• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: No když to přepočítáš na to, že obvykle letíš tam a zpět a já v životě letěl tuším 2x do USA a 5x někam do Asie, tak....
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: v prepocte na hlavu vela ci?
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kosmická turistika? Not great, not terrible...

    SpaceX's All-Tourist Crew Safely Splashes Back Down to Earth - Slashdot
    https://science.slashdot.org/story/21/09/18/2357220/spacexs-all-tourist-crew-safely-splashes-back-down-to-earth
    A Falcon 9 burns 29600 gallons of RP1 (a refined kerosone / jet fuel). A 777-300 with a full tank carries 45220 gallons of jet fuel. It's well less than if they had rented a single 777-300 and flown it on a single-leg transatlantic flight.

    Is that a lot? Well, kinda? But also surprisingly low too.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    borderline dezinfo z cyklu "když kolektivně sereme na problém a pak se přetahujeme kdo to posral víc a kdo má co dělat", blackouts included


    Co Evropa vyčistí, to Čína spálí. EU může kvůli klimatu přijít o životní úroveň - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/SSVeY/co-evropa-vycisti-to-cina-spali-eu-muze-kvuli-klimatu-prijit-o-zivotni-uroven

    „Snaha Evropské unie ozelenit naši budoucnost vyjde vniveč, jestliže naši představitelé nebudou důsledněji koordinovat své plány s dalšími ekonomicky významnými regiony světa. Ty se primárně soustředí na ekonomický růst a ekologické otázky odsouvají do pozadí. Výsledkem tak může být situace, kdy si Evropská unie jako jediná připne kouli k noze, která ji bude táhnout ke dnu, zatímco ostatní se tomuto handicapu budou vyhýbat,“ vyjádřil se pro deník Echo24 hlavní ekonom BHS Securities Štěpán Křeček.

    Také výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor si není jistý, zda si Evropa uvědomuje všechna rizika. „Je otázkou, zdali si EU při plánování smělých dekarbonizačních cílů, které navíc celkovou světovou bilanci ovlivní velmi málo, uvědomila všechna související rizika. Evropané bezpochyby klimatickou hrozbu vnímají a leccos jsou ochotni zaplatit, dokud je z čeho, ale těžko obětují svou životní úroveň,“ domnívá se Gavor.

    Ten také tvrdí, že rozdíl v podílu na znečištění klimatu se bude mezi Evropou a Čínou dále zvyšovat. „Evropská unie se nicméně stala průkopníkem v úsilí o snížení emisí uhlíku a přijala nejambicióznější závazky k roku 2030 (Fit for 55) a k roku 2050 (dosažení uhlíkové neutrality). Tyto závazky ale vychází z předpokladu, že by neměly způsobit snížení životního standardu evropských obyvatel, jen tak jsou politicky průchodné. Bohužel skokový nárůst cen emisních povolenek, následovaný rekordními cenami prakticky všech energií, společenský konsensus začíná ohrožovat. Začíná být zřejmé, že trh s emisními povolenkami je náchylný ke spekulacím a tím k vysoké cenové nestabilitě, a stávající korekční mechanismy jsou málo účinné,“ vyjádřil se pro Echo24 Gavor.

    ...

    to, co by EU „umazala“ za cenu obrovských sociálních a ekonomických nákladů spojených s plným přechodem na elektromobilitu, to Čína dožene při současném tempu výstavby uhelných elektráren za pouhé dva roky,“ tvrdí Kovanda.

    ...

    Přehnaně rychlá energetická přeměna, o kterou Evropa usiluje, bude mít dopad nejen na domácnosti, ale i celkově na veškerý unijní průmysl. Právě rapidně rostoucí ceny energií již začínají vyvolávat v některých evropských státech sociální nepokoje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOR
    GOR --- ---
    SHEFIK: Nevim, kolik cipu v tehle fabrice Intel dela, ale 561 GWh neni nic tak strasneho, pokud se jich tam dela aspon miliarda, coz asi dela, kdyz intel dela cipu cca bilion.
    Hypoteticka 0.561 kWh na cip je krasa, to je par caju.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Met Office: Atmospheric CO2 now hitting 50% higher than pre-industrial levels | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/met-office-atmospheric-co2-now-hitting-50-higher-than-pre-industrial-levels

    2021 is expected to be the first year on record that sees CO2 levels of more than 50% above pre-industrial levels for longer than a few days.

    The human-driven CO2 rise is, therefore, halfway towards “doubled-CO2” – the long-standing benchmark for quantifying long-term future global warming in terms of Equilibrium Climate Sensitivity

    It took over 200 years to reach a 25% increase by 1986. By 2011 – 25 years later – the increase reached 40%. Now after one more decade it is reaching 50%.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    www.cambridge.org/core/journals/bjpsych-bulletin/article/psychology-of-climate-anxiety/26AC9DF2FCD1A0BCC42070CCDFD8CDB3

    By allowing feelings and thoughts we usually avoid to be brought into awareness, we can avoid more pathological unconscious acting-out. Bednarek agrees that climate anxiety should not be seen ‘as a problem to be solved or a condition to be medicated’, but rather ‘an important encounter with our awareness of our impact on the world’. All of us need to wake up to climate anxiety, including mental health professionals. Those who are most informed about the current danger, such as scientists, journalists, students or activists, often express the most intense fears – an anxiety heightened by feeling isolated in a culture in denial. Instead of pathologizing their anxiety, which only worsens mental health, we can ask ‘what support do we collectively need in order not to freeze and anaesthetise ourselves against this context of so much loss?’
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: ach tito americania a ich olympicke plavecke stadiony este aj tie watthodiny nevedia previest z 561 milionov kWh na 561 GWh :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #czechHappening #positive

    Chemička snižuje uhlíkovou stopu díky zelenému dusíku. CO2 eliminovala už o 500 tun - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/sokolovska-chemicka-snizuje-uhlikovou-stopu-diky-odberu-zele/r~739476fc059b11ec8fa20cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&;amp;utm_campaign=mediafed

    Díky zelenému dusíku se podařilo Synthomeru od ledna snížit uhlíkovou stopu o 497 tun oxidu uhličitého. Pro porovnání vůz s ročním nájezdem 20 000 kilometrů je zdrojem 2,448 tuny oxidu uhličitého za rok. Od ledna do července tedy chemička ušetřila stejné množství CO2, jaké za rok vyprodukuje 203 osobních aut s nájezdem 20 000 kilometrů, uvedl Brejchal.

    Mezi zelené produkty se řadí kapalný kyslík, dusík a argon. "Vyrábíme plyny ze vzduchu, rozdělujeme vzduch na jednotlivé složky. Klíčovou surovinou pro výrobu kapalného produktu je elektrická energie, standardně v Česku z atomových a uhelných elektráren. Nicméně pro zelený produkt používáme energii čistou z obnovitelných zdrojů, solární a větrné elektrárny," popsal ředitel prodeje a marketingu společnosti Linde Marek Peterka.

    O zelené produkty je podle něj zájem, ekologicky šetrné podnikání je prioritou pro stále více firem v Česku i ve světě.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #digital #hardWayOut

    The computer chip industry has a dirty climate secret | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/18/semiconductor-silicon-chips-carbon-footprint-climate

    The industry presents a paradox. Meeting global climate goals will, in part, rely on semiconductors. They’re integral to electric vehicles, solar arrays and wind turbines. But chip manufacturing also contributes to the climate crisis. It requires huge amounts of energy and water – a chip fabrication plant, or fab, can use millions of gallons of water a day – and creates hazardous waste.

    ...

    TSMC alone uses almost 5% of all Taiwan’s electricity, according to figures from Greenpeace, predicted to rise to 7.2% in 2022, and it used about 63m tons of water in 2019. The company’s water use became a controversial topic during Taiwan’s drought this year, the country’s worst in a half century, which pitted chipmakers against farmers.

    In the US, a single fab, Intel’s 700-acre campus in Ocotillo, Arizona, produced nearly 15,000 tons of waste in the first three months of this year, about 60% of it hazardous. It also consumed 927m gallons of fresh water, enough to fill about 1,400 Olympic swimming pools, and used 561m kilowatt-hours of energy.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ccs #ccus

    Tak schvalne. Vic penez uz se asi malokdo odvazi nalejt

    Exxon-Led Carbon Capture Project Is Key To Sustained U.S. Economic Growth
    https://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2021/09/18/exxon-led-carbon-capture-project-is-key-to-sustained-us-economic-growth/?sh=1b8dfd059232

    ExxonMobil has always been a company that does things in a big way. As I detailed back in April when the company announced its plan for a $100 billion project centered on the Houston area, its venture into the carbon capture, utilization and storage (CCUS) space would be no exception.

    ...

    The plan as laid out by Exxon in April would involve capturing carbon emissions from the Houston region’s 50 largest industrial emitters and target the storage to underground caverns, depleted oil reservoirs and other open pore space in the Gulf of Mexico off the Texas and Louisiana coasts. Exxon, which has since 1970 accounted for approximately 40% of all the carbon captured and stored on earth, set an initial target for the project to be capturing and storing 50 million tons of carbon annually by 2030, gradually raising that target to 100 million tons per year by 2040.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'Over 80% of professionals in Southeast Asia say climate change is threatening the supply of food in their countries, a survey compiled by a regional think tank shows.'

    #ClimateEmergency #foodsecurity #Asia #foodblogger #AgTwitter
    https://asia.nikkei.com/Spotlight/Environment/Climate-Change/Climate-change-stokes-ASEAN-food-supply-fears-regional-survey
    https://t.co/xOW2UOlZsv
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    RADIQAL: MTO | Occupy Wall Street [MTO @ Occupy Wall Street ]
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: LoL, jakoby si Pehe nedokazal spocitat, že 200m uprchlíků je tak velká příležitost pro DisasterKapitalism, že bránit jí, je čirá (humanistická) hloupost.
    PER2
    PER2 --- ---
    kdyby ste nevedeli koho volit ;)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pehe

    Nová varování před dopady klimatických změn nechávají českou politiku v klidu
    https://denikreferendum.cz/clanek/33113-nova-varovani-pred-dopady-klimatickych-zmen-nechavaji-ceskou-politiku-vklidu

    Světová banka ve svém nejnovějším vydání Groundswell Report, v němž mapuje dopady klimatických změn, varuje, že klimatické změny mohou do roku 2050 zapříčinit migraci více než 200 milionů lidí. Ohniska migrace způsobené klimatickými změnami se přitom už začínají tvořit.

    Podle odborníků, kteří poslední vydání Groundswell Report připravili, by přitom rychlá koordinovaná globální akce s cílem snížit emise a podpořit zelené technologie i odolnost přírody v nejvíce postižených oblastech moha ještě stále zredukovat výše zmíněné migrační předpovědi o 80 procent.

    Klimatické změny jsou podle zprávy mocným hybatelem migrace, protože v nejvíce exponovaných oblastech značně snižují možnost lidí ekonomicky přežít. Světová banka předpokládá, že v důsledku klimatických změn bude do roku 2050 donuceno migrovat až 86 miliónů lidí v subsaharské Africe, 49 miliónů v ve východní Asii a pacifické oblasti, 40 miliónů v jižní Asii, 19 miliónů v severní Africe, a 17 miliónů v latinské Americe. Imunní není ani východní Evropa a střední Asie, kde se v důsledku změn klimatu předpokládá migrace až pěti miliónů lidí.

    Zpráva vzbudila značný zájem v západních zemích. I proto, že debatu o dopadech klimatických změn přesunuje od pro mnohé zatím stále ještě poněkud jen „televizních“ témat, jako je růst hladiny oceánů a drastických změn počasí, ke konkrétní hrozbě, kterou je strmý růst migrace.

    Tu zatím většinou spojujeme s válečnými konflikty či rozevírajícími se nůžkami mezi chudými a bohatými částmi světa. Migrace téměř čtvrt miliardy lidí v příštích třiceti letech v důsledku klimatických změn dává ovšem představám o dopadech klimatických změn nový konkrétní rozměr.

    ...

    O tom, jak malý zájem u nás potenciálně katastrofální změny vyvolávají, ostatně svědčí i mizivé předvolební preference našich Zelených, zatímco v Německu jsou momentálně třetí nejsilnější stranou, a možná budou v příští vládě.

    Dokonce ani pro Piráty, kteří část zelené agendy převzali, není debata o tom, jak by Česká republika mohla účinněji přispět k řešení klimatických výzev, prioritou. Dokonce i nedávné ničivé tornádo na jižní Moravě coby projev globálních klimatických změn jako by už bylo zapomenuto.

    Když premiér Andrej Babiš prohlásí, že i po roce 2035, dokdy chce Evropská unie ukončit výrobu spalovacích motorů, „budeme u nás spalovací motory dál vyrábět“, opozice vesměs mlčí. Zřejmě proto, že vysvětlování tohoto kroku by mohlo narazit u voličů, jejichž většinu český politický diskurz udržuje v představách o tom, že se u nás navzdory velkým globálním výzvám podaří udržet „klid a pohodu“.

    I proto se nekoná ani hlubší debata o (ne)využití jaderné energie. Většina občanů podle průzkumů není proti jaderné energii, a tedy i budování nových jaderných bloků, proč je tedy zneklidňovat diskuzí, která probíhá na téma alternativních zdrojů energie ve většině západních zemí. Kupříkladu argumenty, že v době, kdy se u nás (možná) dostaví další jaderné bloky v Dukovanech, bude jaderná energie i v důsledku tlaku Evropské unie a Bidenovy administrativy na rychlý přechod k zeleným technologiím a alternativním zdrojům energie — což mimochodem značně urychlí práci na nových technologiích v této oblasti — nejen zřejmě zastaralá, ale také neúměrně drahá.

    ...

    o tom, do jaké míry je migrace ze zemí, v nichž probíhají konflikty, dílem Západu, a do jaké míry politické neschopnosti lokálních vlád a náboženského fanatismu, lze vést debatu. A i proto mohou politici — i ti čeští — argumentovat, že se nás příčiny migrace do Evropy přímo netýkají.

    Nová zpráva Světové banky ovšem vnáší do debaty o příčinách migrace nový úhel pohledu: rozbíhající se migrace téměř čtvrt miliardy lidí není totiž výsledkem událostí a jevů, které si tito lidé zavinili sami, ale výsledkem často ekologicky bezohledné industriální politiky Západu a nových ekonomických „tygrů“, jako je Čína.

    Jak upozornil i McKibben, lidé, kteří musejí kvůli změnám klimatu opouštět své domovy a migrovat, k uhlíkové stopě a dalším formám znečišťování životního prostředí, které stojí za změnami klimatu, téměř nijak nepřispěli. Jsou oběťmi globálních změn, které mají svůj původ daleko za hranicemi jejich států nebo oblastí, z nichž musejí odcházet.

    Vše souvisí se vším, takže když premiér Babiš tvrdí, že „my“ se jen tak nepohrneme do ukončení éry spalovacích motorů, ani překotného ukončování spalování uhlí, neboť by to prý poškodilo naše ekonomické zájmy, je třeba vzít v úvahu, že tak přispíváme k prohlubování globální klimatické kalamity, jejíž důsledky budou brzy klepat i na naše dveře — a to nejen v podobě dalších období katastrofálního sucha, záplav a tornád, ale i zvýšené migrace.

    Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, a politika opevňování se za vlastními hranicemi náš „klid a pohodu“ před dopady zoufalství, k němuž svojí činností sami přispíváme, věru neochrání.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "setkal se nekdo z vas osobne v minulem roce s klimatickym zalem? pomodlili jste se za planetu?" v sale zavladlo hrobove ticho, nasledovala prestavka a vsem se nahle udelalo nevolno
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: "setkal se někdo z vás v uplynulém roce se zástupci energetických či hornických odborů?“ Zatímco Zaorálek ihned zdvihl svou kartičku, ostatní se zmateně rozhlíželi kolem.

    Tohle shrnuje marnost pristich voleb... hlavne ze resi svoje volebni kampane a zakulisni hry, ale na zachranu planety, nebo alespon vhled do problemu nikdo cas nema :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Societal Transformation Scenario for Staying Below 1.5°C | Heinrich Böll Stiftung
    https://www.boell.de/en/2020/12/09/societal-transformation-scenario-staying-below-15degc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam