• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Just Stop Oil: behind the scenes with the activists | Just Stop Oil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/10/just-stop-oil-behind-the-scenes-with-the-activists

    After a while, a police officer approaches the second tanker and tries to reason the occupiers down. “We’re trying to raise awareness of the climate emergency,” says one, lean and bearded.

    “Everybody’s aware,” the officer protests.

    The activist shrugs. “There’s a difference between awareness and action.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Lesy přestávají být plícemi republiky, uhlík mizí i z půdy - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/lesy-prestavaji-byt-plicemi-republiky-uhlik-mizi-i-z-pudy

    Od roku 2018 dochází k rozsáhlému rozpadu českých lesů a nepřímo i dosavadního lesního hospodářství, které se do značné míry opíralo o holosečné pěstování monokultur hlavních produkčních dřevin, zejména smrku. „Navzdory zaběhnutým poučkám a názorům o tom, že kůrovcem jsou ohroženy spíše starší porosty v mýtním věku, poslední kůrovcová kalamita dopadla v podstatě na všechny věkové třídy, snad s výjimkou nejmladších porostů do 20 let," říká Martin Valtera z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Mendelovy univerzity.

    Výsledkem jsou tisíce hektarů kalamitních holin, které bude problematické zalesnit. Na odlesněných plochách panují špatné klimatické podmínky. Dalším problémem je například nedostatek vhodného sadebního materiálu, což nezřídka vede k opětovné výsadbě smrku na ekologicky nevhodných stanovištích. „Tyto rozsáhlé změny v lesní krajině mají zásadní dopad na biologické procesy v půdě, vázání uhlíku a hydrologii půd, jakož i koloběhy živin a dalších prvků, jež se mohou z půdy následně vyplavovat do vodních toků," uvádí Valtera.

    Evropské lesy v důsledku klimatické změny vážou atmosférický uhlík intenzivněji, než dříve. Co ale tento trend přebíjí, je rozpad porostů a intenzivní těžba. Uhlík se tak uvolňuje do atmosféry a způsobuje další globální oteplování. „Přitom nadzemní biomasa představuje sotva polovinu uhlíku uloženého v lesích, druhá polovina je v lesní půdě," upozorňuje Valtera.

    Vzhledem k tomu, že tento kalamitní vývoj je v posledních letech v českém prostředí zcela bezprecedentní, budou odborníci zkoumat změny v lesních půdách na kalamitních holinách
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation

    Instant Drinking Water: Just Add Wave Energy And Solar Panels
    https://cleantechnica.com/2022/04/11/instant-drinking-water-just-add-wave-energy-solar-panels/

    Grand prize winner Oneka Technologies’ Oneka Snowflake, the Wave-Powered Watermaker, is a circular, raft-like device that can be assembled without tools, is easily installed, adapts to most ocean conditions, and is designed to produce up to 10,000 liters of clean water per week (enough for about 450 people)—making it ideal for disaster and recovery situations,” enthused the Energy Department.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no, dnes od Břevnovské po křižovatku Malovnka dva pruhy fronty na štěstí. Samozřejmě včetně kamionů, protože Suchdolští si je domů nepustí, tak je máme my. Nevím, jestli jim dnes něco dají nebo nedají, ale já tu kilometrovou zácpu předjel na kole asi za minutu... samozřejmě se zohledněním radostí, jakože cyklopruh je hodně symbolická záležitost a třeba pro kloubový autobus odbočující do zastávky neznamená naprosto nic.

    Nevím, jestli bych něčemu prospěl, kdybych si na Patočkovu lehnul, protože ty auta tam stejně stojej (pozitivní je, že já kvůli té věčné zácpě, která nejde jednosměrkama objet, úplně přestal po Břevnově (ve firemních záležitostech, jiný důvod nemám - jezdit autem :-). Pohonné hmoty evidentně nezdražily dostatečně, protože dopravní návyky lidí se nemění ani o chlup.

    Čím to přesně změnit nevím, ale představa, že si někdo lehne na silnici a ty lidi v těch autech na to budou jakkoliv reagovat, je podle mě naivní. Když už, tak by se tam musely dát protitankový zátrasy...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: zakon na ochranu civilizacniho poradku ma samozrejme prednost pred zakony na ochranu stabilniho klimatu, fkóz
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Protesty nesmějí vyvolávat chaos. Britové zakážou polehávání aktivistů na silnicích - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/protesty-nesmi-vyvolavat-chaos-britove-zakazou-polehavani-aktivistu-na-silnicich-40393559

    Jak by měla připravovaná změna zákona ve Spojeném království upravit postihy za silniční protesty blokující dopravu, britský ministr neupřesnil.

    Zdůraznil ale, že nutnost ukončit závislost na fosilních palivech je již nyní hojně probíraným tématem a není třeba vyvolávat chaos, aby se na věc upozornilo.


    skoda ze len probiranym tematem a nie nejakou jasnou funkcnou strategiou
    TUHO
    TUHO --- ---
    Carbon Brief summary nove zpravy IPCC.


    There are a range of ways to limit warming in line with global climate goals, according to the latest report from the United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

    Analysis: What the new IPCC report says about how to limit warming to 1.5C or 2C - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-what-the-new-ipcc-report-says-about-how-to-limit-warming-to-1-5c-or-2c
    TUHO
    TUHO --- ---
    @ScottDuncanWX
    Brutal for agriculture after a false Spring.
    The first 3 days of April were extremely cold for much of Europe with harsh frosts and widespread snow to low levels. Many cold April records were broken, including very old records from the 19th Century.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://www.nitricity.co/

    Nitricity electrifies and distributes the production of fertilizer. We are commercializing a breakthrough technology that produces fertilizer using only air, water, and renewable energy. We focus on fertilizers that are best for fields and farmers, rather than fertilizers best for factories and freight.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Clean Energy Transition, A Guide | Tsung Xu
    https://www.tsungxu.com/clean-energy-transition-guide/
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jak snížit emise skleníkových plynů? Doporučení nabízí Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/jak-snizit-emise-sklenikovych-plynu-doporuceni-nabizi-mezivladni-panel-osn-pro-8721391
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: mozna kdyby se milion vedcu misto prilepovani zvedlo a odeslo do produkcnich start-upu, taak se neco stane

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Youth Betrayal : Ecological Survival
    https://ecologicalsurvival.org/youth-betrayal/

    Older generations are committing ecological genocide against the global young. The evidence is irrefutable

    This website is intended to help them meet this existential challenge.

    My primary contributions are two books:

    Youth Ecological Revolution: A handbook for leaders
    Presents an environmental, economic, political, and strategic analysis to guide your struggle

    A theory for sustainable well-being
    Outlines a theory for a sustainable, post-capitalist economy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Generace Symbiocén – Generace Symbiocén – Akademie pro změnu
    https://generacesymbiocen.cz/

    Současná generace může zahájit epochu, kde vzkvétá společnost i příroda bok po boku – symbiocén. Věříme, že vzdělávání může být nástrojem hluboké společenské změny. Proto spouštíme akademii Generace Symbiocén – roční vzdělávací program pro lidi ve věku 17–23 let. Přihlašování je otevřené do 31. 5. 2022.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1513107988176846849?s=19

    Why don't you protest Mann? The loudest voice in climate science today peddles in straight up denial, and no one protests? Claiming 1.5°C is possible in 2100(!) is a cruel joke, when we'll exceed 1.5°C this decade driven by past emissions alone. Senior scientists, this is on you.

    20220410-230451
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ad ty diskuze ne/snizovani populace, zamereni se / nezamereni se (civilizacne) na to ci ono... -- pro me je tam klicovy, jestli je tu ta systemicka kontrola. pokud napr. statni organizace cina je schopna zregulovat svuj populacni rust, nebo populacno pokles, pak ma systemicky kontrolu nad tou populaci v tomhle smyslu. pokud lidsky spolecenstvi dokaze zregulovat znecisteni atmosfery, ma systemickou kontrolu... pokud lidsky spolecenstvi dokaze regulovat spotrebu energii a materialu svum civilizacnim procesem, ma nad nim systemovou kontrolu. atp. to ze se neco stane "samo", ze to ma nejakej vyvoj, na kterej nemame jako spolecenstvi vliv, to je defaultni stav, proti kterymu se jako system aspirujici na planetarni seberegulaci samozrejme musime bourit. :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: daval jsem sem k tomu odkazy na nejaky delsi texty k temhle uvaham, na nichz se ten svetonazor zaklada.

    vzdy jde o to, ze ten proces civilizace odkryje nejaky dosposud nevyuzity potencial a ten to preklene do nejaky dalsi faze.

    k tomu se vztahuje nekolik dalsich veci. jednak ten planetsrni kontext - ta situace za poslednich tricet let opravdu hodne vygradovala a nejaka dost znacna mira degradace toho planetarniho systemu (z pohledy stabilniho prostredi pro lidskou civilizaci) je nevyhnutelna. to jako trochu vstupuje do tech longtermistickejch uvah a jakoby se jeste k ty idei civilizace musis vic upnout - musis skutecne si stat za tim, ze se to tal stane a civilizace technologicky vyresi problemy, ktery si sama zpusobuje, vc. te destabilizace. samozrejme technologie, ktera tu destabilizaci resi, je carbon capture. takze v to se nutne musi verit, jinak se ten svetonazor zhrouti a to obnasi neprijemnej proces prehodnocovani.

    dalsi vec je, ze v teorii, tzn. akademicky, neni ten problem civilizace ve svoji komplexite uchopenej, tj. neni myslim zatim jasna souvislost mezi fyzikalnima limitama, limitama civilizacniho ziskavani energii a materialu a socialnima procesama lidskyho spolecenstvi. tj. nelze podle me zatim potvrdit nebo vyvratit, ze napr. transformace na pone solarni civilizaci je mozna a jak to vypada. proc by tedy musk resil teslu - protoze ma cenu tu transformaci na solarni civilizaci vyzkouset, jinak se to pochopitelne nedozvime. prvne je hledani cesty, pak teorie.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    (muskova mise - ma tu hlasku "zvysit pravdepodobnost ze life stays good")
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: proc by teda vubec resil Teslu. k cemu to z pohledu hypercivilizace je. V tomto pojeti by vsechny zdroje musel sypat do AI a transhumanismu. Myslim ze to bere komplexneji nez jak se ti to jevi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam