• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XR CZ
    https://fb.watch/cmnO98ZRo3/

    Členové hnutí Extinction Rebellion zastavili blokády dopravy probíhající v uplynulých dvou týdnech v centru Prahy v rámci kampaně 3 °C pro Ukrajinu - 3 °C for Ukraine. Reagují tak na komentář ministra vnitra Víta Rakušana. Ten se v pátek pro cnn.prima vyjádřil, že by podle něj bylo „lepší vést diskuzi jinak, než někde na ulici mezi auty.” Aktivisté se nyní na Rakušana obracejí s výzvou, aby se s nimi setkal při diskuzi o závislosti České republiky na dovozu plynu z Ruska.

    „Už tři roky nechceme nic jiného, než reálnou diskuzi s politiky o tom, jak budou postupovat při ukončení naší závislosti na fosilních palivech. Nyní je tato otázka ještě urgentnější, protože i díky našim nákupům ruského plynu a fosilních paliv obecně umírají na Ukrajině nevinní lidé. Podle evropské diplomacie jsme na pomoc Ukrajině z EU dali již více než 1 miliardu EUR. Stejný objem peněz ale platíme za každý další den Putinovi za fosilní paliva. Taková situace je morálně neobhajitelná,“ vyjádřila se mluvčí Rebelie Veronika Holcnerová.

    V rámci kampaně blokovali protestující osmkrát dopravu na různých místech v centru Prahy. Několikrát se setkali s agresí ze strany řidičů a vyslechli si ostrou kritiku.

    Cílem kampaně 3 °C pro Ukrajinu - 3 °C for Ukraine bylo přesvědčit vládu, aby nařídila snížení teploty vytápění komerčních a kancelářských prostor a škol alespoň po zbytek topné sezóny na zákonem dané teplotní minimum. K takovému kroku vláda doposud nepřistoupila. Evropský parlament však mezitím schválil rezoluci vyzývající k úplnému zákazu dovozu fosilních paliv z Ruska.

    “Věříme, že ministr vnitra dostojí svým vlastním slovům a ukáže, že je ochoten vstoupit s námi do diskuze. Nestojíme tu sami za sebe, ale i ve jménu lidí na Ukrajině a s přesvědčením, že snížením spotřeby plynu zároveň napomůžeme zmírnění klimatické krize a zachráníme mnohé životy, které jí jinak v padnou v budoucnu za oběť,” dodala Holcnerová.

    Skupina pro tuto chvíli blokády ukončila, zároveň ale potvrdili, že toto není konec jejich aktivit a v podobných kampaních hodlají v budoucnu pokračovat, jen ve větším měřítku.

    --------------------------

    Zdroje:

    - https://cnn.iprima.cz/jdi-se-vykoupat-do-vltavy-vole-ridice-znovu-namichli-aktiviste-lezici-na-silnici-89668
    - https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/08/slugs-ban-european-flights-cities-car-use-hurt-putin-russia-oil-gas-income-report

    - https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/zadny-rusky-plyn-ropu-ani-uhli-okamzite-vyzval-evropsky-parlament-clenske-staty-40393147
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Apolena Rychlíková: Klimatická krize je největším globálním ohrožením. Nevkusné aktivity českých Extinction Rebellion od ní pozornost odpoutávají | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-klimaticka-krize-je-nejvetsim-globalnim-ohrozenim-nevkusne-8722555

    Na rozdíl od XR ale ty jejich nejsou nikdy namířeny proti lidem, nikoho neohrožují, spíše míří přímo na fosilní průmysl či korporace, které na klimatické krizi vydělávají, či instituce, které dostatečně důrazně nejednají.

    vs.


    YMLADRIS:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rethink shit

    Backed-up pipes, stinky yards: Climate change is wrecking septic tanks
    https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/04/12/backed-up-pipes-stinky-yards-climate-change-is-wrecking-septic-tanks/

    As climate change intensifies, septic failures are emerging as a vexing issue for local governments. For decades, flushing a toilet and making wastewater disappear was a convenience that didn't warrant a second thought. No longer. From Miami to Minnesota, septic systems are failing, posing threats to clean water, ecosystems and public health.

    About 20 percent of U.S. households rely on septic, according to the Environmental Protection Agency. Many systems are clustered in coastal areas that are experiencing relative sea-level rise, including around Boston and New York. Nearly half of New England homes depend on them. Florida hosts 2.6 million systems. Of the 120,000 in Miami-Dade County, more than half of them fail to work properly at some point during the year, helping to fuel deadly algae blooms in Biscayne Bay, home to the nation’s only underwater national park. The cost to convert those systems into a central sewer plant would be more than $4 billion.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    neumime uplatnit sankci, ktera klimatickou zmenu zastavi. ted je na rade fosilni a agro lobby

    Jourová: Neumíme uplatnit sankci, která válku zastaví. Teď je na řadě ropa a plyn | DVTV - první internetová televize
    https://www.dvtv.cz/video/jourova-neumime-uplatnit-sankci-ktera-valku-zastavi-ted-je-na-rade-ropa-a-plyn
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rebelie směřuje k vyhynutí. Přímá akce může být kontroverzní, ale nikoli trapná – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/04/rebelie-smeruje-k-vyhynuti-prima-akce-muze-byt-kontroverzni-ale-nikoli-trapna/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XR London
    https://www.facebook.com/189780928627796/posts/1043038919968655/

    @LloydsofLondon is closed for the day, as Extinction Rebellion shut the Lloyd's building this AM.

    Why? Lloyd's of London must stop underwriting fossil fuel projects. Insuring new oil & gas in a #ClimateCrisis makes no sense. We must insure #ClimateJustice.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Melting ice caps may not shut down ocean current -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220408175333.htm

    Melting ice caps may not shut down ocean current
    Most simulations of our climate's future may be overly sensitive to Arctic ice melt as a cause of abrupt changes in ocean circulation, according to new research led by scientists at the University of Wisconsin-Madison.

    The new modeling study anticipates a much smaller reduction in AMOC strength, but that doesn't rule out abrupt change.

    "We suggest until this challenge is solved, any simulated AMOC changes from freshwater forcing should be viewed with caution," He says. "We can't be certain why the AMOC shut down in the past. but we are certain it did change. And it can change again."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Just Stop Oil: behind the scenes with the activists | Just Stop Oil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/10/just-stop-oil-behind-the-scenes-with-the-activists

    After a while, a police officer approaches the second tanker and tries to reason the occupiers down. “We’re trying to raise awareness of the climate emergency,” says one, lean and bearded.

    “Everybody’s aware,” the officer protests.

    The activist shrugs. “There’s a difference between awareness and action.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Lesy přestávají být plícemi republiky, uhlík mizí i z půdy - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/lesy-prestavaji-byt-plicemi-republiky-uhlik-mizi-i-z-pudy

    Od roku 2018 dochází k rozsáhlému rozpadu českých lesů a nepřímo i dosavadního lesního hospodářství, které se do značné míry opíralo o holosečné pěstování monokultur hlavních produkčních dřevin, zejména smrku. „Navzdory zaběhnutým poučkám a názorům o tom, že kůrovcem jsou ohroženy spíše starší porosty v mýtním věku, poslední kůrovcová kalamita dopadla v podstatě na všechny věkové třídy, snad s výjimkou nejmladších porostů do 20 let," říká Martin Valtera z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Mendelovy univerzity.

    Výsledkem jsou tisíce hektarů kalamitních holin, které bude problematické zalesnit. Na odlesněných plochách panují špatné klimatické podmínky. Dalším problémem je například nedostatek vhodného sadebního materiálu, což nezřídka vede k opětovné výsadbě smrku na ekologicky nevhodných stanovištích. „Tyto rozsáhlé změny v lesní krajině mají zásadní dopad na biologické procesy v půdě, vázání uhlíku a hydrologii půd, jakož i koloběhy živin a dalších prvků, jež se mohou z půdy následně vyplavovat do vodních toků," uvádí Valtera.

    Evropské lesy v důsledku klimatické změny vážou atmosférický uhlík intenzivněji, než dříve. Co ale tento trend přebíjí, je rozpad porostů a intenzivní těžba. Uhlík se tak uvolňuje do atmosféry a způsobuje další globální oteplování. „Přitom nadzemní biomasa představuje sotva polovinu uhlíku uloženého v lesích, druhá polovina je v lesní půdě," upozorňuje Valtera.

    Vzhledem k tomu, že tento kalamitní vývoj je v posledních letech v českém prostředí zcela bezprecedentní, budou odborníci zkoumat změny v lesních půdách na kalamitních holinách
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation

    Instant Drinking Water: Just Add Wave Energy And Solar Panels
    https://cleantechnica.com/2022/04/11/instant-drinking-water-just-add-wave-energy-solar-panels/

    Grand prize winner Oneka Technologies’ Oneka Snowflake, the Wave-Powered Watermaker, is a circular, raft-like device that can be assembled without tools, is easily installed, adapts to most ocean conditions, and is designed to produce up to 10,000 liters of clean water per week (enough for about 450 people)—making it ideal for disaster and recovery situations,” enthused the Energy Department.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no, dnes od Břevnovské po křižovatku Malovnka dva pruhy fronty na štěstí. Samozřejmě včetně kamionů, protože Suchdolští si je domů nepustí, tak je máme my. Nevím, jestli jim dnes něco dají nebo nedají, ale já tu kilometrovou zácpu předjel na kole asi za minutu... samozřejmě se zohledněním radostí, jakože cyklopruh je hodně symbolická záležitost a třeba pro kloubový autobus odbočující do zastávky neznamená naprosto nic.

    Nevím, jestli bych něčemu prospěl, kdybych si na Patočkovu lehnul, protože ty auta tam stejně stojej (pozitivní je, že já kvůli té věčné zácpě, která nejde jednosměrkama objet, úplně přestal po Břevnově (ve firemních záležitostech, jiný důvod nemám - jezdit autem :-). Pohonné hmoty evidentně nezdražily dostatečně, protože dopravní návyky lidí se nemění ani o chlup.

    Čím to přesně změnit nevím, ale představa, že si někdo lehne na silnici a ty lidi v těch autech na to budou jakkoliv reagovat, je podle mě naivní. Když už, tak by se tam musely dát protitankový zátrasy...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: zakon na ochranu civilizacniho poradku ma samozrejme prednost pred zakony na ochranu stabilniho klimatu, fkóz
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Protesty nesmějí vyvolávat chaos. Britové zakážou polehávání aktivistů na silnicích - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/protesty-nesmi-vyvolavat-chaos-britove-zakazou-polehavani-aktivistu-na-silnicich-40393559

    Jak by měla připravovaná změna zákona ve Spojeném království upravit postihy za silniční protesty blokující dopravu, britský ministr neupřesnil.

    Zdůraznil ale, že nutnost ukončit závislost na fosilních palivech je již nyní hojně probíraným tématem a není třeba vyvolávat chaos, aby se na věc upozornilo.


    skoda ze len probiranym tematem a nie nejakou jasnou funkcnou strategiou
    TUHO
    TUHO --- ---
    Carbon Brief summary nove zpravy IPCC.


    There are a range of ways to limit warming in line with global climate goals, according to the latest report from the United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

    Analysis: What the new IPCC report says about how to limit warming to 1.5C or 2C - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-what-the-new-ipcc-report-says-about-how-to-limit-warming-to-1-5c-or-2c
    TUHO
    TUHO --- ---
    @ScottDuncanWX
    Brutal for agriculture after a false Spring.
    The first 3 days of April were extremely cold for much of Europe with harsh frosts and widespread snow to low levels. Many cold April records were broken, including very old records from the 19th Century.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://www.nitricity.co/

    Nitricity electrifies and distributes the production of fertilizer. We are commercializing a breakthrough technology that produces fertilizer using only air, water, and renewable energy. We focus on fertilizers that are best for fields and farmers, rather than fertilizers best for factories and freight.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Clean Energy Transition, A Guide | Tsung Xu
    https://www.tsungxu.com/clean-energy-transition-guide/
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jak snížit emise skleníkových plynů? Doporučení nabízí Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/jak-snizit-emise-sklenikovych-plynu-doporuceni-nabizi-mezivladni-panel-osn-pro-8721391
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: mozna kdyby se milion vedcu misto prilepovani zvedlo a odeslo do produkcnich start-upu, taak se neco stane

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Youth Betrayal : Ecological Survival
    https://ecologicalsurvival.org/youth-betrayal/

    Older generations are committing ecological genocide against the global young. The evidence is irrefutable

    This website is intended to help them meet this existential challenge.

    My primary contributions are two books:

    Youth Ecological Revolution: A handbook for leaders
    Presents an environmental, economic, political, and strategic analysis to guide your struggle

    A theory for sustainable well-being
    Outlines a theory for a sustainable, post-capitalist economy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam