• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Urban Talks: Občanská shromáždění - Marcin Gerwin (PL)
    https://vimeo.com/670608628
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: stromy jsou v radach, protoze prumyslovy zemedelstvi pouziva stroje a ty jezdej rovne ,) podobne jako panely jsou v radach, tam rozdil neni. v ramci planovani tech linii muzes davat stromy, nebo panely, z nekterejch hledisek to ma podobny vlastnosti, vc. zpusobu planovani v krajine. merit poznamky byl, ze by se ten impakt tedy mel srovnavat s pestovanim stejnych ploadin v ramci podobneho systemu, misto stinu panelu stiny stromu.

    v cr to urcite musi byt soucasti uzemniho planu, spousta obci ma solary mimo strechy zakazany.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: no nevim, co koukam na wiki a obrazky na googlu, asi to nebude zadnej slagr, ty stromy sou vetsinou v radach, nezakryvaj rovnomerne plodiny, v sussich oblastech budou brat zminenou vodu - kdyz nejde o les, spodni patro moc vlhkosti nedrzi, pac to vitr porad vysusuje.

    Co se tyka fotosyntezy, mas asi pravdu, nejspis u vetsiny plodin a hlavbe co se tyka zelenych casti rostlin, ale u dozravani plodu to bude prave to primy slunce par hodin denne, ktery napr. z vodnatyho rajcete udela sladky.. (plus za kratsi cas)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: velky stroje (traktory, kombajny, i bagry, harvestory atp...) elektrifikovat je imho problem kvuli ty extremni narazovosti pouziti, kdy je nekdy potrebujes mit v provozu od rana do noci a pak zbytek roku stojej. tam to spis vidim na vodik, metan... coz muze bejt taky z lokalni anebo obnovitelny produkce.

    FV je dobra v tomhle uziti na chlazeni, kompresi sezonni produkce bioplynu .) ... ale v zime chladaky zase dohrivas :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: agrolesnictvi? pestujou se tak napr. obilniny, ale i zelenina. ... tu agrivoltaiku by bylo vhodny srovnavat s timhle, proteze se taky jedna o jinej nez ten nejmonokulturnejsi land-use (1 plodina), pricemz patro nizsich stromu zde nahrazujou panely, ktery delaj podobnou sluzbu.

    mam za to, ze fotosynteza jede lip v rozptylenym/difuznim slunecnim svetle, nez pod tou primou palbou zeshora. plus regulace vlhkosti, vetru. zanedbavam produktivitu stromovyho nebo kerovyho patra samotnyho. co se tyce xchaosem zminovanyho limitu vlahy a stormu - ano, nektera podnebi neumoznuji nebo jsou nevhodna, aby tam stromy byly... kere se pak stale daji pouzit a nektera ty 'sucha' agro'lesnictvi' s tim pracuji. vzdy jde o to dostat do systemu maximum pater - mnozit funkce.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: pod stromama se plodiny moc nepestujou imho. Jasne ze by to slo, ale asi bys nemaximalizoval moznej vynos. Takhle mas pod kontrolou denni svit i flexibilitu do budoucna pro ruzny plodiny... strom ti zaroven odcerpava vodu a negeneruje elektriku s potenciqlem elektromobility do budoucna, pac jak uvadej v clanku, cesta do.kesta je x-nasobne drazsi, jez nalup samotnej
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: tak zejména v tý Africe je zkrácení doby oslunění určitě důležité, může to zmírnit i vysychání půdy na přímém slunci, apod. Super, divil jsem se, proč v té Africe (navzdory nižší účinnosti ve vedru) s těma panelama nepohli už dávno.

    TADEAS: ano, ale tohle není tak jednoznačný, stromy vysouší půdu a odpařují vlhkost a třeba i v mírném pásu stačily 2 roky sucha, aby se některá stanoviště ukázala jako neschopná udržet takové množství stromů, které tam lidi vysadili. Když to přeženeš se stromy v savaně nebo ve stepi, tak jí můžeš klidně proměnit v poušt, protože zase takové množství lesa, které by ovlivnilo klima a přitáhlo srážky, není jednoduché dosáhnout a a když to děláš v oblasti, která dešt nepřitáhne ani když tam bude les, tak z toho máš průšvih.

    Takže zastínění solárními panely není tak nesmyslný industriálně (nebo spíš postindustriálně) - zemědělský kompromis, jak to vypadá. Nemluvě o tom, že abundance solární energie by mohla umožnit elektrifikaci drobné zemědělské mechanizace, což je ale vlastně přesně to, co potřebuješ místo dnešních traktorů a kombajnů.. třeba jak se uvažovalo, že by se nad poli posouvala mechanizace po jakýchsi kolejích, tak tohle se zrovna dá dobře spojiit i s tou fotovoltaikou...

    Ano, úplná krása to není, ale ty monokultury obilí obhospodařované kombajny jsou taky vlastně docela dystopické, když je srovnáš s tradiční kulturní krajinou. Je možné, že v boji s klimatickou změnou budeme možná muset ustoupit z některých estetických kritérií, ale ten výsledný ráz krajiny nemusí být až takový děs a i na ty stromy se tam určitě najde místo. Třeba proti obřím skleníkům agrivoltaika působí ještě docela v pohodě...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a na kterym control plot asi byla stejna mira zastineni stromama... (zadnym?)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #agrivoltaics

    For example, cabbages grown under the 180, 345-watt solar panels have been a third bigger, and healthier, than those grown in control plots with the same amount of fertiliser and water.

    Kenya to use solar panels to boost crops by ‘harvesting the sun twice’ | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2022/feb/22/kenya-to-use-solar-panels-to-boost-crops-by-harvesting-the-sun-twice
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: the economy of floodgates will be booming
    TUHO
    TUHO --- ---
    Oficiální zpráva americké organizace NOAA varuje, že hladina moří na americkém pobřeží stoupne v příštích třiceti letech o tolik, o kolik stoupla za celé 20. století. To znamená, že velká města na východním pobřeží USA budou pravidelně postihována stále horšími záplavami.

    Americká města budou v polovině století čelit ničivým záplavám. Do konce století stoupne hladina oceánu o dva metry — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3445834-americka-mesta-budou-v-polovine-stoleti-celit-nicivym-zaplavam-do-konce-stoleti-stoupne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2:

    Gas supply: How liquid gas terminals want to go green - Glavx
    https://glavx.org/2022/01/31/gas-supply-how-liquid-gas-terminals-want-to-go-green/

    The statements by the Federal Minister of Economics are “promising”, said HEH boss Killinger. “Germany must finally send the binding signal to international producers that LNG terminals are also being built in this country. Political support helps us,” he said. The conditions for using the gas networks would have to be improved.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: spis americky zkapalneny prirodni plyn z ekologickych bridlicovych vrtu. #accelerate
    PER2
    PER2 --- ---
    konecne poradnej impuls prejit masivne na obnovitelny zdroje (a nebo zacit tezit zase vic uhli)

    Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)
    “German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!“
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Coal mines emit more methane than oil-and-gas sector, study finds
    https://www.carbonbrief.org/coal-mines-emit-more-methane-than-oil-and-gas-sector-study-finds

    As China ramps up coal production to record high, Asia coal mining is the leading source of methane emissions. Recent research that methane from coal production is higher than oil and gas fits the picture.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A global dataset for the projected impacts of climate change on four major crops | Scientific Data
    https://www.nature.com/articles/s41597-022-01150-7

    Climate change impacts on crops are negative, but several adverse impacts were not included so actual impacts will be more negative. Negative impacts in many food producing regions at 2.4C.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The worlds pubic sees climate change as top risk (except for the USA). Just released Munich Security Index, It agrees with the world expert opinion of risk from the World Economic Forum - climate change at top.

    “The US continues to be an outlier on climate change in the risk index. American respondents rank climate change in general as a medium-tier risk” though “it is up five points… There also continues to be a strong partisan divide on this issue.”

    https://securityconference.org/assets/02_Dokumente/01_Publikationen/Munich_Security_Index_2022.pdf
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ceny na trojnásobku, zásobníky prázdné. Data ukazují, kde hledat viníka drahého plynu - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/anatomie-plynove-krize/r~61521dac7f6011eca89f0cc47ab5f122/

    Gazprom vysvětluje menší dodávky omezenou těžbou, podle Tagliapietry je však patrné, že se ze strany Ruska jedná o záměr. “Z ruské strany jsme svědky prohlášení, která skutečně vyvolávají pocit, že se jedná o politické využití situace.”

    Konkrétně vidí tři možné důvody, proč Gazprom nedoplnil zásobníky dostatečně a čeho tím chce dosáhnout. Prvním z nich je tlak na německé úřady, které oddalují povolení provozu plynovodu Nord Stream 2. Z vyjádření ruské strany je jasné, že pokud by byl Nord Stream 2 povolen, mohou okamžitě zvýšit dodávky plynu do Evropy.

    Jako druhý důvod vidí Tagliapietra snahu Ruska donutit Evropu vrátit se ke dlouhodobým smlouvám dodávek plynu. Evropa se z nich snaží v posledních letech vyvázat, podle Tagliapietry by však tato nestabilní situace mohla úřady donutit se k nim zase vrátit. To by bylo pro Rusko výhodné, dostali by záruku pravidelného odbytu plynu na další roky. Evropská unie se dlouhodobým závazkům podle Gavora snažila v poslední době vyvarovat, protože byly méně cenově výhodné než nákupy na volném trhu.

    Do třetice pak v ruské plynové strategii může podle Tagliapietry hrát roli i aktuální situace mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusko si podle něj možná chtělo vytvořit silnou páku, aby v případě útoku na Ukrajinu nebyla reakce Evropy vzhledem k důležitosti dodávek ruského plynu tak tvrdá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam