wind energy, rather than hydropower as its electricity source
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad synteticky bilkoviny, uz jsem to sem poruznu daval, jde defakto o vetsi domestikaci autotrofnich organismu.



    Single-cell protein - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Single-cell_protein

    Single-cell proteins (SCP) or microbial proteins[1] refer to edible unicellular microorganisms. The biomass or protein extract from pure or mixed cultures of algae, yeasts, fungi or bacteria may be used as an ingredient or a substitute for protein-rich foods, and is suitable for human consumption or as animal feeds


    Agriculture-independent, sustainable, fail-safe and efficient food production by autotrophic single-cell protein [PeerJ Preprints]
    https://peerj.com/preprints/1279/

    This hypothesis paper proposes autotrophic SCP bioprocess designs which enable sustainable, fail-safe and efficient production of edible biomass from CO2 and N2 or NH3. They can be driven by H2, CO or HCOOH from several sustainable sources. Besides H2O-electrolysis and syngas, surprisingly fossil fuel may provide an effectively carbon-negative and cheap supply of H2 through the decomposition of CH4 or oil. Most promising bioprocess designs consist of 2-stages. In the first stage, homoacetogenic bacteria fix CO2 up to 10 more efficiently than plants, and secrete it as acetate. In the second stage, selected microbes grow on the acetate and thereby form edible biomass. Bacteria have unique features including N2-fixation, H2S tolerance and O2-tolerant hydrogenases for fast light-independent growth. Eukaryotic microalgae are already approved as food and exhibit oxygenic photosynthesis which partly replaces solar-panels, seawater desalination and H2O-electrolyzers. Photoheterotrophic growth on acetate decouples these benefits from inefficient endogenous CO2 fixation. Slow gas mass-transfer, poor light distribution and expensive cell harvest are major challenges arising from the cultivation in liquid media. To cope with this, microbes grow as hydrated biofilms that are exposed directly to substrate gases, and that can be dry-harvested.



    Solar Foods - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_Foods



    Rethinking Food and Agriculture 2020-2030: The Second Domestication of Plants and Animals, the Disruption of the Cow, and the Collapse of Industrial Livestock Farming
    https://www.amazon.com/Rethinking-Food-Agriculture-2020-2030-Domestication/dp/0997047178

    + https://www.rethinkx.com/opinion-gallery/2019/11/29/disrupting-the-cow
    + https://www.rethinkx.com/food-and-agriculture




    asi se tam naskyta i vylozene nejaka jeste syntetictejsi cesta, neco ala:
    - vyroba renewable vyroba vodiku
    - v reverznich fuel cells vyroba amoniaku z vody a vzdusnyho dusiku: https://www.sciencemag.org/...renewable-fuel-made-sun-air-and-water-could-power-globe-without-carbon
    - amoniak a vodik vyuzivany pro syntezu bilkovin
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: melo by to bejt zohledneny v techto, nevim jak dalsi:

    GHG Mitigation Potential of Different Grazing Strategies in the United States Southern Great Plain

    Potential mitigation of midwest grass-finished beef production emissions with soil carbon sequestration in the United States of America
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: ani ne, jakmile do sekvestrace ekosystemem vstoupi emisni povolenky atp., uplne se to zmeni
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: to je podle mě úplně špatný způsob, dnešní agropodniky zajímá především výstup - to je to z čeho žijou, pokud tohle chceš šířit, musíš apelovat na to, že to je pro ně dlouhodobě výhodné, na nějaké budování ekosystému se ti vyprdnou.

    Odkaz zajímavý, určitě si to projdu. Kde tam najdu ty emise metanu a porovnání jaký to má skutečný vliv na klima?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: a vubec nejtezsi bude vysvetlit, ze nejde o komodity (a produkcni zpusoby nezohlednujici vyrazy typu "maso"), ale ze je to ramovano zpusobem managementu (vyplneni potreb stravovacich a ziskavani latek) s ohledem na stabilizaci klimatu a regeneraci ekosystemu. :)) duchovni cviceni no.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: tohle má podle mě ještě jeden rozměr, stejně jako fosilní průmysl, i tento typ zemědělství dotujem... Kolik by stálo maso, kdyby nebyl celý koloběh dotovaný?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam