• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Co Češi záviděli Němcům, už půjde i tady. Solární boom na bytovkách začíná - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-co-cesi-zavideli-nemcum-uz-pujde-i-tady-mit-solary-na-bytovce-bude-snazsi-220088
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    farmer's progress

    China’s 26-storey pig skyscraper ready to slaughter 1 million pigs a year | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/25/chinas-26-storey-pig-skyscraper-ready-to-produce-1-million-pigs-a-year
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    konsolidace vizí... ekomodernismus jako pokračováni ekosystémové ignorance. nic proti precision fermentaci

    re SCHWEPZ

    George Monbiot teams up with Mark Lynas and the ecomodernists to Reboot Food
    https://gmwatch.org/en/106-news/latest-news/20127-george-monbiot-teams-up-with-mark-lynas-and-ecomodernism-to-reboot-food

    George Monbiot recently tweeted that he was “excited to announce the upcoming launch of a radical new campaign I’ve been working on with RePlanet, called Reboot Food”. That campaign draws heavily on ideas in Monbiot’s latest book Regenesis, which champions “precision-fermentation” as a techno-fix for feeding the world on animal-free protein and fats while freeing up vast areas of farm land for rewilding. But Reboot Food also draws on the dubious agenda of those behind a new organisation called RePlanet, which is receiving a massive boost from Monbiot’s involvement in its campaign.

    And Monbiot’s involvement is far from incidental. It has taken a lot of careful planning and already includes:
    * a specially recorded RePlanet video titled “let’s have George explain it” on the Reboot Food home page
    * Monbiot speaking at a special webinar marking the launch of the Reboot Food campaign
    * Monbiot undertaking a live speaking tour that will take him to four different European countries, where his appearances will be hosted by RePlanet member organisations

    The Reboot Food Manifesto not only calls for massive government investment in the “game-changing innovations in precision fermentation and biotech” that will produce “low-cost animal-free foods”, but for the legalisation of “gene editing, genetic modification and other new breeding techniques”, and for governments to “repeal organic farming targets and set land-use reduction and rewilding targets instead”. (That's the original wording, but “repeal organic farming targets” has since been softened to “suspend organic targets...” 15/11/2022)

    Stopping governments promoting organic farming and getting them to deregulate genetic engineering are key current campaign goals of the pesticides lobby, which has been employing a wide variety of tactics to try and achieve them. That’s because the pesticide giants are desperate to undermine the European Union’s Farm to Fork strategy, which aims by 2030 to slash pesticide and fertilizer use and more than triple the percentage of EU farmland under organic management, as part of the transition towards a “more sustainable food system” within the EU’s Green Deal.

    Having a leading environmental commentator like George Monbiot promoting and participating in a campaign that includes pushing genetic engineering and getting the EU’s organic farming targets repealed is a dream come true for the pesticide lobby. And Monbiot was challenged about the anti-organic element on Twitter by Rob Percival of the Soil Association, who asked, “Is a 25% EU organic target really a threat to the rewilding movement? In Regenesis you say the future of food is ‘ideally organic’ – what changed?”. Monbiot replied, “It’s not my project, but one that brings together a wide range of people with broadly similar interests. We won't all agree on every detail.” To which the author Jayne Buxton retorted, “That’s quite the cop out”.

    ...

    RePlanet’s first incarnation seems to have been in the Netherlands with Stichting Ecomodernisme Nederland, which later rebranded as RePlanet Nederland. The prime movers were a Belgian comms strategist called Rob De Schutter and a Dutch publicist, Hidde Boersma. Boersma, needless to say, calls himself “an ecomodernist” and gave a Ted Talk titled “It is time for ecomodernism”.

    Boersma also helped author a book called Ecomodernisme (2017) whose other contributors also formed part of the Dutch ecomodernist foundation that became RePlanet Nederland. The book’s back cover lays out the group’s credo: “There are no limits to growth. The earth can easily handle 10 billion people. Solar panels and wind turbines are a costly mistake, nuclear energy is the future. Organic farming will not feed the world, intensive farming will.

    ...

    On RePlanet Nederland’s website they describe the future they dream of. It includes massive urbanisation – “more than 90 percent” of the world’s population living and working in “the city, compared to 50 percent in 2000. Surrounding the city are large farms full of genetically modified crops that achieve four times higher yields than at the beginning of the 21st century. Many of those farms are located in high-rise buildings clad with solar panels. In the distance you can see the cooling towers of a nuclear power plant…”

    RePlanet Nederland’s cofounder Hidde Boersma has produced a film promoting GM crops, is planning another promoting GM mosquitoes, and has been trying to crowdfund yet another defending glyphosate. The latter he is co-producing with a farmer, Michiel Van Andel, who says he used to have, “a critical attitude towards chemical giants such as Bayer Monsanto, the producer of glyphosate” but “when he started researching the subject about six years ago, his opinion changed.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klima | Národní Ústav pro Integrovanou Krajinu | Czechia
    https://www.nuik.org/

    Záměrem projektu je vytvoření klima-adaptační strategie, která bude podkladem pro dlouhodobou strategii rozvoje území MAS Via rustica a tím pádem i pro strategie jednotlivých obcí v zájmovém území, pro územní plány a pro komplexní pozemkové úpravy.

    V rámci strategie se soustředíme na 3 klíčová témata, z jejichž pohledu přistupujeme k řešení adaptace. Z pohledu adaptace krajiny, z pohledu možností lokální energetiky (mitigace) a z pohledu inovace vzdělávání na základních a středních školách.

    Naším velkým cílem je ukázat souvislosti jednotlivých témat a vytvořit průvodce tvorbou strategie pro inspiraci dalších Místních Akčních Skupin v ČR i v dalších zemích EU.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: ale pritom ty ruzny think-tanky jako ember a podobne i rikali ze prechodem na net zero se penize usetri… ale lidi jsou asi defaultne konzervativni (a taky podlehaji hoaxum a lobbyingu)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    setrenie energii - tak dlho to neslo a pritom stacilo iba dvihnut ceny, keby sme na to prisli v roku 2000 tak uz sme mohli mat davno nakrocene na 1,5 a mozno aj menej

    Obce krátí osvětlení, chtějí investovat do solárů i kotlů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-obce-krati-osvetleni-chteji-investovat-do-solaru-i-kotlu-40415333
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Změna přístupu finančních institucí může umožnit lépe regulovat moc fosilní oligarchie, sama však nestačí — a proto poslední kapitolu věnujeme možným politickým řešením. Mezi ně bezpochyby patří ukončení dovozu plynu z Ruska, vypovězení Energetické charty, boj proti daňovým skrýším, výrazně větší podíl veřejného vlastnictví elektráren a dolů, zastavení všech dotací fosilnímu průmyslu, omezení vlivu oligarchů na média.

    A zejména rychlý přechod na čisté zdroje energie ve vlastnictví obcí, družstev či komunit. Pouze takovým vlastníkům by měla směřovat veřejná podpora — nikoli korporacím spekulujícím proti naší budoucnosti, které by v ní neměly mít vůbec žádné místo.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Křetínského fosilní hyena. EPH vydělává sabotáží řešení klimatické krize
    https://denikreferendum.cz/clanek/34658-kretinskeho-fosilni-hyena-eph-vydelava-sabotazi-reseni-klimaticke-krize
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kde už teď zde ve Rwandě i v regionu cítíte konkrétní důsledky klimatické změny?
    Vydejte se odtud směrem na sever k Africkému rohu, kde uvidíte všechny ty lidi a zvířata, kteří hladoví, protože už čtyři roky dostatečně nepršelo, pak už se takhle ptát nebudete. Běžte směrem na jih a mluvte s lidmi, kteří během povodní ztratili své nejbližší a všechno ostatní, pak najdete svou odpověď.
    Mluvte s těmi lidmi tady a teď v ročním období, během kterého by vlastně mělo velmi mnoho pršet, ale místo toho nemilosrdně svítí slunce, a pak pochopíte, co tu znamená změna klimatu. Ceny potravin se v posledních dvou letech skoro ztrojnásobily, protože úroda byla špatná. To sucho cítím ve své peněžence. Když musí lidé svůj celý příjem vydat za potraviny, pak nezbývá nic na oblečení, nájem nebo daně. Ekonomické důsledky nedostatku deště jsou mnohem horší, než můžete vidět. Klimatická změna způsobuje řetězovou reakci, která naše ekonomiky přivádí na pokraj kolapsu.

    Faustin Vuningoma: Jste zodpovědní za to, zda lidstvo jako celek přežije – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/11/faustin-vuningoma-jste-zodpovedni-za-to-zda-lidstvo-jako-celek-prezije/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GEORGE MONBIOT

    Embrace what may be the most important green technology ever. It could save us all | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/nov/24/green-technology-precision-fermentation-farming

    Přijměme možná nejdůležitější ekologickou technologii vůbec. Mohla by nás všechny zachránit | 25. 11. 2022 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/110774-prijmeme-mozna-nejdulezitejsi-ekologickou-technologii-vubec-mohla-by-nas-vsechny-zachranit.html

    Co tedy uděláme teď? Po 27 summitech, které nepřinesly žádné účinné kroky, se zdá, že jejich skutečným účelem bylo, abychom jen dál mluvili. Kdyby to vlády myslely s prevencí klimatického kolapsu vážně, žádné COP 2-27 by se nekonaly. Hlavní problémy by byly vyřešeny na COP1, stejně jako byla krize úbytku ozonové vrstvy vyřešena na jediném summitu v Montrealu, píše George Monbiot.

    (...) Zaměřme se na chvíli na technologie. Konkrétně na možná nejdůležitější environmentální technologii, která kdy byla vyvinuta: precizní fermentaci. (...) Vývoj, který považuji za nejzajímavější, nepoužívá žádné zemědělské suroviny. Mikrobi, které chovají, se živí vodíkem nebo metanolem - který lze vyrobit z obnovitelné elektřiny - v kombinaci s vodou, oxidem uhličitým a velmi malým množstvím hnojiva. Vyrábějí mouku, která obsahuje zhruba 60% bílkovin, což je mnohem vyšší koncentrace, než jakou může dosáhnout jakákoli významná plodina (sójové boby obsahují 37 %, cizrna 20 %). Pokud jsou tyto mikroby vyšlechtěny tak, aby produkovaly specifické bílkoviny a tuky, mohou vytvořit mnohem lepší náhradu masa, ryb, mléka a vajec než rostlinné produkty. A mají potenciál dokázat dvě úžasné věci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: Prezident Macron chce v roce 2023 uspořádat summit v Paříži a finančně se tam vypořádat se „zranitelnými“ zeměmi.

    Emmanuel Macron po konferenci o klimatu: je nutné odškodnit zranitelné země – !Argument
    https://casopisargument.cz/?p=46912

    Konference COP27 konaná v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch skončila v neděli 20. 11. 2022 v ranních hodinách s rozpačitě komentovanými výsledky a smíšenými pocity účastníků. Mnozí politici se z dlouhých hodin strávených debatami bez valného výsledku příliš neradovali, kupříkladu místopředseda Evropské komise Frans Timmermans byl rozčarován faktem, že summit nepřinutil k žádným zásadním opatřením největší producenty skleníkových plynů a v podobném duchu se vyjádřil i generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres. S nadějí a rozhodností pak ke komentáři výsledků konference přikročil francouzský prezident, který prohlásil, že chce „před příštím COP“ uspořádat summit v Paříži.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no, já v tomhle jsem asi moc zakořeněný v Aristotelské fyzice :-) (Pro začátek: termodynamická šipka času je podle mě především daná způsobem, jakým naše vědomí informace zpracovová... i když Aristoteles by to asi formuloval trochu jinak).

    Řekl bych, že dřív než se dostaneš k tomu množství energie, které ti "umožní proměnovat materiály v podstatě libovolně" budeš dávno žít v nějaké simulace, ve které si budeš myslet, že to děláš... protože to zkrátka bude levnější.

    Vidím tady ve spoustě věcí určité kognitivní pasti. Spousta našeho vnímání je jasně daná naším sepětím s biosférou planety Země, v jejímž rámci naše vědomí existuje. Atd. atd. Nechci úplně zabředat po pás do nějaké blátivé mystiky - ale fakticky, tohle je fakt. Fyzikální kejkle mají nějaká omezení, která jsou tímto daná..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: "Na základě Energetické charty již státy musely zaplatit soukromým investorům do fosilního průmyslu stovky miliard korun."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Evropský parlament učinil ve čtvrtek 24. listopadu převratné rozhodnutí pro řešení klimatické krize. Odhlasoval kompletní vystoupení Evropské unie z Energetické charty. Toto hlasování následovalo po neúspěchu modernizace smlouvy a rozhodnutí několika členských států Evropské unie (Francie, Španělska, Nizozemska, Polska či Slovinska), které představují více než 70 procent evropské populace, od smlouvy odstoupit. Evropská komise po hlasování parlamentu musí tento návrh přijmout.

    Energetická charta, kterou podepsalo 53 států Evropy a Asie, je smlouvou o ochraně zahraničních investic do energetických projektů. Spíše ale chrání zájmy fosilního průmyslu, nejedná v souladu s demokracií ani právy států a využívá veřejné peníze.

    Energetická charta též blokuje jakákoli politická rozhodnutí pro snížení závislosti na fosilních palivech tím, že dává korporacím právo žalovat země, které tak učiní. Společnosti mohou žalovat státy o miliardy, a to i v případě, že tato politická rozhodnutí jsou nezbytnými a naléhavými opatřeními k řešení klimatické krize. Na základě Energetické charty již státy musely zaplatit soukromým investorům do fosilního průmyslu stovky miliard korun.

    European Parliament resolution ‘final nail in the coffin’ for Energy Charter Treaty  | ClientEarth
    https://www.clientearth.org/latest/press-office/european-parliament-resolution-final-nail-in-the-coffin-for-energy-charter-treaty/

    Evropský parlament odhlasoval přelomovou rezoluci. Požaduje po Evropské komisi, aby zahájila proces vystoupení EU z Energetické charty. – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/11/evropsky-parlament-odhlasoval-prelomovou-rezoluci-pozaduje-po-evropske-komisi-aby-zahajila-proces-vystoupeni-eu-z-energeticke-charty/

    The Energy Charta Treaty with the European Green Deal in European Parliament for an Energy eudebate
    https://www.youtube.com/watch?v=VD7buiFG_sw
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dlho neboli mikroplasty tak sup s nimi do kytek!

    Uptake and Accumulation of Nano/Microplastics in Plants: A Critical Review - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618759/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    lol v malajzii aka propaganda :)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Czech Republic-based Just Stop Oil protester on M25 admits causing a public nuisance | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-11404865/Czech-Republic-based-Just-Stop-Oil-protester-M25-admits-causing-public-nuisance.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1669334261977
    PER2
    PER2 --- ---
    Just Stop Oil should be named a terrorist group, Gareth Johnson MP urges Rishi Sunak at PMQs
    Gareth Johnson accused the group of causing "misery and mayhem" and asked the prime minister to take the extreme measure.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Klimatičtí aktivisté se přilepili k ploše letiště v Berlíně. Zastavili provoz | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/svet/letiste-berlin-braniborsko-aktiviste-letzte-generation.A221124_185954_ln_zahranici_rkj
    Medvědí služba. Jsou to magoři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam