• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tyhle volby musí být o klimatu!
    https://youtube.com/watch?v=8g03n3iY1oc
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: no to je o ty pravdepodobnosti rizik... vzdycky se investuje jen tolik, aby se pokryl prusecik severityXprobability

    Tak treba dve na spani: ma temelin ochranu proti tornadu? :) jaka cast CR by pak zustala neobyvatelna?
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: fukushima ale mela planovanou lepsi ochranu, ale stalo by to vic, tak se to nejak neprotlacilo ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mozna nejen geopoliticka situace, ale pokud tu budeme mit castejsi tornada, nepredvidatelny zaplavy, nebo jiny extremni zmeny pocasi, tu rizikovost bude mozna potreba rychle prehodnotit.

    Je pravda, ze fukushima je krasnej pripad planovani dle pravdepodobnosti rizik. Stacila pak jedna vetsi nepravdepodobna vlna a skoda je na desitky let na rozsahlem uzemi, vcetne zamoreni vody v oceanu slouzicimu k rybolovu...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JINDRICH: Super. Přispěl jsem. To bylo ještě to easy.
    PER2
    PER2 --- ---
    mne by zajimalo, kolik dalsich nehod se v ruznych elektrarnach po svete jeste podarilo nejak ututlat ;)
    viz treba jaslovske bohunice, ktere jsou stale v rezimu utajeni, konatminovanou vodu tam vypousteli vesele do potoka, namerili vic nez v cernobylu, ale vsechno je cajk ;) predpokladam, ze neco takovyho by se dnes uz asi nestalo, kor v nemecku, ale myslet si, ze je to extra bezpecny mi prijde trosku naivni, navic v dobe kdy se zhorsuje geopoliticka situace mi to prijde jako rostouci riziko, cimz netvrdim, ze predcasne zavrit jadernou elektranu je idealni
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Tyhle volby musí být o klimatu | Darujme.cz
    https://www.darujme.cz/projekt/1204884
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: a navic jaderny provozy jeste pritahujou ufo, coz v soubehu s klima zmenou uz je teda prilis. boze!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: clovek neumira na "radioaktivitu", clovek umira typicky na rakovinu. Umrti z radiacni nemoci primo jsou vzacna. Rakovina je mezridka kumulace ionizujiciho zareni .. tak dlouho se chodi se dzbanem pro vodu, az se ucho uchtrne ..
    Pripjat bylo mesto uprostred lesa a skody v miste byly obrovske. Isar 2 z meho prikladu, je nasobne vetsi reaktor, na okraji huste osidleneho regionu, tusimze 3. nejvetsi nemecke aglomerace, Mnichova. Stale se bavime o tom, proc nemci odstavuji sva jadarne zarizeni? Nejdrive se musis smisit s tim, ze tve argumenty mnohde prevazi jine argumenty a je to napriklad ta mira skod, ktera o tom rozhoduje. Neni hloupe zavrit jaderny provoz, hloupe je riskovat kvalitu zivota milionu lidi, pokud existuje jina cesta.
    Cekat na "permanentni uloziste" nebo na "recyklacni zavod" je podle mne utopie, bude se to mozna jeste 30 let meziskladovat, mozna 50. Protoze je to levnejsi a pri soucasne mire zadluzeni zemi se neda cekat odhodlani investovat do projektu, ktere maji velmi vyskou miru krachu, kvuli unikum radiace v podobne kontaminovane vody atp.
    Viz. Cernobyl, viz. Fukusima. Dela se jenom to co je nutne. Jednou oploceny prostor jaderneho orovozu zustane uz oploceny navzdy, i kdyz odstrani vetsinu betonu atd. Mezisklad tam zustane. Neboli dalsi ekologicka skoda po tezbe, zpracovani a uzivani uranu. Presne takoveto veci se deji vsude po svete.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: No hele ja chapu ty obavy z rizika nuklearni havarie (ktery je sice maly, ale v pripade, ze se stane tak devatujici), nicmene v kontextu rizika klimaticky zmeny mi prijde smyslupnejsi ho podstoupit nez odstavovat funkcni infrastrukturu... Protoze v prepoctu na twh je to riziko mensi nez u tech vetrnych elektraren.
    • Mortality rate globally by energy source 2012 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/494425/death-rate-worldwide-by-energy-source/

    S problematikou recyklace / uloziste jsem na podobny vlne, nicmene ocekavam, ze tam jsou znacny fixni naklady se zrizenim ulozist, etc a uz znacny mnozstvi paliva k ulozeni je, to nijak nezmizi pri vypnuti elektraren. Takze ani tohle mi v danym kontextu neprijde jako neco, co by vyvazovalo zpomaleni odstavovani uhelnych elektraren.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The four places experiencing famine are Ethiopia, South Sudan, Yemen and Madagascar. The situation in Ethiopia is in Tigray, which I’ve written about as a success story on this blog and is now in the throes of an entirely avoidable emergency. South Sudan and Yemen are both conflict zones. Madagascar is the only place in the world where famine is not being caused by conflict, but by climate change.

    The South of Madagascar is arid and its residents are no strangers to hunger. Living mainly on a subsistence basis, communities are used to gaps between harvests where they fall back on wild foods. It’s always been that way, and as long as the rains return and top up the rivers, people know how to live with a challenging landscape. Food security concerns recur in Madagascar on a regular basis, but it has never reached phase 5 before. This is a new level of emergency, enough to shock even experienced aid staff.

    This year the rains have not returned as they should, on the back of several dry years already. This prolonged drought has knock-on effects: the dry ground is picked up in dust storms, which choke plants and animals that remain, and blow away the fertility that farmers depend on to plant again when they can. It’s a spiral towards desertification.

    Madagascar’s famine is climate injustice – The Earthbound Report
    https://earthbound.report/2021/07/16/madagascars-famine-is-climate-injustice
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: "Priroda bude muset bud lidstvo zredukovat" .. uz na tom pracuje, neboj ;)
    TADEAS: nemaj podobny problem i na jihu spanelska, obri skleniky, co ve velkym pumpujou podzemni vodu na zavlazovani a vsechno tam kolem pomalu vysycha?
    OMNIHASH: tak ohne bych se zas tak nebal, normy jsou normy .. spis bych mel respekt z vody/vlhkosti, soused te vytopi, pulka bytu ti nabobtna?(prehanim samozrejme), kdyz to bude novy asi to takovy issue nebude .. az to bude nekde stat dvacet let v provozu, tak uvidime, ted je nejaky testovaci barak v kanade tusim...
    rozhodne verim, ze se lip zije v drevenym nez betonovym baraku
    YMLADRIS: kolik dreva budeme potrebovat, jestli chceme nahradit beton a ocel? kde ho vezmeme? (to ze ma uhlikovou stopu mensi, nerozporuji)
    GLOBETROTTER: zas tak easy to taky neni, hlavne kdyz vyrabis cement tak kolem poloviny co2 mas z toho chemickyho procesu a je jedno jakou energii pouzivas
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: já myslel, že takoví blbci jsme jen mi v Turecku a oni Poláci taky :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    marketingove vytezovani planetarity / regenerace /regenerativni kultury

    Regeneration Rising: Sustainability Futures - Wunderman Thompson Intelligence
    https://intelligence.wundermanthompson.com/trend-reports/regeneration-rising-sustainability-futures/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Evropská komise představila balíček opatření k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, jedním z nejzásadnějších kroků je zákaz prodeje aut na benzin či naftu od roku 2035. „Je to logický důsledek, automobilky s tím počítaly,“ komentoval změny analytik Tomáš Jungwirth v pondělním Rozstřelu. Přesto unijní země podle něj čeká dlouhý a bolestivý legislativní proces.

    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/tomas-jungwirth-rozstrel-eu-fit-for-55-zeleny-program.A210715_130412_ekonomika_ven?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak to je for, v tom pripade staci inovovat vsetky uhelne elektrarny a dol Turow bude musiet zavriet, lebo nebude mat odbyt

    „Blok není přizpůsoben kvalitě uhlí z dolu Turów. Kvalita suroviny je pro nový blok příliš špatná,” dodal zdroj.

    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/elektrarna-turow-ma-poruchu-neni-stavena-na-uhli-z-vlastniho-dolu-40366573
    PAD
    PAD --- ---
    SEJDA: A jak je to drahe? Ja jsem jen o tom vzdy (spis povrchne) cetl, ze tyto alternativy naprosto nejsou (zatim) konkurenceschopne ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: kolik budov rocne postavis (jako mozne carbon storage), vs. kolik jich rocne shori.

    Opet prosim nazhavit premysleni.

    --
    Jsem si vedom, ze uz jsou na ceste jine reseni, napr.
    Full Page Reload
    https://spectrum.ieee.org/energywise/energy/fossil-fuels/carbon-capture-power-plant-co2-concrete
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: chapu co pises, ale to nebyla moje pointa. Tou pointou bylo, kam efektivne investovat penize z uhlikovy dane. Kdyz je alokujes na verejnou dopravu, kterou zmodernizujes/zelektrifikujes/zvetsis kapacity, dostupnosti, casy atd., tak zvysis jeji pridanou hodnotu = nalakas vic lidi, tzn. ta carbon tax pak ma multiplikacni efekt na klima (oproti varianty napr. uhlikovy dividendy)

    Trochu mene ega, vic premysleni prosim
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YMLADRIS: u betonu je problém, že pálením cementu- doufám tedy že se to nazývá stejně jako u vápna "pálení". Tak zahřátím cementu dojde k jeho chemické změně a uvolňuje se z něj co2. Jenže zatím co vápno jej při zrání znovu do sebe absorbuje že vzduchu, cement už to neudělá. Tím má dost vysoké emise co2
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam