• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: kez by to spojili s jejich milion mile lasting battery prohlasenim z minulyho roku. Spalovakum by nadobro odzvonilo jeste pred 2025 :)

    Community energy update v CR - zatim jen na urovni obci a mest jak jsem pochopil, pripadne s nutnou jejich plnou spolupraci, pokud soukromnik chce.

    Od 1.1.2023 zakon na usnadneni sdileni elektriny v ramci sdilenych spolecenstvi, predpokladam SVJ

    Startuje první etapa komunitní energetiky. Svaz moderní energetiky nabízí obcím manuál, jak úspěšně posílit energetickou nezávislost – Svaz moderní energetiky
    https://www.modernienergetika.cz/aktuality/startuje-prvni-etapa-komunitni-energetiky-svaz-moderni-energetiky-nabizi-obcim-manual-jak-uspesne-posilit-energetickou-nezavislost/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    faktaoklimatu.cz
    @faktaoklimatu
    ·
    5h
    Čínská firma CATL (největší světový výrobce baterek do elektroaut) představila baterie, na které budou mít elektromobily dojezd až 1000 km a z 10 na 80 % se mohou dobít za 10 minut!
    PER2
    PER2 --- ---
    t has been widely believed that a 35°C wet-bulb temperature (equal to 95°F at 100% humidity or 115°F at 50% humidity) was the maximum a human could endure before they could no longer adequately regulate their body temperature, which would potentially cause heat stroke or death over a prolonged exposure.

    But in their new study, the researchers found that the actual maximum wet-bulb temperature is lower — about 31°C wet-bulb or 87°F at 100% humidity — even for young, healthy subjects. The temperature for older populations, who are more vulnerable to heat, is likely even lower.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pokud se bavíme konkrétně o případu globálního rozvratu v důsledku klimatické krize, dostupné scénáře ukazují opravdu dramatické dopady. Je nutné brát v úvahu, že na klimatu je závislé světové zemědělství a s ním i dostupnost potravin, dostupnost pitné vody, v některých oblastech může mít klimatická změna katastrofální zdravotní a bezpečnostní důsledky – například úmrtí během vln horka nebo zvýšený výskyt extrémů počasí a požárů. S těmito jevy souvisí i riziko masových přesunů obyvatel, bojů o zdroje a dopadů na světové mocenské uspořádání. V případě klimatického rozpadu se tedy jedná o dopady na člověka skrze základní potřeby, jako jsou potraviny, voda a snesitelná teplota, ale také o související společenské, bezpečnostní a politické krize.

    Jak vypadá vědecká debata o postkolapsních scénářích? Rozhovor se Zuzanou Harmáčkovou – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/06/jak-vypada-vedecka-debata-o-postkolapsnich-scenarich-rozhovor-se-zuzanou-harmackovou/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Environmental Protection Agency’s ability to regulate carbon dioxide and other greenhouse-gas emissions was dealt a massive blow by the US Supreme Court today.

    The US Supreme Court just gutted federal climate policy | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2022/06/30/1055272/supreme-court-climate-policy-epa/
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: navrhuji snížit odpar plovoucí fotovoltaikou, páč jedna rána dvě mouchy

    Btw prý horko a vysoké teploty škodí korálům a četl jsem,nad nimi chtějí rozprašovat vodu atd. Proč je nezastinit tímhle? Je to plovoucí, v případě potřeby to jde odtáhnout bokem, stranou, jinam.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatím se o tom moc nemluví, ale Čína má nahodnocenou populaci o 130M a Nigerie o nízké desítky mega a některé další státy na tom budou podobně. Říká se že letos, nejpozději příští rok překonáme 8 miliard, ale myslím že to bude až v roce 2024, pokud ne až 2025.

    Maximum se kdysi odhadovalo na 11 mld v 2100, pak 9,7 mld v 2060 a teď to vypadá na lehce přes 9 mld v roce 2050
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: ani nemusi jit o ekonomicky bum, staci aby tam prisel "misionar" a namisto "jezis za tebe polozil zivot" rekl "chces mit 5 podvyzivenych deti anebo jedno vysokoskolsky vzdelane, ktere zmeni celou vesnici?"
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: tej porodnosti by som sa zas tak moc nebal, ta klesa umerne tomu jak je na tom zem ekonomicky dobre, staci zabezpecit afrike booming ekonomiku a aj tam pojde ta porodnost dolu :)

    Total Fertility Rate 2022
    https://worldpopulationreview.com/country-rankings/total-fertility-rate
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHEFIK: Jo souhlasim.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: ano, pokud se bavime o CR a budeme chtit udrzet nejakou rozumnou kulturu krajiny, pak je asi na miste si zvykat na pocit dovoze elektriny (muzem fungovat i jako uloziste, abysme se necejtili zas tak bezvyznamny). Pripadne to jadro... coz z bezpecnostniho hlediska asi u nas takovy problem nebude, pokud vyradime vychodni rezimy jako dodavtaele, ale z politicko-korupcniho a budoucich cen elektriny uz si tak jistej nejsem. Plus dostatek vody na chlazeni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: no právě a cesta OZE + dovoz + Temelín (do 2060, možná 2080) sníží ty dovozy ze 60% na 10%
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Nakupujeme a taky je to pekne nahovno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    musíme být samostatní v rámci EU, ne v rámci jednoho státu. A nyní nakupujeme většinu energie (plyn, ropa, uran)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: OK, pokud jsme ochotni energii nakupovat zvenci pak nepotrebujeme principielne zadnou elektrarnu. Ale s timhle smerem nesouhlasim.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: všiml jsem si že hodně operuješ tím "pokud chceme aby ČR byla samostatná" a podobně... ale to nechceme a nepotřebujeme

    Polsko má už dnes 10GW v soláru a 7GW ve větru. Budou stavět 10GW offshore (výhledově 28!) a plánují 6-9GW v jádru (ale to imho nedopadne). Začínají stavět přečerpávačky

    Rakousko také brutálně navyšuje vítr (10TWh ročně)

    a nemluvím o Německu, které po ruském plynovém fiasku akceleruje OZE
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: jak nejde kompenzovat? Pokud bys chtěl ject čistě soláry a baterky přes noc, halt postavíš solárů tolik, aby to stačilo i v zimě, tedy 10x víc, než bys jich potřeboval na pokrytí spotřeby v červenci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě se líbí tyhle dva grafy

    a 2025 se mi budou líbit ještě víc :)

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Hele v tech meritkach o kterych se bavime to takhle neni. Solarni strecha co ma 10kWp ti pojede v lednu v poledne kdy je nizka i stredni oblacnost zaroven na treba 160W. Tohle nejde kompenzovat nicim co ted mame a potencialne jen syntetickym vodikem / methanem. To meritko to proste vymaze.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: co je to za kravinu? Pokud chceš ject čistě na OZE a samostatnost, musíš jenom zajistit, aby v každým okamžiku pokryly spotřebu. Buď je nadimenzuješ tak, aby i nejmenší výkon byl větší, než spotřeba, nebo je namixuješ tak, abys okamžiky s menším výkonem pokryl nějakou odloženou energií, buď v baterkách, přečerpávačkách, nebo nějakým jiným energetickým mediu typu biogas. To není žádná magie, jenom řízení zdrojů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam