• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #food #mitigation #nrg_saving #land_preservation

    A new breakthrough in biology allows scientists to grow food without sunlight
    https://interestingengineering.com/breakthrough-in-biology-grow-food-without-sunlight

    During their research, the scientists discovered that a large variety of food could be produced in the dark using their method, including green algae, yeast, and fungal mycelium, which produces mushrooms. According to their findings, growing yeast using their method is 18 times more energy-efficient than the way it is typically cultivated by extracting sugar from corn.

    ...

    The researchers believe that by reducing the reliance on direct sunlight, artificial photosynthesis could provide an important alternative for food growth in the coming years, as the world adapts to the worst effects of climate change — including droughts, floods, and reduced land availability. "Using artificial photosynthesis approaches to produce food could be a paradigm shift for how we feed people. By increasing the efficiency of food production, less land is needed, lessening the impact agriculture has on the environment. And for agriculture in non-traditional environments, like outer space, the increased energy efficiency could help feed more crew members with less inputs," Jinkerson explained.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: prvni myslenka: je to jako pyramidy, stavime obri pomniky bohu slunce.
    Na druhou stranu je to presne ten typ projektu, ktery by mohly Musk v ramci sve souteze o snizovani koncetrace CO2, resp. mimo ni, ocenit a v ramci SpaceX jej rozpracovat.
    Do tretice, co kdyz to vybudujeme a a lidstvo ztrati pristup do vesmiru, tak jako jsme na 50 let ztratili pristup k Mesici .. nezacne to ohrozovat 3.-4. generaci primitivnich poloopic, ktere prijdou po nas? ;)
    TUHO
    TUHO --- ---
    co si myslite o tomhle?

    MIT Space Bubbles Would Fully Reverse Global Warming | NextBigFuture.com
    https://www.nextbigfuture.com/2022/06/mit-space-bubbles-would-fully-reverse-global-warming.html
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    senza

    FB-IMG-1656197636767
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Greta Thunberg makes surprise appearance at Glastonbury festival | Greta Thunberg | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/25/greta-thunberg-makes-surprise-appearance-at-glastonbury-festival
    KEB
    KEB --- ---
    Čtenářské hlasování o Ropáka 2021 - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctenarske-hlasovani-o-ropaka-2021

    Předběžně volím Brabce z budelipu, ale ještě se podívám pořádně co vy?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FACEO: mazec tam ta dira v tom solarnom paneli, dufam ze u nas krupy jak tenisaky padat nebudu ._.
    FACEO
    FACEO --- ---
    krupobiti ve francii

    Béarn, orages de grêles, spectaculaires dégâts à Nousty
    https://youtu.be/hO93NLfCdiw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    klima uzkost, norsko

    2022 “When I say I'm depressed, it's like anger.” An Exploration of the EmotionalLandscape of Climate Change Concern in Norway and Its Psychological,Social and Political Implications
    https://assets.researchsquare.com/files/rs-224032/v2/c26a514f-289f-42b1-a3ed-c4d68e89a07e.pdf?c=1649349852

    PER2
    PER2 --- ---
    Spain demands EU leave energy treaty over climate concerns – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/spain-demands-eu-leave-energy-treaty-over-climate-concerns/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    This Civilisation is Finished with Rupert Read
    https://youtube.com/watch?v=GeNYZD8fIoc
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TUHO: První dojem: parádní ilustrace!!!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Kdyz nad tim premyslim dal, mozna je rozdil jen ve vnimani zodpovednosti.

    Clovek je soucasti spolecnosti, ktera rozhoduje (oni)

    X

    Nebo clovek spoluutvari rozhodnuti spolecnosti (a je tedy i spoluzodpovedny za ty, co byly udelane a je spoluzodpovedny i za ty, kterych se dobrovolne neucastnil, protoze si vybral jine priority)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: tomu se rika regulace na legislativni urovni. Je to uplne jinej pripad, nez brat podnikatelum a podnikatelskejm subjektum penize, protoze hodne vydelavaj a cpat je do kapes tech co je svevolne utratili, aby mohli vygenerovat jeste vetsi poptavku po tom samem. (Takze tahle logika zpusobi jeste vice co2 a konzumu)

    Naopak vysoka marze iniciuje konkurenci a incentivizaci pro tvorbu substitutu.

    Mrzi me, ze tohle je potreba vubec vysvetlovat.

    TUHO: souhlasim, ze vina neni jen na poptavce, nicmene poptavka neni po rope, poptavka je po energii jako takove. A protoze nikdo neprisel s levnejsim/alternativnim resenim a nedoslo ani k regulaci, jde o spolecensky konsenzus, ze tu ropu chceme kupovat (jak ze strany poptavky, statu i nabidky). Hazet vinu jen na jedoho je velmi alibisticky. Pripomina mi to mysleni ditete, ktere vini za rozbiti talire rodice, protoze na nej promluvil. Vzdyt kdyby nepromluvil, tak by se to preci nestalo....

    /nic osobniho, jen me tyhle nazory vytaci
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Aneb analogicky: pokud zakazes lit do kanalizace toxickej a radioaktivni material fabrikam, je to centralni rizeni jako v lidove demokraticke republice Ciny? :-o
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Hele, ze je produkce rizena poptavkou je korporatne / neoliberalni propaganda. Je to zpetnovazebni system. Je spolurizena poptavkou, stejne jako je spolurizena nabidkou, stejne jako je spolurizena pravnim systemem, technologickymi moznostmi, standardizaci, environmentalnimi faktory, pracovni silou a hromadama dalsich faktoru.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: nezavani ten claim uz trochu centralnim rizenim jako v lidove demokraticke republice ciny?

    Prijde mi to jak hlasat, presto ze se vsichni ucastnime at uz vedome, nebo nevedome na problemu klimatu, pojdme zalovat, ze oni vydelavaj vic :))

    Vzdyt produkce je rizena poptavkou tvl. Lidi chteji nezrizene konzumovat a pak za to vinit nekoho jinyho?

    Takze tem co vydelavaj vic penize sebereme, abychom je kohli vratit lidem, aby mohli ieste vic konzumovat a kricet na ostatni, ze za vsecky jejich problemy muze nekdo jinej?

    Wtf

    Mimoto v oil industry jsou obrovsky investice, tam bez vysoky marze/schopnosti bejt solventni a pripravenej na vsecko mozny pujcku nedostanes.
    TUHO
    TUHO --- ---
    And so the advocates have turned their attention to the enormous profit companies are making. The companies, these advocates say, should cut the price of their product—or else face a windfall profit tax that would take that money and return it to American taxpayers. “We need an offensive narrative: we’re just saying ‘Blame Putin,’ and they’re saying ‘Blame Biden,’” says Ro Khanna, a Democratic representative from California who is chair of the House Oversight Subcommittee on the Environment. “That’s not enough. We need to be saying ‘Blame Big Oil.’”

    On the surface, the pivot to talking about the industry’s profit margin may seem like an unfortunate turn away from the urgent reality of pushing these companies to slow fossil-fuel production. But it cuts to the core of the challenge the oil and gas industry poses to addressing climate change. Profits drove the industry’s climate denial from the beginning; profits are driving investment decisions today. When oil is truly no longer a good investment, its reign will come to an end.

    Black Gold: How to Put an End to Fossil Fuel Dominance | Time
    https://time.com/6175206/black-gold-fossil-fuel-industry/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: (muhaha)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam