MATT: v podstatě řešení jsou jednak vysoké technologie (ale těch je málo a ne všechny jsou ready nebo škálovatelné), jednak nějaké "přirozené technologie", biotechnologie, nebo jak to nazvat, což zahrnuje i kulturní krajinu (lesy) a zásahy typu že někam nameleme nějaký vápenec, necháme nějaká zvířata něco spásat nebo je naopak nebudeme někde chovat apod. a nakonec sociální změny. Nějaká jiná kategorie mi už nenapadá, protože veškerá politická opatření jsou jenom o tom, jestli k těmhle třem skupinám opatření někoho donutíme pohrůžkou klackem (různé tloušt'ky, apod.) nebo namotivujeme skrze soft power (různé pobídky, dotace).
A navíc ještě tyhle tři skupiny opatření samy o sobě nestačí k tomu, aby se všechno nějak zázračně revertlo... nejvíc v co můžeme doufat je to, že se to už moc nezhorší....
1) Vysoké technologie: no, tady to jde shrnout jednoduše jako "příliš málo a příliš pozdě". Stejně bych to nevzdával, protože to může souviset s bodem 3) - vybraný hi-tech by v nějaké synergii se sociální změnou mohl mít dopad. Ale bez té změny to moc neřeší (např. prostá náhrada všech aut elektromobily situaci až tak moc nezlepší, apod., nové bezemisní zdroje energie, pokud nedojde k zásadním změnám ve struktuře spotřeby a globálního obchodu to taky nezachrání, apod.)
2) "biotechnologie": tady pořád věřím na věci typu masivní zalesnění, zastavení odlesn'ování, apod. Samozřejmě, že nám ve vyspělém světě se zdá, že to jde ze dne na den, ale stejně tak si můžou rozvojové země říkat, že bychom se ze dne na den mohli obejít bez soukromých tryskáčů a SUV, takže pořád je potenciál tohohle závislý ma bodu 3)
3) no a sociální změna může znamenat spoustu věcí... já sám třeba mám rezervy, protože žiju ve městě, nejsem vegan, snažím se jezdit na kole, ale ne výhradně, nevzdal jsem se cestování, apod. Uhlíkovou stopu má každé použití internetu- i blbé prohledávání Googlu, natož pak hraní si s umělými inteligencemi, co kreslí obrázky, apod. Lidi, co sociální změnu okázale odmítají, jsou v podstatě nejmenší problém, protože podstatné bude, co velká spousta lidí skutečně udělá - ne to, co o tom pár blbců bude žvanit. Každopádně, jednotlivec sám o sobě má malý dopad, takže roli bude hrát spíš to, jak dokáže kdo strhnout ostatní: bud' na dobrovolné bázi, že pude příkladem a ukáže něco, co se fakt dá a má dopad - a nebo skrze regulaci (ta nemusí být zdaleka jen státní: velký dopad má třeba to, co firmy prostě nařídí svým zaměstnancům, ovšem zase pokud někdo něco udělá jen z donucení a za svojí mzdu ve volném čase pak udělá vše postaru.... tak se taky nikam nehnem)