• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: 47*28, jeden čtvereček jsou tři stopy, máš to napsaný na baráku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Moc realisticky mi to neprijde. Velmi zhruba je to neco jako 20x10 m.

    Obecne, funkcni zemedelsky koncept (nemyslim nejake permakulturni halucinace) pocita (a u malych, ucinne obhospodarovavanych celku to plati o to vice) s cca 5 tun psenice/ekvivalent na hektar. Z toho muzes vyjit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: a beznou ekologii (nemuzes vypoustet splasky do reky, nemuzes mit auto bez katalyzatoru, ...), kterou lidi museji dodrzovat i kdyz nevi proc, vnimas totalitne?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    YMLADRIS: Jednou jsem se o tom bavil s tchánem, který je agronom. Říkal, že na úplnou soběstačnost potřebuješ minimálně deset hektarů. A samozřejmě přesně vědět, co dělat a mít dost odhodlání a dost pevné zdraví to odpracovat. Sám má zahrádku skoro stejně velkou jako tenhle obrázek, plus pole a soběstačný není.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DNF: :)

    Fajn. Az se oprostis od emoci a dojmu (ze ja branim zachrane klimatu a mlady by to beze me uz asi vyresili), rad se posunu v diskuzi s argumenty. Nesnazim se udrzet 100% stavajiciho systemu, vim ze ma spoustu nedostatku, ale jsou duvody proc vznikl a proc je jaky je, cimz sam o sobe spoustu predchozich nedostatku odstranil. A to se snazim v diskuzi vysvetlovat. Muzes to brat, ze system branim, ale pokud nekdo prijde s lepsim resenim, ktere bude stat na realnych zakladech, rad ho prijmu.

    Na prikladu, v demokracii a kapitalismu mame velky posun svobody a rovnomernejsiho rozdeleni bohatstvi od feudalismu. Proto mi vadi jen kricet, ze se nekomu neco nelibi a muze za to celej system (ne jeho individualni cast), kdyz si separuje a adresuje individualni problem, ale nevidi kontext toho co a proc bylo vybudovano. Tezsi je porozumet sirsimu kontextu a nastavit lip. Protoze to rozbiti komplet vseho by nakonec mohlo zpusobit horsi problemy a z klimatu nevyresit vubec nic. Ale ok, beru si feedback, ze moc tlacim na pilu.

    Btw nejsem vubec tak starej, jak si tu nekteri mysli :)

    YMLADRIS: to uz polemizujeme, jestli je lepsi zit v nevedomosti s elektrodou na dopaminovym receptoru, nebo se protloukat nelehkym zivotem, kde musime celit vecem jako globalni oteplovani a svetovym valkam. Na tohle tema je spousta filmu od 1984 pres pilulky v matrixu, tak asi neni potreba dal rozvadet.

    Za me je dulezite ne to neprekracovani hranic, ale uvedomneni si, proc tam jsou. Protoze ten kontext hranic je nastaveny vuci nejakemu problemu, ktery muze zitra pominout. Pokud nasledujes hranice bez uvedomneni jejich vyznamu, stavas nesvobodnym, coz povede nevyhnutelne dalsim problemum - socialnim, kulturnim, financnim etc. Jeden vyresis totalitou, 10 dalsich, dost mozna vaznejsich se ti objevi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: radeji se ujistim. predstav si paralelni casovou linii, kde v US nebyla ropa, takze uz davno masivne najeli na OZE a kdyz se ve 20. stoleti vsimlo ze se zhorsuje sklenikovy efekt, tak prosadili voensky dekarbonizaci po celem svete, protoze jim to dalo byznysove prilezitosti. podobne ty dalsi planetarni boundaries = nebyly zadny merchans of doubt, kteri by tvrdili ze to ci ono se nedeje, a proste postupne jak vedci prichazeli s vypoctem planetary boundaries, tak se na to reagovalo, podobne jako v nasi timeline se reagovalo na freony a DDT.

    byla by vseobecne sdilena hodnota, ze je dulezite prosazovat praktiky, ktere naplnuji materialove potreby lidi (vnitrni strana koblihy), ale neprekracuji kapacitu ekosystemu (vnejsi strana).

    pouze minoritni skupiny by hlasaly nazor, ze napr. zlikvidovat biodiverzitu nicemu neprekazi; lidi by je vnimali jako podobne cvoky, kteri by hlasali ze kontrola jadernych elektraren je zbytecna...

    a ted ten dotaz: to, ze by te system nutit zit v tech parametrech koblihy, by ti pripadalo jako totalita? anebo kdyby ses do toho narodil, bral bys to jako fakt.

    kdyz se te tvoje 15 lete decko zepta, Otce, udelal jsem si online kurz z earth sciences a pochopil jsem planetary boundaries. Odpovis mu Neni spravne nutit lidi neprekracovat ty hranice, protoze by je to nastvalo, takze bys je musel nutit nasilim. Coz je spatny. Ja hlasuju doufat, ze lidi se omezi dobrovolne. Snad se to stihne.

    rozumim tomu dobre?
    DNF
    DNF --- ---
    SHEFIK: to si myslis ty, ale realne tim, ze se snazis udrzet stavajici system (a to je to, co tady v ruznych obmnenach pises) kazis budouci obyvatelny svet pro ty mlady. Takze sup do penalu, mladejm bude lip - nebudou si muset nechat nakecavat lzi o tom jak maji zit od sedumdesatiletejch stariku u kormidla. To je cely, nic proti starejm, krome toho, ze budoucnost zkurvili oni pro vlastni prospech.

    Pristi totalita bude korporatni - a bude uplne stejna totalita jak byla ta komunisticka, kde budou delat jen to, co se jim rekne - nebo zit na okraji vseho. jen to bude takovy nalestenejsi. Tenhle proces davno bezi, chudy jsou chudsi, stredni trida se posunuje mezi chudinu, a bohati jsou bohatsi.

    Do penalu, rikam!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tomuto bych chtěla věřit já - start-upy jako věda v praxi, že to osloví postupně hodně lidí, kteří chtějí "něco dělat" a některé záležitosti se pohnou

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ja mladejm v ceste nebranim. Ale jestli je/byl muj program irelevantni s nimi rad proberu za 30 let jejich produktivniho snazeni
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: konec starejch a irelevantnich programu :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: a jak presne bych jim ja v penalu pomohl?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: to je o tom co chtej o hodne mladsi lidi, napr. penal pro tebe :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: je to trochu jinak ,) jedna se o brutalni mezigeneracni spor
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: je to trochu jinak... když chceš společnost organizovat na jiné bázi, než je dobrovolnost, tak se musíš připravit na to, že vynucování represivních opatření bude mít samo o sobě nějakou režii.

    Industrializované fašistické a komunistické (dnes už teda najisto víme, že ruská varianta komunismu zrovna moc "levicová" nebyla, když vidíme, jak potom prošla postupnou evolucí v současný v podstatě vojensko-nacionalistický režim) režimy tohle moc dobře vědí a zahrnují do svých představ společnosti právě ten růst v klasickém smyslu, kdy dokopeš lidi do práce a tím vypěstuješ nakonec nějaký silný vojensko-průmyslový režim. Ten ale právě má ty enviromentální negativní externality, které nakonec konvergují v emise skleníkových plynů a globální oteplování...

    V podstatě celá představa "ekoterorismu" je protimluv, protože nejsilnější nástroj, kterým můžeš s nízkou enviromentální stopou vynucovat nějaká pravidla, je akorát tak hodně silný klacek. Když budeš chtít zorganizovat nějaké "ekomilice", tak by nesměly na rozdíl od, co já vím, islámského státu nebo čeho, ani zrekvírovat a používat nějaké auto, protože by ho správně tím klackem měly tak akorát rozmlátit...

    Zkrátka to není vůbec jednoduché. Nejlepší šancí je skutečně udělat z toho náboženství, protože ta se vyznačují nízkou režií, proti systémům které manipulují jinak, než psychologicky (například církvi se odváděl desátek, zatímco robota byla cca 1/6 pracovní doby, tedy 16% zdanění... proti dnešní výši odvodů to bylo překvapivě mlálo). Náboženství bude ale zase mít problém pružně reagovat na nově objevené postupy... je teda pravda, že v případě kolapsu společnosti by se toho už moc nového neobjevilo...

    Konzum je ovšem sám o sobě taky náboženstvím - bez masivního šíření memů propagujících konzum by se na něj lidi taky vykašlali. Takže se hledá jakási "nová rovnováha propagandy/reklamy" - stávající stav je nestabilní...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ze bych v 15ti radsi totalitu? Tak jasne, v 15ti nejsou zkusenosti s tim, kam az tyhle rezimy muzou zajit... ale urcite to nerikam, protoze se chystam do penalu a je mi jedno co bude :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘The new normal’: how Europe is being hit by a climate-driven drought crisis | Drought | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/08/the-new-normal-how-europe-is-being-hit-by-a-climate-driven-drought-crisis
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: varena ryba, dobra ryba
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a ted si predstav, ze ti netahne na 50, ale je ti 15. myslis, ze bys rikal tyhle veci?
    PER2
    PER2 --- ---
    time to die, human scum

    Over half of known human pathogenic diseases can be aggravated by climate change | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-022-01426-1
    PER2
    PER2 --- ---
    fried fish, because fuck you fish

    France tweaks rules to keep nuclear plants running during heatwave | Reuters
    https://www.reuters.com/world/europe/frances-asn-nuclear-regulator-adapts-hot-water-discharge-rules-light-heatwave-2022-08-08/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: no ale nekam kulturni spolecnost konverguje a z nejakeho duvodu (bezpeci, zajisteni, kontrola nad svym vlastnim zivotem) lide preferuji tu 'svobodu' reprezentovanou demokracii, (kde se pro jistotu stridaj vsichni a casto na vladnoucich pozicich) nad nesvobodou. Alespon ti vzdelani ten svobodnejsi pristup vic podporuji, coz samo o sobe uz neco vypovida. Samozrejme i krecek v kleci muze byt stastny, zvlast kdyz se tam narodi a nekdo mu porad hazi mrkvicku. Pevne verim, ze i spousta homo sapiens by byla stastna tady:
    [YMLADRIS @ Klimaticka zmena // Městský soud v Prze: postup ministerstev vůči změně klimatu je nezákonný]

    Otazkou taky je, jestli neni pro zivotni prostredi vic skodliva nesvoboda, viz zkusenost s nasim komunismem.

    A i kdyz nastoupi "moudry a osviceny vladce" (a ze kandidatu v cechach je), jak dlouho vydrzi a kdo bude po nem? A kdo bude tyto vladce kontrolovat, kdyz budou mit ultimatni pravo zakrocit ve jmenu klimatu?

    Treba takova repka podporuje biodiverzitu motyle. Vic nepotrebujes. Naveky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam