• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: jako jistě, jen jsem sem nahodil definici, protože to slovo má jasně daný význam. To není nic proti nikomu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: hlavne je to nepodstatny, hadat se o slovicka nema smysl
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LINKOS: tak si hlavne to uzemi predstav jako panonskou nizinu pro koniklec, twl
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PALEONTOLOG: Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je organismus, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: ani ne, endemity se bezne pouzivaji i pro oblast napr. Kavkazu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: především se jedná o projekty s obrovskou setrvačností. dál se ukládají peníze stranou v průběhu těžby na rekultivaci, a ty je povinna! organizace čerpat.
    endemit je místní druh, typický pro území. bříza bělokorá se vyskytuje všude v eurasii, ale těžko ji najdeš v africe. atp. takže je endemit i v jeseníku i v krušných horách. nebavíme se o užovce stromové.
    jestli víš jak se bude chovat mioc=nní jíl, asi marníš čas na internetu a měl bys jít konzultovat s geotechniky :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: ten dojem máš nejspíš kvůli tomu, že nevíš, jaký jsou reálný možnosti. příbramský výsypky se dají narovnat na ostro, protože to je ostrhranná tvrdá sypanina, s vysokým Fí (úhel vnitřního tření), zatímco třetihorní jílovce májí naprosto odlišný vlastnosti zvlášť s ohledem na postupující erozi a velmi nízkou propustnosti. a stejně je potřeba podhodnocené svahy občas sanovat mikropilotvými zdmi a drenážemi a kdo ví čím ještě.
    anglický park a francouzská zahrada to rozbili, měl jsem za to, že jde o to, aby byly vysázeny endemity s druhovou pestrostí a byla umožněná poklidná sukcese a stabilita oblasti. projdi se po sokolovské výsypce a zhodnoť si sám, jaký má takový prostředí možnosti. anglickej park to fakt není a francouzská zahrada taky ne. mozaiky se samozřejmě dělají, osazují se pionýrský dřeviny.
    ale ony i ty generace se pomalu obměňují a ta diverzita je důležitá, ale ne jak si to ty představuješ, aby ti tam bylo dobře. uvědom si, že jde o dobývací prostory.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AYOS: k tomu si přihřeji polívečku, máme způsob jak vytvářet vrstvu uhlíku v půdě, která se v řádech tisíců let nerozkládá- biouhel.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: no tak běžně se v jílovcích dá určít úhel vnitřního tření do 20°, takže svahování takových hald bude mít za následek rozsálou hromadu s mírným sklonem svahu. když se započtou nehomogenity a nasycení vodou, tak skutečně není o co stát.

    AYOS: chce to trochu datování, AHP začala před cca 15,000BP aby mohla být vypasena 8,000BP. to mi nedává smysl. za poslední glaciální maximum byla sahara sušší než dnes, pokud si to lze představit a má se za to, že právě kvůli zúženému monzumovému pásu
    African humid period - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/African_humid_period
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG: dik za doplneni
    PER2
    PER2 --- ---
    OMNIHASH: tak pred 12.000 lety prej nase predky popadl amok a vyvrazdili vsechny wolly mammoths a dalsi mega faunu(lol), coz ti klima pres floru ovlivni :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO:
    AYOS: není rekultivace jako rekultivace, ta technická část prostředí spíš zhomogenizuje, zreguluje vodoteče, protože když to neudělá, tak se taky můžeš stát, že se začne převýšená výsypka hýbat a sesouvat. což tak nějak zmaří celou investici i do té druhé biologické části rekutlivace. že je členitá krajina pestřejší co do druhů je zřejmé, ale moc dobře se s tím dělat inženýring nedá. zvlášť na materiálech nehomogenních, nestabilních a z principu těžko modelovatelných a to je případ výsypek.

    AYOS: stadiál a glaciál jsou jen hrubé intervaly těch nejvýznamějších cyklů, prakticky se dělíme dál na interglaciály a interstadiály, kde i v glaciálu může být teplejší výkyv než ve stadiálu a ve stadiálu chladnější než v glaciálu, je to archaické dělení.
    na konečným osudu země nikomu moc nezáleží a záležet nemůže, z principu se lidem může jednat jen o udržení antropocénního období.

    AYOS: s těmi pastvinami si možná nerozumíme, nějaká část severní afriky určitě pastvou utrpěla, ale pán zjevně zcela pominul vliv pasátů (to nejsou ty auta), ve stejných zeměpisných šířkách po celém světě..... méně střelby do neznáma by to chtělo
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JIMIQ: IMHO ti tam chybí ten mezikrok, kdy se hovna přeměňěj na potravu pro kytky a hmyzáky, a ty jí teprv pod zemí rozsekvencujou na ten uhlík v humusu. Plus to může fungovat jenom v místě, kde je bottleneck nedostatek těch živin v kravinci..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    AYOS: To, že celá severní Afrika, kde je dneska Sahara bylo také za přispění pastvy zničeno, už je vedlejší.
    Tak tuhle myšlenku bych prosil rozebrat, docela by mě zajímalo, jak mohli lidi před 6.000 rokama ovlivnit zemský albedo, insulaci, Miloševičovy cykly nebo Piorskou oscilaci...
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: Děkuji ti dobrý muži!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja jsem myslel ze s tim dobytkem to ma fungovat tak, ze tam kde spasou travu se vykadej a pak tam ty svoje lejna pod kopytama udusaj a za pet let je ta puda o deset centaku vyssi (zjednodusene)

    Ale stejne potrebujou krmivo na zimu a pochybuju ze jejich vynos mleka a masa v tomhle systemu se bude aspon priblizovat velkochovu = ergo je potreba vetsi plocha na stejny vynos

    Presny cisla ti nikdo neda, Tadeas odkaze na stovky stranek literatury, ktere taky nic presne nereknou
    TUHO
    TUHO --- ---
    si spis rikam, jestli to neni cesta jak “odklanet” miliardy na rekultivace
    TUHO
    TUHO --- ---
    AYOS: no ja z toho mel prave podobny pocit, chtel jsem se na to kouknout bliz, ale nikdy jsem to neudelal. ty hnusny velky zarovnany lany ponrekultivacich mi na to severu vzdycky vystupovali z ty krasny krajiny... a popravde esteticky me bavila vi i ten rozdolovanej mordor :))
    TUHO
    TUHO --- ---
    AYOS: btw consi myslis o rekultivacich na severu? ja tam jednu dobu jezdil a koukal jsem, ze se strasne vychvaluje “ceska rekultivacni skola” (v materialech cezu) vedena stanislavem styaem a jeji udajne svetove pionyrstvi. me teda rekultivovany plochy vetsinou prisly subjektivne strasny peklo. ale neznam kontext a videl jsem takovy maly vyseky
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: tady i s ceskymi titulky :)
    Merchants of Doubt_2014_hc.titulky.CZ.avi | Ulož.to
    https://uloz.to/file/kNUp5ymUb/merchants-of-doubt-2014-hc-titulky-cz-avi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam