• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: asi nejakej prumerne izolovanej ceskej dum. rika se to tak konzumentum, ze pokud jsi snizil teplotu napr. z 22 na 21, usetril jsi 6 % energie za vytapeni domu. zdroj Hollan
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: FV panelem v lese toho ten robot moc neudela :)

    ke stavbam - nejsem stavebnik, ale treba ve drevostavbe se ti pod nejakou teplotu bude kondenzovat voda na oknech, ta stavba bude rychleji degradovat.

    odkud je tech 6%, 6% oproti cemu?
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: to je pravda, prosel jsem 6 ti ruznymi domy, slusne postaveny byl jen jeden - oni ale jsou proste zvykli mene topit obecne (i dobre zateplene domy), protoze historicky nikdy neresili riziko opravdoveho umrznuti (v zime tam jde teplota vyjimecne k nule, pod nulu temer nikdy, rozvody vody maji vne domu, ...). druha vec je, ze casto topi kerosinem, coz je drahe (krome mnoha dalsich nevyhod). nicmene myslenka byla: kdyz i jinde mohou lidi spokojene zit v domech vytapenych do 20C, proc by to neslo u nas? kazdy stupen je 6% emisi navic. ted budou vsichni brecet, ze teplo zdrazi kvuli povolenkam a Havlicek uz uz specha, aby zase vymyslel nejaky sofisticky schema, na zaklade nehoz posle antidotace na podporu krachujiciho byznysu s uhlim, protoze proc? protoze se boji lidem rict, aby si obcas oblekli svetr/ponozky?:))
    TADEAS: uplne jsem si to predstavil, jak vyjev z postapo deep-ecology survivalism utopie;D [v praxi by ale asi bylo jednodussi toho robota krmit FV panelem]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Time Has Come to Rein In the Global Scourge of Palm Oil - Yale E360
    https://e360.yale.edu/features/the-time-has-come-to-rein-in-the-global-scourge-of-palm-oil

    The cultivation of palm oil, found in roughly half of U.S. grocery products, has devastated tropical ecosystems, released vast amounts of C02 into the atmosphere, and impoverished rural communities. But efforts are underway that could curb the abuses of this powerful industry.

    ...

    Big Palm Oil will undoubtedly push back — in 2019, the World Health Organization compared the tactics used by the $65 billion industry to those employed by the tobacco and alcohol lobbies — but if there were ever a time for governments to stand their ground, now is that time. Last week, the International Energy Administration reported that to have any chance of meeting the temperature target set in the Paris accord, investment in fossil fuel supply projects has to cease immediately. We also need to slam the brakes on tropical deforestation. Ripping out an entire nation’s oil-palm acreage, as Sri Lanka is doing, may not be the most practical way to solve our intertwined climate, biodiversity, and health crises, but it’s a step in the right direction.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    z fb https://m.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/4058599990873369/

    K sezonnímu skladování, resp. scénáři 100% zásobení z OZE máte něco tady. Je to společný scénář pro ČR a SK, vypracovaný finskou Lappeenranta-Lahti University of Technology.

    (detaily ke skladování na slajdech 10 a 11)

    (PDF) Global 100% RE System: Europe - Czech Republic, Slovakia
    https://www.researchgate.net/publication/320776549_Global_100_RE_System_Europe_-_Czech_Republic_Slovakia

    Kromě zmíněných technologií P2G (mimochodem pěkně popsáno na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Power-to-gas) bych určitě uvažoval i P2H, resp. Carnotovy baterie.

    Hezký článek v češtině zde:

    Skladování elektřiny prostřednictvím tepla aneb Carnotovy baterie 1. díl – principy a přehled - TZB-info
    https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elektriny/21610-skladovani-elektriny-prostrednictvim-tepla-aneb-carnotovy-baterie-1-dil-principy-a-prehled

    ...a zde:

    Skladování elektřiny prostřednictvím tepla aneb Carnotovy baterie 2. díl – projekty a technologie ve světě a v ČR - TZB-info
    https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elektriny/21727-skladovani-elektriny-prostrednictvim-tepla-aneb-carnotovy-baterie-2-dil-projekty-a-technologie-ve-svete-a-v-cr

    Za přečtení stojí i starší shrnutí od Broňka Bechníka:

    Možnosti akumulace elektřiny z širšího pohledu - TZB-info
    https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elektriny/12195-moznosti-akumulace-elektriny-z-sirsiho-pohledu

    Mimochodem novinky ohledně European Hydrogen Backbone jste též možná zaznamenal: https://www.reuters.com/business/sustainable-business/europe-could-operate-40000-km-hydrogen-pipelines-by-2040-operators-2021-04-13/

    Technologie stlačeného vzduchu se také začíná dostávat na zajímavé kapacity:

    World's largest compressed air grid "batteries" will store up to 10GWh
    https://newatlas.com/energy/hydrostor-compressed-air-energy-storage/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    XR 11: Less is More with Jason Hickel
    https://youtu.be/Q_GFMFOdOSk
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: irsko staví stejně debilně jako anglie... a nemůžou nic, maximálně celej Dublin zavíst 15m vrstvou navážky a začít znovu a lépe.
    KEB
    KEB --- ---
    PAD:
    PAD: v paneláku se to vyrobí tak nějak samo a pak to drží. Pro lepší představu nemáme vlastní měřák na topení, ale rozpočítáva se to rovným dílem mezi byty, takže ten přeplatek mají všichni.

    Ale co je plýtvání je svícení vnitřních prostor. Soudruzi prostě s denním světlem nepočítali. Sice je všechno v diodách, ale i tak.

    Předseda představenstva říkal že by klidně šel do fotovoltaiky nebo šedé vody atd, ale že to ti co mají hluboko do kapsy typicky důchodci vždycky zablokují. Pro ně jsou to zbytečně minute prachy a příliš abstraktní záležitost, bohužel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: trh se drevem je posledni dobou silenej, tqkze chvili ti za stepku nekdo plati, chvili platis za odvoz ty.

    z hlediska ty energetickomaterialovy kalkulace je idealni pokud se ze dreva neco postavi a tim se uhlik fixuje v podobe ty stavby.

    co se tyce otevirani lesu a pretvareni na grolesnicky systemy, predstavuju si masinu, ktera se krmi zbytkama dreva, jede ja drevoplyn, spaluje drvo na dreveny uhli, micha s vodou a inokuluje mikroorgabismama, micha s travnim semenem a rozmetava po okoli. par mesicu v zavesu jdou kravy :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: musis to posuzovat vuci tepelnejm ztratam ty budovy, jestli je irsko kamen nebo papundekl, tak to tam ani vytopit nemuzou, ten zateplenej panelak na tom bude dobre :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Our Planet, Our Future – First Academic Science Session
    https://youtu.be/mogdhDEtm6E


    Full version of the first of two academic science sessions during the Nobel Prize Summit 2021. Designed for Nobel Prize Laureates and other scientific experts, the science sessions focused on the role of science in supporting transformations towards global sustainability and resilient societies.

    Contributions included HRH Crown Princess Victoria of Sweden, Carl Folke, Jane Lubchenco, Partha Dasgupta, Pamela Matson and the three editors-in-chiefs of Nature, Science and the Lancet.

    The Nobel Prize Summit 2021 brough together Nobel Prize laureates, scientists, policymakers, business leaders, and youth leaders to explore what can be achieved to put the world on a path to a more sustainable, more prosperous future for all of humanity.
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: pry cca 6% / 1 st. C ( https://vytapeni.tzb-info.cz/8516-uspory-tepla-3-kolik-nas-stoji-vytapeni ), takze rozdil z 20 na 26 muze byt okolo 40%. pisu to proto, ze jsou ted media prave plna toho, jak bude teplarenstvi v krizi ... no, a ja si myslim, ze v krizi bude spis tenhle (post) komunisticky pristup k vytapeni, kdy vytapime zbytecne moc. zazil jsem sok, kdyz jsem se prestehoval do Irska a tam bezne vytapeli jen nektere mistonosti a to jen par hodin rano a par vecer. prumer byl okolo 15C kdyz dobre. tohle je i pro me extrem, ale tech ceskych 26 je fakt rozmazlenost. ..
    PAD
    PAD --- ---
    KEB: promin, jestli se te to dotklo - nemel jsem si brat panelaky na paskal. zrovna tak vim o mnoha domech v okoli, kde lidi vytapi (bez izolace) na 26, protoze drevo maji zadarmo nebo velmi levne. chtel jsem jen rict, ze zdroj je jen jedna strana rovnice. rozdil pri vytapeni na 20 a na 26 je obrovsky, kdo neveri, at si to zkusi zmerit jednu zimu. zateplene panelaky mohou byt ve skutecnosti velmi efektivni, protoze se teplo sdili, ale porad tam bude obrovsky rozdil mezi vytapenim na 20 a 26.

    drevo muze byt v dlouhem obdobi nizkoemisni (schvalne nepisu bezemisni, protoze benzin do pil, doprava, atp). ale jako se vsim zalezi na detailech.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: když ten les ztěžíš,tak asi jo...největší oser a pracnost je to natahat na ty hromady někde u cesty, já dělal u pily se štěpkovačkou a stejně se jim to nevyplatilo drtit.
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: u nás jsem viděl vytěžený les, klesti na hromadě a malej drapák to nakládal na menší náklaďák a vozil pryč. Asi se to někomu vyplatilo, ale kam ti vozil to netuším.

    Co z toho dělat pelety to by se mohlo rentovat líp jak štěpka nebo ne?
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: ty vole už zase, to s těmi paneláky vytápěnými na 26 to je nějaká místní obsese domkářů? Nebo je to závist domkářů, že v zimě mrznete abyste neprotopili majlant?

    Pokud je panelák zateplený, tak v něm těch 26 v zimě drží bez nějakých problémů. Kolem 25i máme celou zimu a za celou zimu jsem pustil topení 2x. Opět jako každý rok máme přeplatek v tisících. Navíc pokud byly paneláky co k čemu, tak se udělaly pro sebe, protože vlastní kotelna vychází finančně mnohonásobně líp než centrální vytop.

    Ne paneláky za tohle opravdu nemůžou, může za to ten co řekl že dřevo je uhlíkově neutrální.
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    Kdo se chcete připojit k žalobě na stát ve věci nekonání a neinformování o stavu přírody a vlivu na klima ze stran politiků a neplnění mezinárodních závazků, více na
    www.klimazaloba.cz
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: ale muze to bezet ohodne pomaleji, nez by si optimista mohl myslet.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: ne, ale strávil jsem tři léta na brigádě v lese... čištění se neprovádí za ziskem další biomasy, ale abys uklidil les a snížil riziko požáru, výhodný to imho nebude nikdy, je s tím neskutečnýho sraní, a ač ta hromada vypadá neuvěřitelně obrovská, tak z toho je ve výsedku nula nula prd... to bys musel štěpkovat rovnou v lese, na to zase potřebuješ hromadu další techniky. Když se budeš hodně snažit, můžeš to částečně zakopávat a nechat rozkládat na živiny, ale zase, potřebuješ k tý bandě deseti tahačů jedenáctýho s bobíkem, co bude v lese vyhrabávat hroby pro klestí.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SEJDA: moc nerozumim co tim chces rict.

    Na pozitivnim vyvoji to nic nemeni. Framework je nastaveny pro vsechny firmy stejne, takze vyvedenim majetku prevedes bremeno na nekoho jineho a ten musi resit stejne veci jak puvodni majitel. Navic puvodni majitel poucen uz nebude opakovat scenare, ktere k takovym vecem vedou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam