• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: mne zatim tenhle druh podzimu vyhovuje :) (20 stupnu, slunicko, pasivni solarni zisky oknama)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    paliativni vychova .)

    Cesta za štěstím | Albatrosmedia.cz
    https://www.albatrosmedia.cz/tituly/82869092/cesta-za-stestim/

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Výhled počasí na zimu nepotěší. Obnovitelné zdroje si moc neškrtnou - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zima-za-krize-zrejme-chladnejsi-nastinila-sefka-evropskeho-meteorologickeho-sdruzeni-40410353

    no neviem ci bude chladnejsia, ak sa u nas udrzi tuto zimu sneh aspon 3 dni v kuse, tak im dam za pravdu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimatická změna je problémem i pro armády. Mění strategické prostředí, říká expert z NATO | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/klimaticka-zmena-armada-nato-ruehle-ukrajina_2210080700_kac
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Zamouřil
    Rád bych vám představil projekt https://klimapedia.cz/, což je diplomová práce Alexandra Zamouřilová (v oboru mediální ilustrace). Vyšli jsme z klimatické výstavy, kterou jsme vytvořili před rokem a rozšířili jsme to o více informací a obrázků, já jsem psal text, Alex dělala zbytek. Cílem bylo nastínit srozumitelně základy problematiky změny klimatu a transformace, nejsou tam uvedené zdroje ani skoro žádná čísla, je to spíš zaměřené na vysvětlení a na uměleckou stránku. Všechny materiály (obrázky i text) jsou volně k použití. Pokud se vám to bude líbit, budeme rádi za sdílení, ať se to k někomu dostane, což je ostatně pointa té práce. Díky!

    Úvod - klimapedia.cz
    https://klimapedia.cz/
    TUHO
    TUHO --- ---
    In this essay, we will discuss a novel macroeconomic theory in relation to engendering a decolonial degrowth transformation, i.e. Modern Monetary Theory (also known as MMT). We hereby tap into a broader ongoing discussion on how to pay for a social ecological transformation when rich nations aren’t able to grow anymore.

    Degrowth, Decolonization and Modern Monetary Theory - Resilience
    https://www.resilience.org/stories/2022-10-07/degrowth-decolonization-and-modern-monetary-theory/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed #chaos

    To bude jeste prekvapeni, zmen a mrzeni

    Winds of Change Drive "Alarming" Rate of Ocean Warming - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/10/07/winds-of-change-drive-alarming-rate-of-ocean-warming/

    Researchers from UNSW Sydney say changes to strong, large-scale wind patterns are causing western boundary currents in the Southern Hemisphere to rapidly warm — transforming weather and habitats across the world.

    The western boundary currents of the ocean — which includes the East Australian Current — transport large amounts of heat towards Earth’s poles. These currents are crucial in moderating global coastal climates. In the past few decades, their poleward extension regions have warmed two to three times hotter than the global average, creating ocean “hotspots” — but no one knew why these regions were warming so fast.
    ...
    These changes are leading to a redistribution of heat, dissolved gases and nutrients across the world,” Dr Li said. “Which is changing local weather patterns and marine ecosystems.”
    TUHO
    TUHO --- ---
    teosku nahled do problematiky novy generace modelu a s tim, ze jejich cast ukazuje vyrazne vyssi klima sensitivitu (dobra zprava: podle vseho tak vysoka swnzitivita neni)

    “In the most recent round of modelling, CMIP6, a subset of about 20% of the climate models have very high climate sensitivity, whereby doubling CO2 concentrations would lead to 5 or more degrees Celsius increases,” explains Hausfather, who is lead author of the piece.

    “We now have a conflicting situation. On the one hand, the new generation of models with this very hot subset is sort of pushing the overall average up. Yet, at the same time, there is broad scientific evidence that climate sensitivity can be narrowed down. Some of these very high sensitivity values of about 5 degrees Celsius, and the very low sensitivity values of below 2 degrees are, basically, highly unlikely,” says Hausfather.

    In recent studies, the “hot models” have even been shown to be ineffective at reproducing past temperatures, a common method used to test their reliability and accuracy. This has cast further doubt on the model democracy approach, whereby all models are given equal weighting when establishing future warming parameters.

    The “Hot Model” Problem: From Democracy to Meritocracy - Foresight
    https://www.climateforesight.eu/articles/the-hot-model-problem/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Eurobarometr

    TUHO
    TUHO --- ---
    Pomalu zaviram serii textu o klimaticko-dezinformacnim hnuti. Predposledni text je imho tak pro pochopeni celyho toho fuckupu nejdulezitejsi - popisuje historii a kontextu vzniku site organizaci, ktere se angazuji v anti-environmentalnim aktivismu. Kde a proc se vzali Cato Institute, The Heartland, The Heritage Foundation a dalsi oblibene zdroje mistniho klimaskeptickeho hnuti...

    Komnaty ozvěn, klimatická krize a pravicová revoluce – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/10/komnaty-ozven-klimaticka-krize-a-pravicova-revoluce/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    Asi bude jeste hur, nez bude lip...

    Polské domácnosti jsou bez uhlí. Lidé tam začínají spalovat nejrůznější odpady - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/polsko-uhli-odpady-krize-vytapeni-znecisteni-ovzdusi.A221006_110017_eko-zahranicni_jla

    V této topné sezoně je to tak zlé, že snad každý den cítím ve vzduchu hořící odpadky. Málokdy jde o normální palivo. Je děsivé pomyslet na to, co se stane, až se opravdu ochladí,“ řekla agentuře Bloomberg pětatřicetiletá Paulina Mroczkowská, která žije se třemi dětmi na severním okraji Varšavy.

    ...

    Polské zkušenosti se smogem sice nejsou v posledních letech tak velké jako třeba v Bosně a Hercegovině, i tak se ale tato země kvůli svému vztahu k uhlí od ostatních členských zemí EU značně odlišuje. Země s 38 miliony obyvatel představuje až 77 % všech domácností v Evropské unii, které uhlí stále využívají k vytápění

    ...

    Aktuální průzkumy ukazují, že asi šedesát procent polských domácností nemá dostatečné zásoby uhlí na zimu. „Lidé se v Polsku bojí a sbírají vše, co se dá použít ke spálení,“ řekl pro Bloomberg Piotr Siergiej, který je tiskovým mluvčím ekologické skupiny Polski Alarm Smogowy.

    Ke spalování všeho možného vyzval Poláky i předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski. Jeden z nejmocnějších politiků v zemi řekl, že lidé musí udělat vše pro to, aby se během další topné sezony zahřáli. Na shromáždění v jihopolském Novém Targu sdělil svým příznivcům, že mohou spalovat vše kromě pneumatik a podobně škodlivých věcí.

    ...

    Sledujeme výrazný pokles sběru odpadů. Jde zejména o materiály, které by alespoň teoreticky mohly být vhodné ke spálení, jako je papír, lepenka nebo různé obaly,“ řekl starosta města Ludomir Handzel zpravodajské televizi TVN24.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Scott Duncan

    Unprecedented warmth and melt in Greenland this September. Some places average more than +8°C above seasonal average for the month.

    Meanwhile, Planet Earth records its 4th warmest September on record.

    FB-IMG-1665331622902
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    clima brasileiro

    Lidé nejsou optimističtí, spíše si snaží udržet naději v lepší zítřky, říká studentka z Brazílie - Studentské listy
    https://slisty.cz/lide-nejsou-optimisticti-spise-si-snazi-udrzet-nadeji-v-lepsi-zitrky-rika-studentka-z-brazilie/

    „Brazilce klimatické změny moc nezajímají – běžní občané o nich nemluví, je to téma jen pro akademiky, vědce a pár aktivistických skupin,“ říká sedmnáctiletá Nicol Luna z brazilského státu Paraná.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    intimately related

    Jak lze nastartovat půdní život přírodními biostimulanty | doc. Lukáš Trakal, doc. Miroslav Vosátka
    https://youtube.com/watch?v=k6DGfdNYb7o&feature=share
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Man Who Killed Millions and Saved Billions
    https://youtu.be/EvknN89JoWo


    Fritz Haber is the scientist who arguably most transformed the world
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #hope #politics

    Novej ministr ZP. Vira je silna motivace. Puvodne uradoval v brne

    KDU-ČSL - Petr Hladík: Do roku 2026 zřídíme v Brně virtuální elektrárnu
    https://www.kdu.cz/aktualne/ruzne/petr-hladik-do-roku-2026-zridime-v-brne-virtualni

    Pro KDU-ČSL je to bytostně křesťansko-demokratickou záležitostí, tahle země nám byla svěřena do dědictví. My ji nevlastníme, ale pouze jako správci ji nějakým způsobem užíváme, tak abychom ji předali dalším generacím, našim dětem a vnukům. Je naší zodpovědností pečovat o zemi dobře, abychom ji předali v dobrém stavu. A my ji chceme užívat, dobře s ní hospodařit, dobře o ni pečovat, abychom ji mohli předat dál. My věříme v to, že máme rozum a technické schopnosti, abychom se o přírodu, krajinu i klima dokázali starat a dokázali ustát dál život na zemi.

    ...

    Sleduji jednu důležitou věc, a to je vnímání občanů. Protože ta budoucnost, adaptace měst na změnu klimatu máme na starosti my, lidé, občané a politici. Musíme sídla a města adaptovat na vyšší teploty, na měnící se klima. My potřebujeme do té změny zapojit business sektor a firmy.

    ...

    Také jsme schválili energetickou koncepci a vizi toho, jakým způsobem se má změnit energetika ve městě Brně. My už naštěstí nepoužíváme uhlí, ani pro vytápění domácností, ani pro elektřinu, ale používáme zemní plyn. A my od toho zemního plynu jdeme dál a jdeme na využívání odpadu. Dnes je již třetina tepla do brněnských domácností z odpadu a zhruba za pět let to budou dvě třetiny tepla, které budou z odpadu a biomasy...

    ...Zároveň máme ambici do roku 2026 instalovat 40 megawatt peaků elektrické energie na střechy městských budov – škol, školek, domovů pro seniory. To znamená zřídit tady virtuální elektrárnu tak, aby se elektřina vyrobená u nás na střechách spotřebovávala přímo v těch zařízeních.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    EXCLUSIVE INTERVIEW | Allan Savory on solving "The Problem" of Humanity
    https://youtu.be/ysQVMrJ3_F0
    HANT
    HANT --- ---
    Nevim, jestli bylo - Earth Hero, gamified climate action (appka pro mobily). Jednotlive ukoly jsou hodnocene podle obtiznosti a podle dopadu.

    Home | Earth Hero
    https://www.earthhero.org/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #reparations #hope

    Jak zastavit ubývání druhů? Řešením je obnova přírody. Pomůže v tom nový zákon EU - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zastavit-ubyvani-druhu-resenim-je-obnova-prirody.pomuze-v-tom-novy-zakon-eu

    Ochrana přírody je potřebná, ale nedokáže zastavit ubývání rostlinných a živočišných druhů a zvrátit krizi biodiverzity. Odborníci jsou přesvědčeni, že je nutné přírodu také aktivně obnovovat, tedy vrátit zpět ekosystémy, které člověk poničil. Takové jsou hlavní myšlenky připravovaného evropského zákona o obnově přírody Nature Restoration Law.

    ...

    Nature Restoration Law je zásadní milník v ochraně přírody, první svého druhu na světě. Je to poprvé, co se někde obnova přírody stane zákonnou povinností,“ podotýká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: pro mne jsou kastany proste klasika, trosku prekvapive jsou javory, ale zase, kdyz si vezmes, ze javory maji na jare jako prvni listy, tak to zase az tak prekvapine neni. Sranda je, kdyz v prosinci/decembri vykvetou trestne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam