• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: kez by to spojili s jejich milion mile lasting battery prohlasenim z minulyho roku. Spalovakum by nadobro odzvonilo jeste pred 2025 :)

    Community energy update v CR - zatim jen na urovni obci a mest jak jsem pochopil, pripadne s nutnou jejich plnou spolupraci, pokud soukromnik chce.

    Od 1.1.2023 zakon na usnadneni sdileni elektriny v ramci sdilenych spolecenstvi, predpokladam SVJ

    Startuje první etapa komunitní energetiky. Svaz moderní energetiky nabízí obcím manuál, jak úspěšně posílit energetickou nezávislost – Svaz moderní energetiky
    https://www.modernienergetika.cz/aktuality/startuje-prvni-etapa-komunitni-energetiky-svaz-moderni-energetiky-nabizi-obcim-manual-jak-uspesne-posilit-energetickou-nezavislost/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    faktaoklimatu.cz
    @faktaoklimatu
    ·
    5h
    Čínská firma CATL (největší světový výrobce baterek do elektroaut) představila baterie, na které budou mít elektromobily dojezd až 1000 km a z 10 na 80 % se mohou dobít za 10 minut!
    PER2
    PER2 --- ---
    t has been widely believed that a 35°C wet-bulb temperature (equal to 95°F at 100% humidity or 115°F at 50% humidity) was the maximum a human could endure before they could no longer adequately regulate their body temperature, which would potentially cause heat stroke or death over a prolonged exposure.

    But in their new study, the researchers found that the actual maximum wet-bulb temperature is lower — about 31°C wet-bulb or 87°F at 100% humidity — even for young, healthy subjects. The temperature for older populations, who are more vulnerable to heat, is likely even lower.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pokud se bavíme konkrétně o případu globálního rozvratu v důsledku klimatické krize, dostupné scénáře ukazují opravdu dramatické dopady. Je nutné brát v úvahu, že na klimatu je závislé světové zemědělství a s ním i dostupnost potravin, dostupnost pitné vody, v některých oblastech může mít klimatická změna katastrofální zdravotní a bezpečnostní důsledky – například úmrtí během vln horka nebo zvýšený výskyt extrémů počasí a požárů. S těmito jevy souvisí i riziko masových přesunů obyvatel, bojů o zdroje a dopadů na světové mocenské uspořádání. V případě klimatického rozpadu se tedy jedná o dopady na člověka skrze základní potřeby, jako jsou potraviny, voda a snesitelná teplota, ale také o související společenské, bezpečnostní a politické krize.

    Jak vypadá vědecká debata o postkolapsních scénářích? Rozhovor se Zuzanou Harmáčkovou – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/06/jak-vypada-vedecka-debata-o-postkolapsnich-scenarich-rozhovor-se-zuzanou-harmackovou/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Environmental Protection Agency’s ability to regulate carbon dioxide and other greenhouse-gas emissions was dealt a massive blow by the US Supreme Court today.

    The US Supreme Court just gutted federal climate policy | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2022/06/30/1055272/supreme-court-climate-policy-epa/
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: navrhuji snížit odpar plovoucí fotovoltaikou, páč jedna rána dvě mouchy

    Btw prý horko a vysoké teploty škodí korálům a četl jsem,nad nimi chtějí rozprašovat vodu atd. Proč je nezastinit tímhle? Je to plovoucí, v případě potřeby to jde odtáhnout bokem, stranou, jinam.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatím se o tom moc nemluví, ale Čína má nahodnocenou populaci o 130M a Nigerie o nízké desítky mega a některé další státy na tom budou podobně. Říká se že letos, nejpozději příští rok překonáme 8 miliard, ale myslím že to bude až v roce 2024, pokud ne až 2025.

    Maximum se kdysi odhadovalo na 11 mld v 2100, pak 9,7 mld v 2060 a teď to vypadá na lehce přes 9 mld v roce 2050
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: ani nemusi jit o ekonomicky bum, staci aby tam prisel "misionar" a namisto "jezis za tebe polozil zivot" rekl "chces mit 5 podvyzivenych deti anebo jedno vysokoskolsky vzdelane, ktere zmeni celou vesnici?"
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: tej porodnosti by som sa zas tak moc nebal, ta klesa umerne tomu jak je na tom zem ekonomicky dobre, staci zabezpecit afrike booming ekonomiku a aj tam pojde ta porodnost dolu :)

    Total Fertility Rate 2022
    https://worldpopulationreview.com/country-rankings/total-fertility-rate
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHEFIK: Jo souhlasim.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: ano, pokud se bavime o CR a budeme chtit udrzet nejakou rozumnou kulturu krajiny, pak je asi na miste si zvykat na pocit dovoze elektriny (muzem fungovat i jako uloziste, abysme se necejtili zas tak bezvyznamny). Pripadne to jadro... coz z bezpecnostniho hlediska asi u nas takovy problem nebude, pokud vyradime vychodni rezimy jako dodavtaele, ale z politicko-korupcniho a budoucich cen elektriny uz si tak jistej nejsem. Plus dostatek vody na chlazeni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: no právě a cesta OZE + dovoz + Temelín (do 2060, možná 2080) sníží ty dovozy ze 60% na 10%
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Nakupujeme a taky je to pekne nahovno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    musíme být samostatní v rámci EU, ne v rámci jednoho státu. A nyní nakupujeme většinu energie (plyn, ropa, uran)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: OK, pokud jsme ochotni energii nakupovat zvenci pak nepotrebujeme principielne zadnou elektrarnu. Ale s timhle smerem nesouhlasim.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: všiml jsem si že hodně operuješ tím "pokud chceme aby ČR byla samostatná" a podobně... ale to nechceme a nepotřebujeme

    Polsko má už dnes 10GW v soláru a 7GW ve větru. Budou stavět 10GW offshore (výhledově 28!) a plánují 6-9GW v jádru (ale to imho nedopadne). Začínají stavět přečerpávačky

    Rakousko také brutálně navyšuje vítr (10TWh ročně)

    a nemluvím o Německu, které po ruském plynovém fiasku akceleruje OZE
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: jak nejde kompenzovat? Pokud bys chtěl ject čistě soláry a baterky přes noc, halt postavíš solárů tolik, aby to stačilo i v zimě, tedy 10x víc, než bys jich potřeboval na pokrytí spotřeby v červenci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě se líbí tyhle dva grafy

    a 2025 se mi budou líbit ještě víc :)

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Hele v tech meritkach o kterych se bavime to takhle neni. Solarni strecha co ma 10kWp ti pojede v lednu v poledne kdy je nizka i stredni oblacnost zaroven na treba 160W. Tohle nejde kompenzovat nicim co ted mame a potencialne jen syntetickym vodikem / methanem. To meritko to proste vymaze.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: co je to za kravinu? Pokud chceš ject čistě na OZE a samostatnost, musíš jenom zajistit, aby v každým okamžiku pokryly spotřebu. Buď je nadimenzuješ tak, aby i nejmenší výkon byl větší, než spotřeba, nebo je namixuješ tak, abys okamžiky s menším výkonem pokryl nějakou odloženou energií, buď v baterkách, přečerpávačkách, nebo nějakým jiným energetickým mediu typu biogas. To není žádná magie, jenom řízení zdrojů.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: To ja nerozporuju ze je to tezke. Ale tohle je jedna z konspiracnich teorii ktere jsem ochoten verit. ;-) A Superphénix je presne ten priklad o kterem mluvim.

    Pred "par" lety by bylo obtizne verit ve fakeove studie fosilniho prumyslu, miliardovy rozpocet na dezinformace a rozmelneni jednoznacnosti informaci, zmateni jazyku, atd.
    Uvedom si komu vsemu by FBR koncept zatnul tipec. Vsem, kompletne vsem. Jinej zpusob vyroby elektriny by nedaval prakticky smysl a jen solar kvuli sve nizke cene (dane rozvojem ktera by bez funkcniho FBR nenastala protoze by na to nikdo nedal ani cent). Vem si ktere vsechny smery by mohli prestat existovat nebo byt zredukovany na procento.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam