DNF: :)
Fajn. Az se oprostis od emoci a dojmu (ze ja branim zachrane klimatu a mlady by to beze me uz asi vyresili), rad se posunu v diskuzi s argumenty. Nesnazim se udrzet 100% stavajiciho systemu, vim ze ma spoustu nedostatku, ale jsou duvody proc vznikl a proc je jaky je, cimz sam o sobe spoustu predchozich nedostatku odstranil. A to se snazim v diskuzi vysvetlovat. Muzes to brat, ze system branim, ale pokud nekdo prijde s lepsim resenim, ktere bude stat na realnych zakladech, rad ho prijmu.
Na prikladu, v demokracii a kapitalismu mame velky posun svobody a rovnomernejsiho rozdeleni bohatstvi od feudalismu. Proto mi vadi jen kricet, ze se nekomu neco nelibi a muze za to celej system (ne jeho individualni cast), kdyz si separuje a adresuje individualni problem, ale nevidi kontext toho co a proc bylo vybudovano. Tezsi je porozumet sirsimu kontextu a nastavit lip. Protoze to rozbiti komplet vseho by nakonec mohlo zpusobit horsi problemy a z klimatu nevyresit vubec nic. Ale ok, beru si feedback, ze moc tlacim na pilu.
Btw nejsem vubec tak starej, jak si tu nekteri mysli :)
YMLADRIS: to uz polemizujeme, jestli je lepsi zit v nevedomosti s elektrodou na dopaminovym receptoru, nebo se protloukat nelehkym zivotem, kde musime celit vecem jako globalni oteplovani a svetovym valkam. Na tohle tema je spousta filmu od 1984 pres pilulky v matrixu, tak asi neni potreba dal rozvadet.
Za me je dulezite ne to neprekracovani hranic, ale uvedomneni si, proc tam jsou. Protoze ten kontext hranic je nastaveny vuci nejakemu problemu, ktery muze zitra pominout. Pokud nasledujes hranice bez uvedomneni jejich vyznamu, stavas nesvobodnym, coz povede nevyhnutelne dalsim problemum - socialnim, kulturnim, financnim etc. Jeden vyresis totalitou, 10 dalsich, dost mozna vaznejsich se ti objevi.