• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: za syrskou občanskou válkou stojí několikaleté sucho, neúroda a obrovský přesun venkovského obyvatelstva do měst. Jasně, ve hře byly neurůznější zahraniční zájmy a vlivy - ale ty by neměly takový dopad, kdyby ta země v první řadě nebyla destabilizovaná a lidi tam nepřišli o zdroj obživy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vodní katastrofa v Íránu | 21. 11. 2022 | Britské listy
    https://blisty.cz/art/110698-vodni-katastrofa-v-iranu.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Protesty za embargo na plyn neuspěly. Evropa stále sponzoruje ruský režim, tvrdí aktivista Makičjan | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/arsak-makicjan-rusko-klima-aktivismus-valka-ukrajina-hnuti-rozhovor_2211201818_pat

    „Evropští politici mají podíl na eskalaci situace na Ukrajině. Rusko vydělalo spoustu peněz na obchodu s plynem, ropou a uhlím,“ zdůrazňuje Aršak Makičjan, arménsko-ruský aktivista, který kvůli veřejnému vystupování proti klimatické krizi a válce na Ukrajině byl několikrát zatčen a počátkem listopadu zbaven ruského občanství. O aktivismu, ruských menšinách v zahraničí a perzekuci politické opozice mluvil se serverem iROZHLAS.cz.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sasa Vondra a COP27

    Alexandr Vondra - Chtěl jsem to vidět na vlastní oči aspoň... | Facebook
    https://www.facebook.com/317802208282505/posts/6092420164153985/?flite=scwspnss
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: France Is Losing Its Race to Fix the Reactors Europe Needs
    Grid operator warns that risks of shortages are increasing
    Prolonged nuclear-power outages could hit France’s neighbors
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS:

    "Takhle ostatně vznikla syrská občanská válka" whut!?
    "Ale díky klimatické změně poroste jejich četnost a pravděpodobnost. Ale to měřítko, v jakém se to celé děje, je tak obrovsky mimo mísu" whut podruhe?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: ja rozporoval jen nektery tvy konkretni tvrzeni. Jinak co rikas mi dava smysl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: nechápeš podstatu problému... bohatší část populace se nějak adaptuje.. doveze řešení, zaplatí svými nerostnými zdroji. Ale vzniknou ti vyloučené komunity. Takhle ostatně vznikla syrská občanská válka a související uprchlická vlna... nejsou to žádné umělé konstrukce, prostě popisuju, jak to je.

    Některé katastrofy by určitě vznikly i bez klimatické změny, civilizace nemůže úplně za všechno, samozřejmě. Ale díky klimatické změně poroste jejich četnost a pravděpodobnost. Ale to měřítko, v jakém se to celé děje, je tak obrovsky mimo mísu a vliv čehokoliv, co jako jedinci můžeme udělat, je tak malý - typu, že za celý život ušetříme tolik, kolik činí jediný let tryskáčem - že je to naprosto nepředstavitelné.

    Jediný, kdo může něco ovlivnit, jsou ti, kdo vytváří vzorce masové spotřeby. A potom i vzorce vlastního luxusu. A další možnost je vytvořit životní styl, který bude mít nízkou stopu a současně bude atraktivní k napodobení pro ostatní. To jsou zhruba 3 cesty, které dávají smysl.

    Ekonomika v tom hraje dvousečnou roli, protože sice by uměla nabídnout řešení, kdyby je lidi masově poptávali - ale neumí nijak zajistit, že je opravdu poptají. To je už zkrátka jiný level.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: to bude něco podobnýho jako toto

    All Bolt rides in Europe are now 100% carbon-neutral | Bolt Blog
    https://blog.bolt.eu/en/all-bolt-rides-in-europe-are-now-carbon-neutral/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    What are the key outcomes of Cop27 climate summit? | Cop27 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/20/cop27-climate-summit-egypt-key-outcomes
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20221120-193759
    PER2
    PER2 --- ---
    ach ne, konec sveta
    Winter Temperatures in the Alps: 50 Years
    https://youtu.be/TFx6Af3ZaVc
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: hele ne. Sam pises, ze maji na vybranou - zaplatit, nebo odejit. Obchod se da uskutecnit i barterem, pokud nemas penize, zase, zpusobu je vic.

    K tvemu prikladu - nasi predci dokazali ziskavat ve velmi suchych oblastech vodu diky jednoduchymu triku s listem a jamkou, kde se usadila rosa. To je reseni skrze adaptaci.

    Pokud se bavime o soucasnosti, pac zminujes penize a pouste, pak se daj veci resit mnoha zpusoby. Od odsolovani morske vody, pres odvhlcovani vzduchu a to i v nesussich mistech planety. To samy pri chlazeni, muzes si postavit dum, ve stylu termitiste.

    Ten problem je v tom, ze lidi voli jednodussi reseni, nebo ho nechavaji na posledni chvili. Tzn. ignoruji casove limity, dokud se jim moznosti nezuzi/neztizi vyber a pak radsi utecou. To ale neznamena, ze ten vyber nemeli a nasledne ani nemaji. Zvolit si nezajem udrzitelnosti a moznosti reseni, je take volba sama o sobe.

    Neberme lidem odpovednost, zvlast tem dospelym.

    ...

    Ždímačka vzduchu na poušti získá litry pitné vody. O vynález z ČVUT už mají zájem firmy | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67034220-zdimacka-vzduchu-na-pousti-ziska-litry-pitne-vody-o-vynalez-z-cvut-uz-maji-zajem-firmy

    Za hodinu totiž dokáže v pouštním prostředí získat 0,6 až 1,5 litru vody, záleží na aktuální teplotě a vlhkosti vzduchu. A co víc, voda z ní je zcela pitná. V těch nejsušších a nejteplejších oblastech zařízení vyrobí deset litrů vody za den, což by napojilo čtyři až pět lidí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pozerali sme dnes s dcerou mimonov 2 a zaujala ma tam na konci tato poznamka o sustainability, tak som pozeral, ze co by to tak mohlo znamenat a pojde asi o redukciu odpadu a spotrebovanych materialov

    Sustainability could play leading role in the film industry | Green Production Guide
    https://www.greenproductionguide.com/sustainability-could-play-leading-role-in-the-film-industry/

    tuto je nejaky report ktory sa snazi vycislit emisie na filmy alebo serialy, su tam dost zaujimave rozdiely podla toho o aky druh epizody ide

    https://www.greenproductionguide.com/wp-content/uploads/2021/04/SPA-Carbon-Emissions-Report.pdf

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: příklad: finanční krize 2008. někdo se pojistí proti pitomosti, kterou se současně chystá udělat s plným vědomím, že je pitomost. (Kdyby ti finančníci tehdy pojistili barák a pak ho zapálili, tak všichni vědí, že je to podvod... když to ale uděláš chytře a jen málo pozorovatelů je schopno rozeznat, co je v téhle hře pojištovna, co je barák a co je požár, natož pak kdo si hrál se sirkama, tak ti to projde...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: existuje situace s jednou možností: jsi na poušti, je tam 50°C ve stínu, máš žízen'.

    Toto ti zvýší tržní cenu klimatizace a pitné vody téměř na jakoukoliv cenu. Ti, kteří ji nebudou schopni zaplatit, se vydají jako migranti na pochod.

    Ti samí, kteří se tohoto bojí, to ale svým většinovým životním stylem pomáhají způsobovat (byt' sami o sobě změnou svého individuálního životního stylu nemůžou změnit nic, zde je levicová námitka proti individuálnímu pocitu viny v podstatě oprávněná...)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: pak je jeste samozrejme pravice utrzena ze retezu, kde selhava stat, jako regulacni organ zodpovedny za sve obyvatelstvo. Tomu mylne nekdo rika kapitalismus.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: neexistuje situace s jedinou moznosti. Existuje subjektivni situace se zdanim jedne moznosti.

    Jinak trh, ze sve definice je vsude. I tam, kde musis akceptovat extremni ceny. Trh je i v komunismu.

    Problem levice a pravice je mira kontroly nad trhem, resp. pouzite prostredky. Zjednodusene - musis (levice), vs. nesmis (stred), pripadne za jakych podminek muzes (pravice)

    Na konkretnim, ne uplne perfektnim prikladu:

    - Levice: naridime centralne kontrolovany degrowth, pro redukci co2, a pak to budeme horko tezko vsem chudym kompenzovat z jizsich dani

    - Stred: zakazeme technologie vypoustejici sklenikove plyny a dotujme masivne ty, ktere je nevypousti

    - Pravice: firmy vypoustejici sklenikove plyny musi kompenzovat dopady na spolecnost v ekvivalentni mire (emisni povolenky, uhlikova dan, ccs, odpustky skrze regenerativni zemedelstvi)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam