• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘The new normal’: how Europe is being hit by a climate-driven drought crisis | Drought | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/08/the-new-normal-how-europe-is-being-hit-by-a-climate-driven-drought-crisis
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: varena ryba, dobra ryba
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a ted si predstav, ze ti netahne na 50, ale je ti 15. myslis, ze bys rikal tyhle veci?
    PER2
    PER2 --- ---
    time to die, human scum

    Over half of known human pathogenic diseases can be aggravated by climate change | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-022-01426-1
    PER2
    PER2 --- ---
    fried fish, because fuck you fish

    France tweaks rules to keep nuclear plants running during heatwave | Reuters
    https://www.reuters.com/world/europe/frances-asn-nuclear-regulator-adapts-hot-water-discharge-rules-light-heatwave-2022-08-08/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: no ale nekam kulturni spolecnost konverguje a z nejakeho duvodu (bezpeci, zajisteni, kontrola nad svym vlastnim zivotem) lide preferuji tu 'svobodu' reprezentovanou demokracii, (kde se pro jistotu stridaj vsichni a casto na vladnoucich pozicich) nad nesvobodou. Alespon ti vzdelani ten svobodnejsi pristup vic podporuji, coz samo o sobe uz neco vypovida. Samozrejme i krecek v kleci muze byt stastny, zvlast kdyz se tam narodi a nekdo mu porad hazi mrkvicku. Pevne verim, ze i spousta homo sapiens by byla stastna tady:
    [YMLADRIS @ Klimaticka zmena // Městský soud v Prze: postup ministerstev vůči změně klimatu je nezákonný]

    Otazkou taky je, jestli neni pro zivotni prostredi vic skodliva nesvoboda, viz zkusenost s nasim komunismem.

    A i kdyz nastoupi "moudry a osviceny vladce" (a ze kandidatu v cechach je), jak dlouho vydrzi a kdo bude po nem? A kdo bude tyto vladce kontrolovat, kdyz budou mit ultimatni pravo zakrocit ve jmenu klimatu?

    Treba takova repka podporuje biodiverzitu motyle. Vic nepotrebujes. Naveky :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: mela jsem na mysli delsi timeframe nez do 2100 a mela to byt analogie, ze lidska civilizace po obdobi svobody (anarchie) byla vic totalitni, dlouho, ale pak se to uvolnilo (lidska prava), takze neni to tak, ze nesvoboda jak jednou zacne je treba "z principu navzdy". predstavuju si, ze jsou to spis takove vlny svobody a nesvobody dle okolnosti
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to uz asi odbocujem dal od klimatu, ale uplne bych nesrovnaval otroctvi, kde si je zalletena nesvoboda jinyho se svobodou treba vyrabet treba spalovaci motory a rozhodovat se, do ceho moje penzijni fondy budou investovat.

    V historii otrokarstvi se zas tolik nevyznam, ale myslim ze nastali daleko po prichodu zemedelstvi, tykalo se lidi z kolonii, tedy ne vsech obcanu. Otrokarstvi ani samo neskoncili diky mechanizaci a bylo vykoupeny krvi.

    Totalitni rezim si predstavuju vic jako rusko, nebo severni koreu. Kde vudce v ramci zachrany planety muze vse a neni nikoho, kdy by to mohl zpochybnit, nebo se zapojit do diskuze. A to ani 2100, pac tenhle problem bude vzdycky aktualni.

    YMLADRIS: tam se prevadi vlastnictvi :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dobry vedet

    New research shows that rainwater in most locations on Earth contains levels of chemicals that "greatly exceed" safety levels.

    Pollution: 'Forever chemicals' in rainwater exceed safe levels - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-62391069
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    komunismus nejhrubsiho zrna

    Delaware will give free solar panels to low-income residents | The new pilot program will also cover 70 percent of rooftop solar costs for moderate-income participants.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: pálení pneumatik je na mě vyšší level dekadence, to lidem celkem vadilo už i předtím, než řešili, že to má emisní stopu :-)

    celá ta věc, jak kapitál "plánuje", když každý spekuluje jen na krátkodobý zisk, je vůbec zajímavá a samozřejmě to připomíná samoorganizující se systémy, kterých příroda plná. Jak je možné, že se bez státního plánování realkizují projekty s životností a návratností desítek let? Inu, rychlého zisku je možné dosáhnout i spekulací na to, že si celý projekt, zatím třeba zdaleka nezaplacený, koupí jiný spekulant, který to opět neplánuje držet celých deset let, ale prostě jen sází na růst trhu v daném oboru, apod. Paradoxně takto čistě spekulativně může vzniknout dlouhodobější hodnota, než by naplánoval sebedůslednější "plánovač"... i když to samozřejmě má své limity, ale třeba u nemovitostí to v řadě období celkem fungovalo (a v jiných zase ne, ale to je fuk).

    já samozřejmě nevěřím, že ty negativní externality je schopen úplně bez zásahu vyřešit trh, ale podle mě panuje celkové nepochopení podstaty zisku a ekonomických uživatelů. Bohužel ale ekonomika se momentálně nachází skutečně v té fázi, že vyšší prostředky vynaložené na boj s klimatickou krizí povedou k tomu, že si tak či onak angažované osoby koupí více letenek na další klimatický summit :-) Mladší aktivisté si ale marnost tohohle směru vývoje uvědomují, ostatně Gréta se tím proslavila.

    obecně úpadková fáze jakéhokoliv trhu většinou řeší jen maximalizaci produkce a ořezávání nákladů, což vede ke koncům typu "vyrobíme to v Číně pomocí levné pracovní síly a energie z uhlí a použijeme emisní limity k likvidaci místní konkurence". no ale kromě toho je možné přijít s diverzifikací nabídky a uspokojení úplně nových forem poptávky. Podle mě zrovna na cestách na dovolenou a na dovolených by lidé často dali přednost jiné variantě, než doletět letadlem do betonového hotelu... ale ty alternativy neexistují nebo jim chybí marketing. Ale přitom by existence alternativ neznamenala nerůst, ale spíš rozbití monokultury.... samotné rozbití poptávky po masových zážitcích by mělo vést k poklesu investic do odpovídající nabídky. A větší individualismus by vedl ke snížení poptávky po masových zážitcích taky...snad...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mela jsem ve feedu. chtel by nekdo nahrubo zkritizovat, zda opravdu takto mala zahrada uzivi rodinu? je to mineno v mirnem pasmu? chapu ze jsem asi uz docela off topic SCHWEPZ

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: to si nemyslim. historicky se po vynalezu zemedelstvi vynalezlo otrokarstvi, pak to jelo celkem dlouho, ale kdyz se vynalezly stroje, prestala byt tato totalita potreba. neni duvod proc by po stabilizaci "koblihy" nemohla byt zase velka individualni svoboda. citis jako totalitu ze nemuzes vlastnit otroky, nebo zabit koho te napadne? v koblize by jsi proste nemohl exploatovat ekosystem a asi (to prave nevim) bys musel nejak participovat na tom, ze lide netrpi hladem atd. (asi to neberes, ze dane jsou totalita).

    ale jak udelat ten prechod rychle, to fakt nevim. spis se navzajem povrazdime
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: souhlas. Jde o inteligentni smerovani kapitalu. Investice do recyklacni linky bude mit za nasledek udrzitelnejsi rust nez palit novy pneumatiky na koncertech.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: myslim, ze si dokonale vystihla problem klimatu :)

    Pokud bychom chteli hned, pujde o totalitu a bude to totalita na veky, pac se z lidi stanou jeste vetsi ovce.

    Na long run a v zajmu budoucich zachovani svobod je lepsi nechat lidi tema katastrofama projit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: myslím, že oblíbenou teorii "rozbijte okno, poroste DPH" (kterou bych čekal, že první vymyslel o já vím, Zénon z Eleje?) už ekonomové vyvrátili dávno. Samozřejmě, že DPH neporoste, protože prostředky, které je nutné vynaložit k opravě okna by byly vynaložené jinak.

    Takže ne, klimatická krize neznamená růst HDP, stejně požáry v Hřensku nevedou k růstu HDP, protože hasičům lidé vozí doma upčečené buchty. Je to nepochopení toho, co HDP vlastně představuje (ona ale ekonomika je dost složitá k pochopení celkově... jak tu zaznělo u ekosystémů, i ekonomické systémy se chovají občas dost nelineárně, a to bez ohledu na to, jak moc se je kdo snaží "plánovat" - ostatně, samotný pojem nelinearita znamená, že lineární extrapolace a tedy plánování je vlastně nemožné, a je možná nějaká interakce pouze v reálném čase)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: no vidím to podobně. růst ekonomiky je v podstatě růst čísel - a ke zdvojnásobení velikosti čísla potřebuju ve dvojkové soustavě jeden jediný bit, takže i exponenciální růst si vlastně dokážu slušně zlogaritmovat :-) Růst jako růst informační komplexity je podle mě zvládnutelný...

    Kritici růstu mají většinou na mysli růst absolutních hodnot materiální a energetické produkce, což je jeden z aspektů, ale liší se od růstu ekonomického nebo i od těch inovací. Nákladné enviromentální inovace jsou z hlediska ekonomiky jednoznačně růst, ale aktivisté nějak požadují, aby se to započítávalo do nerůstu... nebo spíš místo inovované ekonomiky nechtějí ekonomiku žádnou... ale to zkrátka nebude fungovat (i na servisování jízdního kola potřebuju spoustu náhradních dílů).

    Dovedu si představit aspekty "nerůstu" např. tak, že dosáhneme nějaké délky dálniční sítě, kterou prohlásíme za finální a další dálnice už nebudeme chtít (dokonce i dálnice pro elektromobily budou zdrojem hluku a představují zábor zemědělské půdy a vlastně nikdo myslím nechce bydlet v koridoru tak cca do 2 km od dálnice a neraději tak 5 km od dálnice... takže to konverguje k nějaké finální hustotě sítě). Ale velkým paradoxem je, že vzhledem k životnosti dálniční konstrukce vlastně v momentě dosažení "nerůstu" dálniční sítě bude neustále potřeba opravovat, co já vím, v podmínkách ČR odhadem tak 100 km dálnic každý rok! Což bude docela ekonomicky náročné... a nakonec i energeticky a jinak.

    Obecně je ten "nerůst" spíš kontroverzní pojem, který má připoutat pozornost. Inovace jsou samozřejmě forma růstu. A bez inovací jsme tak jako tak v háji, protože stávající řešení zkrátka nejde extrapolovat donekonečna.

    Dovedu si jako prvek "nerůstu" představit tu sdílenou ekonomiku - např. že nebudu nějaký dopravní prostředek vlastnit, ale pronajmu si ho on-demand, takže produkce klesne, aniž by mi jakkoliv kesla kvalita života (ba právě naopak, protože nebudu muset řešit servis, apod. a budu to čerpat celé jako službu pro blbé). Takže v tomhle )ohledu by mohlo dojít k poklesu určitých kvantitativních čísel (celková produkce) ale pořád tam bude růst ekonomiky (protože bude snaha na novém modelu vydělat víc, než předtím, tedy si budu muset i víc vydělat, abych na služby sdílené ekonomiky měl, apod.)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: je to neco v tom smyslu jako ze katastrofalni povodne jsou rust HDP, protoze se proste konaji nejake aktivity v ekonomice (obnovovani zniceneho)?

    to mi nevadi, ze aktivita = rust. chapu ten point te koblihy, ze podstatne je zastropovat vyuzivani tech zdroju, respektovat ty planetary boundaries. tj nerust ve smyslu ze nesmerujes k totalni acidifikaci oceanu atd, pohybujes se v nejakych mezich. Neco jako kdybys mel statek nebo kosmickou lod a chtel jsi to udrzet regenerativni, né to exploitovat a zlikvidovat.

    pokud udrzis regenerativni kolobeh ekosystemu a v ramci toho se ti dari naplnovat ty potreby ktery jsou na vnitrni strane koblihy, takze mas socialni smir, tak to je dobra vec. je to naprosto logicky. neda se udelat nic jinyho.

    ja jenom nevim, jak se to v homo sapiens muze udelat. napada me jen cinska totalita. to nemyslim jako vysmech

    je to jako "svetovy mir". kdo by to nechtel. jenze jak se to da udelat? kdyz situace se bude zhorsovat a konfliktu bude rapidne pribyvat

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: účast je placená.

    Ale nerozumím co brání agentům od Babiše účastníkům vysvětlit, že agrolesnictvi je nesmysl zatímco on jim postaví parkoviště. Ve sněmovně bojuje několik bohatých klik proti sobě. V občanském shromáždění bojují bohaté lobby proti obyčejným náhodně vybraným lidem, kterým můžou slíbit různé benefity. Opět - neshazuju, nechápu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ty obcansky shromazdeni z pohledu podplaceni mi prijdou optimalnejsi, pac pokud podplatis, je to problem jen lokalne a lide, co se neucastnili rozhodnuti nesou svoji vinu tim, ze se neucastnili rozhodnuti. Prenasi to zodpovednost dolu, coz je vzdycky lepsi, protoze lokalni lide maji vetsi vztah i informovanost o kontextu a meli by tedy delat 'spravnejsi' rozhodnuti (tohle samozrejme nejde generalizovat na 100% pripadu).

    Jenze, prenaseni odpovednosti dolu take znamena vic prace dole. Nejsem si jistej, jestli by na to meli vsichni znalostne (coz pri lokalnim rozhodovani asi ani tolik nevadi, ale pro strategicke 10-30 let rozhodnuti je to zadouci), ale hlavne casove.

    V zemich s nizsim zivotnim standardem nebyva cas na rozdavani. Pak by se to mohlo zvrhavat v serii spatnych rozhodnuti kvuli neucasti... treba jako neschopnost splacet uver pristich 50 let...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam