• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    updated

    20211024-220239
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sucho začíná tam, kde končí život v půdě
    https://youtu.be/mlrX0AGpZWg
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #questions

    Microplastics May Be Cooling—and Heating—Earth’s Climate | WIRED
    https://www.wired.com/story/microplastics-may-be-cooling-and-heating-earths-climate/

    The good news is that microplastics may be reflecting a tiny bit of the sun’s energy back into space, which would actually cool the climate ever so slightly. The bad news is that humanity is loading the environment with so much microplastic (ocean sediment samples show that concentrations have been doubling every 15 years since the 1940s), and the particles themselves are so varied, that it’s hard to know how the pollutant will ultimately influence the climate. At some point they may end up heating the planet.
    TUHO
    TUHO --- ---
    //Btw nemate nekdo nejakej dobrej clanek o vyvoji cen energii v dlouhodobejsim horizontu? Dejme tomu 30-40 let? Dik
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: titulek je

    Why fossil fuel subsidies are so hard to kill
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02847-2

    Some analysts argue that the hidden costs of fossil fuels — such as their impacts on air pollution and global warming — are, in effect, a kind of subsidy, because polluters are not paying for the damage they cause. Last month, the International Monetary Fund calculated3 total fossil-fuel subsidies in 2020 at $5.9 trillion, or almost 7% of global gross domestic product (GDP), largely as a result of these external costs. But some disagree with this approach. “The damage caused by fossil fuels is massive, but I would not call it a subsidy,” says Johannes Urpelainen, who specializes in energy policy at the Johns Hopkins School of Advanced International Studies in Washington DC.

    ...

    Some countries don’t agree that they have any subsidies to remove. The UK government, for example, says it has none, although the IISD rates it as among the worst of the OECD-member nations, calculating that it gave $16 billion a year to support fossil fuels in 2017–19, on average

    :-)

    Cim dal vic lidi dokaze prokouknout tak akorat tezko rict co

    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Sociologický ústav Akademie věd ČR
    Jsme rozděleni klimatem? O sociálních souvislostech environmentální krize před časem na Ekologických dnech Olomouc 2021 debatovala naše sociální antropoložka Lucie Trlifajová, kulturolog a sociolog životního prostředí Jan Vávra a sociolog Daniel Prokop.
    Debatu, kterou uspořádal Salon Práva, si můžete pustit ze záznamu či se pustit do jejího úplného přepisu

    Jsme rozděleni klimatem? Debata o společenských aspektech klimatické změny | Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
    https://www.soc.cas.cz/aktualita/jsme-rozdeleni-klimatem-debata-o-spolecenskych-aspektech-klimaticke-zmeny

    Dalšími environmentálními tématy se budou v příštím týdnu zabývat účastníci a účastnice workshopu Pro les nevidíme stromy?, mezi nimiž se objeví také Jan Vávra nebo socioložka Jana Stachová.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Energie zdražuje dovoz plynu, stát má pomoct lidem, kterým skokově vyrostou náklady
    https://mikulas-peksa.eu/cena-energie-elektrina-zemni-plyn/
    Konkrétně se od ledna do září 2021 změny projevily tak, že emisní povolenky prodražily elektřinu vyrobenou z plynu o 10 EUR/MWh, zatímco rostoucí cena dovozového plynu o 90 EUR/MWh (zdroj zde, strana 2 dole).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:
    "fosilní lobby, utrpěla v uplynulých letech těžké ztráty: například celosvětová kampaň za stažení investic z fosilního průmyslu vedla k tomu, že fosilní průmysl už si nesáhne na fondy a portfolia v celkové hodnotě patnácti bilionů dolarů. Prakticky žádná fosilní infrastruktura už nevzniká bez veřejného odporu. Čím dál víc lidí dokáže prokouknout falešné snahy fosilního průmyslu natírat se nazeleno."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Americký novinář a občanský aktivista za záchranu klimatu Bill McKibben shrnuje politickou situaci před světovým summitem o klimatu, který začne na konci října v Glasgow, a rozebírá, co je v sázce.

    Je snadné propadnout klimatickému zoufalství, ale mám pro vás dvě dobré zprávy
    https://denikreferendum.cz/clanek/33244-je-snadne-propadnout-klimatickemu-zoufalstvi-ale-mam-pro-vas-dve-dobre-zpravy?

    (...) Aspoň už dnes nikdo nemůže tvrdit, že nechápe vážnost situace. Od Pařížské konference svět zaznamenal nejhorší vlny veder, nejničivější bouře s nejvyššími zaznamenanými rychlostmi větru, nejprudší deště; zmatečně se začíná chovat tryskové proudění ve vyšších vrstvách atmosféry i Golfský proud, tak zásadní pro stabilitu klimatu na Zemi. Přírodní svět, jenž byl kdysi jen kulisou dějin, se najednou ocitá v záři reflektorů na jevišti v hlavní roli.

    Tou první je stále ještě pokračující, fascinující sešup cen obnovitelných zdrojů energie a baterií k jejímu uložení. Trend byl evidentní už v čase pařížské konference, ale přesto příliš nový, aby se na něj dalo plně spolehnout: stále jsme ještě tehdy přemýšleli o slunci a větru jako o drahých zdrojích a o přechodu k nim jako o oběti.

    Dnes už chápeme, že se jedná o zázraky — jak techniky, tak ekonomické. Zhruba před měsícem zveřejnil tým expertů Oxfordské univerzity — nedostatečně zpravodajsky pokrytou — studii, jejíž závěr zní takto: „Srovnáme-li možnost pokračování energetického systému založeného na fosilních palivech s možností rychlého přechodu na zelenou energetiku, vychází druhá možnost výhodněji v řádu bilionů dolarů — a to dokonce i bez započtení úspor na nápravě poškozeného klimatu i dalších příznivých ekonomických dopadů klimatické politiky.“

    https://www.inet.ox.ac.uk/files/energy_transition_paper-INET-working-paper.pdf
    TUHO
    TUHO --- ---
    Petr Fiala
    Evropská rada nedospěla k žádnému řešení rostoucích cen energii. Státy se neshodují v míře zásahu do trhu ani v tom, zda je potřeba změnit obchodování s emisními povolenkami.
    O úspěchu nemůže být řeč. Andrej Babiš jel do Bruselu s dvěma cíli. Získat souhlas se zrušením DPH na energie a více regulovat trh s emisními povolenkami. Dopadlo to jako vždy: výsledek není žádný. Po několika hodinách diskuze souhlasil premiér Babiš s tím, co Komise navrhla již na začátku jednání. Poslední summit, jehož se Andrej Babiš účastnil, tak dopadl stejně, jako celá jeho evropská politika v předešlých letech. A doplatí na to hlavně občané.
    Nová vláda musí pracovat lépe. U emisních povolenek bude třeba řešit jejich vysokou cenu. Tak, jako je Komise uměle stahuje z trhu, když je jejich cena příliš nízká, tak by měla naopak povolenky na trh emitovat tehdy, když neudržitelně rostou. Jejich smyslem má být motivace k postupnému přechodu k bezuhlíkové ekonomice, nikoli likvidace evropského průmyslu. Ale tento krok je nutné dopředu předjednavat, nikoli jej navrhovat až na poslední chvíli na summitu.
    KEB
    KEB --- ---
    Obrněný vůz před českou ambasádou. Do Lucemburku se sjeli polští horníci - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/obrneny-vuz-pred-ceskou-ambasadou-do-lucemburku-se-sjeli-polsti-hornici-178569

    Battle of Turów, další kolo
    TUHO
    TUHO --- ---
    Sweet V4

    K sídlu Soudního dvora Evropské Unie v Lucemburku se v pátek sjely stovky polských odborářů z organizace Solidarita kvůli nedávnému rozhodnutí o uzavření dolu Turów nedaleko českých hranic. Policie oblast uzavřela, na pořádek dohlíží stovky těžkooděnců s obrněnými vozidly. Protest je zatím pokojný, jen někteří protestující odpalují dýmovnice a dělobuchy.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/demonstrace-o-dul-turow-pred-soudem-eu-lucemburk.A211022_094900_zahranicni_wass
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Climate change will bring global tension, US intelligence report says - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-59004088

    Kde se v příštích 20 letech očekávají mezinárodní tenze kvůli klimatu
    PER2
    PER2 --- ---
    COP26: Document leak reveals nations lobbying to change key climate report - BBC News
    https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-58982445.amp

    The leak reveals Saudi Arabia, Japan and Australia are among countries asking the UN to play down the need to move rapidly away from fossil fuels.

    An adviser to the Saudi oil ministry demands "phrases like 'the need for urgent and accelerated mitigation actions at all scales…' should be eliminated from the report".

    One senior Australian government official rejects the conclusion that closing coal-fired power plants is necessary, even though ending the use of coal is one of the stated objectives the COP26 conference.

    A senior scientist from India's Central Institute of Mining and Fuel Research, which has strong links to the Indian government, warns coal is likely to remain the mainstay of energy production for decades because of what they describe as the "tremendous challenges" of providing affordable electricity.

    Saudi Arabia, the world's biggest oil exporter, requests the UN scientists delete their conclusion that "the focus of decarbonisation efforts in the energy systems sector needs to be on rapidly shifting to zero-carbon sources and actively phasing out fossil fuels".

    Argentina, Norway and Opec also take issue with the statement. Norway argues the UN scientists should allow the possibility of CCS as a potential tool for reducing emissions from fossil fuels.

    Australia asks IPCC scientists to delete a reference to analysis of the role played by fossil fuel lobbyists in watering down action on climate in Australia and the US.

    Brazil and Argentina, two of the biggest producers of beef products and animal feed crops in the world, argue strongly against evidence in the draft report that reducing meat consumption is necessary to cut greenhouse gas emissions.

    A significant number of Switzerland's comments are directed at amending parts of the report that argue developing countries will need support, particularly financial support, from rich countries in order to meet emission reduction targets.

    Australia makes a similar case to Switzerland. It says developing countries' climate pledges do not all depend on receiving outside financial support.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    #good #divesting

    major climate news: today New York City is announcing its public pensions are fully divesting out of the fossil fuel industry and into renewables & climate - a massive shift of about $50 billion
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V Kyrgyzstánu tají ledovce. Zemi kvůli tomu hrozí enormní sucho - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-kyrgyzstanu-taji-ledovce-zemi-kvuli-tomu-hrozi-enormni-sucho-178158
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam